ciasto - 163312 przepisów (strona:3947/10888)

Proste Ciasteczka Z Czekoladą 241

miksujemy na puch razem z cukrem, następnie dodajemy jajko i krótko miksujemy. 2. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz esencję waniliową i całość miksujemy ale widełkami do ciasta. Na koniec wsypujemy groszki czekoladowe lub pokrojoną czekoladę i zagniatamy je w ciasto. 3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Odrywamy małe kawałeczki ciasta wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce(...)spłaszczając. Ciasta pieczemy w 180 stop. przez 10-12 minut. Pilnujmy czasu bo inaczej z kruchych i mięciutkich ciastek zostaną tylko kamienie

Gotowanie...to proste !
Ziemniaczki smażone z rozmarynem 145

Składniki : • 1 kg ziemniaków • oliwa • rozmaryn • estragon • papryka słodka • sól, pieprz Przygotowanie : Ziemniaki podgotować lekko ok 10 minut w osolonej wodzie. Mają być jeszcze lekko twarde

KUCHNIA POLSKA
Biszkopt z krakersami 228

Zostało mi troszkę masy krówkowej i krakersów slonych , do tego tylko upiekłam biszkopt na małą blachę i tak powstał nowy przepis na ciasto na moim blogu Ciasto na biszkopt małą blaszkę znajdziecie na blogu lub upiec swój sprawdzony przepis ,biszkopt po upieczeniu przekroić na 2 części składanie ciasta 1 część biszkoptu posmarować powidłami takimi jakie macie na to krakersy

Moje Wyroby
NIEZAWODNE NALEŚNIKI 173

jest banalnie proste. Bez ubijania i długiego mieszania. Bez użycia miksera. Wystarczy do miski przesiać mąkę, wbić jajka i stopniowo dolewać wodę i mleko. Jeśli mamy czas, najlepiej odstawić ciasto na 15 minut, aby odpoczęło i lekko zgęstniało.  SKŁADNIKI / 12 sztuk 1 szklanka mąki pszennej (160 g) 2 jajka szczypta soli 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1 łyżka(...)wbijamy jajka i dolewamy 1 szklankę mleka oraz 1 łyżkę oleju. Mieszamy rózgą do połączenia składników. Dolewamy 1 szklankę wody i ponownie mieszamy. Odstawiamy na 15-30 minut, aby ciasto odpoczęło i lekko zgęstniało. Jeśli naleśniki będziemy smażyli od razu, należy zmniejszyć ilość wody do 2/3 szklanki.  Chochelką nabieramy porcje ciasta i wylewamy na dobrze rozgrzaną i lekko natłuszczoną

cool and minty
CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE 232

drożdży (ewentualnie) kminek, sezam i/lub inne ziarna do posypania (ewentualnie) Jak upiec chleb pszenny na zakwasie PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie składniki na chleb dokładnie mieszamy, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto - możemy to zrobić dobrym mikserem, szczelnie zakrywamy i odstawiamy na 2-2,5 godziny (jeżeli dodamy drożdże ten etap może być krótszy ) - w czasie pierwszego wyrastania składamy ciasto 3 razy(...)wprowadzamy tym samym powietrze do ciasta, bochenek będzie miał widoczne dziurki w miąższu). Krok 2. Z wyrośniętego ciasta kształtujemy owalny bądź okrągły bochenek, wkładamy do koszyka chlebowego lub innej naszej formy i odstawiamy do wyrośnięcia na  1-1,5h. Krok 3. Następnie szybko nacinamy powierzchnię i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy z parą - przez pierwsze 10 minut w temperaturze

Moja Książka Kucharska
Placki ziemniaczane z mięsno-warzywnym gulaszem-pyszne :) 196

koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy, gotujemy 2 minutki i gotowe. PLACKI ZIEMNIACZANE Zmielone ziemniaki dajemy do miski, dodajemy jajka, sól, pieprz  i całość mieszamy.Dodajemy mąkę-tak by ciasto trochę zgęstniało, około 1 niepełną szklankę. Na patelnię dajemy olej, dobrze go rozgrzewamy i wykładamy ciasto, rozprowadzamy je na patelni by uzyskać duży placek. Smażymy z dwóch stron na złoty

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
koktajl z awokado i gruszką 179

składniki: miąższ z 1/2 awokado 1 gruszka garść szpinaku 125 ml jogurtu naturalnego lub kefiru sok z 1/2 cytryny miód do smaku wykonanie: Gruszkę obieramy, usuwamy

Domowy Smak Jedzenia
Bułki na jogurcie. Na drożdżach, bez zakwasu 150

rozczyn podwoił swoją objętość. Do osobnej miski wsypałam przesianą mąkę, dodałam sól, resztę cukru i jogurtu, wbiłam jajko. Na koniec dodałam wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszałam i zaczęłam wyrabiać ciasto. Można to zrobić na dwa sposoby. Albo wyrabiać ręką, albo mikserem za pomocą haka. Ja właśnie wybrałam tę drugą opcję. Ciasto wyrobiło się dobrze, było gładkie, nie kleiło się. Przeniosłam(...)miski wysmarowanej olejem. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce (np. koło kaloryfera), żeby podrosło. Moje ciasto pięknie wyrosło. Przełożyłam na deskę i lekko wyrobiłam. Podzieliłam na dwie części i z każdej uformowałam wałeczek. Następnie każdy pokroiłam na 6 kawałków. Teraz czas na ukształtowanie okrągłych bułek. Uturlałam w dłoniach zgrabne kulki. Z tej porcji ciasta wyszło 12 bułek. Blaszkę wyłożyłam

Kuchnia u Krysi
Warkocz na zakwasie z makiem i płatkami migdałowymi - ciasto drożdżowe bez drożdży, na zakwasie 163

jest przedmiotem naszych kwietniowych wypieków od razu uśmiech zagościł na mej twarzy, piekę. Warkocz o którym mowa jest niezmiernie puchaty, mięciutki z chrupiącą skórką i jest zdrowszą wersją ciast drożdżowych i alternatywą dla osób które drożdży piekarskich nie tolerują. Potrzebny jednak tutaj będzie zakwas, obojętnie jaki, zawsze można go przerobić na w danej chwili pożądany. Jak zrobić zakwas, jakby był(...)pochodzi z portalu : Sauerteig a przerobiony został i umieszczony na stronie Chleb - Moja domowa piekarnia . Polecam gorąco taki warkocz wszystkim którzy kochają chałki z dżemem, miodem czy masłem, to ciasto Was zachwyci. Do wykonania tego ciasta potrzebny będzie zakwas wyhodowany metodą trójfazową, zrobić go jest bardzo prosto, wystarczy mieć 1 łyżkę zakwasu pszennego lub żytniego. Jak go zrobić napisałam

Moje Małe Czarowanie
Wiosenne smarowidło 180

Prawdziwie wiosenny przepis. Duża porcja świeżych warzyw i pyszne smarowidło do wszystkiego rodzaju pieczywa: ciabatty, krakersów, bagietek. Pięknie wyglada i dobrze smakuje. Inne pasty na chleb

dolcevitainmykitchen
Ciasto czekoladowe. 195

Proste, szybkie i pyszne, a w dodatku praktycznie z niczego. Ciasto wręcz idealne. Ciasto czekoladowe składniki: 80 g masła 100 g czekolady (może być mleczna, może być gorzka i może być mieszanka deserowej i mlecznej) 1/2 szklanki mleka 2 jajka 150 g cukru 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Sposób przygotowania: Czekoladę wraz z masłem rozpuścić. Dodać mleko(...)odstawić. Białka ubić z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, cały czas mieszając wlać wcześniej przygotowaną masę czekoladową. Ciasto wylać do foremki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w temperaturze ok 180 stopni, przez ok 30 minut - do  tak zwanego suchego patyczka.  Smacznego

Pani domowa
Bezglutenowa focaccia z mąki gryczanej i ryżowej (Focaccia senza glutine con farina di grano saraceno e farina di riso) 186

extravergine d'oliva 2-3 rametti di rosmarino fresco PRZYGOTOWANIE Mąkę ryżową, gryczaną i ziemniaczaną mieszamy z suchymi drożdżami. S topniowo dodajemy olej, letnią wodę oraz sól. Wyrobione ciasto powinno być gładkie.  Ciasto przykrywamy  ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut.  Blachę do pieczenia(...)wymiarach 30x40 cm smarujemy olejem.  Ciasto wylewamy do formy, następnie  odstawiamy do ponownego wyrastania na ok. 1 godz. Wierzch ciasta delikatnie smarujemy 1-2 łyżkami oliwy, oprószamy 1-2 łyżeczkami gruboziarnistej soli oraz świeżym rozmarynem. Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. **** PREPARAZIONE In una ciotola mescolate la farina di riso, la farina

La grande e la piccola cuoca
surówka z nowalijek 198

składniki: 1 pęczek rzodkiewek kilka ogórków gruntowych 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku wykonanie: Ogórki i rzodkiewki myjemy, następnie kroimy w plasterki (ogonki

Domowy Smak Jedzenia
Dorada pieczona z ziemniaczkami i rozmarynem w białym winie 142

Składniki : • 2 dorady • 1,5 łyżki sosu sojowego • 2 łyżki oliwy • 2 łyżki soku z cytryny • sól morska • odrobina masła pokrojonego w płatki • 2 płaskie łyżeczki

KUCHNIA POLSKA
knedle serowo-ziemniaczane ze śliwkami... 181

przekroić na połowę i usunąć pestki ziemniaki ugotowane i wystudzone, twaróg półtłusty z mielić w maszynce do mięsa do dużej miski do zmielonej masy dodać mąkę i jajko, wyrobić ciasto, jeżeli ciasto przykleja się do dłoni to podsypywać po trochu mąki aż będzie nie klejące ciasto podzielić na 2 części, na desce podsypanej mąką uformować wałek i podzielić na porcje(...)rozpłaszczać na dłoni, nakładać śliwki, posypać cukrem, formować kulki aby nie było widać śliwki, można również ciasto odrywać porcjami, ale po takim formowaniu, od razu wiem ile mam knedli do posolonego wrzątku z olejem wkładać knedle, gotować 4-5 minut od wypłynięcia na wierzch na średnim ogniu cedzakiem wyjmować z wody na talerz, podawać z gęstą śmietaną lub jogurtem - bardzo

W Mojej Kuchni Lubię