ciasto - 163312 przepisów (strona:3948/10888)

Pizza z wędzonym boczkiem na cienkim spodzie 147

dużej misce i obsypujemy cukrem. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Mleko podgrzewamy do 36°C. Do miski dodajemy przesianą mąkę, mleko, jajko, olej i sól. Wszystko razem zagniatamy. Gotowe ciasto powinno być jednolite oraz powinno odklejać się od rąk i miski. Wyrobione ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Dużą blachę smarujemy niewielką ilością(...)oleju a następnie wykładamy ciasto (rozciągamy je na całą powierzchnię oraz ugniatamy dłońmi aby było równomiernie grube). Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy startym serem, krążkami cebuli, papryką pokrojoną w kostkę oraz papryczkami jalapeno. Na wierzchu układamy kawałki boczku. Pizzę pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym

Qchnia po prostu
Zakwas do pieczenia chleba 153

godzinnych czyli na zmianę wieczór, rano, wieczór…) po ostatnim dokarmieniu i wyrośnięciu zakwas jest gotowy do przygotowania chleba. Przepis na chleb na zakwasie znajdziecie tutaj . Po wyrobieniu ciasta chlebowego, jeszcze przed dodaniem soli i dodatków odkładam 2 łyżki stołowe ciasta do pojemniczka po zakwasie, dodaję łyżkę stołową mąki i 3 łyżki stołowe wody, mieszam i odstawiam(...)łyżek wody, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na około 12 godzin, po tym czasie zakwas jest znów gotowy do pieczenia chleba. I znów z ciasta odkładam 2 łyżki, dodaje wodę i mąkę itd. Ja najczęściej piekę chleb w weekend, w piątek wieczorem wyjmuję zakwas i go dokarmiam, w sobotę rano wyrabiam ciasto

Gotuj Się Kto Może
Cebularze 202

bloga więc dziś w menu cebularze czyli bułki drożdżowe z cebulą. Moją wersję wzbogaciłam jeszcze pieczarkami i serem i oto co wyszło. Spróbujecie? Składniki potrzebne do przygotowania cebularzy: na ciasto: 500g maki pszennej, 1 opakowanie drożdży suszonych lub opcjonalnie 25g świeżych drożdży, 1 jajko, łyżeczka cukru, szklanka mleka, 100g masła, pół łyżeczki soli. na nadzienie: 4 duże cebule, 500g pieczarek(...)smaku. Sposób przygotowania cebularzy: Mąkę, suszone drożdże, cukier i sól mieszam w misce, dodaję roztopione i przestudzone masło, jajko i lekko podgrzane mleko i wyrabiam na gładkie i elastyczne ciasto i odstawiam ma około godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Pieczarki myję, kroję w plastry i duszę na patelni z odrobina soli i pieprzu do momentu aż odparuje

Gotuj Się Kto Może
Tarta z porami - bez glutenu i laktozy 186

bezglutenową nadaje się najlepiej. W niczym nie ustępuje ona miejsca wersji tradycyjnej, na którą przepis znajdziecie tutaj . Wypróbujcie :) Składniki potrzebne do przygotowania bezglutenowej i bezlaktozowej tarty z porami: Ciasto: 300g mąki gryczanej, 100g zimnego masła bez laktozy, 2 jajka, łyżka śmietany roślinnej, szczypta soli. Nadzienie: 2 dość duże pory, 200g wędzonego i parzonego boczku, 200ml śmietany roślinnej, 2 jajka(...)temperatury 180 o C. Mąkę wsypuję do miski i dodaję masło utarte na tarce o grubych oczkach, jajka i śmietanę oraz sól i zagniatam w ciasto, którym wylepiam foremkę na tartę. Spód ciasta nakłuwam dość gęsto widelcem żeby ciasto się nie wybrzuszyło   i wkładam rozgrzanego piekarnika na około 20 minut. Pory kroję wzdłuż na pół

Gotuj Się Kto Może
Bezglutenowe brownie z malinami 192

glutenu a jedno jajko z przepisu zastąpiłam trzema łyżkami 100% masła orzechowego, które dodałam razem z masą czekoladową (jajka akurat miałam tylko trzy ;)) ale nie było go czuć w cieście. Przepis pochodzi z książki „Jeść zdrowiej”. Składniki potrzebne do przygotowania bezglutenowego brownie z malinami: 175g masła, 250g gorzkiej czekolady, szczypta soli, 4 jajka, 1 szklanka drobnego cukru(...)jajka z cukrem, dodaję stopniowo mąkę migdałową a następnie przestudzoną masę czekoladową. Mieszam dokładnie i przelewam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (tortownica o średnicy 20cm). Układam maliny na cieście. Bezglutenowe brownie z malinami - przygotowanie Ciasto piekę w rozgrzanym do 180 o C piekarniku przez około 30 minut z termoobiegiem. Jeśli wolicie żeby brownie było mniej kremowe to można popiec

Gotuj Się Kto Może
SZAMPAŃSKIE BABECZKI Z LUSETTE W WAFLU 138

dobrego szampana i odrobiny słodyczy. Przygotowałam dla Was dzisiaj babeczki z dodatkiem szampana, wafelków Lusette zapieczonych w wafelkach do lodów. Brzmi wspaniale, prawda? Składniki: 12 wafelków do lodów CIASTO: 230 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 110 g cukru  120 g miękkiego masła, 3 białka, 120 ml szampana 1 wafelek LUSETTE czekoladowy KREM(...)LUSETTE zekoladowy Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą. Masło ubijamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy naprzemiennie szampana i suche składniki. Wafelek siekamy i dodajemy go do ciasta i mieszamy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy go do masy i mieszamy delikatnie aby białko połączyło się z ciastem. Napełniamy wafelki do lodów ciastem

Kuchnia w oparach
PODWÓJNIE WAFELKOWY FREAKSHAKE 117

śliwek suszonych 30 ml likieru kawowego 300 ml mleka 120 ml mocnej zaparzonej kawy DEKORACJA: polewa czekoladowa 2 wafelki lusette mleczne wiórki kokosowe 1 op śmietany 36% kawa rozpuszczalna ciasto czekoladowe Przepis na ciasto czekoladowe 120 g masła 100 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej 50 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 wafelek lusette mleczny Pieczemy(...)ciasto: Masło z cukrem ucieramy aż masa będzie puszysta. Dodajemy jajka. i miksujemy. Następnie dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pokruszonego wafelka i mieszamy. Przelewamy do małej formy i pieczemy ok 20-25 minut w 180 stopniach. Śliwki namaczamy przez 3 godziny w likierze kawowym i 2 łyżkami masła

Kuchnia w oparach
TARTA Z ŻURKIEM I OLEJEM RZEPAKOWYM 119

Niedługo Wielkanoc. czas pomału mysleć o tym co znajdzie się na stole podczas wielkanocnego śniadania. Jedną z moich propozycji jest Tarta z żurkiem Składniki: CIASTO KRUCHE: 400 g mąki pszennej 200 g masła schłodzonego 2 żółtka 1 łyżeczka soli 6 łyżek wody FARSZ: 4 cebule czerwone 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu biała kiełbasa(...)twardo 400 ml żurku 1 łyzka chrzanu 300 ml śmietany 3 jajka majeranek Mąkę z solą  ugniatamy z masłem. Dodajemy żółtka i wodę. Zagniatamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Zawijamy ciasto w folie i odkładamy do lodówki na 2 godziny. Cebulę kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy miód i smażymy ok 5 minut mieszając aby się

Kuchnia w oparach
GRILLOWANE TARTALETKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 137

możemy bez strachu o katar spotkać się na świeżym powietrzu. Te tartaletki idealnie nadadzą się na grilla jak i na piknik za miasto. Co potrzebujemy: 1 op. ciasta francuskiego sos ziołowy zimny WINIARY pomidorki koktajlowe 1 cukinia 1 żółta papryka 1 czerwona cebula 1 kulka mozarelli sól pieprz oregano olej rzepakowy koperek świeży posiekany Warzywa myjemy i kroimy na mniejsze(...)cząstki. Ser mozarella kroimy na plastry Foremki do tartaletek wykładamy ciastem francuskim i smarujemy brzegi rozbełtanym jajkiem. Spód ciasta francuskiego nakłuwamy widelcem. Dodajemy do ciasta sos ziołowy i rozprowadzamy na sam spód tartaletek. Na sos ziołowy WINIARY dodajemy plastry mozarelli, a potem paprykę, cukinię i czerwoną cebulę. Na sam wierzch układamy pomidorki koktajlowe. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Polewamy odrobiną

Kuchnia w oparach
ŚNIADANIOWA RODZINNA PIZZA OWOCOWA 124

znam osoby, która nie lubiłaby pizzy. Jako, że na targu pojawia się coraz więcej owoców przygotowałam pizze z owocami na cieście z płatków lubella miód i czekolada. Producenci Lubella piszą: Dorodna kukurydza zasługuje na doborowe towarzystwo, więc połączyliśmy ją z pierwszorzędnymi składnikami – z prawdziwym, intensywnym kakao DecoMorreno i naturalnym miodem. Tak powstały nowe Lubella Corn Flakes Kakao(...)Miód. Bo oryginalność to podstawa! Dlatego ja postawiłam na wyjątkowo rodzinne śniadanie. Składniki: CIASTO: 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka suchych drożdży szczypta cukru 1 łyżka oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki płatków Corn flakes miód i czekolada LUBELLA 1 łyżeczka soli pomarańcza truskawki borówki wiórki kokosowe cukierki karmelowe  Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mąkę, sól, cukier i pokruszone

Kuchnia w oparach
GALARETKOWY DESER CZYLI Z MIŁOŚCI DO WINIARY 136

swojej stronie pisze; Nowa Galaretka Przezroczysta WINIARY ma unikalny winogronowy smak, a także oryginalna, przezroczystą formę, która z łatwością odmieni ulubione desery. Można używać jej zarówno jako dodatku do ciast, ale także podawać w formie samodzielnego deseru w towarzystwie ulubionych owoców. Efekt za każdym razem pysznie zaskoczy – nie tylko wyglądem, ale i smakiem. A Wy co myślicie o nowej galaretce(...)truskawkowa WINIARY 1 galaretka agrestowa WINIARY 1 galaretka cytrynowa WINIARY 1 puszka mleka skondensowanego 1 opakowanie galaretki WINIARY przezroczystej rozpuszczamy w 500 ml wody. Wylewamy galaretkę do formy na ciasto i czekamy aż stężeje. W międzyczasie każdą z galaretek (truskawkową, agrestową i cytrynową) rozpuszczamy w 250 ml wody. Mleko skondensowane miksujemy. Dzielimy go na 3 części. i każdą część dodajemy

Kuchnia w oparach
PIZZA NA KALAFIOROWYM SPODZIE 152

byli zachwyceni. A co jest dla mnie najważniejsze? Aby rodzina jadła zdrowe ale też swoje ulubione potrawy. Jesień nie musi być nudna... Jesień nie musi być monotonna.  Składniki: CIASTO I SOS 3 szklanki kalafiora 1/4 szklanki startego parmezanu 1/2 szklanki startej mozarelli 1 jajko sól bazylia oregano 1 sztuka pomidorów w puszce  1/2 cebuli DODATKI: pomidory koktajlowe(...)cebuli sól pieprz bazylia 1 garść startego  sera szynka drobiowa 1 garść pokrojonych pieczarek PRZYGOTOWUJEMY CIASTO: Kalafiora miksujemy do powstania małych kuleczek. Gotujemy kalafiora przez 4 minuty. Odsączamy wodę przez lnianą ściereczkę. Następnie dodajemy jajka, sól pieprz, oregano, bazylię, starty parmezan i mozarellę. Mieszamy. Formę do pizzy lub na blachę wykładamy ciasto i formujemy kształt pizzy. Pieczemy

Kuchnia w oparach
PAŁKI Z KURCZAKA JAK W KFC 179

kukurydziane i mąką. Zapraszam więc Was do wypróbowania tego przepisu. Składniki: KURCZAK I MARYNATA: 10 pałek z kurczaka łyżeczka soli łyżeczka słodkiej papryki w proszku łyżeczka chilli w proszku CIASTO DO OBTOCZENIA KURCZAKA 2 jajka 1 szklanka mąki 1/2 szklanka mleka pół łyżeczki soli pół łyżeczki chilli w proszku pól łyżeczki słodkiej papryki w proszku PANIERKA DO KURCZAKA 1 szklanka(...)minut do gotującej wody mięso. Odcedzamy wodę i czekamy aż kurczak wystygnie. MARYNATA: Paprykę chilli w proszku mieszamy ze słodką papryką i solą. Posypujemy każdą pałkę w przyprawach. CIASTO DO OBTOCZENIA KURCZAKA: Mleko, mąkę, jajka oraz przyprawy mieszamy ze sobą do powstania tzw ciasta naleśnikowego. PANIERKA: pokruszone płatki kukurydziane mieszamy z mąką i chilli w proszku. Olej przelewamy do garnuszka

Kuchnia w oparach
Lazania - lasagne bolognese 168

Składniki: • 1kg mielonego mięsa wołowego (ewentualnie może być wieprzowo-wołowe) • 2 cebule • 1 duża marchewka • 3-4 łodygi selera naciowego (ok. 200g) • 4 ząbki czosnku • papryka

KUCHNIA POLSKA
Leczo 155

Składniki: • 2 duże cebule • 5-7 pomidorów dojrzałych • 2 średnie cukinie • 4-5 papryk w różnych kolorach • kawałek boczku • kiełbaski wieprzowe • sól, pieprz • czerwona słodka papryka

KUCHNIA POLSKA