Jeśli zapytamy mieszkanca północnych Niemiec o jego ulubione ciasteczka adwentowe, to będą to niewątpliwie płatki śniegu. Schneeflöckchen, czyli płatki śniegu to małe, okrągłe ciasteczka z wzorkiem
dolcevitainmykitchenWitajcie, czekoladowy biszkopt z bananami i puszystym kremem czyli Kopiec Kreta. Znane i popularne ciasto oryginalnie z kremem z bitą śmietaną, którą zamieniłam na ser mascarpone (ale może być ricotta lub inny). Biszkopt zrobiłam z mąki kukurydzianej dzięki czemu powstał Kopiec Kreta w odchudzonej i bezglutenowej wersji:) Dokładny przepis znajdziecie poniżej. Wartości odżywcze na 100 g: 214 kcal(...)Następnie dodajemy żółtka - po każdym dokładnie miksując. Pod koniec dodajemy nasze słodzidło. Ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą oraz kakao. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia. Masa Ser miksujemy z dodatkiem jogurtu. Następnie dodajemy nasze
Health-Fit-LifeKruche waniliowe ciasteczka z żurawiną i chrupiącymi pistacjami swoim wyglądem i kolorami nawiązują do wianuszków świątecznych. Wśród innych słodkości będą piękną ozdobą stołu. Ciasto: 300 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel ekstraktu waniliowego 150 g masła 80 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki śmietanki 30% Lukier: 2 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny żurawina(...)suszona pistacje Ciasto: masło, żółtka i śmietanka powinny być dobrze schłodzone. Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i masło posiekać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folie i schłodzić przez godzinę. Ciasto cienko rozwałkować i wycinać foremką kwiatuszki. Piec w 180 stopniach na złoty kolor. Ostudzić. Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny
Smakołyki Asijednej się nie kończy. Składniki na rurki: 500g mąki pszennej 250g margaryny 250g gęstej śmietany 18% szczypta soli Składniki na krem śmietankowy: 1l śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru Ciasto na rurki : Z podanych składników otrzymamy ok 60 rurek. Mąkę, sól, margarynę i śmietanę szybko wyrobić i owinąć folią. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Ja czasami ciasto zagniatam(...)dzień wcześniej. Całość ciasta podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na duży kwadratowy placek o grubości ok 3mm. Wyciąć radełkiem długie paski, które nawijamy na metalowe rurki. Wierzch ciasta smarujemy białkiem i posypujemy niewielką ilością cukru. Piec w temp 180 o C przez ok 15-20 minut do momentu zezłocena. Krem: Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem
Słodki ZakątekCiasto makowo-kokosowe z aksamitnym kremem adwokatowym to wyjątkowy, przepyszny deser, który urzeka swoim smakiem. Masa ajerkoniakowa idealnie komponuje się z genialną warstwą kokosowo-makową, a słodycz przełamuje orzeźwiająca konfitura porzeczkowa co tworzy niezwykle połączenie - ciasto idealne na każdą okazję. Cudowne Ciasto Makowo-Kokosowe z Kremem Ajerkoniakowym - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru(...)białka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 100 g płatków migdałowych ok. 200 g konfitury porzeczkowej Cudowne Ciasto Makowo-Kokosowe z Kremem Ajerkoniakowym - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę wykładamy pergaminem (ok. 20x28 cm), boki smarujemy tłuszczem (masłem, margaryną). Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera
Słodka Stronazarumieniłam na stopionej słonince. Dodałam do mięsa razem ze skwarkami i tłuszczem. Posoliłam, dodałam świeżo zmielonego pieprzu, podlałam 1/4 szklanki wywaru z gotowania i wyrobiłam farsz. Na ciasto: * ziemniaki ok. 1,5 kg * 1 jajko * mąka ziemniaczana Okrasa: * słoninka * 1 cebula Nie podawałam konkretnej wagi mąki i ziemniaków. Zakładamy, że ugotowałam(...)ziemniaków. Nigdy nie ważę składników na ciasto. Mam garnek do gotowania ziemniaków i on jest taką moją miarką. Ziemniaki ostudziłam i przecisnęłam przez praskę do ziemniaków. Wszystko przełożyłam do miski i podzieliłam na 4 równe części. Jedną część odłożyłam. We wgłębienie, które pozostało po 1/4 części ziemniaków wsypałam mąkę ziemniaczaną równo z wysokością pozostałych części. Wbiłam jajko i dołączyłam
Pieprzyć z FantazjąTadam tadam! Sezon na bożonarodzeniowe ciasteczka uważam za otwarty. Na początku adwentu wszystkie metalowe puszki na ciastka powinny być napełnione, więc wiele czasu już nam nie
dolcevitainmykitchenPrzeczytałam gdzieś, że pierniki dawniej pieczono z prażonej mąki. Wypróbowałam ten sposób i okazało się, że smakiem ciasto przypominało popularne 'Katarzynki". Zrobiło się u nas świątecznie, choć do Świąt jeszcze daleko. *blaszka 25*34 cm Składniki: 300 ml miodu 400 g mąki żytniej razowej 130 g mąki pszennej opakowanie przyprawy korzennej 1 jajko 1 żółtko(...)chwila mieszając aż zacznie się rumienić. Zdjąć z ognia. Miód i masło podgrzać. Wlać do gorącej mąki. Wbić jajka, wlać sodę wymieszaną z mlekiem i wódkę. Zmiksować ciasto a następnie przełożyć na stolnicę wysypaną mąką i zagnieść. Podzielić na dwie części. Rozwałkować na wielkość blaszki. Piec w 170*C przez około 10 minut. Wystudzone ciasto przełożyć marmoladą i polać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasta czekoladowe są już na blogu, a jedno lepsze od drugiego :) Wszystkie pyszne. To które dziś prezentuje jest delikatne, wilgotne, mięciutkie, dosłownie rozpływa się w ustach. Zrobiłam je na mleku zagęszczonym, tak w ramach eksperymentu. Wyszło wspaniale. Ciasto polałam polewą czekoladową również z dodatkiem mleka zagęszczonego :) Całość smakuje obłędnie. Piekłam w blaszce 32 x 20. Składniki: 1 tabliczka czekolady gorzkiej(...)wystudzenia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę, proszek i wlać mleko zagęszczone. Wymieszać. Na koniec wlać przestudzona masę czekoladową. Wymieszać do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto wylać na blaszkę wysmarowana margaryną i posypaną bułką tartą. Piec w temperaturze 175 stopni 35 minut. Przygotować polewę. Czekoladę połamać do miseczki, dodać margarynę i mleko zagęszczone. Miseczkę ustawić na rondelku
Agusiowe smakołykiProsty sposób, by zmienić proste ciasto w.. nieco bardziej wyjątkowe, proste ciasto 🙂 Składniki*: 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka miodu 1 łyżka wody umieść wszystkie składniki w rondelku lub na małej patelni cały czas mieszając gotuj na małym ogniu aż cukier się rozpuści (ok 3-5 minut) polej glazurą wierzch ciasta, np bananowego lub piernika [...] Artykuł MIODOWA GLAZURA(...)CIASTA pochodzi z serwisu sandrafrej.com
SandraFrej.comhansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na ok 50 sztuk Ciasto: Ok 500g mąki 1 szklanka gorącego mleka 1 jajko Szczypta soli Nadzienie: 200g mielonego maku 300ml mleka ½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich 5 łyżek płynnego miodu Dodatkowo: Wiórki masła Prażone płatki(...)migdałów Sposób przygotowania Ciasto: W przesianej mące robimy dołek. Dajemy sól i powoli wlewamy mleko cały czas siekając wszystko nożem. Na końcu dodajemy roztrzepane jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na min 30 minut, pod szklanym naczyniem, by odpoczęło. Farsz: Mak zalewamy gorącym mlekiem. Mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie solidnie odciskamy z nadmiaru płynu, łączymy z orzechami i miodem
Kuchnia w czekoladziemiałam w domu ani kawałka czerstwego chleba, użyłam więc tartej bułki. Nie dodałam też słodu. Mimo tych zmian bułki wyszły znakomicie. Smakują jak pieczywo z dawnych dobrych piekarni. Ciasto dobrze się formuje, jest przyjemne w pracy, mało klejące. Bardzo polecam! Przepis Agnieszki, prowadzącej blog Bochen chleba . Inspiracją był przepis z blogaploetzblog.de . Bułki pszenne z biboszem cytuję za Amber(...)Bibosz: 12 g mąki żytniej razowej 12 g startego suchego chleba 80 g wrzącej wody 8,5 g soli Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Ciasto właściwe : 350 g mąki pszennej typ 550 20 g mąki orkiszowej razowej 190 ciepłej wody 4 g świeżych drożdży cały bibosz pół łyżeczki słodu (dodałam żytniego) 20 g oliwy
Stare GaryBibosz 12 g mąki żytniej razowej 12 g startego suchego chleba 80 g wrzącej wody 8,5 g soli Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Ciasto właściwe 350 g mąki pszennej typ 550 20 g mąki orkiszowej razowej cały bibosz 190 ciepłej wody pół łyżeczki słodu (zamiast słodu i wody użyłam piwa karmelowego) 20 g oliwy(...)oliwek Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrabiać ok. 10 min. Odstawić do wyrastania na 2 godziny, składając ciasto co 30 min. Następnie ciasto delikatnie przełożyć na omączony blat, podzielić na kawałki po 45 g. Dwa kawałki ciasta obsypane mąką nakładać jeden na drugi, rozciągać na kształt cylindra i zrolować. Do wyrastania ułożyć szwem do dołu
Weekendy w domu i ogrodziearomatyczne. A więc, do dzieła! Składniki: Na marynatę: dwie łyżki jogurtu naturalnego, dwie łyżeczki granulowanego czosnku, łyżeczka soli, pieprz. 500 gramów piersi z kurczaka lub fileta z udek. Ciasto: dwa jajka, pół szklanki mleka, cztery kopiaste łyżki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, pół łyżeczki soli. Panierka: dwie szklanki mąki pszennej, kopiasta łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego, pół łyżeczki(...)Wyjmij na pół godziny przed smażeniem, aby mięso nabrało temperatury otocznia. Do miski wbij jajka, wsyp oba rodzaje mąki i miksuj, stopniowo wlewając mleko. Na koniec dopraw solą. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Składniki panierki wymieszaj w pojemniku z przykrywką. Kawałki kurczaka, przełóż do miski z ciastem, wymieszaj, następnie po 4-5 umieść w pojemniku z mąką, przykryj
Kulinarna PolskaMoże warto złamać wigilijną tradycję i podać właśnie takie pierogi? :) Ciasto na pierogi: -1/2 kg mąki -1/2 szklanki letniej wody -4 łyżki oleju Mąkę przesiewamy, dodajemy olej. Wyrabiamy elastyczne ciasto, stopniowo dodając wodę. Cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kółka za pomocą szklanki. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject(...)odparowania wody. Następnie dodajemy śmietanę, koperek, solimy i pieprzymy do smaku, zagotowujemy mieszając. Wykładamy farsz do miseczki i odstawiamy do wystygnięcia. Nakładamy na środek każdego kółka farsz. Składamy ciasto na pół i zlepiamy brzegi, uważając aby farsz nie dostał się pod brzegi ciasta. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i partiami wrzucamy pierogi. Kiedy wypłyną
Kulinarne przemyslenia