ciasto - 163312 przepisów (strona:3908/10888)

Pierogi z kaszą i grzybami 176

pierogi z suszonymi śliwkami i te z kapustą i grzybami. W tym roku postanowiłam wypróbować pierogi z kaszą i grzybami. Wyszły pyszne, więc na pewno zagoszczą na wigilijnym stole. Ciasto: 2,5 szkl mąki pszennej 2 łyżki oleju szkl gorącej wody Farsz: 100 g kaszy gryczanej garść suszonych grzybów mała cebulka łyżka masła klarowanego sól, pieprz Farsz: Grzyby zalać niewielką(...)Ostudzić i posiekać. Kaszę ugotować z dodatkiem wody z gotowania grzybków. Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle. Wszystkie składniki na farsz wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wlać olej i tyle gorącej wody aby zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na kilkanaście minut aby odpoczęło. Cienko rozwałkować, podsypując mąką

Smakołyki Asi
korzenne ciasteczka ze stempelkami 176

mogła się doczekać kiedy wypróbujemy nowe foremki (mamy ich już dwa kosze a ciągle kupujemy nowe), więc siłą rzeczy nie mogłyśmy nie upiec ciasteczek. I tak powstało idealne ciasto do odbijania stempelkami. Nie pierniczki, bardziej korzenne, jasne, bez dodatku kakao. Zaraz po upieczeniu były chrupiące (ale nie twarde) a po dwóch dniach spędzonych w puszce rozpływały się w ustach. Część(...)łyżki płynnego miodu 120 g cukru pudru opakowanie przyprawy korzennej (nie do piernika, bo ta ma kakao) Mąkę przesiać do miski. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około dwie godziny (można dłużej). Ciasto musi być mocno schłodzone, żeby się nie stopiło i wzorki nie rozmazały się.  Schłodzone ciasto rozwałkować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Orkiszowe ciasteczka korzenne 147

kropel aromatu karmelowego/toffie (opcjonalnie)  Przygotowanie:  Masło kroimy w kostkę. Siekamy razem z mąką, erytrolem, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy jajka oraz jogurt. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się zlepić dodajemy więcej jogurtu. Zagniatamy ciasto. Podsypujemy mąką. Ciasto formujemy w kulkę, przekładamy do miski i wkładamy do lodówki na 1h. Po 1h wyciągamy ciasto, dzielimy

Czarnawisienka
Pierogi ze szpinakiem 193

Pierogi są tak wdzięcznym daniem, że na ich nadzienie można tworzyć różne wariacje. Dziś przedstawiam wersje ze szpinakiem :)  Ciasto na pierogi: -1/2 kg mąki -1/2 szklanki letniej wody -4 łyżki oleju Mąkę przesiewamy,  dodajemy olej. Wyrabiamy elastyczne ciasto, stopniowo dodając wodę.  Cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kółka za pomocą szklanki. Składniki na farsz : - 250 g mrożonego szpinaku(...)patelni, zeszklić czosnek. Dodać szpinak i smażyć, aż nadmiar wody odparuje. Dodać zmielony ser. Dobrze wszystko wymieszać. Posolić i popieprzyć do smaku. Farsz nakładać łyżeczką na wykrojone kółka z ciasta, zlepiać dokładnie brzegi, uważając, aby farsz nie dostał się między ciasto. Wrzucamy partiami do garnka z gotującą się wodą, delikatnie przemieszać drewnianą łyżką i po wypłynięciu na wierzch gotować jeszcze

Kulinarne przemyslenia
bałwanki z paluszków i czekolady 128

składniki: paluszki czekolada biała czekolada mleczne lub deserowa cukrowe gwiazdki cukrowa posypka wykonanie: Paluszki tniemy na ok. 5 cm kawałki oraz ok. 5,5 cm. Czekolady

Domowy Smak Jedzenia
Przyjęcie na ostatnią chwilę – jak zorganizować? 156

kubeczki itd. Sprzątanie wówczas jest ekspresowe A co warto przygotować? Większość przepisów na pyszne przekąski, sałatki i słodkości znajdziecie na moim blogu. Polecam w szczególności: Imprezowe parówki w chrupiącym cieście, proste sałatki, domowe rafaello, pizze, krówkowe szyszki z popcornu, jabłkowe mini pączki, pączki serowe, faworki, chrupiące kęski z kurczaka i domowy sos czosnkowy. Wszystkie przepisy znajdziecie na blogu. Wystarczy wejść(...)zakładkę „Na przyjęcie” . Poza tym polecam Wam mieć zawsze w lodówce ciasto francuskie. Możecie je nadziać dżemem, owocami, pieczarkami, mięsem, warzywami… Możliwości jest wiele. Dowolny farsz można umieścić w cieście pokrojonym na trójkąty, kwadraty, można nadać kształt pierożków itd. Ciasto francuskie ma naprawdę duże zastosowanie. Uniwersalne, tanie, sprawdza się idealnie na przyjęciach

Słodkie okruszki
Cebulaki, grzybowe cebulaki 133

Cebulaki, bułeczki z cebulą. Można je podawać na ciepło lub zimno. Idealne do barszczu, czystych zup... . Ja zamiast mleka użyłam wywar z suszonych grzybów, akurat miałam. Wyszły pyszne. Ciasto : 250 g mąki pszennej, 1 jajko, 3 g drożdży suszonych*, 1 łyżka rozpuszczonego masła, 150 - 200 ml ciepłego wywaru z grzybów (można dodać mleko), sól, nadzienie : 2 cebule, 3 – 4 łyżki(...)tłuszczu (masło), sól, pieprz świeżo zmielony, masło do smarowania bułeczek, Do mąki wsypać drożdże, 150 ml ciepłego płynu, rozbełtane jajko, roztopione masło, 1/2 łyżeczki od kawy soli. Wyrobić dokładnie ciasto, w razie potrzeby dolać trochę płynu. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Cebule pokroić w cienkie półplasterki, poddusić na maśle, nie rumieniąc, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia

królestwo garów
Jak przygotować kutię? 208

Jak co roku, 24 grudnia na polskich stołach pojawi się dwanaście wigilijnych potraw. Świąteczne menu w głównej mierze zależy od regionu, ale przyjęło się, że nie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
wafelki kawowe 198

składniki: 1-2 opakowania wafli 200-250 g masła 250 g mleka w proszku (nie granulowanego) 250 g cukru lub do własnego smaku 125 ml mleka

Domowy Smak Jedzenia
Chlebek dyniowo - czekoladowy 211

Pyszne, dwukolorowe ciasto z dodatkiem dyni. Proste i bardzo szybkie, bez potrzeby użycia miksera. Moja wersja jest oczywiście uzdrowiona, bez białego cukru i z mąką pełnoziarnistą oraz mnóstwem aromatycznych przypraw. Ciasto doskonale sprawdzi się na jesienne i zimowe chłody. Bardzo polecam. Składniki: 150 g puree z dyni 1/3 szklanki syropu z agawy 1/2 szklanki ksylitolu 2 jajka 1/3 szklanki mleka(...)osobnej misce wymieszać mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Przesypać suche składniki do mokrych i wlać olej kokosowy i delikatni wszystko wymieszać do połączenia się składników. Połowę przygotowanego ciasta wlać do formy i wyrównać, do reszty dodać 3 łyżki kakao i 2 łyżki mleka. Następnie wylać warstwę czekoladową. Piec przez 50-60 minut. * Przepis na puree z dyni

Healthy food explorer
Kruche babeczki makowo-pomarańczowe 137

Kruche ciasto, masa makowa z pomarańczami i delikatna aromatyczna śmietanka pomarańczowa to alternatywa dla świątecznego makowca. Łatwiej, szybciej, ale równie smacznie. Niestety dość często się zdarza,że słodkości z makiem oraz tradycyjne potrawy świąteczne mogą powodować jednak dolegliwości żołądkowo-jelitowe, wzdęcia, uczucie przejedzenia. Aby zapobiec tym nieprzyjemnym skutkom jedzenia warto sięgnąć po Espumisan Max - wyrób medyczny CE, który skutecznie zmniejsza(...)uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej KRUCHE BABECZKI z MAKIEM i ŚMIETANKĄ POMARAŃCZOWĄ Składniki: ciasto na foremki według tego przepisu  klik (lub 15 gotowych foremek z kruchego ciasta) 250 g masy makowej 1 pomarańcza 250 g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 pomarańczy Przygotowanie: Przygotowujemy foremki z kruchego ciasta. Przepis tu -  klik Gotową

Bon appetit mon amie
Krokiety z kapustą i grzybami 188

danie rok rocznie gości na naszym wigilijnym stole. Serdecznie polecam podać go z pysznym barszczem czerwonym- najlepiej domowej roboty. KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI ORAZ Z BARSZCZEM CZERWONYM Ciasto: 1 jajko 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mleka sól do smaku 1/2 szklanki wody Farsz: sól i pieprz do smaku 1 cebula 30 dag kapusty kiszonej 6 g podsmażonych podgrzybków(...)prawdziwków Ciasto: do miski przesiać przez sito mąkę, dodać jajko, wodę, mleko i sól. Całość ciasta dokładnie zmiksować. Z tak przygotowanego ciasta smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni. Farsz: Cebulkę poszatkować i podsmażyć na oleju. Kapustę odsączyć z zalewy i pokroić. Dodać do niej grzyby i cebulkę. Przyprawić do smaku pieprzem i solą.  Tak przygotowany farsz wykładać równomiernie na przygotowane

Gotuję Testuję
Bułeczki jak dawniej (na smalcu) 229

Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułeczek + sezam lub mak do posypania Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, dodajemy sól i cukier. Następnie dolewamy ciepłe mleko i rozpuszczony smalec. Ciasto dokładnie wyrabiamy ręką, warto to robić chwilę dłużej. W razie potrzeby podczas wyrabiania posypujemy rękę delikatnie mąką. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. U mnie ciasto rośnie zazwyczaj(...)około godziny, ale to zależy od warunków. Po tym czasie ciasto należy raz jeszcze wyrobić, a następnie uformować z niego gruby wałek i pociąć ostrym nożem na 14-15 porcji (ja dziś zrobiłam małe bułeczki z połowy składników, Wam wyjdą ładniejsze i bardziej wyrośnięte). Z każdej części uformować bułkę (nie trzeba to robić dokładnie). Bułeczki układamy w odstępach na blaszce

Słodkie okruszki
Delikatnie kokosowe ciasteczka (z cukrem kokosowym) 201

podczas wałkowania 70 g cukru kokosowego 1 jajko klasy M Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier kokosowy, wbijamy jajko i dodajemy masło (siekamy je nożem). Następnie zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Na podsypanym mąką blacie/macie wałkujemy ciasto (podsypując je delikatnie mąką jakby lepiło(...)się do wałka). Ciasto wałkujemy na grubość 4-5 mm. Wycinamy dowolne kształty. U nas kółeczka, które synek zdobił stempelkami. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Czas pieczenia może być różny, obserwujemy brzegi ciasteczek. U mnie ciasteczka zazwyczaj pieką się około 12-14 minut. Po upieczeniu układamy na kratce, aby przestygły. Smacznego

Słodkie okruszki
Ciasto niebiańskie 194

znacie ciasto niebiańskie? Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie je zrobić, bo smak ma niesamowity. Nie będę opisywać, jakie fantastyczne, zrobicie - to sami się przekonacie. Do tego ciasta możecie wykorzystać mus jabłkowy, który przygotowaliście na zimę. Zdecydowanie skróci czas przygotowania ciasta. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie