Pierogi z jagodami 186czeka w kolejce do przygotowania tortu na 5 ur. Olusia które już w czwartek. Tymczasem zapraszam po przepis na pierogi, które są delikatne dzięki dodatku mleka w cieście. Polane masłem i odrobiną śmietanki, posypane cukrem i w towarzystwie świeżych owoców znikają w mig! Składniki na ok 50 sztuk: ½ szklanki gorącego mleka ½ szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju(...)szklanki mąki ½ łyżeczki soli Jagody leśne lub borówki Sposób przygotowania: Wodę z mlekiem i olejem mieszamy. Dodajemy sól, a następnie stopniowo sypujemy mąkę. Wyrabiamy gładkie ciasto, które przekładamy na podsypany mąką blat i przykrywamy szklanym lub plastikowym pojemnikiem na minimum 30 minut. W tym czasie jagody myjemy i delikatnie osuszamy. Ciasto wałkujemy na grubość ok 3mm i szklanką wycinamy kółka
Kuchnia w czekoladzie
Puszyste naleśniki pszenno-żytnie 140spróbować! Z przepisu wychodzi około 14 naleśników, z czego jeden to ok. 91kcal, B: 3g, T: 2,8g, W: 14,3g. Jeżeli chcecie wykonać naleśniki ze słodkim farszem, do ciasta można dodać trochę cukru, erytrolu. Składniki na ok. 14 naleśników: – 150g mąki pszennej – 100g mąki żytniej – 250ml mleka – 400ml wody gazowanej + więcej do rozrzedzenia ciasta(...)jajka – 20ml oleju – szczypta soli – szczypta cukru Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy za pomocą trzepaczki lub przy użyciu malaksera. Jeżeli ciasto wyszło za gęste dolewamy tyle wody gazowanej, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Gdy ciasto wyjdzie za rzadkie, dosypujemy odrobinę mąki żytniej. Smażymy z obu stron na patelni do naleśników bez użycia tłuszczu. Smacznego! Artykuł Puszyste
Be Fit Be Strong
Jeżynowe babeczki z bitą śmietaną 156Słodkie, kruche babeczki z orzeźwiającym, lekko kwaskowym musem jeżynowym i puszystą bitą śmietaną to fajny pomysł na szybki deser do kawki. Składniki: Ciasto: 150g masła 1 jajko 280g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 70g cukru pudru Mus jeżynowy: 60ml wody 400g świeżych jeżyn 1 łyżeczka żelatyny 6 łyżek cukru Dodatkowo: bita śmietana świeże jeżyny masło do wysmarowania foremek(...)Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto i dokładnie wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30-40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wykroić okręgi i wylepić foremki babeczek wysmarowane masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Szalona Kuchnia Eweliny
Ryba w cieście piwnym. Przekonaj się, za co pokochali ją Anglicy. PRZEPIS na fish and chips 187pszennej plus mąka do obtoczenia ryby, sól, pieprz, olej do smażenia. Zrób tak: do dużej miski wbij jaja, wlej piwo, roztrzep rózgą, następnie stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając. Ciasto powinni mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Jeśli jest za gęste, dodaj piwo, gdy za rzadkie, dosyp trochę mąki. Na koniec dodaj szczyptę soli. Kawałki ryby dopraw solą i pieprzem, obtocz(...)mące, następnie zanurzaj w cieście i smaż na głębokim oleju aż się zrobią cię ciemnozłote, co powinno zająć około 3 minut. Wyjmij łyżką cedzakową, przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Następnie od razu podawaj. Rada: klasyczne dodatki do fish and chips to oczywiście frytki oraz sos tatarski. Oba przepisy znajdziecie na końcu tego wpisu. Domowy
Kulinarna Polska
Oponki serowe 278sodą wsypujemy do miski, mieszamy. Dodajemy oba rodzaje cukru, mieszamy. Następnie dodajemy żółtka, jogurt naturalny (lub śmietanę) i przeciśnięty przez praskę (lub zmielony) biały ser. Zagniatamy ręką ciasto. Wykładamy je na stolnicę posypaną mąką pszenną. Rozwałkowujemy na placek o grubości około 1-1,5 cm cm. Gdyby były problemy z wałkowaniem wierzch można oprószyć mąką. Wycinamy szklanką kółka, mniejsze(...)środku) wycinamy np. kieliszkiem, nakrętką itd. Małe kółeczka można również usmażyć lub dodać do reszty ciasta i zagnieść, by wyciąć więcej oponek. Oponki serowe smażymy na rozgrzanym oleju (około 175 stopni). Aby sprawdzić, czy olej jest wystarczająco nagrzany wystarczy umieścić kawałek ciasta w głębokiej patelni/garnku z olejem. Jeśli od razu zaczyna skwierczeć, olej jest gotowy do smażenia Wkładamy po kilka
Słodkie okruszki
Rolada z musem czekoladowym i malinami 180składanie jest zdecydowanie łatwiejsze niż w przypadku niedawno publikowanej rolady bezowej czy rolady biszkoptowej . Składniki (na blachę (34 x 38) cm): Mus 200 g czekolady 300 ml śmietany 30% Ciasto 5 jajek szczypta soli 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki 3 łyżki oleju 3 łyżki wody 2 łyżki ciemnego kakao Dodatkowo owoce, np. maliny Czekoladę razem ze śmietaną stopić(...)się nierówno . Zapiekać 4 minuty. Do reszty masy dodać kakao. Dokładnie wymieszać. Na zapieczone esy floresy wyłożyć resztę masy. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 8 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika na kratkę i od razu oderwać od niego papier do pieczenia, ale go nie usuwać, bo się jeszcze przyda. Gdy ciasto lekko ostygnie, włożyć masę czekoladową
Weekendy w domu i ogrodzie
MINI TARTA Z SEREM KOZIM, CIELĘCINĄ I SOSEM JEŻYNOWYM 149very long time, I’m publishing a recipe, thank’s to which I won Renault ZOE Food Design contest. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki (na 4 mini tarty): Ciasto: 75g mąki 50g miękkiego masła 1 żółtko szczypta soli + masło do wysmarowania foremek + mąka do obsypania foremek Masa z sera koziego: 50g sera koziego 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 żółtko(...)wyboru): sos jeżynowy z malinami z tego przepisu -> KLIK świeże jeżyny i maliny mrożone jeżyny i maliny sól z posiekanym bardzo drobno, świeżym rozmarynem świeży rozmaryn składniki ciasta dobrze wymieszaj wysmaruj foremki cienko masłem, obsyp mąką wklej ciasto w każdą z foremek tak, by miało równą grubość na całej powierzchni. Wstaw do lodówki na pół godziny ser kozi najpierw
SandraFrej.com
Kruche babeczki z morelami i bezami 352BEZA: 3 białka szczypta soli 1/2 szklanki cukru Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i posiekać razem z zimnym masłem i cukrem. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Składniki można połączyć w malakserze. Ciasto włożyć do lodówki na 30 min, a po tym czasie rozwałkować. Wykrawaczką w kształcie kwiatka wycinać ciasteczka i umieszczać je w foremce na muffinki
https:KKuchniaMniam
Przepis na naleśniki 195jajka – 1 łyżka oleju Przygotowanie : Do miski wbij 2 jaja, wlej mleko i dodaj mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj najlepiej za pomocą ręcznej trzepaczki, tak aby uzyskać jednolite ciasto. JAK SMAŻYĆ: najlepsza do smażenia jest dedykowana patelnia do naleśników, ale nie jest konieczna. Dobrze aby Twoja patelnia miała dno z nieprzywieralną powłoką. Do nakładania łuszczu na patelnię używam pędzla kuchennego(...)Maczam go w oleju i smaruje nim patelnię przed każdym naleśnikiem. Dzięki temu nawet pierwszy naleśnik wychodzi idealnie. Ciasto naleśnikowe wlewaj na patelnię za pomocą chochli. Wylewaj ciasto trzymając rączkę patelni i obracając nią tak aby ciasto wypełniło każdą przestrzeń spodu patelni. Smaż 1,5 – 2 minuty z każdej strony, do preferowanego zrumienienia, obróć delikatnie w trakcie smażenia, najlepiej
nietylkopasta.pl
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 190czyli kolejny domowy przepis na drożdżówki kupowane zazwyczaj w sklepiku czy pobliskiej piekarni. Pyszne i pachnące drożdżowe ciasto w towarzystwie sezonowych owoców i chrupiącej kruszonki. Połączenie doskonałe! Wypróbujcie je koniecznie ze szklanką zimnego mleka, kakao, czy kawy
Pogotujmy.pl
Pielmieni 249mieszamy ze sobą ręką. Następnie dodajemy do tego bulion i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz powinien być w dotyku miękki i jednolity. Mięso musi być dobrze zmieszane. Następnie przygotowujemy ciasto. Do dużej miski dodajemy mąkę, odrobinę soli i powoli dodajemy wodę w temperaturze pokojowej. Wrabiamy ciasto, aż swobodnie będzie odchodzić nam od rąk. Wyrobione ciasto musi być miękkie i jednolite(...)Następnie ciasto dzielimy na 3 części. Po kolei każdą część wałkujemy. Szklanką odciskamy kształt krążka. Pojedyncze krążki nie mogą być zbyt cienkie. Na każdy kawałek wykładamy gotowy farsz. Sklejamy jak pierogi, a końce łączymy ze sobą, aby powstało pielmieni. Gotowe pierożki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pielmieni są gotowe w momencie kiedy wszystkie wypłyną na wierzch i odczekasz 3 minuty
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Drożdżówki z jagodami 175było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 – 30 minut). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest za luźne dodajemy mąki. Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym(...)podwojenia objętości na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 30 cm. Jagody opłukać i wymieszać z mąką pszenną lub kukurydzianą. Przygotowany prostokąt posmarować serkiem śmietankowym i posypać jagodami. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 – 3,5 cm kawałki* (podzielić
I LOVE LIFE
Bułki fitness na zakwasie 180zaleca się dodawać w formie roztworu wodnego - więc warto ją rozpuścić choćby w łyżce wody). Mieszamy wszystko 15-20 minut tak jak w przypadku pieczywa pszennego. Po wyrobieniu ciasto wkładamy do wysmarowanej olejem formy o wymiarach około 30/25 cm lub kwadratowej 28/28 cm. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. W zależności od temperatury może to trwać(...)minut (temperatura odpowiednia dla ciasta to ok 31˚C). Po wyrośnięciu wyjmujemy ciasto na posypany mąką blat i dzielimy na 4 części i każdą z nich znowu na 4 aby uzyskać 16 bułek. Po wierzchu bułki można posmarować mieszaniną wody z mąką żytnią, aby na to posypać różnego rodzaju ziarna lub nasze superfudsy, zgodnie z preferencjami. Mogą być to: nasiona
AZgotuj!
Jagodzianki 203minut .Ż ółtka ubić z cukrem . Mąkę przesiać , dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka, ubite z cukrem żółtka oraz roztopione i ostudzone masło. Dokładnie wyrobić ciasto . [Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko, dodać drożdże i cukier, podgrzewać 3 min/37°C/obr. 1 . Dodać mąkę, cukier waniliowy, żółtka, masło i sól, wyrobić 2 min/interwał]. Ciasto przełożyć do dużej, natłuszczonej(...)olejem miski, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16-17 części (po ok. 60 g każda), uformować kule , odłożyć na oprószonym mąką blacie ponownie do wyrośnięcia na ok. 15 min. Cukier i mąkę ziemniaczaną wymieszać, dodać do jagód i delikatnie wymieszać łyżką.Każdą kulę ciasta lekko rozpłaszczyć dłonią
Moje domowe kucharzenie
Cebularz 165Czas Przygotowania : 1 h Czas pieczenia : 1 h Gotowe w : 2 h Wielkość tortownicy : 32cm. Dzisiejsza propozycja to ciasto cebulowe. W sklepach pojawiła się już młoda soczysta cebula więc postanowiłam upiec zaskakująco aromatyczne ciasto o nazwie cebularz. Składniki 250 gr mąki 175 ml letniego mleka 15 gr drożdzy 25 gr miękkiego masła 1 kg cebuli 250 gr wędzonego boczku(...)sera chedar 2 łyżki oleju 200 ml śmietany 3 jajka sól, pieprz, gałka muszkatałowa Krok po Kroku 1 Z mąki, drożdży, masła, mleka, łyżeczki soli i szczypty cukru wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. 2 W tym samym czasie przygotowujemy farsz. Obieramy cebulę, przecinamy ją w pół i kroimy w cienkie plasterki. W dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy