ciasto - 164325 przepisów (strona:3921/10955)

Pączki z marmolada 219

marmolada cukier puder olej do 1/2 szklanki ciepłego mleka z 2 łyżkami cukru dodajemy pokruszone drożdże, gdy zaczną rosnąć wlewamy do miski, dolewamy resztę mleka, wsypujemy mąkę - tyle - aby ciasto miało konsystencję kwaśnej śmietany, odstawiamy,  Gdy podrośnie wlewamy ubite żółtka z cukrem, dodajemy szczyptę soli i resztę mąki. Wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania wlewamy roztopioną przestudzoną (ale nie całkiem(...)zimną) margarynę i dalej wyrabiamy ciasto. odstawiamy w ciepłym miejscu na parę minut. Z ciasta formujemy kulki i odstawiamy do wyrośnięcia. gdy pączki wyrosną smażymy je na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron,  usmażone wyjąć na talerz, przestudzone nadziać marmoladą za pomocą szprycki i posypać cukrem pudrem

Camilla w kuchni
Pączki z budyniem toffi w czekoladzie 177

mleczne płatki czekoladowe do posypania olej do głębokiego smażenia Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Suche składniki wymieszać. Dodać ciepłe (nie gorące!) mleko, jajka, wódkę i wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wlać rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrabiać kilka minut. Ciasto włożyć do miski podsypanej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)godziny. Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozwałkować na grubość ok 2 cm, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Szklanką wycinać koła. Układać na ściereczce, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok 20-30 minut. Pączki smażyć na rozgrzanym oleju (temp. 175 stopni). Jeśli nie macie termometru warto wrzucić na olej kawałek ciasta i jeśli zacznie skwierczeć to można smażyć pączki

Smakołyki Asi
Pączki z dżemem i kremem mascarpone 219

Krem: 200 g śmietanki 30% 250 g mascarpone  2 łyżki cukru pudru dżem porzeczkowy Pączki: Suche składniki wymieszać. Dodać ciepłe (nie gorące!) mleko, jajka, wódkę i wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wlać rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrabiać kilka minut. Ciasto włożyć do miski podsypanej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)godziny. Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozwałkować na grubość ok 2 cm, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Szklanką wycinać koła. Układać na ściereczce, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok 20-30 minut. Pączki smażyć na rozgrzanym oleju (temp. 175 stopni). Jeśli nie macie termometru warto wrzucić na olej kawałek ciasta i jeśli zacznie skwierczeć to można smażyć pączki

Smakołyki Asi
PYSZNE PĄCZKI Z BUDYNIEM + FILMIK 163

dzbana robota wlewamy mleko, dodajemy drożdże, cukry, masło i ustawiamy podgrzewanie 35 % C, obrót 2 czas 2 minuty.  Kiedy drożdże cą już wymieszane, dodajemy żółtka, mąkę i spirytus. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Obrót 3/czas 4/ temperatura 35 % C. Ciasto po wyrobieniu odkładamy do miski na 30 minut aby wyrosło, nakrywamy ściereczką.  W miedzy czasie gotujemy budyń - do dzbana robota(...)wsypujemy budynie, wlewamy mleko, dodajemy masło i gotujemy. Czas 6-8 minut/ o 3/ temp. 100 % C. Po ugotowaniu budyń przelewamy do miseczki, odkładamy do ostygnięcia.  Wyrośnięte ciasto rozkładamy na stolnicę, zagniatamy posypując je maka. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i szklanką o średnicy 6,5 cm wykrawamy kółka. Układamy je na posypanej mąką desce. Odkładamy

Kulinarne Fantazje Marioli
PIECZONE FAWORKI Z ŻURAWINĄ 228

Oczywiście w zdrowszej wersji z nabiałem bez laktozy. Chrust z piekarnika to smak mojego dzieciństwa. Taki kruchy i lekko słodki posypany cukrem pudrem...  Zrobiłam mały eksperyment i do ciasta na faworki dodałam posiekaną suszoną żurawinę, która nadała nowego charakteru klasycznym wypiekom. Czytając przepis wiem, że większość z was "bije" ciasto wałkiem, żeby podczas pieczenia nie pojawiły się pęcherzyki(...)laktozy Mlekovita 2 łyżki jogurtu bez laktozy Mlekovita  1 duża łyżka masła bez laktozy  1 łyżka spirytusu 2 łyżki posiekanej żurawiny * W zależności o tego jak słodkie ciasto chcemy i czy będziemy posypywać cukrem pudrem. Można użyć zamiast cukru np. zmielony ksylitol. ** Składniki powinny być w temp. pokojowej. Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę, jogurt

Marcepanowa kuchnia
Botwinka z pasztecikami 155

paszteciki. Składniki 1 pęczek botwinki 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler korzeniowy 1 jabłko 1 suszony podgrzybek 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g bigosu olej 2 łyżki czarnuszki cukier sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie Marchewkę i pietruszkę kroimy na talarki, seler w drobną kostkę, buraki z botwinki w kostkę(...)wodą (około 1,5 l ) dodajemy nakrojone jabłko wraz ze skórką, rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, suszony grzyb, zagotowujemy. Dodajemy sól i pieprz. W tym czasie przygotowujemy paszteciki. Ciasto rozwijamy, kroimy wzdłuż na pół. Na dług bok ciasta układamy bigos, zawijamy, kroimy na kawałki, układamy na blaszce. Ciasto z wierzchu smarujemy olejem i posypujemy czarnuszką. Zapiekamy

R'n'G Kitchen
Wytrawny omlet z piersią z kurczaka i serem 237

Omlety są doskonałe na śniadania, sprawdzają się też na obiad, czy kolację. Kolejny plus to że smakują wyśmienicie na słodko jak i w wersji wytrawnej. Do

Kuchnia Pełna Pasji
Chleb żytni z czarnuszką 40% (na zakwasie) 208

kroku jak go przygotować ( klik ). Składniki na 2 bochenki: 545 g mąki pszennej chlebowej 363 g mąki żytniej razowej 618 g wody (301 g do zakwasu, reszta do ciasta właściwego) 17 g aktywnego zakwasu 17 g czarnuszki 17 g soli 4 g drożdży instant (można pominąć) Przygotowanie: Zakwas: 17 g aktywnego zakwasu mieszamy z 301g wody, następnie dodajemy mąkę żytnią(...)razową, mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy  na ok. 14-16 godzin w temp. pokojowej , aby dojrzał. Ciasto właściwe: Po tym czasie mieszamy zakwas z pozostałymi składnikami przez ok. 8 min. (mikser planetarny, pierwsze 3 min. na najniższym stopniu, pozostałe 5 min. na drugim), przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę w temp. pokojowej.  Następnie dzielimy ciasto na 2 równe

Domowa Cookierenka Agi
Greckie chlebki pita - gyropita, souvlaki pita 263

gorącego!) łyżka oliwy łyżeczka soli 420g mąki  PRZYGOTOWANIE: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z cukrem, następnie wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i za pomocą haków do ciasta (lub ręcznie) zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu ciasta podsypujemy je w misce mąką i pod ściereczką odstawiamy na około godzinę (aż podwoi objętość).  Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje (mi wyszło

Gotowanie jest łatwe
Amerykany czekoladowe z nutą pomarańczy 175

zapach amoniaku nie należy do przyjemnych, ale po wystygnięciu ciastek już go nie czuć. Amerykany czekoladowe z nutą pomarańczy są mięciutkie, aromatyczne i bardzo smaczne. Warto je upiec! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 3 jajka 120 g masła 100 g gorzkiej czekolady (74 % kakao) 2 łyżeczki amoniaku szczypta soli Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej(...)czekolady 100 g gorzkiej czekolady skórka starta z 3/4 pomarańczy (na małych oczkach) 1/3 szklanki śmietany kremówki 30 % Przygotowanie: Ciasto: W rondelku roztopić masło z czekoladą i ostudzić. Jajka zmiksować z mlekiem, dodać mąkę, cukier, amoniak i szczyptę soli. Dodać zawartość rondelka i krótko zmiksować. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać ciastka (jedna pełna łyżka na jedno ciastko

Oryginalny smak
Proste Muffiny Pomarańczowe z Makiem 237

subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste Muffiny Pomarańczowe z Makiem Składniki na około 16 sztuk: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 310g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 40g suchego maku 80g cukru 130g masła 210g pomarańczowej(...)marmolady lub dżemu 250ml maślanki lub mleka 2 jajka skórka otarta z 1/2 pomarańczy Syrop: 3 łyżki pomarańczowej marmolady lub dżemu sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy Ciasto: 1. Piekarnik nastawić na 190C na funkcji góra – dół. Blaszkę na babeczki wysmarować masłem i oprószyć mąką ( patrz FILM ) lub wyłożyć papilotkami do pieczenia babeczek. 2. Do rondelka przełożyć masło, dodać marmoladę

Mała Cukierenka
ROGALE DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ 203

drożdże. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, robimy wgłębienie do którego wlewamy mleko z drożdżami. Delikatnie mieszamy z mąką i odstawiamy do podrośnięcia. Dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto,  powoli wlewamy mleko tak, żeby nasze ciasto było miękkie i sprężyste. Dobrze zagniatamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na pół. Wałkujemy okrąg, dzielimy(...)trójkątów. Przy długim brzegu nakładamy łyżeczkę twardej marmolady. Zwijamy rogale, z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. Odstawiamy na chwilę do napuszenia. Smarujemy mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 st. C ok. 20-25 minut. Smacznego

Pani na deser
Chlebki z papryką i serem feta 200

Dzień dobry! Wiecie jaki zapach jest moim ulubionym w domu? Zapach drożdży. Więc jak tylko mam czas i drożdże w lodówce to staram się robić jak najczęściej coś z ciasta drożdżowego. Tym razem postawiłam na trochę greckie smaki czyli chlebki/drożdżówki z papryką, cebulą, serem feta i oregano. Pachną ciepłem i wakacyjnym słońcem. Więc jeżeli tęsknicie za latem to zdecydowanie(...)polecam Wam je zrobić. Na pewno rozświetlą Wasz dzień :) Składniki na ok. 13 chlebków: Ciasto: 400g mąki (u mnie orkiszowa typ 750) 25g świeżych drożdży 1 szkl. ciepłej wody 1/3 szkl. oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli + 1/2 cebuli 1/2 papryki 1/4 kostki sera feta 1 łyżeczka oregano Sól 1 jajko Przygotowanie: Zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce

Czarnawisienka
Jogurtowa panna cotta z musem truskawkowym 259

delikatnie wypełniamy kremem jogurtowym *** *** Desery ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin – do stężenia *** *** Desery możemy przyozdobić przed podaniem truskawkami lub innymi owocami *** *** SMACZNEGO ***   Polecam również: WALENTYNKOWE CIASTO BEZ PIECZENIA PRZEPIS TUTAJ BABKA Z SERDUSZKIEM PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Jogurtowa panna cotta z musem truskawkowym pochodzi

Blog z Apetytem
Wiedźmiński chleb na zakwasie pszennym 144

najlepiej wyrabiać w maszynie do wyrabiania , ale jeśli takowej nie macie , trzeba pomęczyć się ręcznie . Wszystkie składniki wkładamy do maszyny i wyrabiamy do czasu aż powstanie sprężyste , lekko kleiste ciasto . Przekładamy je do miski natartej olejem , nakrywamy szczelnie folią spożywczą i umieszczamy w cieplutkim miejscu na trzy godziny . Raz na godzinę zagniatamy , ciasto trzykrotnie i ponownie pozostawiamy w spokoju(...)czasie przekładamy do formy lub innego naczynia ( użyłam makutry , ale nie polecam ciężko wydobyć ciasto ) obficie oprószonego mąką i odstawiamy ponownie przykryte folią do wyrośnięcia , tym razem na cztery godziny . W tym czasie już nic nie robimy z naszym ciastem chlebowym . Jak chleb wyrośnie kilkukrotnie powiększając swoją objętość , nagrzewamy piekarnik do 240 C , bez termoobiegu , razem z blaszką do pieczenia

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania