ciasto - 162322 przepisów (strona:3942/10822)

BUŁECZKI DROŻDŻOWE 194

łyżeczek soli dodatkowo: ulubione ziarenka (np. słonecznik, dynia, czarnuszka, siemie lniane...) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę pszenną oraz mąkę pszenną chlebową, pokruszone drożdże, wodę i sól umieszczamy w misce do wyrabiania ciasta - ugniatamy w rękach do momentu aż ciasto będzie lepkie (około 3 minuty). Następnie wyrobione ciasto pozostawiamy w dużej misce przykrytej folią spożywczą w lodówce na co najmniej 10-12 godzin(...)czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C. Blachę przykrywamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i odcinamy za pomocą łyżki 12 części. Raz po raz można zanurzyć łyżkę w mące, aby było łatwiej odcinać kolejne porcje. Każdą porcję kładziemy na przygotowanym wcześniej papierze do pieczenia. Wierzch można obsypać ulubionymi ziarenkami.  Pieczemy 20 minut, aż bułeczki się zarumienią

wege i kropka
Czekoladowe "popękane" ciasteczka z pistacjami 208

Czekoladowe ciasteczka zachwyciły mnie kilka miesięcy temu na blogu Sylwii . Zrobiłam je jeszcze wtedy tylko zupełnie o nich zapomniałam! Teraz kiedy lato w pełni powinnam dodawać ciasta z owocami, ale skoro już te wpadły mi w oko, to nie mogę ich pominąć :) Bo znowu mi się "zaplączą"... Za kilka dni będą nowe przepisy, tymczasem żegnam się na kilka(...)garnkiem z gotującą się wodą. Studzimy. Jajko ucieramy z cukrem pudrem, następnie powoli dodajemy przestudzoną czekoladę, a na końcu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mikserem wyrabiamy gładkie ciasto, a następnie przykrywamy je folią (tak by folia dotykała ciasta, dzięki czemu nie przesuszy się) i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie odrywamy po kawałku ciasta i formujemy

Kuchnia w czekoladzie
Tartaletki z malinami i karmelową czekoladą 129

Kruche ciasteczka, w których orzeźwiający, kwaskowy smak malin jest przełamany słodką czekoladą. Składniki: Ciasto: 300g mąki pszennej 125 masła extra 1 jajko 50g cukru pudru szczypta soli 3 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cukru wanilinowego Dodatkowo: 100g karmelowej czekolady 70ml śmietany 30% 200ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka masła 2 szklanki malin kilka borówek cukier puder do posypania(...)masło do wysmarowania foremek Wykonanie: 1. Ciasto: Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto podsypać mąką, rozwałkować, wykleić wysmarowane masłem formy tartaletek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut, a następnie wystudzić. 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło

Szalona Kuchnia Eweliny
Sernik z wiórkami kokosowymi i malinami. 149

Kocham serniki pod każdą postacią, ale o tym już pisałam. Sernik to najlepsze ciasto na świecie, idealne na podwieczorek z rodziną, na święta czy dla gości, i dodam, że zawsze się udaje. U mnie dziś pyszny z malinami z własnego ogródka, co prawda moje maliny są kwaśne, ale w wypiekach się super sprawdzają. Sernik powstał tak spontanicznie z tego(...)średnicy 23 cm. Kilka słów o desce z ruchomą krawędzią: Wiem, że już pisałam, że deska z ruchomą krawędzią, która ma aż 4 ustawienia idealnie nadaje się do krojenia ciast, ale napiszę jeszcze raz, bo warto jest mieć ją w swojej kuchni. Zmieści się na niej całe ciasto, u mnie o średnicy 23 cm, a i tak na desce pozostaje

Izabelawkuchni
Sernik z borówkami na czekoladowym spodzie (z ciasteczek) 212

borówkami na czekoladowym spodzie (z ciasteczek). Już nie raz pisałam Wam jak moja rodzina bardzo lubi serniki. Dziś przychodzę do Was z kolejnym pysznym przepisem na to popularne ciasto. Tym razem polecam Wam waniliowy sernik z borówkami na czekoladowym spodzie przygotowanym z kruchych ciasteczek oblanych czekoladą (ja użyłam ciasteczek maszynowych Brześć ). Sernik jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Potem(...)trzeba się tylko uzbroić w cierpliwość, aż ciasto się upiecze. I… jak to zwykle bywa w przypadku serników znikł bardzo szybko. Polecam go i Wam, spróbujcie. Składniki: 500 g sera z wiaderka na sernik (gęstego, nie wodnistego) 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 3 jajka 100 g masła lub margaryny (temperatura pokojowa) 1/2 szklanki cukru mała szczypta soli garść borówek

Słodkie okruszki
DROŻDŻOWE RACUCHY BEZ JAJKA 170

Brak jajek w lodówce sprawił, że postanowiłam wypróbować przepis znaleziony  TUTAJ . Z małą zmianą: wodę zastąpiłam mlekiem. Racuszki wyszły pyszne i puszyste :) Polecam dodatkowo do ciasta wkroić jabłuszko, będą wyśmienite :) SKŁADNIKI NA OK. 20 SZTUK 50 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki cukru łyżka cukru z prawdziwą wanilią 3 szklanki mąki 2 łyżki oleju(...)cukry i mieszamy. Następnie dodajemy olej, spirytus i również mieszamy. W mące robimy dołeczek do którego wlewamy mleko z drożdżami.Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dobrze mieszamy ciasto.   W tym momencie możemy  również dodać jabłko pokrojone w kostkę .   Również odstawiamy,  aż podwoi objętość. Ja ciasto jeszcze raz przemieszałam i ponownie odstawiłam żeby

Pani na deser
Piada z pastą serowo-jajeczną 132

łyżki majonezu 1/2 łyżeczki soli i pieprzu oraz: kilka liści sałaty pomidor rzodkiewki Przygotowanie: Piada: do miski wsypujemy mąkę oraz sól i wlewamy oliwę i wodę. Wyrabiamy elastyczne ciasto, wkładamy do woreczka foliowego i odkładamy na 30 minut aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 części, na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na 3 cienkie placki. Bardzo

słodkie i nie tylko historie kulinarne
pizza z arbuza 181

składniki: 1 mały arbuz 200 – 250 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku dowolne owoce: maliny, jeżyny, borówki, poziomki… starta czekolada biała, mleczna, gorzka

Domowy Smak Jedzenia
Filet z mintaja z prażoną cebulką 197

filetów mintaja, 6 łyżek majonezu, około 1 szklanki starkowanego żółtego sera, 1/2 szklanki cebulki prażonej. Ciasto: 1,5 szklanki mleka, kilka łyżek mąki pszennej, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko. Dodatkowo: olej do smażenia. Czasami wystarczy dodać kilka nowych składników, żeby dobrze znane nam danie, zmienić w coś bardzo wykwintnego. Tak właśnie było, z pozornie wszystkim(...)wszystkim wielbicielom morskich przysmaków. Filety dobrze opłukać pod bieżącą wodą. Jeżeli są duże, należy pokroić je na mniejsze kawałki. Posolić i odstawić do odsączenia. W tym czasie możemy przygotować ciasto. Z mąki, mleka, jajka, proszku do pieczenia i szczypty soli robimy ciasto, trochę gęściejsze niż na naleśniki. Filety obtaczamy w cieście i smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone

Świat Domowej Kuchni
Pierogi z bobem 189

podchodzą do takich "nowości"? Próbują czy omijają z daleka? A może i Wy sami boicie się ryzykować i stawiacie na tradycyjne smaki?  Składniki dla ok 4-5 osób Ciasto: 250ml gorącej wody 1 jajko Ok 550g mąki pszennej 1 łyżeczka soli Farsz: 500g bobu 300g ugotowanych ziemniaków 200g boczku Sól, pieprz do smaku Dodatkowo do podania: 3 cebule 100g(...)masła Szczypta soli i pieprzu Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy rozbełtane jajko, sól i powoli wlewamy wodę, siekając nożem, by nie uciekała na boki. Zagniatamy dłońmi elastyczne ciasto i pozostawiamy na podsypanej mąką stolnicy pod szklanym przykryciem na ok 30 minut. Farsz: Bób gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Przecedzamy i lekko przestudzony obieramy ze skórek

Kuchnia w czekoladzie
Tort brzoskwiniowy (bez mleka i śmietany) 247

Autorem inspiracji do stworzenia tego tortu był mój syn. Po zjedzeniu ciasta, które zrobiłam na swoje urodziny mały się zamyślił i stwierdził, że on by wolał biały biszkopt i duuużo brzoskwiń zamiast truskawek. Stworzyłam więc dla niego pyszny tort brzoskwiniowy bez dodatku mleka czy śmietany. Efekt jest świetny. Słodki krem maślany doskonale komponuje się z kwaskowatym ponczem, którym nasączony jest(...)miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przesiane składniki po trochu musimy delikatnie wmieszać do masy jajecznej szpatułką tak, by nie zniszczyć piany z białek. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika. Biszkopt piecze się 30 minut. Piekarnik otwieramy dopiero pod koniec pieczenia i sprawdzamy, czy patyczek wbity w ciasto wychodzi suchy. Biszkopt studzimy w uchylonym

Dieta bez mleka
Brzoskwiniowiec bez pieczenia 109

Brzoskwiniowiec bez pieczenia Brzoskwiniowiec bez pieczenia to kolejna słodka propozycja na ciasto bez użycia piekarnika, czyli idealne na upały Spód z herbatników, krem budyniowy, masa ze świeżych brzoskwiń i bita śmietana. Prawdziwa rozpusta Ciasto jest pyszne, niezbyt słodkie i przyjemnie orzeźwiające. Brzoskwiniowiec bez pieczenia to ciasto warte polecenia, a zatem polecam   Przepis na formę o wymiarach

WSZYSTKO SMACZNE
MALINOWY CURD 355

Malinowy curd to przepyszny dodatek to wypieków. Można nim wysmarować blat biszkoptu lub dodać go do mascarpone, aby otrzymać krem malinowy. Malinowy curd to owocowy budyń

Słodki Pomysł
Sernik jagodowo czekoladowy 138

Kawa najlepiej smakuje z kawałkiem domowego ciasta! Ten sernik jest kremowy i puszysty. Jedynym minusem tego ciasta jest długi czas pieczenia! Ale na taki smak warto poczekać! W połączeniu z jagodami jest obłędny! Spód: 250 g ciastek kakaowych Hit 70 g masła lub margaryny Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka 4 jajka 100 g białej czekolady 0,5 szklanki(...)Mieszamy łyżką. Gotową masę serową przelewamy na spód.  Piekarnik zmniejszamy do temperatury 120*C (bez termo obiegu). Na dnie piekarnika ustawiamy foremkę z wrzątkiem. Wyżej wstawiamy tortownicę z ciastem. Ciasto pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie z piekarnika wyjmujemy blaszkę z wodą oraz włączamy termo obieg. Pieczemy jeszcze 30 minut. Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Polewa

VioletoweKucharzenie
Mini pizze z mini mozzarellą 171

lekkim nawiązaniu do kuchni włoskiej powstały moje mini pizze. Szybko się je robi a smakują nieziemsko. Pizza wcale nie potrzebuje wielu dodatków aby była pyszna. Podstawą jest ciasto (ja zrobiłam je na mące orkiszowej) oraz dobrej jakości ser. Użyłam  mozzarelli mini od Galbani -super smakuje i dobrze się rozpuszcza w trakcie pieczenia. Polecam Składniki: ciasto: 7 g drożdży suszonych(...)mozzarelli mini Galbani 8-10 szt pomidorków koktajlowych kilka liści rukoli 3-4 plastry chudej wędliny odrobina oliwy ketchup sól, pieprz, zioła prowansalskie Przygotowanie: Do miski wkładamy składniki na ciasto i wyrabiamy je. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.Myjemy warzywa i pomidorki kroimy na połówki. Wędlinę kroimy w małe kawałki. Odsączamy mozzarellę i przekrajamy na pół. Wyrośnięte ciasto dzielimy

słodkie i nie tylko historie kulinarne

Proponowane wyszukiwania