ciasto - 164325 przepisów (strona:3941/10955)

zapiekanka gyros z makaronem 163

składniki: ok. 300 g makaronu (np. kokardki)* 400 g mięsa (piersi kurczaka lub wieprzowego) 1 papryka 5 ogórków konserwowych 1 cebula 4 łyżki przyprawy gyros 2

Domowy Smak Jedzenia
poncz z lodowatą dłonią i gałkami ocznymi ;) 271

składniki: 2000 ml soku z czarnej porzeczki 500 ml wrzącej wody 3 torebki herbaty owocowej np. malina z żurawiną 1-2 szt. pomarańcza 1 cytryna 6

Domowy Smak Jedzenia
Przepis #183 Kokosowo - serowa rolada - bez glutenu i białego cukru 215

Witajcie, rolada kokosowa z dodatkiem sera to bardzo pyszne i lekkie połączenie. Biszkopt na bazie mąki kukurydzianej sprawia, że ciasto jest bezglutenowe. Zamiast tradycyjnego białego cukru użyłam miodu ale z powodzeniem można użyć innego słodzidła. Idealnie sprawdzi się na weekendowy deser, którego można zjeść bez wyrzutów sumienia;) Wartości odżywcze na całość: 1284 kcal(...)Czas wykonania: 30 min (plus czas studzenia ciasta) Składniki Biszkopt (forma 24x30 cm) - 4 jajka - 40 g mąki kukurydzianej/kokosowej - szczypta sody oczyszczonej - 2 łyżki miodu lub innego słodzidła Masa - 250 g sera twarogowego - stała część mleczka kokosowego z jednej puszki - 25 g wiórek kokosowych - 2 łyżki miodu lub innego słodzidła Dodatkowo - 20 g gorzkiej czekolady min 70% - 1 łyżeczka oleju

Health-Fit-Life
Bułki jak kajzerki 194

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Drożdże rozpuścić w ciepłym ale nie gorącym mleku.   Z podanych składników porządnie zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Przełożyć do wysmarowanej olejem miski, lekko oprószyć mąką. Miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut po czym znów wyrobić ciasto. Następnie odstawić ciasto na kolejne 60minut(...)czasie ciasto podzielić na 8-10 części w zależności jak duże bułeczki chcemy uzyskać. Uformowane bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i nożem nadać im kształt kajzerki nacinając je poprzecznie po środku. Ja zrobiłam to gilotynką do krojenia jabłek ( może nieco za mocno przyciskając i średnio przypominają kajzerkę ale zapewniam, że smak jest super). Uformowane już

W garach u Gosi
Kremówka z budyniem 217

nią zachwycona :) Bardzo rzadko można teraz spotkać w cukierniach taką dobrą kremówkę. Najczęściej budyń zastąpiony jest masą z proszku, która nie ma już tego wyjątkowego smaku.  2 płaty ciasta francuskiego każdy po 275g Budyń: 5 szkl mleka 200 g masła 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 1 budyń waniliowy 4 żółtka kilka kropel ekstraktu waniliowego cukier puder(...)posypania Ciasto francuskie przyciąć o 0,5cm więcej niż dno blaszki 24x36cm (skurczy się podczas pieczenia). Upiec 2 blaty wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Budyń: 4 szklanki mleka, masło i cukier podgrzewać do rozpuszczenia. 1 szklankę mleka, mąkę, budyń, ekstrakt i żółtka dokładnie rozbełtać, wlać do gotującego się mleka z masłem. Energicznie mieszając ugotować gęsty budyń.  Blaszkę wyłożyć papierem

Smakołyki Asi
Pikantne stripsy z polędwiczek drobiowych 158

szybkie , a na pewno wystarczająco smaczne ,żeby pokusić się o ich przygotowanie Składniki : 0,5 kg polędwiczek drobiowych 2 łyżki mielonego chilli 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól do smaku ciasto : 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kartoflanki woda gazowana 2 łyżki słodkiej mielonej papryki 1 łyżka soli 1,5 łyżki cukru dodatkowo : mąka pszenna do obtaczania około 1 szklanki woreczek(...)myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem , mieszamy z solą , chilli i czosnkiem . Pozostawiamy na około godzinę lub na całą noc w lodówce . W osobnej misce łączymy ze sobą składniki z listy ciasto . Wody gazowanej dolewamy tyle ,żeby po wymieszaniu powstało gęste ciasto , podobne do naleśnikowego . Wkładamy do niego polędwiczki i dokładnie obtaczamy . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do dość sporego woreczka , wsypujemy mąkę

Ogrodnik w podróży
SERNIK ZEBRA (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu i cukru) 259

przez 50-60 minut w temperaturze 170 (góra-dół). Jeśli wierzch jest zbyt przypieczony przełączyć grzałki tylko na dół (można połączyć z termoobiegiem). Po upływie godziny sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Ewentualnie piec przez kolejne 10-15 minut. Po upieczeniu ciasto zostawić na chwilę w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Można także stosować kąpiel wodną, czyli umieszczenie formy(...)wodzie by uniknąć zbyt dużego wyrośnięcia ciasta a później jego opadnięcia po wyłączeniu piekarnika. Sernik zebra po wystudzeniu można posypać słodzikiem w formie pudru lub przygotować polewę czekoladową. Wystarczy rozpuścić dobrej jakości gorzką czekoladę lub przygotować polewę z oleju kokosowego, masła i kakao. Smacznego! — BTW całości: 2000 g, 4491 kcal

Ola la LCHF
Świąteczne wypieki za pasem – przydadzą się formy do pieczenia 293

Wypieki świąteczne stanowią idealne dopełnienie dań szykowanych na te wyjątkowe chwile spędzone w gronie rodziny i przyjaciół. Niezbędne więc będą odpowiednie formy do pieczenia różnego rodzaju świątecznych ciast. Jedną z najbardziej popularnych i dość uniwersalnych form do pieczenia jest tortownica. Forma ta jest dostępna w różnych wariantach zależnych od kształtu, wielkości czy wysokości. Przyda się więc nie tylko do pieczenia(...)tortów ale także innych ciast. Wybierając odpowiednią tortownicę Przede wszystkim należy wziąć pod uwagę rodzaje ciast, które pieczemy, by forma była jak najbardziej uniwersalna. Ponadto warto zwrócić uwagę na: rodzaj tortownicy – z wyjmowanym dnem, odpinaną obręczą, z wysokim rantem czy też sylikonową obręczą; materiał z którego została wykonana – by pieczenie było wygodne a wypieki smaczne; wielkość i kształt

Trochę smaku
Chleb paleo z batatów 238

zrobić z batatów. Rzeczywiście, chleb z batatów jest bardzo smaczny i choć nie zawiera cukru, miodu ani żadnego słodzika, to jest na tyle słodki , że można go też nazwać ciastem 🙂 Kiedy przychodzą zimne dni, mój organizm domaga się większych ilości węglowodanów. Latem ten chleb byłby dla mnie za słodki, jest za to dobrą propozycją na jesień albo zimę. Przypuszczam(...)Zamiast jajek . Przygotowanie takiego chleba jest tak szybkie i proste , że możesz zacząć od rozgrzania pieca. Wymieszaj jajka z batatami i roztopionym olejem kokosowym. Dodaj suche składniki. Na początku ciasto może wydawać się nieco lejące, ale po chwili mąka kokosowa wchłonie nieco wilgoci. W zależności od ilości i jakości batatów możesz jednak otrzymać za rzadkie ciasto – wtedy dodaj nieco

PaleoSMAK
Halloween Pomysły na słone przekąski 313

sól czarne oliwki do dekoracji szczypiorek Składniki na kościste krakersy: paczka krakersów serek kanapkowy do smarowania śmietana Halloween Pomysły na słone przekąski – jak to zrobić? Pizzeriny duszki Ciasto na pizzeriny przygotowujemy według przepisu . Ciepłą wodę wlewamy do miski, rozpuszczamy w niej drożdże i cukier. Odstawiamy na bok do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dajemy mąkę, sól, przyprawy, oliwę i wyciśnięty(...)ząbek czosnku. Mieszamy wszystko razem i zarabiamy ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejce do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy sos. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju i maśle na złoty kolor. Dodajemy pasatę, sól, pieprz, oregano i gotujemy na małym ogniu, żeby odparować większość wody. Sos powinien być gęsty i jednolity. Odstawiamy do przestudzenia. Wyrośnięte

Ciastkozercy
PIEROGI Z MIĘSEM - przepis 218

mięsem? 6 pierożków o wadze razem 240g = 492 kcal Jak zrobić pierogi z mięsem - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na pierogi z mięsem. SKŁADNIKI : na ciasto pierogowe: 2 szklanki mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania ok. 3/4 szklanki gorącej wody 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka oleju Wszystkie składniki umieścić w malakserze - wyrobić gładkie i elastyczne(...)ciasto. Farsz na pierogi z mięsem: 800g cielęciny (lub innego mięsa w kawałku) 3 duże cebule 4-5 łyżek masła 3 łyżki tartej bułki 1 marchew sól i świeżo zmielony pieprz do smaku Przepis na pierogi z mięsem PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Mięso opłukać, osuszyć i obsmażyć ze wszystkich stron na patelni z dwoma łyżkami masła - przełożyć do naczynia żaroodpornego

Moja Książka Kucharska
Ravioli z pieczoną dynią, podane z palonym masłem i chrustem z pestek. 186

pola, dlatego uwielbienie oliwy i pomidorów, to miał każdy. Dzisiaj u mnie ravioli z nadzieniem bardzo prostym a jakże smacznym!  Posiłek troszkę wymaga pracy, bo musimy przygotować ciasto na ravioli i je potem przygotować ale powiem, Wam szczerze wynagrodzi to Wasz trud! PRZEPIS NA CIASTO NA RAVIOLI już publikowałam na swoim blogu i nie będę go kopiować tutaj ponieważ(...)google, tego nie lubi i uzna mnie za oszusta i powielanie treści hehehe, no niestety ale tak jest. Dlatego tutaj zostawiam Wam linka do przepisu na ciasto na ravioli.  FARSZ  - 1 do 1,5 szklanki pieczonej dyni piżmowej (zmiksowany po upieczeniu miąższ) - sól, pieprz - odrobina soku z cytryny - 1-2 upieczone ząbki czosnku Dynię kroimy

SMYKWKUCHNI
Przepis #182 Orkiszowe pierogi o smaku pizzy🍕 198

sprawdzi się pszenna pełnoziarnista czy żytnia. Do farszu dodałam moje ulubione dodatki do pizzy czyli mięso, pieczarki, sos pomidorowy i oczywiście ser. Dokładny przepis znajdziecie poniżej:) Zapraszam:)  Składniki Ciasto - 3 szklanki (350 g ) mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej - jajko - pół szklanki ciepłej wody - 2 łyżki oleju Farsz - 1 zmielona pierś z kurczaka - 2-3 łyżki przecieru pomidorowego - 200 g pieczarek(...)czerwonej cebuli - sól, pieprz, czosnek, papryka wędzona - gotowa przyprawa do pizzy z dobrym składem Dodatkowo - kawałek żółtego sera do starcia Wykonanie Ciasto Na stolnicę/blat wysypujemy mąkę. Wbijamy jajko. Delikatnie mieszamy. Wlewamy wodę oraz olej. Całość zagniatamy w jednolitą masę. Ciasto dzielimy na części. Każdą z nich rozwałkowujemy. Wycinamy kółka. Farsz Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju

Health-Fit-Life
Bułeczki drożdżowe ze szpinakiem 179

drugie śniadanie polecam pyszne, mięciutkie, aromatyczne bułeczki drożdżowe ze szpinakiem, twarogiem i serem Składniki: Ciasto: – 2 szklanki mąki pszennej, – 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej, – 1 szklanka ciepłej wody, – 25g drożdży (świeżych), – 1 łyżka soli, – 1/2 łyżeczki cukru, – 1/3 szklanki oleju, – 1 jajko Nadzienie wg uznania. Ja wymieszałam szpinak z twarogiem półtłustym(...)zaczyn z drożdży, 1 szklanki mąki pszennej, cukru, soli i cieplej wody. Odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut do wyrośnięcia. Po 25 minutach dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na 1h. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-12 części, z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć, nałożyć nadzienie. Zlepić końce i uformować bułeczkę. Bułki

Smaki Armine
Kotleciki „paluszki” drobiowe w cieście kukurydzianym 195

Już od dawna miałam ochotę na pierś z kurczaka w cieście kukurydzianym z sezamem i w końcu nastał ten dzień kiedy usmażyłam te delikatne paluszki, z lekkim czosnkowym posmakiem, idealne na obiad z dodatkiem sezonowych warzyw. Składniki: – 400g filetów z piersi kurczaka, – 1 jajko, – 80ml mleka, – około 150g mąki kukurydzianej, – 4 łyżki sezamu(...)smażenia. Mięso pokroić na kawałki ( kotleciki/paluszki), włożyć do miseczki, dodać sól, pieprz, czosnek, olej sezamowy i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie zrobić ciasto: jajko rozbełtać z mlekiem, dodać mąkę i sezam i wszystko dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Mięso włożyć do ciasta, wymieszać i odstawić na 15 minut. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju

Smaki Armine

Proponowane wyszukiwania