Syrniczki powinny zostać zabronione i dobrze wiem, o czym piszę. Wszystkie diety i postanowienia noworoczne idą w kąt przy tych złotych, pachnących placuszkach. Syrniczki znikają z
dolcevitainmykitchenubijamy, aż całkowicie się rozpuści. Cały czas miksując dolewamy olej i mleko. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy do momentu, aż składniki się połączą *** *** Ciasto przekładamy do foremek na muffinki (wyszło mi 12 sztuk) *** *** Na wierzchu babeczek układamy owoce (u mnie mrożone maliny) *** *** Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez(...)studzimy i możemy polać polewą czekoladową (rozpuszczona czekolada wymieszana z 1/3 szklanki mleka) *** *** SMACZNEGO *** Polecam także: POMYSŁY NA WYKORZYSTANIE BIAŁEK KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA KLIKNIJ TUTAJ KORECZKI I PRZEKĄSKI PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA, PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Babeczki na białkach pochodzi z serwisu Blog
Blog z Apetytemnajzwyczajniej w świecie mam ochotę na coś innego, kremowego, coś co przygotuje dosłownie w kilka chwil. I taki właśnie jest miodowy serniczek z migdałami. Na spodzie kawałek czekoladowego ciasta, który w połączeniu z serową masą i migdałami tworzy coś cudownego. Spróbujcie Szukając dobrych produktów do wypieków i innych dań zajrzyjcie do sklepu Yerba MaTe 24 I… nie zapomnijcie(...)łyżki zimnej śmietanki 30% 1 łyżka płynnego miodu (u mnie lipowy) 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: kilka migdałów – u mnie ze sklepu Yerba MaTe 24 kawałek czekoladowego ciasta (u mnie murzynek, można też użyć jakiś babeczek czy ciasta piernikowego) 1-2 łyżeczki miodu do polania serniczka Przygotowanie: Do miseczki przekładamy ser (powinien być zimny), dodajemy zimną śmietankę (najpierw mniejszą
Słodkie okruszkiskładniki na ok. 14 szt: 100 g daktyli 15 g kakao 30 g migdałów 30 g żurawiny suszonej 1 łyżka oleju kokosowego gorąca woda do namoczenia
Domowy Smak Jedzeniamąki i odrobiną wody. Gdy gotowy zakwas wkładam do lodówki i przez kilka dni nie używam, to w momencie, kiedy ponownie chcę go użyć, na kilka godzin przed zarobieniem ciasta chlebowego dokarmiam go taką samą proporcją (2łyżki mąki żytniej+odrobina wody). Do tego chleba dodałam orzechy włoskie, rozmaryn i czarnuszkę. Starłam także odrobinę gruszki. Chleb najbardziej smakuje(...)startej gruszki czarnuszka do posypania wierzchu Wykonanie Do misy miksera wsypujemy oba rodzaje mąk, zakwas, sól, oliwę, wodę, zioła i orzechy, ścieramy gruszkę. Za pomocą końcówki z hakiem wyrabiamy ciasto przez ok. 5-8 minut. Ciasto będzie ciężkie. Ja przełożyłam ciasto do formy keksowej, w której chleb wyrastał przez ok. 3,5-4h w ciepłym miejscu przykryty ściereczką. Wyrośnięty
Raj dla Podniebieniajabłka zawinięte w pâte feuilletée rodem z Francji to świetna propozycja chrupiącego, pachnącego cynamonem, błyskawicznego w przygotowaniu deseru. Idealnie komponuje się z aromatyczną kawą w gronie najbliższych. Składniki: 2 ciasta francuskie 4 jabłka 1 jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta) olej do wysmarowania formy Cukier cynamonowy: 2 łyżeczki cynamonu 5 łyżek cukru Wykonanie: 1. Cukier cynamonowy: cukier wymieszać z cynamonem(...)Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plastry grubości 1 cm oprószyć cukrem cynamonowym. 3. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na paski o szerokości 1 cm. 4. Paskami ciasta francuskiego owinąć plastry jabłka, przewlekając je przez otwór po gnieździe nasiennym. Gotowe ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać
Szalona Kuchnia Ewelinymiseczce z roztrzepanym jajkiem, majerankiem i solą. Odstaw, by składniki „przegryzły się”. Suche drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem, cukrem, solą i olejem. Stopniowo dodając mąkę wyrabiaj ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Miskę lekko posmaruj olejem i przełóż ciasto (łatwiej później odstanie) . Przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia. Z ciasta odrywaj małe kawałeczki, rozciągaj palcami(...)czosnkiem, przez co supełki intensywniej smakują i pachną. 2. Niektórzy robią najpierw rozczyn do wyrośnięcia, a potem dodają resztę składników. Ja łączę wszystkie składniki (mąka na samym końcu) i ciasto zawsze ładnie wyrasta dzięki ciepłemu mleku i łyżeczce cukru – tworzą warunki pobudzające drożdże do pracy. Polecam Wam również inne dania : – Tarta
Kulinarne S.O.S.cebuli i czosnku. Bardzo mi posmakowały! Są specjalnością kuchni rosyjskiej. Najczęściej bywają podawane z gęstą śmietaną lub w bulionie i… w obu tych wersjach są bardzo smaczne? Zrobienie ciasta i ulepienie pierogów jest trochę pracochłonne, ale zapewniam, że warto – efekt końcowy jest pyszny Składniki: 500 g mąki pszennej (poznańskiej) 250 ml ciepłej wody 1 jajko 1 łyżeczka(...)wołowego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz W głębokiej misce wymieszaj jajko, ciepłą wodę, sól – stopniowo podsypuj mąkę i dłonią wyrabiaj jednolite gładkie ciasto (aż przestanie kleić się do dłoni) . Przykryj ściereczką (by nie wyschło) i odstaw na bok. W drugiej misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól
Kulinarne S.O.S.stolnicę przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, i masło, które siekamy nożem i później rozcieramy z mąką. 2. Następnie dodajemy zmielone orzechy, cynamon, i jajka. Zagniatamy ciasto. 3. Stolnicę lekko podsypujemy mąka. Ciasto dzielimy na porcje, każdą wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Foremką wykrawamy ciasta. Jak robimy z dziurką, to pamiętajmy o tym, żeby ciastek(...)dziurką było tyle samo co bez niej ;-) 4. Formę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciasta i pieczemy w 180 stopniach około 15 minut. Studzimy na kratce. Po upieczeniu i wystudzeniu wszystkich przekładamy marmoladą, kremem czekoladowym, masą lub powidłem :-) Smacznego
kruche babeczkiskładniki na 1 porcję: 250 ml mleka 25 ml śmietanki 30% 25 g czekolady gorzkiej dobrej jakości 1 łyżeczka kakao 2/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobi
Domowy Smak Jedzeniakleista i już tego nie uratujemy. Oto składniki i przyprawy na knedle ziemniaczane. Knedle ziemniaczane fot. Moja Książka Kucharska --------------------------------------- Liczba porcji : 4 porcje Czas przygotowania : 2 godziny --------------------------------------- SKŁADNIKI: na ciasto ziemniaczane: 1kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej + mąka do podsypania stolnicy 2 jajka sól na farsz: 400g ugotowanego lub upieczonego mięsa 2 cebule 1 łyżka smalcu 1 żółtko sól(...)zrumieni. Ugotowane mięso mielimy , mieszamy z cebulą, żółtkiem oraz posiekanym koperkiem, doprawiamy do smaku, wyrabiamy dokładnie. Krok 3. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy szklankę mąki, jajka oraz szczyptę soli, zagniatamy ciasto. Krok 4. Na posypanej mąką stolnicy, z ciasta ziemniaczanego, formujemy wałki o średnicy 4cm, kroimy je na kawałki o długości 3cm, z każdego kawałeczka formujemy na dłoni placuszek, kładziemy
Moja Książka KucharskaWiem, że uwielbiacie warstwowe, ciekawe ciasta, dlatego dziś mam dla kolejne, pochodzące z przepisów siostry Anastazji. Delikatny czekoladowy biszkopt, klasyczny krem budyniowy a w środku wkładka orzechowa, brzmi pysznie, a jeszcze lepiej smakuje i do tego wygląda bardzo efektownie. Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy(...)piana zgęstnieje dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Następnie nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku, na koniec wsypujemy mąkę, proszek i kakao i ostrożnie ale dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C Wkładka orzechowa: 25 dag orzechów włoskich 5 białek 1 szklanka cukru
Cynamonowe szczęścieważny składnik dobrego, pachnącego pieczywa. To nic innego jak "dzikie drożdże" - po prostu sfermentowana mąka, podobnie jak np. kwaśne mleko "przerobione" przez bakterie. Służy do spulchnienia i zakwaszenia ciasta chlebowego Przygotowanie zakwasu odbywa się w kilku fazach, a każda faza ma do spełnienia inną rolę. Kwas mlekowy powstaje przede wszystkim w cieście gęstym w temperaturze 35-40' C Kwas(...)octowy powstaje głównie w temperaturze 20' C Drożdże tzw. kwasowe, namnażają się w cieście luźnym, w obecności dużej ilości tlenu w temperaturze 24-26' C Pożądana obecność obydwu kwasów powinna wynosić: 75-80% kwasu mlekowego i 20-25% kwasu octowego. Musisz pamiętać, że zakwas to żywy organizm, dlatego też bywa kapryśny i dość nieprzewidywalny. Raz pachnie jabłkami i rośnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: Farsz: 200 g kaszy gryczanej 500 g sera białego półtłustego cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej (+ mąka do podsypywania stolnicy) 1 jajko 2 łyżki masła około 1,5 szklanki gorącej wody sól 2 łyżki oleju (do gotowania pierogów) Do podania: pęczek dymki 400 g śmietany 18% sól, pieprz Sposób wykonania: Kaszę gotujemy na sypko(...)mieszamy z białym serem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy w niej wgłębienie, w które wlewamy rozpuszczone masło oraz wbijamy jajko. Dodajemy sól. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając wodę (około 10 minut). Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem oleju i soli. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto, a następnie wykrawamy
Qchnia po prostuPizza, pizza, pizza! Już na samą myśl dostaję wyrzutów sumienia. Puste węglowodany, biała mąka, drożdże, tłusty żółty ser, albo o zgrozo jeszcze gorzej: salami! Zapomnij, dzisiaj
dolcevitainmykitchen