ciasto - 162322 przepisów (strona:3948/10822)

Przepis #156 Bezglutenowe ciasto kokosowe 133

Witajcie, dzisiaj mam propozycję na pyszne ciasto dla wielbicieli kokosa:) Uwielbiam wszystko co kokosowe dlatego wpadłam na pomysł zrobienia wypełnionego po brzegi kokosem ciasta. Deser jest bezglutenowe i bez dodatku białego cukru. Nie ma w nim także mleka. Jest proste i szybkie do zrobienia. Idealnie sprawdzi się na słodki podwieczorek lub drugie śniadanie. Ten przepis możecie także zobaczyć w wersji(...)krótko miksując. Tak przygotowaną masę wykładamy do foremki (moja forma ma wymiary 16 cm średnicy). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut . Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Wierzch wystudzonego ciasta s marujemy masłem migdałowym a następnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Zamiast masła migdałowego można użyć innego masła orzechowego. Przepis w wersji filmowej Smacznego

Health-Fit-Life
Pizzerinki pełnoziarniste 128

Kojarzycie takie sprzedawane w piekarniach pizzerinki? Buły na dość grubym drożdżowym cieście z farszem a'la pizza? Pamiętam jak zajadaliśmy się nimi w szkole, a potem od czasu do czasu na studiach. Do prawdziwej pizzy było im daleko, ale dla wygłodniałego nastolatka, a potem studenta były idealne. Zachciało mi się ostatnio takiej właśnie buły i zrobiłam ją w wersji pełnoziarnistej(...)wygląda wyjściowo, ale za to jak smakuje, jak za starych dobrych czasów, a dzięki pełnoziarnistej mące jest nawet taka trochę rustykalna, no ewidentnie domowa :D Składniki na 4 sztuki: Ciasto: 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 1 opakowanie drożdży instant (8g) 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru niecała szklanka ciepłego mleka 4 łyżki rozpuszczonego masła

Simply Food
Czekoladowy tort z jeżynami 177

poncz (można zastąpić dowolnym sokiem lub herbatą w wariancie dla dzieci), 30 g gorzkiej czekolady do rozpuszczenia (+ewentualnie olej kokosowy, żeby polewa miała właściwą konsystencję) dżem do przełożenia ciasta, świeże owoce – jeżyny, borówki Jak zrobić tort czekoladowy z jeżynami? Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Poprzedniego dnia przygotowujemy także ganache(...)ganache czekoladowy ubijamy na pianę w mikserze – ważne, żeby był bardzo dobrze schłodzony przed rozpoczęciem ubijania. Pod koniec dodajemy śmietanFix dla utrwalenia. Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem. Krem przekładamy do worka cukierniczego

Ciastkozercy
Sernik z rosą na ratunek! 115

ponure, ale Sebastian, Sławek i Gosia ruszają Wam na ratunek! A czym będą przywracać funkcje życiowe? Pysznym sernikiem z rosą. Zapraszamy zatem do lektury. Składniki na 24 porcje Kruche ciasto: 250 gram mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 gram zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 żółtka 1 jajko Wykonanie (Sławek): Do mąki dodać proszek do pieczenia, zimne masło(...)można pokroić w kostki) oraz cukier puder. Zagniatamy na gładkie ciasto dodając jeszcze 1 jajko i 2 żółtka (białka zostawiamy do bezy). Dużą formę o wymiarach 25×40cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blachę, ugniatając na równy placek. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C. Masa serowa: 1kg zmielonego twarogu 2 jajka 4 żółtka

Sprawni w smaku
Jabłka w cieście naleśnikowym 119

chcemy pokazać naszym drogim czytelnikom nasze ostatnie odkrycie, w którym główna rolę grają niedoceniane jabłka. Danie może być wspaniałą odmianą na śniadanie, jak również na obiad. ZAPRASZAMY! Jabłka w cieście naleśnikowym Ciasto naleśnikowe: 1 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 150g 2/5 szklanki mleka – ok 100ml 1/5 szklanki wody – ok. 50ml 1 jajko 2 łyżki cukru szczypta soli 1 płaska łyżeczka(...)proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto Gosia połączyła za pomocą miksera. Następnie wraz ze Sławkiem obrali jabłka, które zostały zaś pokrojone w grube plastry. Jabłka można delikatnie skropić sokiem z cytryny aby nie ciemniały. Pokrojone Sławek moczył w cieście, po czym lądowały na rozgrzany olej. Całość posypaliśmy cukrem pudrem, można również cynamonem. SMACZNEGO! Pozdrawiamy, Gosia, Sławek, Paula

Sprawni w smaku
razowa tarta ze szpinakiem i twarogiem 159

Dziś propozycja dla miłośników szpinaku i fanów kuchni skandynawskiej. Inspiracją był przepis na tartę z książki Clausa Meyera Wszystkie smaki Skandynawii . Razowe ciasto niezbyt nam smakowało, choć myślę, że to kwestia przyzwyczajenia, ponieważ w mojej kuchni króluje biała mąka pszenna. Natomiast farszem do tarty jesteśmy zachwyceni i z całą pewnością powtórzę to danie, tym razem na bardziej tradycyjnym, kruchym spodzie(...)mleka 3 jajka sól, pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 400 g świeżego szpinaku 20 g masła 1 młoda cebulka ze szczypiorem 50 g żółtego sera wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszam w misce i zagniatam (w razie potrzeby dodaję odrobinę wody). Formuję kulkę, owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na pół godziny. Masło roztapiam na dużej patelni, wrzucam szpinak

babka w formie
KISIELOWA BABKA CYTRYNOWA 134

dodać jogurt, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z kisielem i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Do tortownicy z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą wlać 3/4 ciasta, zaś do pozostałego ciasta dodać kakao i wymieszać. Ciasto kakaowe wylać na środek jasnego ciasta. Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni

Ciastka - domowe słodkości
Pierogi orkiszowe z wiśniami 150

Pierogi orkiszowe z wiśniami Pierożki polecam dla osób, które są na diecie, bo są zrobione z mąki orkiszowej, która zawiera sporo błonnika. Przepis zaczerpnięty z bloga Składniki : Ciasto: mąka orkiszowa – 260 g (2 szklanki) olej  –2 łyżki sól szczypta gorąca woda - 1,5 szkl Farsz: wiśnie  - 300 g mak mielony - 80 g miód -2 łyżki Dodatkowo : miód(...)dekoracji mak do posypania Przygotowanie: Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wymieszać. Gorącą wodę wymieszać z olejem, wlewać po trochu do mąki mieszając drewnianą łopatką. Następnie jak już ciasto nie będzie gorące, zagnieść i dobrze wyrobić, przykryć ściereczką, odstawić na kilka minut. Farsz: Wiśnie  opłukać, osączyć na sicie, wypestkować. Przełożyć wiśnie do rondla, dodać miód i na wolnym ogniu

Kuchnia Danusi
Koktajl kawowo - bananowy 171

Koktajl opierający się na kawie i bananach to kolejna propozycja na początek dnia. Połączenie kawy i banana daje solidną dawkę energii, a ponadto skutecznie wspomaga metabolizm

KUCHNIA POLSKA
udka z majonezem 103

składniki: 4 udka z kurczaka 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu przyprawa do kurczaka bułka tarta ok. 2 łyżki oleju sól, pieprz wykonanie: Udka myjemy, osuszamy

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżowe ślimaczki z czerwoną porzeczką 120

Drożdżowo-serowe mięciutkie bułeczki z orzeźwiającymi, kwaskowymi świeżymi czerwonymi porzeczkami to doskonały pomysł na letni deser z sezonowymi owocami. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 2 jajka 130g masła 50g drożdży 130ml mleka 4 łyżki cukru szczypta soli Dodatkowo: 200g białego sera 1 żółtko 6 łyżek cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 500g świeżych czerwonych porzeczek mleko do posmarowania bułeczek oliwa(...)wysmarowania blachy cukier puder do posypania bułeczek Wykonanie: 1. Ciasto: Masło rozpuścić w rondelku, drożdże zasypać cukrem, a mleko lekko podgrzać. Do miski wsypać mąkę, wlać mleko, dodać drożdże, jajka, rozpuszczone masło oraz szczyptę soli. Zagnieść i wyrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. 2. Masa serowa: Biały ser ugnieść widelcem, dodać żółtko, cukier wanilinowy, 3 łyżki cukru i całość dokładnie wymieszać

Szalona Kuchnia Eweliny
Szybki sernik bananowy z borówkami i sosem czekoladowym 127

Dziś są moje imieniny i zbieram życzenia, a dla Was mam przepyszne ciasto, częstujcie się. Serniki to mój konik, uwielbiam je choć niektórzy twierdzą że sernik to nie ciasto? no to co? jak nie ciasto? Serniki są wspaniałym deserem i polecam każdemu, małemu i dużemu. Tym razem będzie szybko i wyśmienicie, wykwintnie i dostojnie, zapraszam. Szybki sernik bananowy z borówkami

Moje Małe Czarowanie
Knedle z truskawkami 161

odsączenia. Jeśli są duże najlepiej podzielić je na połówki. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, tak jak w przypadku klusek śląskich . Dodajemy jajko, sól i większą część mąki. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę, ale pamiętajcie, im jej więcej tym knedle będą twardsze. Ciasto powinno być zwarte i łatwo formować się w kulki. Z ciasta formujemy wałek. Odcinamy(...)niego małe kawałki ciasta, które następnie formujemy, opruszonymi mąką rękami, wokół truskawki w kulkę. Knedle wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia. Gotowe odcedzamy. W rondelku roztapiamy masło, wrzucamy kilka łyżek bułki tartej i smażymy aż bułka się zarumieni i zacznie się pienić na całej powierzchni. Knedle podajemy gorące z podprażoną na maśle bułką

PatiGotuje
SERNIK GOTOWANY Z HERBATNIKAMI I CZEREŚNIAMI + FILMIK 416

Sernik gotowany na herbatnikach, to pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Ser gotowany, przełożony jest mocno czekoladowymi ciastkami, z dodatkiem czereśni i galaretki, idealny na letni podwieczorek.  SKŁADNIKI :   1 kg sera wiaderkowego  3/4 szklanki cukru  1 cukier waniliowy 2 jajka 2 budynie waniliowe po 40 g ( bez cukru ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 ml mleka(...)mieszają zagotowujemy masę.  Na wyłożonej papierem blaszce, rozkładamy pierwszą warstwę herbatników, na to 1/3 część ciepłego sera, równo go rozsmarowujemy. Rozkładamy następną warstwę herbatników, ser i herbatniki. Ciasto po ostudzeniu przekładamy do lodówki aż się schłodzi. Na zimne ciasto wylewamy tężejącą galaretkę z owocami i równo ją rozprowadzamy. Ponownie chłodzimy, najlepiej kilka godzin. Zimny serniczek kroimy na kawałki

Kulinarne Fantazje Marioli
Odrywany chlebek z ziołami, czosnkiem i serem 137

smak i nie każdemu może podpasować, ale to już zależy od gustu. My swój zjedliśmy ze smakiem :) Składniki na keksówkę o wym. 12x25 cm: (Inspiracja: " Gotuję, bo lubię ")   Ciasto: ok. 3 szklanek mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży (8 g) 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli ok. 250 ml mleka 4 łyżki masła 2 jajka  Nadzienie(...)żółtego sera   Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem oraz solą. Dodać rozpuszczone masło, jajka oraz powoli wlewać mleko (na początek 3/4 szklanki) wymieszać i zacząć wyrabiać gładkie i elastyczne ciasto. jeśli będzie za twarde dolać jeszcze mleka, jeśli zbyt klejące dosypać trochę mąki. Po ok. 10 minutach wyrabiania, odłożyć ciasto do miski, przykryć czystą ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce

Simply Food

Proponowane wyszukiwania