nasze wigilijne menu. Ciekawe z jakim skutkiem i z jakim odbiorem. Aczkolwiek według mnie one są tak pyszne, że wprost nie można ich nie pokochać! Składniki na ciasto na pierogi: 220 gramów mąki pszennej 110 ml wrzącej wody 30 gramów masła duża szczypta soli Składniki na farsz: 1 upieczony w soli, cytrynie i koperku pstrąg(...)cytryny świeży koperek Mąkę przesiewam z solą. We wrzątku rozpuszczam masło i mieszam z mąką. Na początku widelcem by się nie poparzyć a następnie wyrabiam ciasto ręką na gładką i jednolitą masę. Odstawiam ciasto na 30 minut w misce przykrytej bawełnianą ściereczką. Następnie wałkuję i wykrawam koła. Upieczonego pstrąga studzę i wyciągam mięso, pozbawiając ości. Na maśle
Mango PapajaZapach pieczonego ciasta drożdżowego, to chyba jedna z najprzyjemniejszych rzeczy przy kuchennych szaleństwach. Nie wspominając o jedzeniu oczywiście, bo ono nie powinno z niczym konkurować ;) Uwielbiam takie wypieki i lubię je modyfikować. Często dodaję owoce, kruszonkę, ale też dżemy. Tym razem postanowiłam lekko zmodyfikować smak używając kakao, kurkumy i zielonej herbaty matcha. I o ile kakao było wyczuwalne(...)wieńca" jak już ostygł, ale zapewniam, że nie tylko one chętnie sięgały po kawałek. Dorośli także mieli udział w konsumpcji, zwłaszcza, że wypiek był naprawdę spory i podzielny. Takie ciasta wspaniale smakują nie tylko na deser, ale i na śniadanie podane z filiżanką herbaty lub kubkiem letniego mleka. Przywołują na myśl beztroskie dzieciństwo, za którym teraz w dorosłym życiu
Kuchnia w czekoladzieCiasto to jest wyjątkowo delikatne, puszyste, smaczne i co ważne nie jest za słodkie. Przygotowanie tego ciasta nie jest zbyt czasochłonne ani za trudne. Szczerze polecam, ale uwaga ciasto za szybko znika, przynajmniej u mnie tak było. Porcelana Bogucice z kolekcji Weronica Platin. Składniki: Biszkopt:* 7 jajek 7 łyżek cukru 7 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)końcu wolnym strumieniem wlewać tężejącą galaretkę. Biszkopt posmarować połową dżemu wylać 3/4 kremu, przykryć drugim biszkoptem, posmarować resztą dżemu i wylać resztę kremu. posypać migdałami podprażonymi na suchej patelni. Ciasto przechowywać w lodówce
Ala piecze i gotujepomocy miksera lub blendera (można też ręcznie, ale potrwa to dłużej). Formy smarujemy przygotowaną pastą używając pędzla. Przepis jest wyjątkowo krótki, ale warto zapoznać się z poniższymi uwagami: 1. Ciasto wyjmujemy z formy po 5 – 10 minutach. Jeżeli całkiem wystygnie można wstawić na chwilę do nagrzanego piekarnika. 2. Pasta sprawdza się przy różnych wypiekach i to nie tylko słodkich (zapiekanki(...)muffinki, ciasteczka. 8. Sprawdza się też przy wypieku pieczywa – chleby, bułki… 9. Zamiast oleju nie można użyć oliwy – zmieni smak wypieków. 10.Tłuszcz i mąka tworzą barierę ochronną dla ciasta gwarantując „uwolnienie” wypieku. 11. Wypieki są wolne od okruchów, obecnych przy tradycyjnym smarowaniu formy z oprószaniem bułką tartą. 12. O tym przepisie ponoć wspominała Dolly Parton w filmie „Stalowe magnolie
mojewypiekiinietylkopierogi z suszonymi śliwkami i te z kapustą i grzybami. W tym roku postanowiłam wypróbować pierogi z kaszą i grzybami. Wyszły pyszne, więc na pewno zagoszczą na wigilijnym stole. Ciasto: 2,5 szkl mąki pszennej 2 łyżki oleju szkl gorącej wody Farsz: 100 g kaszy gryczanej garść suszonych grzybów mała cebulka łyżka masła klarowanego sól, pieprz Farsz: Grzyby zalać niewielką(...)Ostudzić i posiekać. Kaszę ugotować z dodatkiem wody z gotowania grzybków. Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle. Wszystkie składniki na farsz wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wlać olej i tyle gorącej wody aby zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na kilkanaście minut aby odpoczęło. Cienko rozwałkować, podsypując mąką
Smakołyki Asimogła się doczekać kiedy wypróbujemy nowe foremki (mamy ich już dwa kosze a ciągle kupujemy nowe), więc siłą rzeczy nie mogłyśmy nie upiec ciasteczek. I tak powstało idealne ciasto do odbijania stempelkami. Nie pierniczki, bardziej korzenne, jasne, bez dodatku kakao. Zaraz po upieczeniu były chrupiące (ale nie twarde) a po dwóch dniach spędzonych w puszce rozpływały się w ustach. Część(...)łyżki płynnego miodu 120 g cukru pudru opakowanie przyprawy korzennej (nie do piernika, bo ta ma kakao) Mąkę przesiać do miski. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około dwie godziny (można dłużej). Ciasto musi być mocno schłodzone, żeby się nie stopiło i wzorki nie rozmazały się. Schłodzone ciasto rozwałkować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakropel aromatu karmelowego/toffie (opcjonalnie) Przygotowanie: Masło kroimy w kostkę. Siekamy razem z mąką, erytrolem, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy jajka oraz jogurt. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się zlepić dodajemy więcej jogurtu. Zagniatamy ciasto. Podsypujemy mąką. Ciasto formujemy w kulkę, przekładamy do miski i wkładamy do lodówki na 1h. Po 1h wyciągamy ciasto, dzielimy
CzarnawisienkaPierogi są tak wdzięcznym daniem, że na ich nadzienie można tworzyć różne wariacje. Dziś przedstawiam wersje ze szpinakiem :) Ciasto na pierogi: -1/2 kg mąki -1/2 szklanki letniej wody -4 łyżki oleju Mąkę przesiewamy, dodajemy olej. Wyrabiamy elastyczne ciasto, stopniowo dodając wodę. Cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kółka za pomocą szklanki. Składniki na farsz : - 250 g mrożonego szpinaku(...)patelni, zeszklić czosnek. Dodać szpinak i smażyć, aż nadmiar wody odparuje. Dodać zmielony ser. Dobrze wszystko wymieszać. Posolić i popieprzyć do smaku. Farsz nakładać łyżeczką na wykrojone kółka z ciasta, zlepiać dokładnie brzegi, uważając, aby farsz nie dostał się między ciasto. Wrzucamy partiami do garnka z gotującą się wodą, delikatnie przemieszać drewnianą łyżką i po wypłynięciu na wierzch gotować jeszcze
Kulinarne przemysleniaskładniki: paluszki czekolada biała czekolada mleczne lub deserowa cukrowe gwiazdki cukrowa posypka wykonanie: Paluszki tniemy na ok. 5 cm kawałki oraz ok. 5,5 cm. Czekolady
Domowy Smak Jedzeniakubeczki itd. Sprzątanie wówczas jest ekspresowe A co warto przygotować? Większość przepisów na pyszne przekąski, sałatki i słodkości znajdziecie na moim blogu. Polecam w szczególności: Imprezowe parówki w chrupiącym cieście, proste sałatki, domowe rafaello, pizze, krówkowe szyszki z popcornu, jabłkowe mini pączki, pączki serowe, faworki, chrupiące kęski z kurczaka i domowy sos czosnkowy. Wszystkie przepisy znajdziecie na blogu. Wystarczy wejść(...)zakładkę „Na przyjęcie” . Poza tym polecam Wam mieć zawsze w lodówce ciasto francuskie. Możecie je nadziać dżemem, owocami, pieczarkami, mięsem, warzywami… Możliwości jest wiele. Dowolny farsz można umieścić w cieście pokrojonym na trójkąty, kwadraty, można nadać kształt pierożków itd. Ciasto francuskie ma naprawdę duże zastosowanie. Uniwersalne, tanie, sprawdza się idealnie na przyjęciach
Słodkie okruszkiCebulaki, bułeczki z cebulą. Można je podawać na ciepło lub zimno. Idealne do barszczu, czystych zup... . Ja zamiast mleka użyłam wywar z suszonych grzybów, akurat miałam. Wyszły pyszne. Ciasto : 250 g mąki pszennej, 1 jajko, 3 g drożdży suszonych*, 1 łyżka rozpuszczonego masła, 150 - 200 ml ciepłego wywaru z grzybów (można dodać mleko), sól, nadzienie : 2 cebule, 3 – 4 łyżki(...)tłuszczu (masło), sól, pieprz świeżo zmielony, masło do smarowania bułeczek, Do mąki wsypać drożdże, 150 ml ciepłego płynu, rozbełtane jajko, roztopione masło, 1/2 łyżeczki od kawy soli. Wyrobić dokładnie ciasto, w razie potrzeby dolać trochę płynu. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Cebule pokroić w cienkie półplasterki, poddusić na maśle, nie rumieniąc, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia
królestwo garówJak co roku, 24 grudnia na polskich stołach pojawi się dwanaście wigilijnych potraw. Świąteczne menu w głównej mierze zależy od regionu, ale przyjęło się, że nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!składniki: 1-2 opakowania wafli 200-250 g masła 250 g mleka w proszku (nie granulowanego) 250 g cukru lub do własnego smaku 125 ml mleka
Domowy Smak Jedzenia