Szpinak zawiera duże ilości witaminy C oraz żelaza. W połączeniu z owocami otrzymujemy pyszny i pełnowartościowy napój. • Czas przygotowania: 5 minut • Smak: dominacja banana • Kiedy pić
KUCHNIA POLSKAilością soczystego tuńczyka, który idealnie komponuje się z bukietem warzyw i aromatycznych przypraw. Oszukane udka z tuńczykowym farszem z pewnością zaskoczą Waszych gości i będą hitem imprezowego stołu. Składniki: Ciasto: 280g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200ml kefir szczypta soli Farsz: 2 puszki po 185g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Princes 1/2 puszki pomidorów 1/2 czerwonej papryki(...)cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 ząbek czosnku około 14-16 paluszków 3-4 jajka bułka tarta olej sól pieprz Wykonanie: 1. Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia, wszystko wymieszać, a następnie dodać kefir i całość zagnieść rękoma na jednolite, elastyczne ciasto. 2. Farsz: Tuńczyka odsączyć z zalewy. Cebulę i czosnek drobno posiekać
Szalona Kuchnia EwelinySok z cytryny od dawna słynie ze swoich właściwości odchudzających. Przyspiesza metabolizm i oczyszcza organizm z wielu szkodliwych toksyn. • Czas przygotowania: 4 minuty • Smak: przewaga cytryny
KUCHNIA POLSKACiasta bez pieczenia zyskują coraz większe uznanie i nie ma co się dziwić - robi się je błyskawicznie, bez piekarnika, bez obawy o zakalec:). Trudno uwierzyć, że robię tego typu ciasto po raz pierwszy. Postanowiłam spróbować od ciasta przypominającego w smaku popularne pralinki Ferrero Rocher. Smak jest bardzo zbliżony, mocno czekoladowy a mały kawałek zaspokaja apetyt na słodycze. 250g herbatników(...)wafelkami. Pokrywamy ją kolejną warstwą herbatników. Smarujemy je pozostałą masą kajmakową, przykrywamy kolejnymi herbatnikami. Na wierzchu smarujemy białą masą. Posypujemy startą czekoladą i pozostałymi orzechami. Dekorujemy pralinkami. 4. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc by herbatniki zmiękły
Szefowa kuchnicoś tłuściutkiego i słodkiego. Faworki, pączki będą królowały jutro u nas na stołach i w brzuchach :D Wróciłam dziś z pracy i wzięłam się za robotę. Gniotłam, ciasto rosło, gniotłam, pączki rosły. Tak mi zeszło do troszkę późnego wieczoru :D Jednak czego nie robi się dla własnego podniebienia :D Do zrobienia pączków potrzebowałam: *1/2 kg mąki * 3/4 szklanki(...)zaczynem. Pozostawiłam do wyrośnięcia. Rozpuściłam masło. Jak zaczyn wyrósł, wlałam go do mąki i żółtek, dodałam też roztopione masło. Zagniotłam wszystko porządnie. Właściwie gniotłam dość długo, ponieważ ciasto drożdżowe potrzebuje poświęcenia mu czasu. Pozostawiłam do wyrośnięcia. Jak już ciasto wyrosło, zaczęłam porcjować na mniejsze kawałki. Z tej ilości ciasta wychodzi 14 pączków. Każdy kawałeczek nadziewałam powidłami
Pieprzyć z FantazjąPoczekałam aż wyrośnie. Jak już był gotowy wlałam je do przesianej mąki, w tym samym czasie dodając masło i żółtka, no i odrobinę soli. Wszystko ładnie wyrobiłam. Na początku ciasto jest rzadkawe i kleiste, ale tak ma być. Przykryłam ścierką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak już ciasto podwoiło swoja objętość, naszykowałam sobie trochę mąki do formowania bułek(...)Wypada zwyczajnie nabrać trochę mąki na dłonie, by ciasto się nie kleiło. Z tej porcji wychodzi 10 sporych bułeczek. Jeśli chcemy troszkę mniejsze, to można a czemu nie :D Nakładałam na kawałek ciasta łyżeczkę powideł i początkowo zaklejałam jak pieroga, potem formowałam kulkę. Układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do spodu. Piekłam 40 minut w 180 stopniach
Pieprzyć z FantazjąCześć :D Polubiłam bardzo drożdżowe ciasto. Przyszło to do mnie z czasem. Jednak nie ma to jak swój wypiek. Takie najbardziej smakuje przynajmniej mi i mojej rodzinie ;) Tym razem zrobiłam nie z jabłkami a z pomarańczą kandyzowaną. Fajny, delikatny drożdżowy placek....kołacz przepraszam :D Można go jeść zwyczajnie samego albo z dodatkiem dżemu. Kubek mleka tylko podkreśli jego smak. Powinnam(...)wspomnieć jeszcze o filiżance kawy :D Jak kto lubi ;) To ciasto nie jest trudne w wykonaniu. Potrzeba tylko trochę czasu, by dać mu wyrosnąć. Oczywiście jako, że drożdżowy lubi być pieszczony kuchennym ciepłem. Do zrobienia ciasta potrzebowałam: * 50 dkg mąki * 1 szklankę mleka * 1/3 szklanki cukru * 10 dkg masła * 3 jajka * szczypta soli * 3 dkg drożdży * kandyzowana skórka z pomarańczy
Pieprzyć z Fantazjącukrem. Te gnieciuchy później dodaję do sernika na zimno albo makaronu. Po rozmrożeniu wcale nie czuć, że to były mrożone owoce. Znalazłam czas, żeby w końcu coś upiec. Ciasto smaczniutkie i nie wymagające wiele pracy. Niespodziewani goście nas nie zaskoczą, to raczej my ich zaskoczymy :D Składniki: * 2 szklanki mąki * 4 jajka * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 szklanki(...)olej. Utartą masę wylałam do blaszki wyłożonej pergaminem. Na wierzch wyłożyłam połówki truskawek - brzuszkami do dołu. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 45 minut. W tym cieście owoce nie opadają na spód...jakaś magia :D Mam jeszcze jedno ciasto z truskawkami w głowie, ale wymaga ono troszkę więcej czasu. Poczekam może z nim do weekendu. Sezon na przetwory
Pieprzyć z Fantazjąszklanki mąki * 250 g masła * 2 żółtka * 1/2 szklanki cukru pudru * cukier waniliowy - wsypałam 16 g * dwie łyżki śmietany - to dodaję pod koniec, przyglądam się tylko jak gniecie się ciasto, czy nie rozsypuje się mocno w dłoniach Wszystko zagniotłam. Ciasto owinęłam folią spożywczą i wsadziłam do zamrażalnika na ok 1 godzinkę. Tak, do zamrażalnika. Powinno się niby w lodówce(...)szybciej. Po wyciągnięciu ciasta z zamrażalnika, podsypałam mąką matę i rozwałkowałam ciasto. Wykrawałam foremkami ciasteczka. Do piekarnika na 200 stopni na max 15 minut. Tu nie ma drożdży i proszku do pieczenia. Wspomnę, że warto dodać masło nie margarynę. Ciasteczka mają wtedy maślany posmak. Dodatkowy plus naszego wypieku. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z FantazjąCześć! Przejdę do sedna. Te rogale są zwyczajnie obłędne w smaku. Takie określenie miałam w głowie kiedy skosztowałam je po upieczeniu. Delikatne i aromatyczne drożdżowe ciasto. Tę delikatność wyczuwałam już podczas jego gniecenia. Tak fajnie się je wyrabiało, że nie mogłam przestać. Puszyste, aksamitne w dotyku ciasto. Chyba przełożyło się to na smak wypieku. Składniki: * 60 dkg mąki * 1/3 margaryny(...)zaczynu podbierałam z wcześniej przygotowanych i wyważonych. Jak zaczyn zaczął pracować dodałam go do przesianej mąki. Wlałam pozostałe mleko, cukier, sól, rozkłócone jajko i roztopioną margarynę Palmę. Wyrobiłam ciasto tak aby było gładkie. Odstawiłam na 30 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobiłam ciasto ponownie i podzieliłam na 2 części. Każdy kawałek rozwałkowałam i dzieliłam na 8 trójkątów. Każdy trójkąt
Pieprzyć z FantazjąPyszne ciasto bez pieczenia, idealne na domowe przyjęcia urodzinowe. Ciasto przygotowałam dzień wcześniej, ciasteczka namiękły i dobrze się je dzieliło na porcje. Przygotowanie spodu na tortownicę 24 cm 1 opakowanie plus 4 ciastka Oreo ( opakowanie 178g plus 4 ciasteczka) 50 g masła, roztopionego Ciasteczka rozdrabniamy bardzo drobno razem z nadzieniem, rozpuszczamy masło i dodajemy do ciasteczek, całość(...)kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc Wyrównać szpatułką. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najkorzystniej przez noc. Następnego dnia, lub po kilku godzinach chłodzenia, dekorujemy górę ciasta, możemy zetrzeć kawałki czekolady, białej, mlecznej lub gorzkiej i udekorować ciasteczkami. Ja wylałam polewę zrobioną ze śmietany 36% i rozpuszczonej czekolady gorzkiej, którą później schłodziłam w lodówce 30 minut. Polewa czekoladowa
Kurnikowonapiszę, ale sama nie wiem skąd przychodzą mi do głowy takie genialne pomysły ;) Te ptysie wyszły tak pyszne, że od razu po spróbowaniu pożałowałam, że przygotowałam ciasto z połowy normalnej porcji. Intenstywnie zielone ciasto (bez sztucznych barwników!) szpinakowo-bazyliowe z tuńczykiem, ziołowym twarożkiem i wiosennymi warzywami. Z jednej strony danie jest sycące, a jednak bardzo lekkie w smaku. Idealne(...)kolację lub jako przekąska na wszelkiego rodzaju garden party i wiosenne pikniki. Do tego szybkie i proste w przygotowaniu. Ja uwielbiam takie kolorowe dania, a Wy? :) 6-7 sztuk ciasto: 100 g mąki tortowej 50 g masła 120 ml soku ze szpinaku i bazylii (do wyciśnięcia tej ilości soku użyłam spory pęczek świeżego szpinaku i gałązkę bazylii) 2 jajka szczypta
Mienta blogOdchudzające właściwości mango są powszechnie znane. Owoc ten nie tylko hamuje apetyt, ale jest także źródłem wielu witamin. Koktajle owocowe na bazie mango to jedne z
KUCHNIA POLSKAKoktajl z arbuza to doskonała propozycja na lato. Arbuz jest bowiem bardzo orzeźwiający i niskokaloryczny. Świetnie schłodzi organizm w upalne dni. • Czas przygotowania: 3 minuty • Smak
KUCHNIA POLSKAwielkim ciastem i truskawkami, chwilo trwaj wiecznie.. Ogólnie bardzo tuczące, niezdrowe z białą mąką i z białym cukrem wstyd!!! A co tam, jakby człowiek sobie miał tak wszystkiego żałować przejmując się, że nie zdrowe to musiałby przestać oddychać. Przepis jest bardzo bardzo prosty i znany chyba wszystkim leniwym kuchareczkom. Proporcje na dużą tortownicę . Składniki: 3 szklanki mąki(...)ubitych jajek dodawać po łyżce mąki i powoli wlewać olej cały czas mieszając . Dokładnie wymieszać i na sam koniec dodać wiórka kokosowe. Truskawki powkładać do środka ciasta, im więcej tym lepiej. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku
pieprzny smaczek