ciasto - 164325 przepisów (strona:3942/10955)

Gofry – śniadanie na słodko dla diabetyka 229

miodem albo ostatecznie cukrem (jeśli ktoś używa), ale wtedy zwiększy się liczba węglowodanów w porcji. Do mieszanki w misce dodać jajko i mleko kokosowe, wymieszać dokładnie tworząc gęste ciasto. Zupełnie nie będzie ono przypominać lejącego ciasta na gofry. Ciasto podzielić na 4 części. Na rozgrzaną gofrownicę wykładać po porcji ciasta, zamknąć i piec do zrumienienia (około 3-4 minuty). Podawać

Dietolog
pomysł na obiad w 10 minut – placki cukiniowe z sosem z ogórka 176

pomyślałam, że i Wam ten pomysł na szybki obiadek może się spodobać. POMYSŁ NA OBIAD W 10 MINUT placki cukiniowe z sosem z ogórka Na początek robimy gęste ciasto naleśnikowe. Czas na to potrzebny to około 2 minuty. jajko mąka mleko woda mineralna niegazowana / zawsze jej dolewam aby ciasto było leciutkie/ szczypta sody oczyszczonej / aby nadać placuszkom pulchności/ sól, cukier(...)Następnie musimy 1-2 cukinie zetrzeć na tarce i dosypać do ciasta naleśnikowego. Powinno być gęste. Na kilku kroplach oleju rzepakowego smażymy zgrabne placuszki. Smażą się bardzo szybko. przepis na sos z ogórka / tzatziki/ gęsty jogurt naturany 1-2 świeże zielone ogórki ząbek czosnku sól, pieprz Ogórki należy zetrzeć na tarce, wymieszać z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posolić

W Kawiarence
Arancini- ryżowe kulki 196

dobrze wystudzonego ryżu najlepiej nadać kształt, a przez noc, w zimnie oczywiście- kulki "zwiążą" się na tyle, że panierowanie ich to niemal czysta przyjemność. Niemal, bo jednak przy cieście troszkę paluszki można pobrudzić, ale wystarczy mieć przy sobie miseczkę z letnią wodą i praca nad końcowym etapem idzie naprawdę sprawnie.  Nie użyłam ryżu przeznaczonego typowo do risotta(...)użyłam parboiled, ale najlepszy będzie arborio) Ok 1l. bulionu 40g masła 40g tartego parmezanu Dodatkowo: Kilka pieczarek 3 łyżki kukurydzy 120g sera (np. mozzarella) Mąka i woda do przygotowania ciasta Bułka tarta do panierowania Olej roślinny do głębokiego smażenia Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i wrzucamy ryż. Mieszamy dokładnie, by ziarenka pokryły się tłuszczem, a następnie zalewamy bulionem

Kuchnia w czekoladzie
TIRAMISU MIĘTOWE 212

Inna wersja tradycyjnego Tiramisu , ta dla osób lubiących połączenie mięty oraz czekolady podobne do ciasta miętusek . Kakaowy biszkopt nasączony nalewką miętową oraz kremem o tym samym smaku, wybornie smakuje. SKŁADNIKI: (tortownica 22 cm) Biszkopt 750g serka mascarpone 4 jajka paczka podłużnych biszkoptów 3 łyżki cukru Napar z garści listków miętych zaparzonych

RAROSSA
Ciasto bananowe 245

Ciasto pełne bananów i bakalii jest smaczne i wilgotne. Ma wyraźny i przyjemny smak i zapach bananów. Do wymieszania ciasta wystarczy użyć łyżkę. Najlepsze banany na ciasto to takie, które są mocno dojrzałe, o żółtych skórkach z brązowymi plamkami

Przepisy Kulinarne
Kopytka dyniowe 178

Zostało Wam ziemniaków z obiadu, a macie dość tradycyjnych kopytek? Sezon dyniowy trwa więc wystarczy, że do tradycyjnego ciasta na kopytka dodacie upieczonej dyni, rach ciach i pyszny obiad gotowy. Te kopytka zachwycają słonecznym kolorem, posmak dyni jest prawie niewyczuwalny, więc znów udało mi się przemycić dynię Mężowi, który ciągle uparcie twierdzi, że jej nie lubi ;)  Składniki(...)praskę, mielimy w maszynce lub bardzo dokładnie rozgniatamy tłuczkiem jeśli nie posiadamy innych sprzętów. Na stolnicy umieszczamy ziemniaki, 1,5 szklanki mąki, dynię, wbijamy jajko i całość zagniatamy, jeśli ciasto bardzo lepi się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki, tak żeby udało nam się z ciasta uformować wałeczek i pokroić go nożem.  Uważamy przy tym żeby nie przedobrzyć

Cynamonowe szczęście
Tort Migdałowy z Kremem Jogurtowym i Wiśniami 222

proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, dodać zmielone migdały wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać). 4. Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 5. Wiśnie przełożyć do rondelka, dodać(...)amaretti i na koniec posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Blaszkę wstawić do lodówki na całą noc. 14. Schłodzony tort ostrożnie wyjąć z blaszki (jeśli nie użyliśmy folii rantowej nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki) i ułożyć na paterze. Udanych wypieków :) Related Images: [ See image gallery

Mała Cukierenka
Ciasto Bounty z mleczkiem kokosowym. 489

przyznać, że jest w tym dużo prawdy :) Wielbiciele kokosa na pewno się ze mną zgodzą. Mięciutki biszkopt, masa kokosowa i polewa czekoladowa. Oto bounty :) Na blogu jest już takie ciasto, ale w trochę innej wersji. Od razu powiem, że obie wersje są pyszne. Ja osobiście wolę tę wersje, ponieważ dzięki dodatkowi kaszy manny lepiej się kroi. Masa jest bardziej zwarta(...)ubić z cukrem. Dodać żółtka cały czas ubijając. Następnie wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Zmiksować chwilkę na najniższych obrotach miksera. Na koniec przemieszać łyżką żeby dobrze wmieszać ciasto ze spodu miski. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 30 minut. Mleko i mleczko kokosowe przelać do garnka, dodać

Agusiowe smakołyki
Muffinki – bazowy, prosty i szybki przepis na 12 sztuk 249

domu. Możecie je dowolnie modyfikować, urozmaicać, dodawać od serca to na co macie ochotę! Świetny i mega prosty przepis – jedynie wymieszanie składników, banalne! przekonajcie się sami Do takiego ciasta można dodać ulubione bakalie, owoce świeże i mrożone, kakao, wiórki kokosowe, posypki, polać polewą, lukrem smakowym, oprószyć cukrem pudrem – warto za każdy razem tworzyć nowe smaki! Ja piekę(...)Formę na muffinki wykładam papierowymi papilotkami lub smaruję olejem i wysypuję mąką lub bułką tartą albo używam foremek silikonowych. Mieszam mokre i suche składniki trzepaczką kuchenną do połączenia. Układam ciasto do foremek, po 1 łyżce na to 2 maliny (bez rozmrażania) i przykrywam maliny połową łyżki. Powinno być ciasta na ok. 2/3 wysokości foremek. Tak postępuję z 12 muffinkami, ciasta

Zasmakuj Kuchni
Całoroczne ciasto w 10 minut z kremem mascarpone, malinami i białą czekoladą 187

ciasto powstało w 10 minut, no może w 12! Zniknęło również ekspresowo, ponieważ nie sposób mu się oprzeć. Krem na bazie serka mascarpone, lekko kwaskowate maliny oraz biała czekolada i pysznie chrupiące ciasteczka francuskie tworzą naprawdę idealne połączenie. Ciasto widoczne na zdjęciach sfotografowałam po około 10 minutach chłodzenia, choć można ten etap pominąć lub wydłużyć, aby ciastka lekko zmiękły. Przyznam(...)ciastkach ułożyć maliny (mrożone odmrozić i delikatnie odcedzić z nadmiaru wody/soku) oraz krem mascarpone. Całość obficie posypać ciasteczkowymi okruchami z uprzednio posiekaną białą czekoladą i udekorować całymi paluszkami. Gotowe ciasto nadaje się do bezpośredniego spożycia, ale można je również schłodzić w lodówce

Di gotuje
Ciasto dyniowe z ananasem 193

ciasto jest po prostu przepyszne! Wilgotne, bogate w orzechy i dodającego smaku ananasa oraz aromatyczne przyprawy korzenne. Smakuje zupełnie jak ciasto marchewkowe, więc z powodzeniem możecie zaproponować je nawet tym, którzy ni przepadają za dynią.   Składniki: (na formę 23cmx23cm) 2/3 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu(...)przez 40 minut do tzw. „suchego patyczka”. W małym garnku podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej kawałki czekolady. Podgrzewamy jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Przygotowaną polewę nakładamy na ciasto. Posypujmy płatkami migdałów. Pozostawiamy do wystudzenia

Pyry na Gaz
Kruche ciastka z malinowym dżemem 210

soku z cytryny Nastaw piekarnik na 200ºC. Wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól do malaksera. Dodaj pokrojone, zimne masło, jajko i waniliowy ekstrakt. Zmiksuj na kruszonkę. Wyłóż ciasto na stolnicę i zagnieć. Uformuj 2 grube rulony, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszcz . Na środku wzdłuż całego kawałka ciasta zrób wgłębienie i napełnij je dżemem. Wstaw(...)ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 – 12 minut. Wymieszaj cukier puder z sokiem i polukruj kawałki ciasta. Pokrój skośnie na podłużne ciastka. Odstaw do ostygnięcia. Smacznego!   The post Kruche ciastka z malinowym dżemem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Drożdżowe babeczki ze śliwkami 153

puszyste babeczki ze śliwkami i chrupiącą kruszonką to doskonały pomysł na deser z wykorzystaniem sezonowych owoców. Rozpływają się w ustach i szybko znikają przy małej czarnej z najbliższymi. Składniki: Ciasto: 360g mąki pszennej 150ml letniego mleka 50g masła 80g cukru 2  jajka 30g świeżych drożdży szczypta soli Kruszonka: 70g mąki pszennej 30g cukru 30g masła ekstra Dodatkowo: 400g śliwek(...)Wykonanie: 1. Śliwki umyć, pozbawić pestek, pokroić na połówki, wymieszać z cynamonem i brązowym cukrem. 2. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki. 3. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, 1 łyżkę maki i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Jajka utrzeć

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania