mniej tradycyjnej wersji, ale równie pysznej. Babka jest puszysta, mięciutka i wilgotna, robiona z mąki pełnoziarnistej i orkiszowej, nie ma w niej też cukru - słodycz zapewniają banany oraz daktyle. Ciasto nie jest bardzo słodkie, więc jeśli ktoś lubi słodsze wypieki to polecam dodać miód lub ksylitol. Babka miała być ozdobiona polewą czekoladową, ale gdy już wszystko ładnie piekło się(...)sklepu, a po zrobieniu zdjęć babeczka kawałek po kawałku zaczęła znikać, więc stwierdziłam, że już nie ma sensu dorabiać. Jednak bardzo polecam ją wykonać, bo świetnie będzie podkreślać smak ciasta :) Ciasto można również zrobić jak zwykły chlebek bananowy i zajadać nie tyko na Święta. Babka jest w wersji nieco lżejszej, dlatego może posłużyć jako zdrowsza przekąska albo nawet śniadanie. Świetnie
Healthy food explorerChlebki bananowe to jedne z moich ulubionych zdrowych ciast. Szybkie do zrobienia i bez potrzeby użycia dużej ilości cukru i tłuszczu. No i można je robić w różnych wersjach i z ulubionymi dodatkami. Tym razem dzielę się przepisem na pyszny chlebek z chrupiącymi i bardzo zdrowymi orzechami włoskimi, który na dodatek jest wegański :) Idealny na śniadanie, ale także(...)jako zdrowa przekąska lub ciasto, którym śmiało można przywitać gości. Bardzo polecam. Składniki (forma 24 x 13 cm) : 3 duże dojrzałe banany 2 szklanki płatków owsianych 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1/3 szklanki mleka migdałowego 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/4 szklanki ksylitolu 1 i 1/2 łyżeczki proszku
Healthy food explorerUwielbiam ciasta czekoladowe, im ciemniejsze tym lepiej :) Dziś polecam taki właśnie bardzo czekoladowy, zdrowy, mięciutki chlebek bananowy. Ciasto jest bardzo proste do wykonania, nie zawiera cukru, ani dużej ilości tłuszczu. Najlepiej użyć do niego jak najdojrzalszych bananów choć i wtedy nie jest on zbyt słodki. Bardzo wyczuwalny jest w nim smak kakao, więc jeśli ktoś lubi naprawdę słodkie wypieki(...)warto dodać do niego kilka łyżek np. ksylitolu. Ciasto jest idealnie wilgotne, puszyste i miękkie. Chlebek świetnie sprawdzi się na śniadanie, obowiązkowo posmarowany masłem orzechowym ;) Oczywiście śmiało można nim przywitać gości, albo po prostu zjeść go jako przekąskę do niedzielnej kawki. Składniki: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 dojrzałe banany
Healthy food explorerpłatków owsianych i mąki pełnoziarnistej. Do tego aromatyczne przyprawy i chrupiące orzechy włoskie oraz migdały. Doskonały na lekką przekąskę lub śniadanie. Świetnie pasuje do jesiennej aury, wystarczy kawałek tego ciasta kubek kawy lub herbaty i można się relaksować. Bardzo polecam, jako równie pyszną odmianę od chlebka bananowego :) Składniki (keksówka 24 x 13 cm): 1 szklanka zmielonych płatków owsianych lub płatków(...)starte jabłka i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem kokosowym. Piec w 180ºC przez 50-55 minut (do suchego patyczka). Gdyby góra ciasta zbyt się przypiekała można przykryć je folią aluminiowa. Wyciągnąć i ostudzić na kratce. *Mus jabłkowy można przygotować samemu. Do tego przepisu wystarczy 1 średnie jabłko, które należy obrać, pokroić
Healthy food explorerWykonanie: Czekoladę pokroić na małe kawałeczki. Do miski wsypać mąki, proszek do pieczenia, dodać jajko miód oraz olej kokosowy. Wszystko wymieszać, najlepiej wyrabiać za pomocą dłoni, w razie gdyby ciasto było zbyt suche dolać troszkę mleka lub wody. Ciasto ma wyjść wilgotne i zbite. Uformować dużą kulę, odrywać po kawałku ciasta tworząc w dłoniach kulki, które następnie kłaść na blachę(...)wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczać. Na wierzch ciastek kłaść kawałeczki czekolady, lekko wciskając je w ciasto. piec przez 12-15 minut
Healthy food explorerSłodkości bardzo rzadko u nas goszczą, a jeśli już, to właśnie w formie "suchszej" typu drożdżowe czy ucierane. O owocach sezonowych już nie wspomnę. Zakupy na to ciasto robiłam kilka razy, a za każdym razem truskawki nie doczekały nawet wyjęcia mąki z szafki. Podobnie z czereśniami. Oczywiście bardzo mnie cieszy, że świeże owoce mają powodzenie w moim domu. Tylko(...)sezonowością na blogu gorzej. Nigdy nie trafię z wypiekami w dobry czas ;) Ciasto jest puszyste i sprężyste, smacznie wilgotne. Z powodzeniem nadaje się do upieczenia z innymi owocami. Składniki (na blachę ok 20x20cm) -200 g mąki pszennej -40 g mąki ziemniaczanej -1 kostka masła -150 g cukru -4 jajka -cukier wanilinowy -czubata łyżeczka proszku do pieczenia -szczypta soli
Zielona Kuchniamąki ziemniaczanej 2 jajka sól cukier puder Ziemniaki ugotować w łupinach. Następnie obrać i rozgnieść dokładnie. Do ziemniaków dodać jajka, sól oraz mąki. Wymieszać dokładnie. Z tak przygotowanego ciasta należy odrywać kawałki ciasta, formować z nich mini placuszki. Na każdy placuszek posypać małą ilością cukru pudru a następnie położyć maliny. Zlepić ciasto tak aby powstały kule. Dokładnie zlepić brzegi ciasta
Kuchnia w oparachSkładniki : • ogórki (gruntowe, niezbyt duże) • czosnek (polski) • koper (najlepiej z łodygą) • świeży chrzan • opcjonalnie - liście czarnej porzeczki lub wiśni • sól do przetworów (kamienna) Przygotowanie : Ogórki umyć
KUCHNIA POLSKASkładniki : • 2 małe cukinie • 1 ząbek czosnku • suszone oregano (+ opcjonalnie świeże) • 1 pomidor • 1 kulka mozzarelli • sól, pieprz, oliwa extra vergine • świeża bazylia Przygotowanie : Piekarnik nagrzać
KUCHNIA POLSKAszklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżki słodkiej,mielonej papryki 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżka ostrej,mielonej papryki 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka soli ciasto : 2 szklanki mąki pszennej piwo , najlepiej słodka warka ( jedno ) szczypta soli do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polędwiczki , płukamy , osuszamy ręcznikiem papierowym , wkładamy do miski i zalewamy sosem sojowym , wymieszanym ze słodką(...)papryką . Mieszamy , odstawiamy na noc lub przynajmniej na godzinę . W misce mieszamy składniki na ciasto , dolewając piwo do momentu , aż uzyskamy gęste ciasto naleśnikowe . Piwo dolewajcie stopniowo , gdyż bardzo się pieni , przy zetknięciu z mąką i nie widać od razu jaka będzie gęstość po zamieszaniu . W osobnym woreczku połączcie ze sobą składniki posypki . Płatki śniadaniowe trzeba, lekko rozgnieść ,żeby
Ogrodnik w podróżyJabłka w cieście to szybka i smaczna, słodka przekąska. Idealne na letni podwieczorek lub coś słodkiego do kawki. SKŁADNIKI : 4 duże jabłka 150 g mąki pszennej 220 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny cukier waniliowy 1 jajko olej do smażenia cukier z cynamonem do posypania(...)PRZYGOTOWANIE : Jabłka obieramy, kroimy w plastry i usuwamy gniazda nasienne. Mleko, jajko, sok z cytryny wlewamy do miski, dodajemy mąkę, proszek, cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być gęstsze od naleśnikowego, tak aby ciasto mogło się przykleić do kawałków jabłek. Plastry jabłka obtaczamy w cieście i smażymy na patelni, na rozgrzanym tłuszczu, z jednej i drugiej strony
Kulinarne Fantazje MarioliWasze komentarze, zdjęcia. Podzielcie się swoimi uwagami z innymi i napiszcie czy Wam smakowały. Ja życzę Wam miłego wakacyjnego wypoczynku. Przepis na ptysie znajdziecie tutaj Składniki na 12 eklerów Ciasto 4 jajka 200 g mąki 80 g masła 250 ml wody szczypta soli W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Dodać przesianą mąkę i mieszać energicznie(...)długo aż ciasto będzie odchodzić od garnka. i będzie szkliste. Ciasto przełożyć do miski i przestudzić. Kiedy już będzie letnie ucierać je, dodając kolejno po jednym jajku. Za pomocą szprycy wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem podłużne eklery. Ciasto rośnie więc należy zachować odstępy między nimi. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C około 20-25 minut. Po wyjęciu jeszcze
O kuchni z uczuciemNiespełna rok po urodzinkach Karolinki dowiedziałam się jak bardzo spodobał się jej tort dla baletnicy, który dla niej zrobiłam w ubiegłym roku! Dwa tygodnie przed swoimi
Słodki PomysłRzadko robię ciasto tylko dla siebie, ale ostatnio chodziło za mną coś słodkiego. Zawsze w przypadku wegańskich i bezglutenowych wypieków jest to moja wielka improwizacja i modlenie się przy piekarniku żeby się udało :D O dziwo ciacho wyszło pyszne, zwłaszcza dodatkowo posmarowane dżemem malinowym ! SKŁADNIKI: 150 g mąki kukurydzianej 150 g mąki ryżowej 150 g mąki ziemniaczanej(...)się pienić. 2. Mąki przesiewamy i mieszamy z cukrem robiąc pośrodku dołek , zaczyn wlewamy do zagłębienia, mieszamy drewnianą łyżką. Dolewamy lekko ciepłe mleko, ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy olej. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy, przykrywamy i zostawiamy do podrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st . C 3. Na wierzchu ciasta układamy maliny , całość posypujemy kokosem lub np. płatkami
Marcepanowa kuchniaSkładniki : 3 słoiki po 1 litrze • 1 kg jędrnych niedużych ogórków Zalewa : • 1 i 1/2 litra wody • 250 ml octu 10% • 3 łyżki cukru • 1 łyżka
KUCHNIA POLSKA