ciasto - 164325 przepisów (strona:3925/10955)

Pierogi z Kapustą słodką i kiszoną z dodatkiem Borowików Suszonych 160

Uwielbiam pierogi :P jak z kapusta to zawsze robię ze słodką, ale tym razem postanowiłam trochę pomieszać smaki. Naprawdę okazały się przepyszne SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl ciepłej wody 1 jajko szczypta soli 1/2 łyżeczki oleju SKŁADNIKI NA FARSZ: 1/2 główki kapusty 500g kapusty kiszonej 2 cebule 40g suszonych borowików szlachetnych Zaczarowany Ogród (znajdziecie(...)POLO MARKET ) olej woda sól pieprz sos sojowy 3 łyżki masła WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wyrobić. 2. Kapustę słodką ugotować w wodzie do miękkości. 3. Grzyby suszone zalać wodą  najlepiej godzinę wcześniej, następnie ugotować, odcedzić. 4. Kapustę kiszoną ugotować w wodzie z grzybów, w razie potrzeby dolać trochę wody. 5. Na niewielkiej ilości oleju usmażyć cebulę

Dziś Ja gotuje
Borówki liofilizowane - pyszny zamiennik świeżych owoców 172

substytut świeżych owoców i pozwalają urozmaicić codzienną dietę. Można je wykorzystać do przygotowania pysznych smoothie, lodów, sorbetów, owsianki i musli. Liofilizowane, sproszkowane owoce mogą również stanowić składnik pieczywa oraz ciast i ciasteczek. Doskonale sprawdzają się w przypadku serników tradycyjnych i serników na zimno. Liofilizowane borówki nie dodają nadmiaru wilgoci do wypieków, dzięki czemu nie musimy się obawiać, że pieczywo, babeczki(...)ciasta będą niedopieczone. Sproszkowane borówki amerykańskie świetnie sprawdzają się jako składnik zbożowych batoników, nadając im intensywny smak i piękny kolor. Można je zabrać do pracy lub na spacer, jako zdrową pełnowartościową przekąskę. Dodatkową zaletą liofilizowanych borówek jest długi termin przydatności do spożycia, mała waga i wyjątkowy aromat, który nadają wszystkim potrawom. Ciekawostka: W wyniku przeprowadzonych w 2017 roku badań naukowcy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta ze szpinakiem i serem feta 168

tarta, mocno czosnkowy szpinak i feta, która przełamuje smak. Idealny obiad na rodzinne spotkanie czy sobotnią imprezę. Na pewno pojawi się u nas nie raz :) Składniki na dużą tartę : Ciasto : 250 g mąki (u mnie orkiszowa) 1 jajko 100 g zimnego masła Sól  Zimna woda Farsz: Opakowanie mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżka oleju 3 łyżki(...)jogurtu Kostka sera feta (sałatkowo-kanapkowego, najlepiej półtłustego) Pieprz Vegeta Natur Pikantna z chilli Przygotowanie : Zagniatamy krótko ciasto dolewając tyle wody, aby było zwarte. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej. Wyciskamy czosnek i podsmażamy. Dodajemy szpinak.i podmażamy do momentu aż wyparuje woda. W misce mieszamy jajka, jogurt i pokruszony ser. Całość wylewamy na patelnię. Doprawiamy Vegetą

Czarnawisienka
Sernik na zimno ze śmietanką i granatem 199

Lekki i smaczny sernik ze śmietanką i białą czekoladą. Idealny na domowe spotkania. Dla mnie strzałem w dziesiątkę było przełamanie słodyczy ciasta owocem granatu. 100 g okrągłych biszkoptów 330 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 350 g serków waniliowych 100 g białej czekolady 2,5 łyżki żelatyny  200 ml ciepłej wody 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka wrzątku(...)oraz przestudzoną żelatynę. Miksujemy na wolnych obrotach. Gotową masę przelewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Na serniku rozkładamy owoce granatu, zalewamy ostudzoną galaretką. Ciasto chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia

VioletoweKucharzenie
Knedle z serem i posypką cynamonową 152

lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia. 3. Do miski przełożyć mąkę, jajka, ziemniaki i szczyptę soli, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką). Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kształt wałka i pokroić na równe części (z całości ciasta wychodzi około

Szalona Kuchnia Eweliny
frytki z piekarnika 156

składniki: ok. 1000 g ziemniaków sól ok. 2 łyżki oleju wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w słupki. Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, solimy i gotujemy

Domowy Smak Jedzenia
deserek budyniowy a la monte 192

składniki: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 40 g mąki ziemniaczanej 2 żółtka 100 ml śmietanki kremówki 36% 3-4 łyżki kremu czekoladowo orzechowego, do smaku

Domowy Smak Jedzenia
domowe batony energetyczne z czarną porzeczką i aronią 163

składniki: 250 g płatków owsianych 150 g masła 70 g cukru brązowego 70 g miodu 50 g aronii kandyzowanej Helio 60 g czarnej porzeczki kandyzowanej Helio

Domowy Smak Jedzenia
CIASTECZKA CINNAMON ROLLS 154

Robiłam te ciasteczka z kursantami na szkoleniu cukierniczym i zrobiły taką furorę, że postanowiłam przygotować przepis również na bloga! Są fantastyczne! Delikatne, chrupiące, kruche ciasto nadziewane pysznym kremem cynamonowym ( nie przesadnie cynamonowym! ) jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawy. Ciasteczka robi się błyskawicznie, ale radzę pozostawić je na noc w lodówce – zdecydowanie łatwiej później pokroić równe, piękne roladki albo kółeczka(...)dajcie znać jak smakowały! SKŁADNIKI: NADZIENIE CYNAMONOWE: * masło – 80 g * brązowy cukier – 4 łyżki * miód wielokwiatowy – 1 pełna łyżka * cynamon – 1 łyżka * mąka pszenna – 2 łyżki * sól – 1 szczypta CIASTO: * masło min. 82% – 230 g * cukier puder – 4 czubate łyżki * sól – 1 szczypta * wanilia ( ziarna ) – z 1 laski * jajko L – 1 szt * mąka pszenna – ok. 450 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : NADZIENIE

Ostra na Słodko
Szarlotka z kruszonką - tarta z jabłkami, kruszonką i konfiturą z płatków róży 195

jest mega pyszne ciasto i czy nazwać je szarlotką z kruszonką czy tartą z jabłkami smakuje obłędnie. To jest szarlotka idealna, jak spróbujecie ją upiec zrozumiecie co mówię. Ja mówi lo z Pistachio idealne ciasto podgrzane w piekarniku - nie mikrofali - z kulką lodów waniliowych. Rozmarzyliście się ze mną? no to teraz do sklepu po kilka gatunków jabłek i pieczemy, jest(...)prosto. A lo dziękuję za ten przepis. Ciasto z jabłkami - tarta to czy nie? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zapiekane naleśniki z lemon curd, śmietanką kokosową i chipsami z kokosa. Śniadanie jak na egzotycznych wyspach! 181

takie zrobić musisz mieć patelnię najlepiej do naleśników, ma ona niski rant dzięki czemu z łatwością możesz obracać naleśniki.  Szeroka wygodna łopatka do obracania naleśników. Przepis na ciasto na naleśniki - 1 kubek (pojemność 500ml) mąki tortowej -  500 ml wody gazowanej - 300 ml zimnego mleka - 2 jajka zerówki + 1 żółtko - 80 ml oleju rzepakowego - 1 łyżka proszku budyniowego(...)łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki rozpuszczonego masła  W/w składniki wymieszaj bardzo dokładnie ze sobą, ciasto musi być lejące się i rzadkie. Miskę z ciastem odstaw na godzinę do lodówki. Wyjmij ciasto jeśli zgęstniało dodaj 100 ml mleka, wymieszaj. Smaż bardzo cienkie naleśniki, ja olej dodaję na patelnię tylko przy smażeniu  pierwszego naleśnika potem już nie ma takiej

SMYKWKUCHNI
Sałatka z pikantnym kurczakiem a la stripsy 219

dokładnie mieszamy aby przyprawy pokryły wszystkie kawałki mięsa. Odstawiamy całość na minimum 30 minut do lodówki (pamiętajmy, aby kurczaka wyciągnąć przed smażeniem chwilę wcześniej, aby nabrał temperatury pokojowej). Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, jajka i doprawiamy całość niewielką ilością soli, pieprzu i chili. Miksujemy dłuższą chwilę, aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Ciasto powinno przypominać gęstą śmietanę. Kurczaka(...)zalewamy ciastem. Do miski z pokrywką (lub jakiegoś garnka) wsypujemy mąkę.Wkładamy tam po kilka kawałków kurczaka (nie za dużo), zamykamy pokrywkę i potrząsamy miską, aby mąką pokryła mięso. Mąki nie należy dociskać do kawałków kurczaka. Tak przygotowane mięso smażymy na średnim ogniu na złoto z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z dowolnymi dodatkami lub wykorzystujemy

Słodkie okruszki
Stuten - niemiecki chlebek z rodzynkami 213

naszej chałki. Nie jest jednak pleciony jak chałka, ale zawsze upieczony w kasetowej foremce, z apetycznym nacięciem na górze i usiany mnóstwem rodzynek. Stuten od chałki różni także struktura ciasta, jest bardziej zwięzła. Stuten jest przepyszny, a w czasach gdy nie piekłam jeszcze ciast drożdżowych to było najczęściej kupowane przeze mnie pieczywo. Dalej uwielbiam drożdżowe wypieki teraz jednak tylko domowe(...)kubeczku drożdże do upłynnienia do misy przesiać mąkę, dodać mleko z nadtopionym masłem, płynne drożdże, sól, jajko i cukier. Przy pomocy haka zagnieść gładkie, odstające od brzegów misy ciasto. Na koniec wmieszać rodzynki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości wyrośnięte ciasto wyrzucić na blat, jeszcze raz zagnieść (odgazować) i uformować w 25 cm rolkę. Ułożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
FitMuffiny marchewkowe z orzechami bez mąki 185

owsianych, łyżkę proszku do pieczenia, łyżeczkę cynamonu, sól, zmiksuj całość. Dodaj do misy mokre składniki oprócz oleju: szklankę tartej marchewki, 1 jajko, 2 łyżki miodu. Znowu zmiksuj. Dodaj do ciasta olej i zmiksuj po raz ostatni. Dodaj do masy posiekane orzechy. Krok 2 Rozłóż ciasto do kokilek, wypełniając je do 2/3 wysokości. Wstaw do piekarnika i piecz 20-25 minut(...)Sprawdź wykałaczką czy muffiny są gotowe: jeśli patyczek wyciągnięty z babeczki nie jest oblepiony ciastem, są one już gotowe. Odstaw muffiny do całkowitego ostygnięcia. Artykuł FitMuffiny marchewkowe z orzechami bez mąki pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
KRUCHE ROGALIKI Z PIWEM NADZIEWANE POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 151

Dziś przedstawiam Wam kolejną odsłonę rogalików, tym razem z dodatkiem piwa w cieście. Przepis pochodzi z moich starych zapisków, sprawdzony wielokrotnie. Rogaliki wychodzą mega kruche, przygotowuje się je bardzo łatwo i szybko. Kto jeszcze nie zna tego przepisu to polecam :) Składniki: * 350 g mąki pszennej * 220 g zimnego masła  * 4 łyżki cukru pudru * 1/2 szklanki piwa Dodatkowo: * powidła śliwkowe(...)lukru Wykonanie: Zimne masło pokroić na małe kawałki. Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder, dodawać kawałki masła i wszystko "posiekać" nożem. Na środku kopczyka zrobić wgłębienie, wlać piwo. Ciasto wyrabiać dłońmi tak długo aż będzie miękkie i elastyczne. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub dolać piwa.  Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania