łyżki mąki i stopniowo, cały czas mieszając, dolewamy ciepłe (nie gorące!) mleko. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn z drożdży dodajemy do mąki i wyrabiamy końcówką do ciast drożdżowych, tzw. hakiem. Cały czas miksując, dodajemy po 1 żółtku, a gdy połączą się z masą, w 3-4 partiach dodajemy miękkie masło. Miksujemy do połączenia składników w gładkie, lśniące(...)elastyczne ciasto (10 minut). Oprószonymi mąką dłońmi formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Formę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat i formujemy gruby wałek, który kroimy na 9 równych części, po około 80 g każda. Formujemy zgrabne kulki (podwijając ciasto pod spód
cool and mintyZauważyłam ostatnio, że na kulinarnych grupach na pytanie o ciasto bez pieczenia zawsze pada odpowiedź "3 bit". Nie dziwię się, bo to ciasto jest i szybkie i pyszne. Ale żeby znowu nie było takie samo to troszkę je wzbogaciłam. Tak powstałą wersja dla dorosłych:) *foremka 25*34 cm Składniki: 2 paczki herbatników 2 opakowania budyniu waniliowego 1 litr mleka(...)kajmaku 500 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie galaretki truskawkowej 150 suszonych śliwek nasączonych wcześniej w wódce lub rumie 2 łyżki cukru pudru 2-3 kostki mlecznej czekolady Foremkę do ciasta wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć warstwę herbatników. Budynie, cukier i mąkę wymieszać ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować z masłem. Wlać rozrobiony budyń i ugotować
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTakie małe co nieco do niedzielnej kawki. ciasto: 250 ml wody 125 g masła 1 szkl. mąki pszennej szczypta soli 4 jajka krem budyniowy: 500 ml mleka 250 g masła 2 łyżki mączki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 2 żółtka 1 łyżka ekstraktu z wanilii ponadto(...)czekolady deserowej Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli,zdjąć z ognia,wsypać mąkę i energicznie mieszać aż ciasto utworzy zwartą kulę. Wystudzić i zmiksować z jajkami,dodając stopniowo po jednym. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia prostokąty 2x6 cm. Piec w temp. 200*C przez 20 minut,po upieczeniu wystudzić
Kolorowa kuchnia Elkikurczaka kroimy wzdłuż na paski. P osypujemy solą, czosnkiem, słodką papryką oraz pieprzem cayenne. Całość mieszamy dokładnie, aby przyprawy w całości pokryły mięso. Składniki na ciasto: 2 jajka, ½ łyżeczki soli 1/2 łyżeczkI pieprzu cayenne ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki, szklanka mąki pszennej ½ szklanki mleka. Do wysokiego naczynia wbi jamy jajko, dodajemy sól, pieprz cayenne, słodką(...)paprykę, mąkę i mleko. Miksujemy wszystko za pomocą blendera przez kilka minut do połączenia skłądników. Masa powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Dodatkowo: mąka do obtoczenia olej do smażenia Wykonanie: Do miski z zamarynowanym kurczakiem wlewamy nasze ciasto naleśnikowe. Mieszamy, aby każdy kawałek kurczaka pokrył się ciastem. Do drugiej miski wsypujemy mąkę. Przy pomocy widelca nabieramy
Walijskie Pichcenieszklanki cukru kryształu 1/4 szklanki oleju 3 jajka 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki mleka w proszku 1 budyń waniliowy 70g 1 łyżeczka proszku do pieczenia przygotowanie Najpierw robimy ciasto kruche, przepis pewnie każda ma swój sprawdzony. Ser, cukier, żółtka, budyń ucieramy a resztę składników dajemy potem – czyli olej, mleko, proszek do pieczenia, mleko w proszku i miksujemy(...)końcu dajemy ubitą pianę na sztywno i mieszamy,następnie wylewamy na kruche ciasto już wcześniej podpieczone. pieczemy godzinę. Ciasto kruche trochę mi się nie sprawdziło więc nie podaje przepisu. Może ciasto było jeszcze za świeże jak kroiłam
Moje Wyrobymasła 50 g cukru 1 żółtko Tarta z owocami i musem czekoladowym wykonanie: Masło kroimy nożem na drobne kawałki, zagniatamy razem z cukrem, żółtkiem i mąką. Należy pamiętać, że ciasta kruchego nie należy zbyt długo wyrabiać, gdy masło zacznie się topić pod wpływem ciepłych rąk, należy włożyć je na moment do lodówki i po chwili zacząć ponownie wyrabiać(...)połączenia się składników. Wyrobione ciasto zawijamy w folie i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Po tym czasie należy ciasto rozwałkować i wyłożyć na posmarowaną masłem formę. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Czekoladę wkładamy do miski, dodajemy mleko i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy dokładnie i pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno i małymi
Delusional Trineskład i wygląd placków mam przekonanie, że takie jedzenie nie może być zdrowe. A przygotowanie tortilli w domu wcale nie jest trudne. Placki można bardzo szybko przyrządzić samemu. Z ciastem na tortillę bardzo prosto się pracuje. Jest elastyczne i łatwo się wyrabia i rozwałkowuje. Wkładając niewiele pracy możemy przyrządzić domową tortillę, w której nie znajdziemy długiej listy niezdrowych składników(...)łyżka oleju kokosowego ok. 8 łyżek ciepłej wody Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy olej kokosowy, a następnie ciepłą wodę. Wszystko mieszamy do powstania elastycznego ciasta. Wyrabiamy je chwilę i dzielimy na 10 części. Każdy kawałek ciasta formujemy w kulę i odkładamy do miski przykrytej ściereczką, by nie obsychało. Rozgrzewamy dużą patelnię. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy
Dieta bez mlekaborówki, jeżyny * jajko do posmarowania KRUSZONKA: * mąka pszenna – 200 g * masło – 100 g * cukier – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUSZONKA : Zagniatamy w palcach wszystkie składniki tworząc kruszonkę. CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy. Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy. Dodajemy przesianą(...)mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, rozwałkowujemy na 1 cm prostokąt. Wycinamy okręgi ( lub formujemy w dłoniach ), na środku robimy wgłębienia. Układamy owoce, posypujemy obficie kruszonką. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, zapiekamy na złoto
Ostra na SłodkoSzybkie, proste, dla każdego, bez miksera, raz dwa i jest 12 sztuk Do kawy, na spotkanie z bliskimi, gdy mamy niespodziewanych gości, wypróbujcie! Przepis jeden, zastosowań masa! Do takiego ciasta można dodać ulubione bakalie, owoce świeże i mrożone, kakao, posypki, polać polewą, lukrem tradycyjnym lub smakowym, oprószyć cukrem pudrem – warto za każdy razem tworzyć nowe smaki! Ja piekę je często(...)Formę na muffinki wykładam papierowymi papilotkami lub smaruję olejem i wysypuję mąką lub bułką tartą albo używam foremek silikonowych. Mieszam mokre i suche składniki trzepaczką kuchenną do połączenia. Układam ciasto do foremek, po 1 łyżce na to 3 maliny (bez rozmrażania) i przykrywam maliny połową łyżki ciasta. Powinno być ciasta na ok. 2/3 wysokości foremek. Tak postępuję z 12 muffinkami
Zasmakuj KuchniSernik jest fenomenalny w smaku! Jest niebiańsko kremowy, lekki jak chmurka i bajecznie słodki! Obiecuję zakochasz się w smaku tego ciasta! A pomyśleć, że kiedyś nie znosiłam piec serników. Spód: 75 g masła 200 g ciastek oreo Masa serowa: 1 kg waniliowego twarogu 0,5 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 40 g budyniu śmietankowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)spód. Na wierzchu rozkładamy jeszcze kilka pokruszonych ciastek oreo. Piekarnik zmniejszamy do temperatury 120*C (bez termo obiegu). Na dnie piekarnika ustawiamy foremkę z wrzątkiem. Wyżej wstawiamy tortownicę z ciastem. Ciasto pieczemy przez 70 minut. Po tym czasie z piekarnika wyjmujemy blaszkę z wodą oraz włączamy termo obieg. Pieczemy jeszcze 30 minut. Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach
VioletoweKucharzenieMoja propozycja deseru na rodzinne/towarzyskie spotkanie - torcik alpejski z ajerkoniakiem. Delikatny biszkopt, krem na bazie mascarpone z ajerkoniakiem i chrupiącymi bezami, zwieńczony bezami i owocami. Jeśli lubicie ciasta z kremem, to ciasto jest dla Was. Spróbujcie koniecznie! Podaję przepis w dwóch wersjach błyskawicznej (wykonanie zajmuje 10-15 minut) i tradycyjnej na bazie domowego biszkopta, z domowymi bezami i ajerkoniakiem(...)gotowych) : 2/3 szklanki białek 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Dodatki: drobne owoce lub owoce w soku własnym na wierzch ciasta (u mnie aronia w rumie ) 50-60 ml białego rumu Jak zrobić torcik alpejski z ajerkoniakiem: Biszkopt. Włączyć piekarnik na 180 °C. Masło rozpuścić. Przygotować tortownice o średnicy
Rodzinka w kuchniSkładniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 300 ml wody 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli Farsz: 700 g mięsa wieprzowego (szynki) 2 cebule 6 łyżek kefiru 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżka kolendry sól, pieprz ziołowy Sos czosnkowy: 400 g jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cytryny 3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia Sposób(...)Wodę wlewamy do garnka, dodajemy masło, solimy i zagotowujemy. Do wrzątku wsypujemy 1 szklankę mąki i mieszamy na jednolitą masę. Studzimy. Dodajemy jajka i resztę mąki. Wyrabiamy elastyczne,miękkie ciasto. Formujemy kule i odkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz oraz sos czosnkowy. Do jogurtu greckiego dodajemy zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. Mięso
Qchnia po prostuDomowy peeling kawowy proste przepisy na kawowe kosmetyki Domowy peeling kawowy to jeden z najskuteczniejszych i zarazem najtańszych kosmetyków ujędrniających, które możemy samodzielnie przygotować. Zawarta
Cztery Fajeryprzykryciem. Ubijamy, dodajemy śmietanę lub jogurt z odrobiną masła. Podajemy zamiast ziemniaków do obiadu. Brukiew możemy łączyć z ziemniakami, marchwią lub innymi warzywami. Dodałam do ciasta chlebowego, przedłuża jego świeżość Chleb biały żytni z dodatkiem brukwi Na zaczyn, dzień przed pieczeniem 60g zakwasu, 200g mąki żytniej białej, typ720, 300g wody, Wymieszane składniki zaczynu, przykrywamy(...)pozostawiamy na 14-16 godzin. Ciasto właściwe: Cały zaczyn, 610g mąki żytniej białej typ 720, 250g brukwi, startej na tarce jarzynowej o małych oczkach, 400g wody, 1 łyżeczka melasy lub miodu, sól. Składniki mieszamy drewnianą łyżką do połączenia. Pozostawiamy, aby odpoczęło, na czas przygotowania foremki. Blaszkę o wymiarach 36x12 smarujemy tłuszczem, wysypujemy mąką. Wykładamy ciasto, wyrównujemy jego powierzchnię. Pozostawiamy
Leśny ZakątekMilky way to ciasto idealne na jesienną pogodę. Zamiast zjeść tabliczkę czekolady na poprawę humoru, zrób to ciasto. Poprawa nastroju gwarantowana. Składniki 3 szklanki mleka w proszku 200 g masła 3/4 szklanki mleka 1/2szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 400g herbatników kakaowych 2 mleczne czekolady 1/2 białej czekolady batoniki milky way do dekoracji Przepis Podgrzej mleko w garnku, dodaj cukier(...)proszku, cały czas miksując, do powstania jednolitej masy. Masę wykładamy warstwami na herbatniki.( herbatniki, masa, herbatniki, masa, herbatniki). Rozpuść czekoladę mleczną i równomiernie rozłóż na ostatnią warstwę herbatników. Ciasto włóż do lodówki, na kilka godzin. Ja wkładam na noc. Rano starłam 6 kostek białej czekolady i udekorowałam batonikami milky way. Ciasto jest gotowe. Smacznego
Kurnikowo