ciasto - 163312 przepisów (strona:3945/10888)

Pączki z marmoladą – łatwy przepis 117

wyrośnięcia na ok 30 min. Następnie dodać jajko , szczyptę soli , alkohol , 2.5 łyżki oleju oraz resztę cukru – wymieszać na gładką masę. Stopniowo dodawać mąkę i żółtka. Wyrobić ciasto. Jeśli będzie bardzo kleiste można podsypać odrobinę mąki. Przełożyć ciasto do miski oprószonej mąką i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i rozpłaszczyć na grubość(...)centymetrów. Szklanką wycinać krążki ciasta, na środek krążka nałożyć pół łyżeczki marmolady i zakleić jak sakiewkę. Położyć na desce podsypanej mąką łączeniem do dołu. Pozostawić pączki do wyrośnięcia, aż mniej więcej podwoją swoją objętość. W tym czasie rozgrzać olej w garnku. Pączki smażyć aż będą rumiane (lekko poruszone patyczkiem powinny same przeskakiwać na drugą stronę). Usmażone wykładać na papier

Za drzwiami kuchni
CIASTO JAJKO SADZONE – bez pieczenia! 496

kolejne ciacho zrobione przez mamę! Już niedługo sami będziecie rozpoznawać które są te moje, a które mojej mamci. Jak już Wam pisałam Ona zdecydowanie bardziej woli ciasta takie piankowe, z owocami i galaretkami, a ja wręcz przeciwnie! Dziś przygotowała dla Was znane i lubiane ciacho znane pod nazwą JAJKO SADZONE. Lekkie , delikatne, przypominające puszyste ptasie mleczko, z dodatkiem moreli. Bardzo(...)cukrem pudrem i wystudzoną galaretkę, dodajemy ubitą na sztywno śmietanę – mieszamy ( już nie mikserem a szpatułką ). Zalewamy biszkopty, odstawiamy do tężenia. Przezroczyste galaretki zalewamy wrzątkiem, studzimy. Na cieście układamy owoce, zalewam tężejącą galaretką. Chłodzimy przez

Ostra na Słodko
Łosoś z makaronem i warzywami 106

Składniki : • 2 filety z łososia po około 150 g • 200 g mrożonych warzyw włoskich • 200 g makaronu szpinakowego • 4 łyżki oliwy z oliwek • 2 łyżki soku

KUCHNIA POLSKA
Tort dla baletnicy 308

Dziś, w dniu swoich urodzin jestem pewna, że gdybym jeszcze raz mogła przeżyć swoje 5 urodziny byłabym zachwycona takim tortem! Tylko 

Słodki Pomysł
Grecka sałatka z makaronem 182

Na długi weekend majowy przygotowałam dla Was grecką sałatkę z makaronem i sałatkę z awokado. Zastanawiałam się, czy podać oba przepisy w jednym poście. Pogoda jest

dolcevitainmykitchen
RUSTYKALNE CIASTKA BEZ CUKRU I JEGO SUBSTYTUTÓW 192

wody. Wykonanie: Umieszczamy w misce mąkę, rodzynki, płatki kokosowe i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy masło kokosowe i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 10-15 minut. Następnie wyrabiamy ciasto. Ewentualnie dodajemy trochę więcej wody lub mąki dla lepszej zwartości. Gdy ciasto zacznie odchodzić od palców dłoni,  to znak, że można formować ciasteczka. Mamy do wyboru dwie metody: ● odrywamy(...)kawałku ciasta i formujemy ciasteczko  lub ● rozwałkowywujemy całość lub większą część ciasta i wykrawamy wybrane kształty.  Ciacha wykładamy na blachę do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Pieczemy 15 minut w funkcji termoobieg. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Przepis na orzeszki z przepiśnika babci 206

długimi rączkami, zakończonymi drewnianymi ręcznie robionymi uchwytami, całymi podziurawionymi przez korniki. Kładzie się ją na kuchni, smaruje odrobiną dosłownie tłuszczu (smalcu) i mocno rozgrzewa. W foremki wkłada się kawałki ciasta i porządnie dociska, czekając kilka chwil aż się upieką. Potem takie gotowe dwie „skorupki” nadziewa się ulubioną masą, skleja ze sobą i posypuje cukrem pudrem. Przepis na orzeszki(...)Orzeszki- składniki Do zrobienia orzeszków potrzebujemy: (na ciasto) – 0,5 kg mąki pszennej -3/4 kostki masła (prawie) -pół łyżki smalcu -2 jajka+ 1 żółtko -3 łyżki octu -1 łyżeczka cukru -1 łyżeczka sody (do przygotowania nadzienia czekoladowego) -1/2 szklanki mleka -1/2 szklanki cukru -kostka masła -4 łyżki kakao -1 cukier waniliowy -szklanka mleka pełnego w proszku

Arbuziaki
Zdrowa pizza z patelni na twarogowym spodzie, gotowa w kilka minut 174

przepis na zdrową smaczną pizzę na cienkim, chrupiącym spodzie. Co najlepsze nie wymaga długiego wyrabiania, wyrastania, ani nawet odpalania piekarnika!  Głównym składnikiem spodu pizzy jest twaróg. Do ciasta użyłam mąki pełnoziarnistej dzięki czemu pizza jest zdrowsza niż ta tradycyjna zrobiona z białej mąki.  W ramach oszczędności czasu przygotowałam pizzę na patelni, ale równie dobrze można upiec(...)jeszcze bardziej chrupiąca. Więc jeśli zależy Wam na takim kruchym spodzie proponuję spróbować w piekarniku ;) Jeśli chodzi o dodatki to zostawiam tutaj pole do popisu Waszej wyobraźni ;)  Podobne ciasto, tylko, że w wersji słodkiej wykorzystywałam już w zdrowych deserach. Na blogu znajdziecie przepis na  tartę oraz markizy  na bazie ciasta twarogowego. ZDROWA, EKSPRESOWA PIZZA Z PATELNI Czas

HealthyCreations
Makaron z wędzonym łososiem i pistacjami 171

Składniki : • 250g makaronu tagliatelle lub pappardelle • 150 ml śmietany kremówki 30-36% • 100g wędzonego łososia • skórka otarta z 1/2 cytryny (tylko żółta cześć) • sól, pieprz • spora

KUCHNIA POLSKA
herbatka z forsycji wg dr Henryka Różańskiego 173

składniki: 10-15 g kwiatów świeżych lub suchych 500 ml gorącej wody spirytus do zwilżenia kwitków wykonanie: Kwiatki forsycji zwilżamy spirytusem, następnie zalewamy wrzącą wodą i

Domowy Smak Jedzenia
"Canestrelli" - włoskie kruche ciasteczka (Canestrelli liguri) 174

herbaty. Ciasteczka maj ą  kształt margerytek z  dziurk ą w  środku , kwiatków  popularnych w Ligurii. Cech ą  charakterystyczn ą  ciasteczek jest dodanie do ciasta skórki cytrynowej, wanilii, ugotowanych żółtek oraz brak proszku do pieczenia. Ciasteczka tak banalnie proste w przygotowaniu a jednocześnie niezwykle smaczne, maślane, kruche, pachnące cytryn(...)miksujemy z zimnym masłem i mąką ziemniaczaną. Dodajemy cukier puder, 4 ugotowane żółtka, ziarna z laski wanilii, otartą skórkę z 2 cytryn oraz szczyptę soli.  Ciasto dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 1 cm. Wycinamy

La grande e la piccola cuoca
koktajl z mango i awokado 192

składniki: 1 mango, miąższ 1/2 awokado sok z 1/2 limonki ok. 250 ml wody opcjonalnie miód do smaku wykonanie: Miąższ mango i awokado przekładamy do kielich

Domowy Smak Jedzenia
Chleb 154

składniki przełożyć do miski i łyżką wymieszać.Masa powinna być raczej gęsta, więc nie wolno przesadzić z ilością wody.Przykryć ściereczką i odstawić na 8-10 godzin.Po tym czasie ciasto wyłożyć na deskę posypaną mąką i rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o około 3-centymetrowej grubości. Odstawić na 15 minut .Następnie ciasto złożyć  do środka – chwytając z lewej(...)prawej strony oraz z góry i z dołu. Odstawić ponownie ciasto , tym razem na 30 minut. Na koniec przełożyć uformowany bochenek do formy, którą da się przykryć [ u mnie naczynie żaroodporne ]Piec przez 30 minut pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 220-230 stopni. Po tym czasie ostrożnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 15 minut

Moje domowe kucharzenie
Tarta z ricottą i jeżynami 204

uwielbiam :) Tym razem na bardzo kruchym spodzie. Krem natomiast to mieszanka śmietanki,serka ricotta,limonki i soku z jeżyn, a całość oblana pyszną polewą z jeżyn. Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli łyżka cukru waniliowego Mąkę przesiać do miski, zimne masło pokroić w jak najdrobniejszą kosteczkę,dodać resztę składników(...)najszybciej zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30 min. Ciasto rozwałkować i  wyłożyć blachę do tarty. Widelcem podziurkować dno tarty i włożyć do zamrażalnika na 15 minut.(dzięki temu nie ma potrzeby obciążenia ciasta).Piec w 200 º C ok.15-20 minut.Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Tartę piekłam w formie o średnicy 25 cm.Ciasta spokojnie starczy

Anielskie wypieki
Chleb orkiszowy pełnoziarnisty na zakwasie 208

pysznym i zdrowym chlebem razowym na mące orkiszowej. Tym razem przepis składa się z dwóch etapów i najpierw należy przygotować zaczyn, a po kilkunastu godzinach (najlepiej rano) całe chlebowe ciasto. Chleb jest na zakwasie, wyłącznie z mąką pełnoziarnistą, a mimo to pięknie rośnie i nie jest ciężki i zbity – w dużej mierze to zasługa mąki i zawartego w niej(...)konto na instagramie , bo tam… Zapowiedź małych zmian w ekipie Chleb orkiszowy pełnoziarnisty na zakwasie Zaczyn: 75 g zakwasu żytniego 250 g mąki orkiszowej razowej 200 g wody Ciasto: przygotowany wcześniej zaczyn 300 g mąki orkiszowej razowej 2 łyżki otrębów owsianych płaska łyżka soli 200 ml ciepłej wody Zakwas, mąkę i wodę wymieszać w misce (najlepiej użyć większej

Fitkot