jeszcze osoby które nie wiedzą jak je zrobić, przybywam z pomocą :) Składniki na około 15 racuchów Zaczyn: 20 g drożdży świeżych 1/2 łyżki cukru 3/4 szkl ciepłego mleka Ciasto: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 1 jajko kl M 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 łyżki cukru zwykłego szczypta soli ewentualnie do rozrzedzenia ciasta jeszcze 1/4 szkl letniego mleka 1. Drożdże(...)pszenną z jajkiem, cukrem i szczyptą soli. 3. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do miski z mąką i mieszamy całość dokładnie aby nie było grudek. Aby racuszki były lekkie i puszyste ciasto musi być nie za gęste. Każda mąka ma inną wilgotność i być może, będzie potrzebne dolewanie mleka w trakcie mieszania aby uzyskać lżejszą konsystencję. Wymieszane ciasto odstawiamy przykryte folią
Gotowanie...to proste !czyli najpopularniejsze przepisy ostatnich 2 lat: 1) CYTRYNÓWKA (tu nic się nie zmieniło od tamtego roku 😉) 2) SAŁATKA PIECZARKOWA A'LA CIASTO 3) MUSZTARDOWE KOTLETY Z KURCZAKIEM 4) KAKAOWE NALEŚNIKI Z BUDYNIOWYM KREMEM 5) STROGONOW DROBIOWY Chciałabym podziękować wszystkim tym, bez których ten blog nie miałby sensu...czyli Wam moi czytelnicy. Dziękuję zarówno stałym(...)bloga to była jedna z najlepszych decyzji, która całkowicie odmieniła moje życie... bo robię to co KOCHAM ❤ A jak urodziny to musi być i tort 🎂 Tort mojego autorstwa... kakaowe ciasto biszkoptowe z wiśniami, dwiema masami na śmietance i serku mascarpone - czekoladową oraz kawową, a także bezą kawową w środku. Tort jest przepyszny, ale też pracochłonny oraz czasochłonny - samo suszenie bezy
Kuchnia MagdaLenyWilgotny, prosty i pyszny deser do kawy lub herbaty.. Ciasto na maślance z chrupiącą kruszonką bardzo przypomina puszyste ciasto drożdżowe. Długo zachowuje świeżość. Można je też zabrać do pracy lub do szkoły. To sprawdzony przepis na ciasto maślankowe, które polecam wzbogacić o dodatek owoców, dżemu lub syropu. Kilka plasterków jabłka lub gruszki wyłożone na ciasto przed kruszonką wzbogaci smak
AniaGotuje.plrozczyn podrósł. Resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy 2 szczypty soli ziołowej, łyżeczkę suszonej mielonej bazylii, wbijamy dwa jajka i dodajemy olej. Na koniec dodajemy wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasta (w razie potrzeby podczas wyrabiania podsypujemy rękę mąką). Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy je pod przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Frankfurterki kroimy(...)pół. Wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski, wyrabiamy jeszcze z dwa razy i rozwałkowujemy na grubość około 7 mm. Tniemy pasy szerokości 2-2,5 cm, każdy pas kroimy na pół. Tak przygotowanymi paskami obwijamy wokół przygotowane frankfurterki. Bułeczki układamy (miejsce łączenia do dołu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy suszoną mieloną bazylią. Bułeczki
Słodkie okruszkiłyżeczka kminku/nasion fenkułu - opcjonalnie 150 ml wody Wykonanie: piekarnik nastwić na 180'C wszystkie suche składniki odważyć, wymieszać w misce. Dodać oliwę, wodę i wymieszać, następnie zagnieść zwarte ciasto ciasto podzielić na 2 części. Każdą z osobna rozwałkować dość cienko na papierze do pieczenia pod kawałkiem folii spożywczej. Folię zdjąć, a ciasto z papierem przełożyć na blaszkę do pieczenia(...)drugim kawałkiem postąpić tak samo. Rozwałkowane ciasto podzielić ostrym nożem lub nożykiem do pizzy na dowolne kawałki. Można dodatkowo posypać solą gruboziarnistą obie blachy wstawić do piekarnika, piec 15 minut. Po tym czasie blachy zamienić miejscami i piec następne 15 minut do zezłocenia chlebki ostudzić, następnie połamać wg zaznaczonych wcześniej linii. Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Placki z serka homogenizowanego Danio -to pyszny przepis na placki z serków waniliowych, które same w sobie są już dość słodkie, więc do ciasta nie dodaję już cukru, a jedynie delikatnie oprószam placuszki na wierzchu cukrem pudrem. W sezonie polecam serwować je również ze świeżymi owocami, a poza sezonem idealnie będą się komponowały z lekko kwaskowatymi dżemami lub np. syropem(...)jajko, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 3 czubate łyżki (czyli pół szklanki) mąki pszennej tortowej (czasami trzeba dać ciut więcej mąki jeśli serek jest bardzo rzadki – ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję). Całość wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Ciasto odstawić na kilka minut, by odpoczęło. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju (chyba, że mamy specjalną patelnię do smażenia
Kulinarne PrzebojeLubicie jesienne ciasta z dodatkiem cynamonu lub przypraw korzennych? Pięknie pachnące ciasto z cynamonem, orzechami i jabłkami idealne na każdy jesienny dzień. Salceson to bardzo łatwe ciasto, proste w przygotowaniu. Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy korzennej 2 łyżki kakao 3 jajka 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki(...)utrzyj z rozpuszczonym masłem, utrzyj jaja i dodaj do misy. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj. Orzechy podziel na mniejsze kawałki, jabłka obierz i pokrój w kostkę i dodaj wszystko do ciasta, wymieszaj. (jeśli będzie za suche można dodać 2 łyżki oleju) Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, wypiekam około 40 minut ( do suchego patyczka
KurnikowoKrokiety z kapustą i pieczarkami to danie, które może posłużyć jako smaczna przystawka, pożywny codzienny obiad czy nawet potrawa na Wigilijnym stole. Bardzo smaczne, delikatne ciasto na krokiety razem z przepysznym farszem tworzą idealne połączenie smaków któremu naprawdę nie sposób się oprzeć. Krokiety ze Słodką Kapustą i Pieczarkami - Składniki: (ok. 12 dużych lub 20 małych krokietów) farsz: nieduża główka(...)kapusty (ok. 1 kg) ok. 400 g pieczarek 3 nieduże cebule masło do smażenia (ok. 50 g) sól, pieprz ciasto n a naleśniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka szczypta soli Krokiety ze Słodką Kapustą i Pieczarkami - Sposób
Słodka Stronaciasto prezentowałam Wam prawie 3 lata temu, ale nie wiedząc czemu mój wpis zaginął. Jabłecznik naprawdę smakuje rewelacyjnie, więc postanowiłam, aby ponownie znalazł się na moim blogu, ponieważ szczerze na to zasługuje! Moja córeczka dzielnie mi pomagała. Przyznam, że w całości najlepsza jest kruszonka, która w połączeniu z jabłkami po prostu rozpływa się w ustach. Bardzo ją lubię(...)zresztą jak większość owsianych. Dodatkowo ciasto jest dość proste w przygotowaniu i z pewnością każdy sobie z nim poradzi! Polecam. (Forma o średnicy 25-26 cm) 1 szklanka mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli 2 jajka 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: 2-3 jabłka Kruszonka
Di gotujeponieważ nic tak bardzo nie kojarzy mi się z jesienią jak one. Co w nich takiego jesiennego ? Zawierają ogromną ilość cynamonu, który jest przyprawą silnie rozgrzewającą. Dodatkowo to ciasto drożdżowe, które dla mnie jest znakiem jesieni. Cinnamon rolls to dobry dodatek do jesiennego wieczoru z książką, czy też sesji z ulubionymi serialami lub programami . Uwielbiam zajadać się nimi siedząc(...)wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Do miski przesiej mąkę orkiszową, dodaj wyrośnięte drożdże, jajko i ciepłe mleko (podgrzej je z dodatkiem miodu). Wyrób elastyczne ciasto, przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1h w ciepłe miejsce. Olej kokosowy rozpuść, możesz dodać do niego ksylitol w ilości według upodobań. Jeśli chcesz, aby bułeczki
365 dni dookoła kuchnitwarogu na sernik 150 g słodziwa 4 jajka 200 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao 1 łyżeczka esencji waniliowej 4-5 śliwek Składniki na spód zagniatamy na ciasto. Wykładamy nim spód i ewentualnie boki tortownicy o średnicy ok. 25 cm. Śliwki drylujemy, kroimy na ósemki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Ser ucieramy ze słodziwem. Do sera dodajemy po jednym(...)przestudzoną czekoladę. Nie miksujemy masy zbyt energicznie, ani dłużej, niż potrzeba do wmieszania czekolady. Masę wylewamy do przygotowanej formy, wykładamy na wierzch śliwki i delikatnie wciskamy w masę. Ciasto pieczemy ok. godziny w 160 st. C. Licząc 24 porcji, każda ma ok. 220 kcal, B: 8 g, T: 14 g, W: 16 g. Ponieważ moja foremka była troszkę mniejsza, pozostałą
Kucharzycarozetrzeć widelcem, dodać żółtka, cukier, skórkę z cytryny, całość dokładnie wymieszać. 4. Do miski przełożyć mąki, jajko, puree z dyni, ziemniaki i szczyptę soli, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką). Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kształt wałka i pokroić na równe części (z całości ciasta wychodzi około
Szalona Kuchnia EwelinyFrużelina malinowa jest moim ulubionym dodatkiem do tortów. Jej lekko kwaśny smak idealnie przełamuje słodycz kremów. Bardzo długo robiłam frużelinę z dodatkiem żelatyny. Jednak ostatnio zrobiłam
Słodki Pomysłciasto to pomysł mojej Mamy i wspomnienie jej urodzin. Bardzo smakowało a najbardziej podobała mi się jego idealna konsystencja. Było lekkie i miękkie ale kroiło się doskonale i równiutko. A największą zaletą jest to, że za każdym razem możemy zrobić inny smak, zmieniając rodzaj dżemu w dolnej warstwie. To akurat było z domowym dżemem z brzoskwiń z naszego ogródka(...)żelatyny 200 g gęstego dżemu brzoskwiniowego (lub innego) na polewę: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki wrzątku 2 łyżka kakao łyżeczka żelatyny Foremkę do ciasta wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku. Kawę rozmieszać z dwiema łyżkami wrzątku, odstawić. Kremówkę ubić na sztywno. Podzielić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagodzinę. Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier, skórką cytrynową i pomarańczową, zagotowujemy i studzimy. Rozpuścić w mleku drożdże. Mąkę mieszamy z mlekiem z drożdżami, solą i masłem. Wyrabiamy gładkie ciasto, następnie łączymy je z rodzynkami (nie musimy miksować, bakalie trzeba delikatnie i równomiernie rozprowadzić w cieście). Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrastania(...)podwoi objętość. Ja odstawiłam na noc do lodówki a rano wyjęłam na godzinę przed dalszymi etapami pieczenia. Z wyrośniętego ciasta formujemy 12 okrągłych bułek, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 220 st C. Wyrośnięte bułeczki delikatnie spłaszczamy dłonią. Smarujemy jajkiem. Pieczemy ok. 12-15 minut
Dzieje kuchennej Wiewióry