ciasto - 162322 przepisów (strona:3925/10822)

Ciasto czekoladowe na mleku zagęszczonym. 162

Ciasta czekoladowe są już na blogu, a jedno lepsze od drugiego :) Wszystkie pyszne. To które dziś prezentuje jest delikatne, wilgotne, mięciutkie, dosłownie rozpływa się w ustach. Zrobiłam je na mleku zagęszczonym, tak w ramach eksperymentu. Wyszło wspaniale. Ciasto polałam polewą czekoladową również z dodatkiem mleka zagęszczonego :) Całość smakuje obłędnie. Piekłam w blaszce 32 x 20. Składniki: 1 tabliczka czekolady gorzkiej(...)wystudzenia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę, proszek i wlać mleko zagęszczone. Wymieszać. Na koniec wlać przestudzona masę czekoladową. Wymieszać do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto wylać na blaszkę wysmarowana margaryną i posypaną bułką tartą. Piec w temperaturze 175 stopni 35 minut. Przygotować polewę. Czekoladę połamać do miseczki, dodać margarynę i mleko zagęszczone. Miseczkę ustawić na rondelku

Agusiowe smakołyki
MIODOWA GLAZURA DO CIASTA 98

Prosty sposób, by zmienić proste ciasto w.. nieco bardziej wyjątkowe, proste ciasto 🙂 Składniki*: 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka miodu 1 łyżka wody umieść wszystkie składniki w rondelku lub na małej patelni cały czas mieszając gotuj na małym ogniu aż cukier się rozpuści (ok 3-5 minut) polej glazurą wierzch ciasta, np bananowego lub piernika [...] Artykuł MIODOWA GLAZURA(...)CIASTA pochodzi z serwisu sandrafrej.com

SandraFrej.com
Świąteczne pierogi z makiem i bakaliami 187

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na ok 50 sztuk Ciasto: Ok 500g mąki 1 szklanka gorącego mleka 1 jajko Szczypta soli Nadzienie: 200g mielonego maku 300ml mleka ½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich 5 łyżek płynnego miodu Dodatkowo: Wiórki masła Prażone płatki(...)migdałów Sposób przygotowania Ciasto: W przesianej mące robimy dołek. Dajemy sól i powoli wlewamy mleko cały czas siekając wszystko nożem. Na końcu dodajemy roztrzepane jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na min 30 minut, pod szklanym naczyniem, by odpoczęło. Farsz: Mak zalewamy gorącym mlekiem. Mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie solidnie odciskamy z nadmiaru płynu, łączymy z orzechami i miodem

Kuchnia w czekoladzie
Bułki pszenne z biboszem 111

miałam w domu ani kawałka czerstwego chleba, użyłam więc tartej bułki. Nie dodałam też słodu.  Mimo tych zmian bułki wyszły znakomicie. Smakują jak pieczywo z dawnych dobrych piekarni. Ciasto dobrze się formuje, jest przyjemne w pracy, mało klejące. Bardzo polecam! Przepis  Agnieszki, prowadzącej blog Bochen chleba . Inspiracją był przepis z blogaploetzblog.de . Bułki pszenne z biboszem cytuję za Amber(...)Bibosz: 12 g mąki żytniej razowej 12 g startego suchego chleba 80 g wrzącej wody 8,5 g soli Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Ciasto właściwe : 350 g mąki pszennej typ 550 20 g mąki orkiszowej razowej 190 ciepłej wody 4 g świeżych drożdży cały bibosz pół łyżeczki słodu (dodałam żytniego) 20 g oliwy

Stare Gary
Bułki z biboszem w listopadowej piekarni 130

Bibosz 12 g mąki żytniej razowej 12 g startego suchego chleba 80 g wrzącej wody 8,5 g soli Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Ciasto właściwe 350 g mąki pszennej typ 550 20 g mąki orkiszowej razowej cały bibosz 190 ciepłej wody pół łyżeczki słodu (zamiast słodu i wody użyłam piwa karmelowego) 20 g oliwy(...)oliwek Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrabiać ok. 10 min.  Odstawić do wyrastania na 2 godziny, składając ciasto co 30 min.  Następnie ciasto delikatnie przełożyć na omączony blat, podzielić na kawałki po 45 g.  Dwa kawałki ciasta obsypane mąką nakładać jeden na drugi, rozciągać na kształt cylindra i zrolować.  Do wyrastania ułożyć szwem do dołu

Weekendy w domu i ogrodzie
Kurczak lepszy niż w KFC. Jak zrobić taką panierkę? PRZEPIS 1639

aromatyczne. A więc, do dzieła! Składniki: Na marynatę: dwie łyżki jogurtu naturalnego, dwie łyżeczki granulowanego czosnku, łyżeczka soli, pieprz. 500 gramów piersi z kurczaka lub fileta z udek. Ciasto: dwa jajka, pół szklanki mleka, cztery kopiaste łyżki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, pół łyżeczki soli. Panierka: dwie szklanki mąki pszennej, kopiasta łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego, pół łyżeczki(...)Wyjmij na pół godziny przed smażeniem, aby mięso nabrało temperatury otocznia. Do miski wbij jajka, wsyp oba rodzaje mąki i miksuj, stopniowo wlewając mleko. Na koniec dopraw solą. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Składniki panierki wymieszaj w pojemniku z przykrywką. Kawałki kurczaka, przełóż do miski z ciastem, wymieszaj, następnie po 4-5 umieść w pojemniku z mąką, przykryj

Kulinarna Polska
Pierogi z kurkami 159

Może warto złamać wigilijną tradycję i podać właśnie takie pierogi? :)  Ciasto na pierogi: -1/2 kg mąki -1/2 szklanki letniej wody -4 łyżki oleju Mąkę przesiewamy,  dodajemy olej. Wyrabiamy elastyczne ciasto, stopniowo dodając wodę.  Cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kółka za pomocą szklanki. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject(...)odparowania wody. Następnie dodajemy śmietanę, koperek, solimy i pieprzymy do smaku, zagotowujemy mieszając. Wykładamy farsz do miseczki i odstawiamy do wystygnięcia. Nakładamy na środek każdego kółka  farsz. Składamy ciasto na pół i zlepiamy brzegi, uważając aby farsz nie dostał się pod brzegi ciasta. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i partiami wrzucamy pierogi. Kiedy wypłyną

Kulinarne przemyslenia
Owsiane ciastka z dyni z żurawiną i miodem 147

pewnością posmakują dorosłym i dzieciom. Jeśli chodzi o dynię to ja użyłam dyni muszkatołowej (prowansalskiej), która wyróżnia się bardzo słodkim miąższem w pięknym pomarańczowym kolorze. Idealnie nadaje się do ciast i słodkich przetworów, ale równie dobrze można wykorzystać dynię zwyczajną, piżmową czy hokkaido. Polecam zamiast masła dać olej kokosowy (tak jak w przepisie) – nie tylko doda on ciasteczkom chrupkości(...)pieczenia, sól, cynamon wymieszaj z mokrymi składnikami, czyli purée z dyni, miodem i olejem kokosowym. Na koniec wsyp żurawinę, dodaj ekstrakt z wanilii (opcjonalnie) oraz orzechy, i wmieszaj w ciasto. 4 Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia uformuj ciasteczka za pomocą łyżki. Piecz przez 20-25 minut w 175ºC z termoobiegiem (w zależności od grubości ciastek). Oczywiście zamiast żurawiny

A to pestka
Tarta z grzybami 183

mnie tak piorunującego wrażenia jak ta. Jest fantastyczna smakowo i prezentuje się przepięknie. Prawdziwe szaleństwo. Nie można się oderwać (wylizywałam talerz). Składniki na tartę z grzybami: Składniki na ciasto: 1/2 kostki masła 1.5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki wody sól Zimne masło pokroić, dodać przesianą mąkę, szczyptę soli i trzy łyżki lodowatej wody. Szybko zagnieść na gładkie ciasto. Wstawić(...)minut do lodówki. Rozwałkować ciasto i włożyć do natłuszczonej formy na tartę, a następnie nakłuć widelcem i przykryć papierem do pieczenia. Obciążyć grochem lub fasolą. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie wyjąć i wystudzić spód. Składniki na nadzienie: 150 g śmietany 18% jajko 200 g sera żółtego średni pęczek świeżego koperku 400 g grzybów leśnych

Karola gotuje
Obiadokolacja czyli pizza maraton 185

Ciasto na pizzę jest sekretem dobrej pizzy ale odkąd używam kamienia do pieczenia pizzy moja pizza kebab z papryką jest o wiele lepiej wypieczona. Tak, dzisiaj na obiad upiekłam pizzę z kebabem, kukurydzą i grillowaną papryką. Oczywiście nie tylko jedną. Pizza na obiad oznacza, że będzie pizza również na kolację. Moja rodzinka uwielbia pizzę, więc jeśli już ją piekę(...)przyrządzam z przecieru pomidorowego. Mieszam tylko składniki, sosu nie gotuję, czyli totalna łatwizna. Też tak macie? Pieczecie często pizzę? Pizza kebab Składniki: na 4 pizze o średnicy 25 cm Ciasto na pizzę 800 g pszennej mąki 40 g świeżych drożdży 500 ml mleka 2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy Nadzienie 500 g mielonego mięsa 1 czosnek solo 1½ łyżeczki soli

codojedzenia
Ciasteczka makowe z kremem cytrynowym 133

Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony. Przygotowanie : Składniki : Ciasto : cukier - 85 g mąka - 300 g mak mielony - 2 łyżki cukier waniliowy - 1 opak masło - 200 g żółtko jaja - 1 szt szczypta soli Krem cytrynowy : jajka małe - 4 szt sok z 3 dużych cytryn masło - 90 g cukier - 90 g skórka starta z cytryn mąka ziemniaczana - 1 łyżka Przygotowanie: Ciasto: Do miski(...)wysypać mąkę, dodać pokrojone na kawałki masło lub margarynę, dodać pozostałe składniki, zagnieść szybko ciasto, przełożyć do foliowej torebki, odstawić na 1,5 godz. do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto wykrawać szklanką krążki, środki wykrawać foremką gwiazdka i serduszka, układać ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop. Przez około 10 minut. Ciasteczka

Kuchnia Danusi
Kopytka 129

wychodziły. Teraz już zawsze wychodzą. Wystarczy zachować proporcje i pamiętać o tym, żeby ziemniaki porządnie wystudzić.  Kiedy po raz pierwszy robiłam kopytka dodałam mąkę do ciepłych ziemniaków :) Ciasto było do wyrzucenia a ja zdobyłam nowe doświadczenie :) Nie mogąc znaleźć innego określenia to napiszę, że ciasto zwyczajnie rozlazło się. Składniki: * ziemniaki * mąka pszenna * 1 jajko * sól Ziemniaki ugotowałam i ostudziłam(...)równe części. Jedną część wyciągnęłam (nie wyrzucałam) a w to miejsce wsypałam mąkę i wbiłam jajko.  Dołożyłam czwartą część ugotowanych ziemniaków i wyrobiłam na jednolitą masę. Podzieliłam ciasto na mniejsze części i z każdego kawałka formowałam wałek, z którego odcinałam nożem po skosie kawałek ciasta. Wrzucałam do gotującej się wody i wyciągałam kiedy wypłynęły na wierzch i zaczęły delikatnie

Pieprzyć z Fantazją
ciasto czekoladowe 134

Niedziela od zawsze kojarzy mi się z domowym ciastem. A teraz jak pytam się Młodej jakie ciasto robimy to odpowiedź zawsze jest ta sama: czekoladowe :) Nasz dom jest domem, w którym nawet czekolada potrafi się zepsuć - no może czekolady się nie psują tradycyjnie, ale jednak smak lekko się zmienia. Nie wiem jak to się stało, ale kinder czekoladki były(...)dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać - Thermomix czas 1 min / obr 4-5 przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia - u mnie była okrągła o średnicy 20 cm (ale ciasto uciekło podczas pieczenia więc polecam kwadratowa 25*25)  pieczemy przez ok 45 min w piekarniku rozgrzanym do 175 st(lub do suchego patyczka) Można polać polewą czekoladową

Gotowanie z pasją
Ciasto śledziowe 161

Ciasto śledziowe  Bardzo smaczne ciasto na waflach tortowych, przygotowane na post lub Boże Narodzenie.  Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony. Składniki: Warstwa 1     wafle tortowe - 1 szt     śledź solony - 3 szt.     jajka -3 szt.     cebula - 1 szt.     sól     pieprz     jabłko - 1 szt Warstwa(...)Warstwa 3     wafle tortowe - 1 szt     pieczarki - 300 g     cebula - 1 szt     olej - 2 łyżki     sól i pieprz Wierzch ciasta     jajka - 3 szt     szczypiorek - 1 pęczek     majonez - 3 łyżki     sól i pieprz     wafel tortowy - 1 szt Przygotowanie: Warstwa 1 Śledzie

Kuchnia Danusi
Czarny ryż - właściwości i zastosowanie 179

Czarny ryż - właściwości i zastosowanie Czarny ryż - znaczniej mniej popularny w naszym kraju, niż ryż brązowy czy biały - znany jest od tysięcy lat. Ze względu na

Cztery Fajery

Proponowane wyszukiwania