mąki oraz alkoholu – miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy powoli proszek, sodę oraz połowę mąki i całość miksujemy do połączenia się składników. Opcjonalnie dolewamy alkohol, miksujemy. Powstałe ciasto wykładamy na blat oprószony mąką, dosypujemy resztę mąki i dłońmi wyrabiamy jednolite i elastyczne ciasto. Jeśli ciasto za bardzo się klei możemy dodać odrobinę mąki, ale nie za dużo – pączki(...)mogą być na końcu za twarde. Gotowe ciasto porcjujemy, formujemy pączki. Mini pączki przykrywamy ściereczką, by nie wyschły. Na rozgrzanym tluszczu smażymy partiami pączki. Smażymy aż się ładnie i równomiernie zrumienią z każdej strony obracając je patyczkiem do szaszłyków. Gotowe odsączam na papierowym ręczniku i posypuję cukrem pudrem. Przepis pochodzi stąd SMACZNEGO
Zasmakuj KuchniUwielbiam gofry w każdej postaci – zarówno na słodko, jak i na ostro. Zainspirowana konkursem z marką MPM przygotowałam dla Was takie, jakich jeszcze nie było! #mpm #właczgoscinnosc Z ciasta francuskiego ( domowe, przepis TUTAJ , nadziewane masłem orzechowym i bananami. Podane z waniliowymi lodami i sosem czekoladowym tworzą obłędną całość, której nikt się nie oprze!! Ps. do środka gofrów możemy włożyć(...)inne dodatki – prażone jabłka, dżem albo kawałki czekolady ! Co tylko chcecie! Będzie pysznie! SKŁADNIKI: * ciasto francuskie domowe ( przepis TUTAJ ) – 300 g * maslo orzechowe – ok. 150 g * banan – 2 szt DODATKI: * masło orzechowe * banany * lody waniliowe + czekolada SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ciasto francuskie kroimy na kwadraty/prostokąty. Jeden kawałek będzie na spód, drugi do przykrycia. Smarujemy masłem orzechowym, układamy
Ostra na Słodkoowoców więc przerabiamy jak się da. Dziś zapraszam na tartaletki z budyniem, owocami i nutką masła orzechowego, które ciekawie smakuje w tym połączeniu. Składniki na 6 sztuk: na ciasto: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru 2 żółtka szczypta soli na nadzienie: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżka mąki łyżka cukru 100 g masła(...)kostki czekolady z nadzieniem z masła orzechowego owoce: jagody, porzeczki, maliny, nektarynki, maliny, poziomki, agrest dodatkowo: papilotki na tartaletki Składniki ciasta zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. W tym czasie foremki do tartaletek wysmarować masłem i oprószyć mąką. Nektarynki pokroić w plasterki. Piekarnik rozgrzać do 200*C. Schłodzone ciasto rozwałkować, wycinać koła i wylepić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapłaska łyżeczka soli Ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść widelcem. Drożdże wymieszać z wodą do rozpuszczenia. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto powtórnie zagnieść i podzielić na 10-12 kawałków jednakowej wielkości. Formować bułki, układać na blaszce wyłożonej papierem(...)Piec w 200`C 20-25 minut, do zrumienienia, studzić na kratce. Smacznego! Moje uwagi: Użyłam drożdży instant (torebeczka 7g) i zmniejszyłam ilość cukru do 1/2 łyżeczki. Ciasto bardzo przyjemne, nie lepiące się do rąk. Zagniatałam w robocie, następnie przełożyłam do miski do wyrastania. Drugie zagniatanie już ręcznie. Ciasto i bułki wyrastały w piekarniku z włączoną żarówką
Stare GaryDrożdżowo-serowe mięciutkie bułeczki z orzeźwiającymi, kwaskowymi świeżymi czerwonymi porzeczkami to doskonały pomysł na letni deser z sezonowymi owocami. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 2 jajka 130g masła 50g drożdży 130ml mleka 4 łyżki cukru szczypta soli Dodatkowo: 200g białego sera 1 żółtko 6 łyżek cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 500g świeżych czerwonych porzeczek mleko do posmarowania bułeczek oliwa(...)wysmarowania blachy cukier puder do posypania bułeczek Wykonanie: 1. Ciasto: Masło rozpuścić w rondelku, drożdże zasypać cukrem, a mleko lekko podgrzać. Do miski wsypać mąkę, wlać mleko, dodać drożdże, jajka, rozpuszczone masło oraz szczyptę soli. Zagnieść i wyrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. 2. Masa serowa: Biały ser ugnieść widelcem, dodać żółtko, cukier wanilinowy, 3 łyżki cukru i całość dokładnie wymieszać
Szalona Kuchnia EwelinyJagody mają niezwykle dużo właściwości odchudzających oraz zawierają dużo witamin i składników odżywczych. Doskonale sprawdzają się w walce z nadwagą, dzięki czemu stanowią również składnik wielu
KUCHNIA POLSKAMaliny to pyszne, niskokaloryczne owoce, doskonale nadające się na wszelkiego rodzaju desery. Zapewniają uczucie sytości i dostarczają dużo cennego błonnika. Jeśli chcesz aby koktajl miał rzadszą
KUCHNIA POLSKACiasto: 1 szklanka ciepłej wody 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli 3-4 łyżki oleju oraz mąka do podsypywania Dodatki: 1 mały filet z kurczaka 250 g sera żółtego 1 duży pomidor kilkanaście czarnych oliwek 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku, drobno posiekane zioła do pizzy olej do smażenia granulowany czosnek(...)wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut. Dłońmi
Czerwień i błękitrondelku masło i studzimy. Do masy dodajemy jajko, masło i mieszamy drewnianą łyżką tak długo, aż zrobi się elastyczne i będzie się mniej kleić (musi być dobrze wyrobione!). Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż urośnie. Ciasto dokładnie mieszamy, formujemy kulki (podsypując mąką) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie
Oryginalny smakZapraszam na smaczne ciasto bez pieczenia. Sernik galaretkowy z dodatkiem truskawek i borówek amerykańskich to super pomysł na słodki podwieczorek lub deser a do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu. Składniki: 100 g biszkoptów 400 g serka homogenizowanego waniliowego 150 g serka śmietankowego 200 g jogurtu naturalnego greckiego 2 galaretki truskawkowe oraz: kilka truskawek 100 g borówek amerykańskich 1 galaretka(...)misce do połączenia. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i na dnie układamy biszkopty. Ostudzone galaretki dodajemy do masy serowej i miksujemy razem przez chwilę. Przelewamy sernik na biszkopty i wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 1 godz. Galaretkę o smaku owoców leśnych rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki i borówki myjemy. Od truskawek odcinamy szypułki
słodkie i nie tylko historie kulinarneOrzechowo-czekoladowa babka (na orzechach laskowych). Moi stali czytelnicy wiedzą jak kocham piec najróżniejsze babki. No cóż… babki i serniki, to ulubione ciasta w moim domu. Po niech sięgamy najchętniej, one znikają najszybciej A i w przygotowaniu są tak proste, że mogę je piec cały czas Dziś zapraszam Was na pyszną orzechowo-czekoladową babkę (na orzechach laskowych). Kiedyś piekłam(...)Mieszamy tylko do połączenia składników. Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny – u mnie około 40-45 minut. Nie zostawiamy ciasta za długo w piekarniku, aby się zbytnio nie wysuszyło
Słodkie okruszkipomocą praski lub wyciskarki do ziemniaków zrób z nich jednolite pure bez gródek. Do ziemniaków dodaj mąkę i jajko, a następnie za pomocą dłoni połącz całość w jednolite ciasto. Jeśli ciasto nadal się klei dodaj jeszcze nieco mąki. Na stolnicy lub blacie wysyp nieco mąki i podziel ciasto na mniejsze części. Części ciasta roluj za pomocą dłoni, a następnie odkrój
nietylkopasta.plWitajcie, Dzisiaj polecam pyszną tartę z kremem budyniowym, borówkami oraz malinami Na blachę o średnicy 26 cm Składniki na ciasto: 255 g mąki luksusowej typ 550 130 g masła o temperaturze pokojowej 100 g cukru kryształ 1 jajko 2 łyżki wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki szybko zagnieść ręką. Ciasto rozwałkować i wylepić nim tortownicę wyłożoną papierem
Przepisy BabciWidok z okna. Śmiech dziecka. Beztroskie chwile. Latem uwielbiam ciasta z owocami. W dodatku szybkie, bezproblemowe i do zabrania ze sobą np. na spacer. Dlatego ostatnio często piekę muffinki. Zwłaszcza, że w przygotowaniach lubi pomagać mała M, która chętnie miesza łyżką wszystkie składniki w misce;) Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie 7/2015 z moimi drobnymi zmianami. Niby zwykłe muffinki(...)pieczenia oraz sól. W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki mokre, tj. : jajka, olej oraz kawę. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy za pomocą łyżki na gładkie ciasto. Gorzką czekoladę siekamy na kawałki i dodajemy do ciasta. Wsypujemy również połowę owoców. Delikatnie mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy je gotowym ciastem do 2/3 wysokości. Na wierzch muffinek
My simple kitchenCiasto z czarną porzeczką i bezą na półkruchym spodzie. Połączenie kwaśnej i cierpkiej, czarnej porzeczki ze słodką i chrupiącą bezą, posypaną płatkami migdałów. Na podpieczony spód wykładamy porzeczki, przykrywamy ubitą pianą i pieczemy do momentu gdy beza będzie z wierzchu chrupiąca. Proste ciasto w sezonie na porzeczki. The post Ciasto z czarną porzeczką i bezą appeared first on Moja Delicja
Moja Delicja