Chleb pszenny na zaczynie drożdżowym 207zmieszany z 650 (oryginalny przepis podaję mąkę wyższego typu T 1050) 175 g letnia woda 2,5 g drożdże świeże prasowane (lub 0,7 g instant) Wyrobić ciasto i zostawić w przykrytej misie na 3-3,5 godziny fermentacji w temperaturze 29-30oC. Ciasto 200 g mąka pszenna, użyłem typ 550 zmieszany z 650 (oryginalny przepis podaję mąkę(...)wyższego typu T 1050) 100-115 g woda 6,5 g sól (1,3% sporo mniej, niż używa się obecnie) 1 g olej roślinny Wyrobić gładkie elastyczne ciasto i zostawić w misie przykryte na 2 godziny fermentacji wstępnej w temperaturze 31-32oC. W połowie czasu fermentacji ciasto wyjąc na stół i złożyć w kopertę. Po 2 godzinach fermentacji
Przepisy na domowy ser i chleb
Ciasto kinder country bez pieczenia 643Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne ciasto (deser), bez pieczenia „Kinder country”. Ciasto jest bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i powinno każdemu smakować, dzieciom jak i dorosłym :). Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali: Użyłam foremki o wymiarach 24 cm x 24 cm propozycja na I spód: 1 szklanka (250 ml) płatków śniadaniowych „Kangus” (około 40 g) 1 szklanka(...)śmietanki 30% lub 36% na polewę: 200 g czekolady mlecznej 100 ml śmietanki 30% lub 36% do posypania ryż i płatki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: ciasto kinder country Przygotowanie: Przygotowanie spodu z płatków i ryżu: Do rondelka przekładam połamaną czekoladę, dodaję śmietankę i w gorącej kąpieli rozpuszczam czekoladę. Rondelek wyjmuję z garnka z gorącą wodą
Uwaga Babcia Gotuje
Babka piaskowa - adwokatka. 271Babka powstała przez przypadek, jak wiele ciast, które robię. Akurat zalegał mi likier advocat. Miałam ochotę na zwykłe ciasto, bez kremu. W zeszłym tygodniu było ciasto z bita śmietaną, dlatego zachciało mi się zwykłej babki. Na bazie babki piaskowej zrobiłam babkę z adwokatem. Wyszło całkiem fajnie. Likier nie jest mocno wyczuwalny, ale nadaje delikatnego smaku. Następnym razem do jednej części(...)przestudzenia. Jajka ubić z cukrem na puszysta masę. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Zmiksować, po woli wlewać likier, a następnie roztopiona margarynę. Miksować do połączenia składników. Gotowe ciasto przelać do keksówki, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni, około 1 godzinę. Do suchego patyczka. Przestudzoną babkę posypać cukrem pudrem
Agusiowe smakołyki
Razowy soda bread z ziarnami, bez drożdży (Soda bread integrale con semi, senza lievito) 181octem jabłkowym i 1 łyżeczką soli. M ą k ę razow ą mieszamy z sod ą , następnie stopniowo wlewamy mleko z octem jabłkowym. Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut. Na koniec dodajemy pestki dyni, pestki słonecznika oraz sezam i kontynuujemy wyrabianie ciasta przez kolejne 5 minut. **** INGREDIENTI In una ciotola mescolate il latte(...)successivamente unite il latte. Lavorate l'impasto per circa 5 minuti. A questo punto aggiungete i semi e impastate per altri 5 minuti. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy o wymiarach (32 x 13 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta delikatnie wyrównujemy i nacinamy. Chleb pieczemy ok. 30-35 minut. **** Riscaldate il forno
La grande e la piccola cuoca
Mini rogaliki drożdżowe 338podgrzewaliśmy mleko rozpuszczamy margarynę. Do dużej miski wsypujemy mąkę. Dodajemy do niej jajko, sól, margarynę oraz rozczyn z drożdżami. Wszystko dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy i odstawiamy na godzinę, by ciasto mogło wyrosnąć. Po godzinie dzielimy ciasto na 3 części. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy 1/3 ciasta w kształcie koła. Jeśli zależy wam, żeby rogaliki były idealnie równe możecie wyciąć koło(...)przy pomocy dużej tortownicy. Jeśli chcecie mieć większe rogaliki koło przekrawamy nożem na 8 równych części. Na każdy kawałek ciasta kładziemy od 1/3 do 1/2 łyżeczki dżemu (z szerszej strony). Nie przesadzajcie z ilością nadzienia, bo wypłynie wam ono na blachę podczas pieczenia. Rogaliki zwijamy od strony z dżemem tak, by ostry koniec wypadł na środku rogalika. Połowę rogalików przekładamy
Dieta bez mleka
Bardzo proste ciastka – czekoladowe roladki – a wystarczą tylko 4 składniki 250ciasto francuskie 1 czekolada gorzka 1 łyżka masla kakao do posypania przygotowanie czekoladę roztopić razem z masłem i odstawić do ostygnięcia, ciasto francuskie rozłożyć rozwałkować i zaznaczyć sobie gdzie jest środek wzdłuż. Na ciasto francuskie wylewamy czekoladę zimną i rozsmarowujemy, posypujemy kakao. Teraz zwijamy z jednej strony do połowy w rulonik a potem z 2 strony zwijamy i dajemy
Moje Wyroby
Syrniczki 186Syrniczki powinny zostać zabronione i dobrze wiem, o czym piszę. Wszystkie diety i postanowienia noworoczne idą w kąt przy tych złotych, pachnących placuszkach. Syrniczki znikają z
dolcevitainmykitchen
Babeczki na białkach 154ubijamy, aż całkowicie się rozpuści. Cały czas miksując dolewamy olej i mleko. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy do momentu, aż składniki się połączą *** *** Ciasto przekładamy do foremek na muffinki (wyszło mi 12 sztuk) *** *** Na wierzchu babeczek układamy owoce (u mnie mrożone maliny) *** *** Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez(...)studzimy i możemy polać polewą czekoladową (rozpuszczona czekolada wymieszana z 1/3 szklanki mleka) *** *** SMACZNEGO *** Polecam także: POMYSŁY NA WYKORZYSTANIE BIAŁEK KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA KLIKNIJ TUTAJ KORECZKI I PRZEKĄSKI PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA, PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Babeczki na białkach pochodzi z serwisu Blog
Blog z Apetytem
Miodowy serniczek z migdałami 309najzwyczajniej w świecie mam ochotę na coś innego, kremowego, coś co przygotuje dosłownie w kilka chwil. I taki właśnie jest miodowy serniczek z migdałami. Na spodzie kawałek czekoladowego ciasta, który w połączeniu z serową masą i migdałami tworzy coś cudownego. Spróbujcie Szukając dobrych produktów do wypieków i innych dań zajrzyjcie do sklepu Yerba MaTe 24 I… nie zapomnijcie(...)łyżki zimnej śmietanki 30% 1 łyżka płynnego miodu (u mnie lipowy) 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: kilka migdałów – u mnie ze sklepu Yerba MaTe 24 kawałek czekoladowego ciasta (u mnie murzynek, można też użyć jakiś babeczek czy ciasta piernikowego) 1-2 łyżeczki miodu do polania serniczka Przygotowanie: Do miseczki przekładamy ser (powinien być zimny), dodajemy zimną śmietankę (najpierw mniejszą
Słodkie okruszki
kuleczki daktylowe z migdałami i żurawiną 189składniki na ok. 14 szt: 100 g daktyli 15 g kakao 30 g migdałów 30 g żurawiny suszonej 1 łyżka oleju kokosowego gorąca woda do namoczenia
Domowy Smak Jedzenia
Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z orzechami 147mąki i odrobiną wody. Gdy gotowy zakwas wkładam do lodówki i przez kilka dni nie używam, to w momencie, kiedy ponownie chcę go użyć, na kilka godzin przed zarobieniem ciasta chlebowego dokarmiam go taką samą proporcją (2łyżki mąki żytniej+odrobina wody). Do tego chleba dodałam orzechy włoskie, rozmaryn i czarnuszkę. Starłam także odrobinę gruszki. Chleb najbardziej smakuje(...)startej gruszki czarnuszka do posypania wierzchu Wykonanie Do misy miksera wsypujemy oba rodzaje mąk, zakwas, sól, oliwę, wodę, zioła i orzechy, ścieramy gruszkę. Za pomocą końcówki z hakiem wyrabiamy ciasto przez ok. 5-8 minut. Ciasto będzie ciężkie. Ja przełożyłam ciasto do formy keksowej, w której chleb wyrastał przez ok. 3,5-4h w ciepłym miejscu przykryty ściereczką. Wyrośnięty
Raj dla Podniebienia
Pachnące cynamonem jabłka zapiekane w cieście francuskim 167jabłka zawinięte w pâte feuilletée rodem z Francji to świetna propozycja chrupiącego, pachnącego cynamonem, błyskawicznego w przygotowaniu deseru. Idealnie komponuje się z aromatyczną kawą w gronie najbliższych. Składniki: 2 ciasta francuskie 4 jabłka 1 jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta) olej do wysmarowania formy Cukier cynamonowy: 2 łyżeczki cynamonu 5 łyżek cukru Wykonanie: 1. Cukier cynamonowy: cukier wymieszać z cynamonem(...)Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plastry grubości 1 cm oprószyć cukrem cynamonowym. 3. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na paski o szerokości 1 cm. 4. Paskami ciasta francuskiego owinąć plastry jabłka, przewlekając je przez otwór po gnieździe nasiennym. Gotowe ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać
Szalona Kuchnia Eweliny
Czosnkowe supełki 169miseczce z roztrzepanym jajkiem, majerankiem i solą. Odstaw, by składniki „przegryzły się”. Suche drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem, cukrem, solą i olejem. Stopniowo dodając mąkę wyrabiaj ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Miskę lekko posmaruj olejem i przełóż ciasto (łatwiej później odstanie) . Przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia. Z ciasta odrywaj małe kawałeczki, rozciągaj palcami(...)czosnkiem, przez co supełki intensywniej smakują i pachną. 2. Niektórzy robią najpierw rozczyn do wyrośnięcia, a potem dodają resztę składników. Ja łączę wszystkie składniki (mąka na samym końcu) i ciasto zawsze ładnie wyrasta dzięki ciepłemu mleku i łyżeczce cukru – tworzą warunki pobudzające drożdże do pracy. Polecam Wam również inne dania : – Tarta
Kulinarne S.O.S.