ciasto - 162322 przepisów (strona:3921/10822)

Kruche ciasteczka wyciskane przez maszynkę 111

pszenna 1 i 1/2 szklanki Cukier puder 1/3 szklanki Cukier waniliowy łyżka Olej łyżka Proszek do pieczenia łyżeczka Przygotowanie: Masło wyjąć z lodówki ok 15 minut przed rozpoczęciem przygotowania ciasta. Do miski przesiać mąkę oraz proszek do pieczenia.Dodać pozostałe składniki. Ciasto wyrobić na gładką i jednolitą masę. ( Ciasto odchodzi od rąk i nie jest klejące). Ciasto przekładam do maszynki

Kulinarne przygody
,,Paszteciki z kapustą i grzybami’’ 112

farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów to jedna z wielu świątecznych potraw. Są idealnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Do przygotowania pasztecików wykorzystałam produkty Helio , oraz Stovit. Składniki na ciasto: 450 g mąki 30 g drożdży 2 żółtka 200 g ciepłego mleka 1oo g miękkiego masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Składniki na farsz: 500 g pieczarek(...)cukrem. Dodajemy połowę mleka i 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut pod przykryciem. Do rozczynu z drożdży dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie ciasto. formujemy kulę, wkładamy do miski , przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę, pieczarki i podgrzybki szatkujemy drobno. Cebule przesmażamy na roztopionym

Podróż w kulinaria
Pierogi z kapustą i grzybami 110

słoik litrowy suszonych grzybów 3 kg kiszonej kapusty sól i pieprz liść laurowy ziele angielskie przyprawa do dań z kapusty 3 cebule olej do usmażenia cebuli Składniki na ciasto: 1 kg mąki + do posypania stolnicy 400 ml gorącej wody ok 70 stopni 7-8 łyżek oleju rzepakowego ogromna szczypta soli Przygotowanie farszu: Grzyby płuczemy wieczorem dzień przed planowana produkcją pierogów(...)szklimy cebule, dodajemy do farszu. Składniki farszu tj.kapusta kiszona, mielone grzyby,cebula oraz przyprawa do dań z kapusty łączymy ze sobą doprawiając solą i pieprzem. Dużo pieprzu ;). Przygotowanie ciasta: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, olej i stopniowo dolewamy wodę, następnie delikatnie mieszamy ciasto do połączenia składników. Wyrabiamy ciasto i dzielimy na części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość

Życie zaczyna się w kuchni
Rogaliki z makiem i orzechami włoskimi – idealne na Święta! 177

pyszne makowce, dlatego moją propozycją są kruche rogaliki… Drukuj Proporcje na: 12 sztuk Czas przygotowania: 40 minut Czas pieczenia/gotowania: 30 minut Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Ciasto: 200 g mąki pszennej lub orkiszowej 50 g oleju kokosowego 30 g oleju rzepakowego 40 g cukru pudru 50 g orzechów włoskich Mak: 100 g maku 30 g rodzynek(...)Następnie odciśnij z wody i zmiel w maszynce lub zblenduj. Do gotowego maku dodaj pozostałe składniki (rodzynki namocz wcześniej w gorącej wodzie, aby zmiękły) i całość wymieszaj. Aby przygotować ciasto, wszystkie składniki wymieszaj i wyrób zwarte ciasto. Włóż je do zamrażarki na 15 minut. Następnie podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkuj na kształt okręgu o grubości

Via Gusto
Piernik kanadyjski 235

Puszysty i mięciutki herbaciany piernik, zwany kanadyjskim ma tą zaletę, że nie musi leżakować. A poza tym super smakuje, przełożony masą budyniową i powidłami śliwkowymi.  Składniki: ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka miodu - 1 szklanka oleju rzepakowego - 1 szklanka zaparzonej i wystudzonej herbaty - 4 jajka - 1 opakowanie przyprawy do piernika - 3 łyżeczki sody masa: - 2 szklanki mleka(...)łyżki mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 200 g masła oraz - sok z połowy cytryny - powidła śliwkowe Przygotowanie: Na początku zabieramy się za zrobienie ciasta. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno porcjami dodając cukier, żółtka, miód, olej, napar z herbaty, mąkę oraz przyprawę z sodą. Delikatnie mieszamy i dzielimy ciasto na 3 części. Przekładamy

Zainspirowana w kuchni
Sernikowe renifery na makowym spodzie (bez glutenu, cukru białego) 200

wody Dodatkowo -bezglutenowe precelki -czerwone cukierki MAKOWY SPÓD 1. Suche składniki wymieszać, dodać rozmieszane jajko z ok 1/2 szkl. wody lub mleka. Całość zagnieść, można dodać więcej wody/mleka aby ciasto nie było suche. 2. Ciastem wyłożyć spód tortownicy i wyrównać. Piec w 170’C ok 15-20 minut do zarumienienia, wystudzić. CZEKOLADOWY SERNIK 3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej

Candy Pandas
sałatka śledziowa 151

składniki: 3 filety śledziowe 50 g sera żółtego 1 jajko ugotowane na twardo 1 cebula 2 ogórki kiszone 1 jabłka pieprz do smaku 2 łyżki majonezu

Domowy Smak Jedzenia
Nietypowe sztućce 110

noża (stołowego), mniejszego noża do przystawek (obiadowo-deserowego), noża do ryb, dużego widelca (stołowego), mniejszego widelca do przystawek (obiadowo-deserowego), widelca do ryb, łyżki do zupy (stołowej), widelczyka do ciasta, łyżeczki do herbaty, serwetki i bazy pod talerz, na którym ustawiamy zastawę. Baza ta wyznacza środek całego nakrycia.  Widelec do ślimaków i skorupiaków - Najwięcej niepewności budzą chyba sztućce(...)serów (np. sera mozzarella z pomidorami) i wszelkiego rodzaju pikli, nóż do tortów - ma długie ostrze, dość szerokie, ale węższe niż nóż do ryb; ostry czubek ułatwia porcjowanie ciasta, widelec do zakąsek - ma dwa zęby dłuższe niż w zwykłym widelcu; kładzie się go np. przy wędlinie czy śledziach, widelec do serwowania ryb - ma cztery szerokie, ostre zęby; podajemy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pielmienie(pierogi z surowym mięsem) 145

cebuli i czosnku. Bardzo mi posmakowały! Są specjalnością kuchni rosyjskiej. Najczęściej bywają podawane z gęstą śmietaną lub w bulionie i… w obu tych wersjach są bardzo smaczne Zrobienie ciasta i ulepienie pierogów jest trochę pracochłonne, ale zapewniam, że warto – efekt końcowy jest pyszny   Składniki: 500 g mąki pszennej (poznańskiej) 250 ml ciepłej wody 1 jajko 1 łyżeczka(...)wołowego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz   W głębokiej misce wymieszaj jajko, ciepłą wodę, sól – stopniowo podsypuj mąkę i dłonią wyrabiaj jednolite gładkie ciasto (aż przestanie kleić się do dłoni) . Przykryj ściereczką (by nie wyschło) i odstaw na bok. W drugiej misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól

Kulinarne S.O.S.
Pierogi na Święta- z kaszą gryczaną, grzybami i wątróbką 142

mieszamy ze sobą, jeśli farsz jest za sypki , to dodajemy puree ziemniaczane. U mnie masa na pierogi wyrabiana jest w robocie.Gotowy farsz przykrywamy ściereczką i zabieramy się za robienie ciasta. Składniki na oko -maka tortowa ( bądź maka typu 00 lub mąka na pierogi ) - 1 jajko -wrzątek -olej np.rzepakowy -sól Mąkę oraz olej i jajko mieszamy drewnianymi łyżkami w dużej misie(...)Dolewamy wrzątek i robimy "ciepła kluchę " . Następnie dosypujemy mąki "na oko" i ciągle mieszamy łyżką, bądź obydwoma łyżkami. Kiedy ciasto będzie już scalone ,wykładamy je na stolnicę i wyrabiamy rękoma gładką i lśniącą kulę. Dzielimy ciasto na porcje , odkrawamy tyle ile nam jest potrzebne ,a resztę ciasta przykrywamy ściereczką aby nie wyschło . Wałkujemy wykrawamy kółka i na każde kółko kładziemy

Z Kuchni Do Kuchni
Muffiny warzywne 137

mąkę, jajko, mleko, masło, proszek do pieczenia i sodę. Doprawiamy papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do połączenia. Dodajemy przygotowane warzywa, mozzarellę i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut. Muffinami możemy zajadać się w wersji saute, jednak ja proponuję(...)makę, jajko, mleko, masło, proszek do pieczenia i sodę. Doprawiamy papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do połączenia. Dodajemy przygotowane warzywa, mozzarellę i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut. Muffinami możemy zajadać się w wersji saute, jednak ja proponuję

Pogotujmy.pl
Przepis #193 🎄 Piernikowe ciasto z jabłkami 144

Witajcie, połączenie jabłek z przyprawą korzenną do piernika okazało się bardzo smaczne - zwłaszcza w świątecznym okresie. Ciasto z jabłkami jest wilgotne a dzięki dużej ilości przyprawy do piernika smakuje i pachnie bardzo smakowicie. Dodatek siekanych migdałów na wierzchu nadaje ciastu dodatkowego orzechowego posmaku. Musicie koniecznie spróbować tego połączenia! Wartości odżywcze na całość: 1812 kcal(...)żółtkami i miodem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy jogurtowej dodajemy wymieszaną mąkę. Miksujemy przez chwilę. Dodajemy jabłka oraz ubitą pianę z białek. Dokładnie mieszamy - najlepiej łyżką. Ciasto przekładamy do formy. Wierzch posypujemy siekanymi migdałami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Zamiast migdałów możecie użyć innych siekanych orzechów. Dodatkowo wierzch ciasta można posypać

Health-Fit-Life
Pierogi z mięsem po rosole 116

poniedziałek, idealna pomidorowa z ryżem. Środa pierogi z farszem <3 O tak <3 Składniki 500 g mięsa z rosołu warzywa z rosołu natka pietruszki sól, pieprz Ciasto: 300 g mąki 250 ml wrzątku 1 łyżka masła Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)kruszy się, to regulujcie ją wrzątkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto. Na środek każdego kółka kładziemy farsz, pierogi zlepiamy, wrzucamy do osolonego wrzątku

R'n'G Kitchen
Zdrowe FIT brownie buraczane i konkurs "Moc na talerzu" 183

Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na przepyszne brownie z buraków z orzechami i gorzką czekoladą. Zdrowy deser, mający w składzie produkty uważane za superfoods - na pewno Wam posmakuje. Ciasto jest wartościowe odżywczo i skutecznie zaspokaja apetyt na coś słodkiego :)  Przepis pochodzi z rewelacyjnej książki "Moc na talerzu. Przestań jeść - zacznij się odżywiać" autorstwa dr Mehmeta Oz'a - której recenzję przeczytacie(...)kolei wbijamy po jednym jajku dokładnie łącząc składniki. Dodajemy masę buraczaną i ekstrakt waniliowy. Wsypujemy mąkę i orzechy i szybko mieszamy całość szpatułką, tylko do połączenia składników.  Przelewamy ciasto do naczynia do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy aż lekko urośnie i zacznie stawiać opór przy dotyku, czyli ok 25-30 min. Zostawiamy do ostygnięcia na kratce - całość

Moje Kuchenne Rewelacje
wigilijna zupa z suszonych owoców 154

składniki: 300 g suszonych owoców Helio ok. 1500 ml gorącej wody ok. 60 ml kwaśnej śmietany 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej cynamon, goździki do smaku makaron lub

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania