Bułeczki maślane 170Puszyste bułeczki maślane są idealne do porannej kawy na śniadanie. Składniki: Ciasto: 4 żółtka pół szklanki oleju 50g drożdży 3 łyżki cukru szczypta soli 1 szklanka mleka 1 cukier wanilinowy ok. pół kg mąki pszennej Kruszonka: 70g masła 100g mąki 4 łyżki cukru Drożdże mieszamy z jedną łyżeczką cukru, 1/4 szklanki ciepłego mleka, szczyptą soli(...)dwoma łyżkami mąki. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy pozostałe mleko, olej, wyrośnięte drożdże i mąkę. Dokładnie wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie robimy kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło i cukier. Rozcieramy palcami składniki, aż powstanie drobna kruszonka. Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki, smarujemy
Pyszności Słodkości
Puchate placuszki z serem i bananami 236równe. Przekładałam podrumienione placki na drugą patelnię większą postawioną na małym ogniu, aby się dopiekły. Więc szło to sprawnie. Do placków dodałam pokrojone w plasterki banany. Nie mieszałam z ciastem, tylko po wyłożeniu porcji ciasta na patelnię, układałam po 4-5 plasterków bananów i odrobinę przykrywałam ciastem. Można użyć innych owoców, ale owoce typu truskawki czy porzeczki puszczają(...)jajek, 80g miękkiego masła, 300g mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej, 270ml mleka, 2 łyżeczki cukru, 2,5 łyżeczki sody spożywczej, sól do smaku, ewentualnie do tej porcji ciasta 4 banany. Ser miksujemy z masłem na puch. Dodajemy jajko i żółtka cały czas miksując. Następnie dodajemy sodę, sól, cukier i stopniowo mąkę i mleko cały czas miksując Ubijamy pianę
Leśny Zakątek
Pomarańczowe ciasto z czekoladą 150Pomarańczowe ciasto z czekoladą. Miękkie, proste do zrobienia i bardzo aromatyczne. Składniki: 110 g masła 100 g gorzkiej czekolady 200 g marmolady pomarańczowej 2 jajka 100 g cukru 130 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Masło i czekoladę roztapiamy na patelni. Całość mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Marmoladę, jajka i przestudzoną czekoladę(...)Wymieszane składniki suche dosypujemy do składników mokrych. Całość ponownie mieszamy widelcem do połączenia się składników. Keksówkę o górnych wymiarach 10 cm x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka. U mnie trwa to około 55 minut. Piekę na grzałkach: dolna + termoobieg. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy
Smak mojego domu
SERNIK KAJMAKOWY Z POPCORNEM (TEST PIEKARNIKA PAROWEGO) 196serników, jakie jadłam. Nie jest przesłodzony, gdyż nie dodałam do niego dodatkowo cukru - słodzony jest tylko masą kajmakową, która dla mnie jest wystarczająco słodka. Ale jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta to możecie dodać trochę cukru do masy serowej. Dodatek popcornu na wierzchu nie tylko super się prezentuje, ale również świetnie komponuje się z masą krówkową. Dzięki temu całość zyskała oryginalny(...)seria 600 SteamBake EOD5C71Z A oto jego zalety: przycisk SteamBake - wystarczy nalać wody do komory na dnie piekarnika i nacisnąć przycisk SteamBake, aby zapewnić dostateczną wilgotność, która wspomaga wyrastanie ciasta, dzięki czemu pozostaje delikatne i miękkie w środku. Gorące powietrze tworzy się złocistą, chrupiącą skórkę. Dzięki funkcji pary ciasta nie pękają, a mięso czy ryby się nie wysuszają. termosonda
Kuchnia MagdaLeny
Ciasto Łabędzi Puch | Zdrowsza Wersja | 180Łabędzi Puch to zdecydowanie ciasto, które mocno kojarzy mi się z moją mamą. W sumie też zawsze je razem robimy. Maj jest miesiącem gdzie kombinujemy i myślimy jaki prezent na Dzień Mamy możemy Jej sprawić, a czasem najlepszym rozwiązaniem jest właśnie... CIASTO. U mnie Łabędzi Puch jest w wersji lżejszej, bardziej dietetycznej i trochę odchudzonej. Nie jest to ciasto
Czarnawisienka
Domowe razowe tortille (Tortilla integrale) 166farina 00 1 cucchiaino di sale 175 ml - 200 ml wody PRZYGOTOWANIE W naczyniu mieszamy oba rodzaje mąki z 1 łyżeczką soli, robimy w środku wgłębienie . Ciasto w yrabiamy, stopniowo wlewając wodę. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok . 30 minut do lodówki. **** PREPARAZIONE Setacciate in una ciotola(...)sale. Iniziate ad impastare, versando a filo l'acqua fino ad ottenere un composto omogeneo. Coprite con una pellicola e lasciate per circa 30 minuti in frigorifero. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje wielkości jaja . Formujemy okrągłe bułeczki, które rozwałkowujemy na okrągłe placki o średnicy ok. 15 cm. **** Dividete l'impasto in panetti della dimensione di un uovo. Impastate ogni
La grande e la piccola cuoca
Ekspresowe chaczapuri 286Uwielbiam chaczapuri i kiedy nie mam czasu na długie wyrabianie ciasta, zawsze sięgam po ten prosty przepis na ekspresowe chaczapuri. Spróbujcie raz, a z pewnością pokochacie ten smak, delikatność i łatwość wykonania. Przy dzisiejszym kucharzeniu pomagał mi mój wspaniały mały Kuchcik. Uformował dwa placki, więc sami widzicie, jakie to jest dziecinnie proste Ten przepis, to świetny patent na „posprzątanie(...)rozpuścić i wystudzić. Kefir wymieszać ze śmietaną, cukrem, solą i sodą. Dodać masło, wymieszać dokładnie, aż całość trochę się spieni. Następnie stopniowo dodać mąkę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Sery zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać śmietanę, przyprawić wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 4 równe części. Pierwszą z nich rozwałkować na okrągły placek
Smaki Armine
Bułeczki maślane z chrupiącą skórką 250wymieszać. Do tej ciepłej mieszanki wsypać drożdże, dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Przelać mieszankę do dużej miski., Powoli dodając mąkę przesianą razem z solą zagnieść i wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce (około 35-40 stopni) na 45-60minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto
Smaki Armine
Ciasto porzeczkowy raj. 274Kiedy nie możemy zasnąć, myślimy o różnych rzeczach. Ja myślałam, jakie zrobić ciasto. Co ja poradzę, że mam bzika, na tym punkcie :) W każdym bądź razie, myślałam i wymyśliłam :) Nazwałam to ciasto porzeczkowy raj, ponieważ krem jest z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki, natomiast do biszkoptu. dodałam wiórki kokosowe, a kokos kojarzy mi się z rajem :) Nie jest to, jakiś(...)masą. Też z dżemem porzeczkowym, a dżemów u mnie dostatek. Pomyślałam, że będzie okazja na wykorzystanie. W końcu lato, zbliża się wielkimi krokami i przyjdzie czas na robienie nowych :) Ciasto wyszło naprawdę dobre. Syn już sobie zażyczył następne, ale truskawkowe :) Zachęcam do wypróbowania tego ciacha, bo jest proste w wykonaniu, dobrze smakuje i efektownie wygląda. Składniki: Na biszkopt: 6 jajek
Agusiowe smakołyki
Kluski kładzione ze szpinakiem 182kluski kładzione ze szpinakiem? Rozmrozić szpinak i odcisnąć, aby pozbyć się nadmiaru wody. Trzepaczką roztrzepać jajka z wodą, następnie dodać partiami mąkę, szpinak, sól i na koniec roztopione masło. Ciasto na kluski odstawić na około 5 minut. W dużym raczej płaskim garnku zagotować wodę z dodatkiem łyżeczki soli. Do gotującej się wody wrzucać łyżką niezbyt duże porcje ciasta. Kluseczki będą(...)bardziej kształtne, jeśli łyżkę z ciastem przed wrzuceniem ustawimy pionowo do lustra wody i zepchniemy z niej ciasto drugą łyżką. Woda powinna cały czas się gotować. Kluski gotować na umiarkowanej mocy palnika około 5 minut od momentu wypłynięcia i powiększenia się objętości klusek. Jeśli kluski zbyt długo nie wypływają, należy delikatnie zamieszać. Kluski najlepiej gotować partiami wtedy się nie posklejają
Kuchcik gotuje
JOGURTOWE BUŁECZKI DROŻDŻOWE 206delikatne, puszyste i bardzo smaczne bułeczki. Dobrze wyrośnięte, lekkie i pełne pęcherzyków powietrza. Smaczne ze słonymi jak i słodkimi dodatkami. Idealne z wegańskimi kotlecikami z buraków, kaszy i batatów. Ciasto nie sprawi Wam najmniejszych problemów. Jest gęste, plastyczne i dobrze daje się formować. Pięknie i szybko rośnie w ciepłym miejscu, np. w pobliżu grzejnika, a później także w piekarniku. Jedyne(...)minut, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do dzieży miksera przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jogurt, żółtka oraz rozpuszczone masło i wyrośnięte drożdże. Mieszamy 10 minut przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka lub ręcznie. Gdy ciasto zacznie odstawiać od ścianek naczynia, oprószamy mąką, formujemy kulę i wykładamy na posypany mąką blat. Wyrabiamy ręcznie ok. 3 minuty, po czym
cool and minty
Mroczne tacos z fioletowej marchwi z warzywami i Pudliszkową salsą 202ogromnym sukcesie marchewkowych tacos z guacamole postanowiłam, że przygotuję je ponownie tyle że i ciasto będzie nieco inne i dodatki nie te same, a i sos postanowiłam zmienić. Dzisiaj pokażę wam sposób na to jak zupełnie zaskoczyć waszych gości i zaserwować coś co wyglądem w ogóle nie przypomina składników, które są użyte w cieście na tacosy. Sos lekko(...)pikantnym sosem pomidorowym, piklowaną marchewką, czarną fasolą, ogórkami konserwowymi, pomidorami, kukurydzom, oraz czerwoną sałatą radicchio i rukolą. Łapcie przepis bo majówka już za kilka chwil. Na ciasto : 2 średnie marchewki fioletowe 35 g startego sera twardego grana padano 1 ząbek czosnku 1 średnie jajko (M) 3 łyżki mąki gryczanej Dodatki : Na Pudliszkową
vaniliowoczekoladowa
Sernik kokosowy Bounty na zimno 199oknem robi się coraz cieplej, więc u mnie powoli zaczyna się sezon na ciasta bez pieczenia. W tym roku zaczynam maj z sernikiem w roli głównej. I nie jest to byle jaki sernik, tylko sernik kokosowy Bounty. Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam wszystko co kokosowe, czy to na słodko czy na wytrawnie. Sernik Bounty jest delikatny i puszysty(...)zimno z czerwonej porzeczki z nutką bazylii Sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami Słodko-słony sernik na zimno z borówką amerykańską Agrestowy sernik na zimno Ciasto śnieżny puch z limonką Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem Zielony sernik
Kulinarne przygody Gatity
Pianka cappuccino – bez pieczenia 192Moooocno śmietanowe ciasto bez pieczenia, z wyraźnym kawowym akcentem. Składa się z dwóch warstw masy straciatella oraz masy cappuccino. Smak kawy dodatkowo podkreślają podłużne biszkopty, które zostały nią nasączone i oddzielają warstwy masy straciatella. Spód to kakaowe herbatniki. Ciasto będzie smakowało przede wszystkim tym, którzy lubią wypieki z dużą ilością bitej śmietany oraz posmak kawy i gorzkie kakao. Jeśli chodzi(...)moje wrażenia/odczucia co do tego ciasta, to – jak dla mnie – jest ono zbyt śmietanowe. Dobre – jednak w małych ilościach. Masa straciatella: 450 ml śmietanki 30% lub 36% 30 g posypki cukrowej o smaku kakaowym 1 płaska i 3/4 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Masa straciatella: 500 ml śmietanki 30% lub 36% 30 g posypki cukrowej
Smaki Na Talerzu
Bananowe placuszki na sodzie, ekspresowe 202Wykonanie bardzo proste, puszyste i pyszne placuszki. Z tej porcji wyszło 10 mlacuszków. Polecam Wykonanie – wszystkie składniki na ciasto oprócz banana wrzucić do miski i dokładnie wymieszać na gładką masę. Banana obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy i wymieszać delikatnie. Smażenie – bardzo mocno rozgrzać patelnię z małą ilością oleju. Nakładać ciasto za pomocą dużej łyżki(...)przetrzymać dłużej żeby nie były surowe w środku. Mocno urosną. Smacznego. Wykonanie w thermomix do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki oprócz banana, wymieszać obroty 5, czas 8 sekund zdjąć ciasto z boków naczynia i jeszcze raz zamieszać, obroty 5, czas 2 sekundy banana pokroić w kostkę i dodać do ciasta, wymieszać kopystką reszta jak wyżej
Kuchnia Pokoleń