było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 – 30 minut). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest za luźne dodajemy mąki. Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym(...)podwojenia objętości na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 30 cm. Przygotowany prostokąt posmarować roztopionym masłem i posypać cynamonowym wymieszanym z cukrem. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 – 3,5 cm kawałki* (podzielić na równe 12 części). Ułożyć
I LOVE LIFEWszystkim, którzy lubią rabarbar polecam przepis znaleziony na blogu Mała Cukierenka . Ciasto jest pyszne i proste w sam razy do poobiedniej kawki :) Składniki (na tortownice o średnicy 23 cm): Ciasto (będzie lepiej, gdy składniki będą w temperaturze pokojowej): 60 g margaryny 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (możemy zastąpić białym) 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) skórka otarta(...)połowę śmietany, wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać resztę mąki, śmietanę, krótko wymieszać. Rabarbar oprószyć 1 łyżką mąki i dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno, boki wysmarowałam margaryną i wysypalam kaszą manną), wyrównać. Wierzch posypać
cucinareIdealne ciasto na małe przyjęcie - urzeka nie tylko smakiem ale i wyglądem. Przepis znaleziony na blogu Domowe-Wypieki Składniki: Biszkopt: 3 jajka 60g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 100g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody Poncz: ½ szklanki wody trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny) 1 łyżeczka cukru Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe(...)obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku około 20minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Przygotować masę budyniową. Sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotować
cucinareSezon malinowy uważam za rozpoczęty - poniżej prosty przepis na ciasto, które kusi wyglądem, urzeka smakiem a zarazem jest bajecznie proste w przygotowaniu. Przepis pochodzi z blogu Modne gotowanie z Life Latte Składniki na ciasto (na formę 25x35 cm) : 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 6 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli(...)łtkami to przestajemy ubijać i dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. To wszystko razem mieszamy i dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Trzy galaretki rozpuszczamy w 1200 ml gorącej wody i odstawiamy. Dwie galaretki rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody. Śmietanę ubijamy
cucinarecukier waniliowy, masę marcepanową i żółtko i zmiksować na najwyższych obrotach aby wszystkie składniki uzyskały jednolitą konsystencję. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mąkę. Na koniec zagnieść ciasto ręcznie i włożyć do lodówki na około 30 minut* Rozwałkować na grubość ok 4 mm i wykrawać ciastka. Warto posypać ciasto mąką żeby foremki do niego nie przywierały(...)Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 175 o C około 12-15minut, aż do zarumienienia brzegów ciasta. Zostawić do ostygnięcia. *Uwaga: ciasto jest bardzo kruche i dobrze wykrawa się tylko bardzo mocno schłodzone. Ja trzymałam 30 minut w zamrażarce. Najlepiej wyciągać po kawałku i wykrawać
cucinareburgerów : BUŁKI (do hamburgerów albo hot dogów) : ZACZYN : 10g świeżych drożdży 340 g mąki pszennej typ 650 340 ml lekko letniego mleka CIASTO WŁAŚCIWE : 215 g mąki pszennej typ 650 1 łyżeczka soli 3 łyżki cukru 2 żółtka 5 łyżek oleju roślinnego 1 jajko *sezam KOTLETY(...)mleka a kiedy się rozpuszczą dolać pozostałe mleko i wsypać przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać, przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny, aż potroi swoją objętość. CIASTO WŁAŚCIWE - do zaczynu dosypać mąkę wymieszaną z solą i cukrem. Dodać 2 żółtka i 5 łyżek oleju. Ciasto można wyrabiać ręcznie lub mikserem. Przy ręcznym wyrabianiu potrzeba około
cucinareLikier kokosowy 3 łyżki ( opcjonalnie) (Krem można dosłodzić cukrem pudrem jeśli po przygotowaniu będzie mało słodki. Ja robiłam bez cukru) Żelatyna 2 łyżki płaskie + 50 ml wody spód do ciasta: Herbatniki 150 g Kakao ciemne 3 łyżeczki Masło 75 g Dodatkowo: Czekolada mleczna 50 g Przygotowanie: W miseczce żelatynę zalewamy zimną wodą i ostawiamy na 10 minut do napęcznienia(...)schłodzenia. Mascarpone miksujemy na puszystą masę ok. 5 minut a następnie dodajemy przestudzony krem z wiórek kokosowym. Wszystko razem mieszamy. Tak przygotowany krem wykładamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podaniem ciasto posypuje startą mleczną czekoladą. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy
Kulinarne przygodyzależy co macie) Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać do uzykania jedonlitej masy. Odstawić na 12 godzin do fermentacji. Sugeruję przygotowac podłmłodę wieczorem, a rano dokończyć resztę. Ciasto głównie: 400 g mąki przennej (typ od 45 do 750) 200 ml przegotowanej letniej wody (temp. pokojowa) 10 g świeżych drożdży łyżeczka soli + podmłoda Przygotowanie: W wodzie rozpuścić drożdże i połączyć ze wszystkimi składnikami(...)Przed dobre 5 minut zagniataj ciasto. Przełóż do miski podsypanej delikatnie mąką, przykryj całość ściereczką i odstaw do wyrastania na 2-3 godziny. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę uformuj wałek, podziel na równe części. Z każdej porcji ciasta ukulaj zgrabną bułę, a dłonią zrób wgłębienie. Rozgrzej piekarnik do 220 C, na najniższą półkę wstaw naczynie z wodą, aby zaprawoac piekarnik
greenscarfFatteh ciecierzyca z jogurtem i chlebem pita przepis na wegetariańskie śniadanie Fatteh - ciecierzyca z jogurtem i chlebem pita to popularne w Egipcie, Jordanii, Palestynie, Libanie
Cztery Fajerydużą ilość wody do gotowania klusek. Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżkę soli i oleju. W tym czasie ziemniaki wyłożyć na stolnicę, dodać jajka i mąkę (stopniowo). Zagnieść gładkie ciasto, podsypując stolnicę grubszą mąką. Pod koniec formowania ciasta zwilżyć ciasto 2 łyżkami oleju i zagnieść jeszcze raz z odrobiną mąki. Ciasto podzielić na ok. 6 kawałków. Każdą porcję cienko wałkować
Czerwień i błękitwsypać mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i mak, dodać zimne masło i posiekać je nożem na mniejsze kawałeczki. Dodać jajko, żółtko, śmietanę i wymieszać łyżką. Następnie ciasto szybko zagnieść dłonią, tylko do połączenia się składników, aby zbyt mocno jego nie ocieplić. Z ciasta uformować wałek, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki(...)minut do zamrażarki. Wałek z ciastem przekroić na 3 części, jedną pozostawić, a pozostałe włożyć do lodówki, aby się nie ocieplały. Ciasto delikatnie podsypać mąką i rozwałkować na placek o grubości 3 - 4 mm, z którego wycinać szklanką lub foremką ciasteczka o średnicy nie większej niż 7 cm. Jeśli chcemy, aby ciasteczka były bardzo chrupiące i kruche, należy robić
Kuchcik gotuje