ciasto - 162322 przepisów (strona:3909/10822)

PIECZONE FAWORKI Z ŻURAWINĄ 179

Oczywiście w zdrowszej wersji z nabiałem bez laktozy. Chrust z piekarnika to smak mojego dzieciństwa. Taki kruchy i lekko słodki posypany cukrem pudrem...  Zrobiłam mały eksperyment i do ciasta na faworki dodałam posiekaną suszoną żurawinę, która nadała nowego charakteru klasycznym wypiekom. Czytając przepis wiem, że większość z was "bije" ciasto wałkiem, żeby podczas pieczenia nie pojawiły się pęcherzyki(...)laktozy Mlekovita 2 łyżki jogurtu bez laktozy Mlekovita  1 duża łyżka masła bez laktozy  1 łyżka spirytusu 2 łyżki posiekanej żurawiny * W zależności o tego jak słodkie ciasto chcemy i czy będziemy posypywać cukrem pudrem. Można użyć zamiast cukru np. zmielony ksylitol. ** Składniki powinny być w temp. pokojowej. Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę, jogurt

Marcepanowa kuchnia
Botwinka z pasztecikami 105

paszteciki. Składniki 1 pęczek botwinki 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler korzeniowy 1 jabłko 1 suszony podgrzybek 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g bigosu olej 2 łyżki czarnuszki cukier sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie Marchewkę i pietruszkę kroimy na talarki, seler w drobną kostkę, buraki z botwinki w kostkę(...)wodą (około 1,5 l ) dodajemy nakrojone jabłko wraz ze skórką, rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, suszony grzyb, zagotowujemy. Dodajemy sól i pieprz. W tym czasie przygotowujemy paszteciki. Ciasto rozwijamy, kroimy wzdłuż na pół. Na dług bok ciasta układamy bigos, zawijamy, kroimy na kawałki, układamy na blaszce. Ciasto z wierzchu smarujemy olejem i posypujemy czarnuszką. Zapiekamy

R'n'G Kitchen
Wytrawny omlet z piersią z kurczaka i serem 175

Omlety są doskonałe na śniadania, sprawdzają się też na obiad, czy kolację. Kolejny plus to że smakują wyśmienicie na słodko jak i w wersji wytrawnej. Do

Kuchnia Pełna Pasji
Chleb żytni z czarnuszką 40% (na zakwasie) 161

kroku jak go przygotować ( klik ). Składniki na 2 bochenki: 545 g mąki pszennej chlebowej 363 g mąki żytniej razowej 618 g wody (301 g do zakwasu, reszta do ciasta właściwego) 17 g aktywnego zakwasu 17 g czarnuszki 17 g soli 4 g drożdży instant (można pominąć) Przygotowanie: Zakwas: 17 g aktywnego zakwasu mieszamy z 301g wody, następnie dodajemy mąkę żytnią(...)razową, mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy  na ok. 14-16 godzin w temp. pokojowej , aby dojrzał. Ciasto właściwe: Po tym czasie mieszamy zakwas z pozostałymi składnikami przez ok. 8 min. (mikser planetarny, pierwsze 3 min. na najniższym stopniu, pozostałe 5 min. na drugim), przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę w temp. pokojowej.  Następnie dzielimy ciasto na 2 równe

Domowa Cookierenka Agi
Greckie chlebki pita - gyropita, souvlaki pita 205

gorącego!) łyżka oliwy łyżeczka soli 420g mąki  PRZYGOTOWANIE: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z cukrem, następnie wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i za pomocą haków do ciasta (lub ręcznie) zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu ciasta podsypujemy je w misce mąką i pod ściereczką odstawiamy na około godzinę (aż podwoi objętość).  Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje (mi wyszło

Gotowanie jest łatwe
Amerykany czekoladowe z nutą pomarańczy 125

zapach amoniaku nie należy do przyjemnych, ale po wystygnięciu ciastek już go nie czuć. Amerykany czekoladowe z nutą pomarańczy są mięciutkie, aromatyczne i bardzo smaczne. Warto je upiec! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 3 jajka 120 g masła 100 g gorzkiej czekolady (74 % kakao) 2 łyżeczki amoniaku szczypta soli Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej(...)czekolady 100 g gorzkiej czekolady skórka starta z 3/4 pomarańczy (na małych oczkach) 1/3 szklanki śmietany kremówki 30 % Przygotowanie: Ciasto: W rondelku roztopić masło z czekoladą i ostudzić. Jajka zmiksować z mlekiem, dodać mąkę, cukier, amoniak i szczyptę soli. Dodać zawartość rondelka i krótko zmiksować. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać ciastka (jedna pełna łyżka na jedno ciastko

Oryginalny smak
Proste Muffiny Pomarańczowe z Makiem 180

subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste Muffiny Pomarańczowe z Makiem Składniki na około 16 sztuk: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 310g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 40g suchego maku 80g cukru 130g masła 210g pomarańczowej(...)marmolady lub dżemu 250ml maślanki lub mleka 2 jajka skórka otarta z 1/2 pomarańczy Syrop: 3 łyżki pomarańczowej marmolady lub dżemu sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy Ciasto: 1. Piekarnik nastawić na 190C na funkcji góra – dół. Blaszkę na babeczki wysmarować masłem i oprószyć mąką ( patrz FILM ) lub wyłożyć papilotkami do pieczenia babeczek. 2. Do rondelka przełożyć masło, dodać marmoladę

Mała Cukierenka
ROGALE DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ 154

drożdże. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, robimy wgłębienie do którego wlewamy mleko z drożdżami. Delikatnie mieszamy z mąką i odstawiamy do podrośnięcia. Dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto,  powoli wlewamy mleko tak, żeby nasze ciasto było miękkie i sprężyste. Dobrze zagniatamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na pół. Wałkujemy okrąg, dzielimy(...)trójkątów. Przy długim brzegu nakładamy łyżeczkę twardej marmolady. Zwijamy rogale, z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. Odstawiamy na chwilę do napuszenia. Smarujemy mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 st. C ok. 20-25 minut. Smacznego

Pani na deser
Chlebki z papryką i serem feta 148

Dzień dobry! Wiecie jaki zapach jest moim ulubionym w domu? Zapach drożdży. Więc jak tylko mam czas i drożdże w lodówce to staram się robić jak najczęściej coś z ciasta drożdżowego. Tym razem postawiłam na trochę greckie smaki czyli chlebki/drożdżówki z papryką, cebulą, serem feta i oregano. Pachną ciepłem i wakacyjnym słońcem. Więc jeżeli tęsknicie za latem to zdecydowanie(...)polecam Wam je zrobić. Na pewno rozświetlą Wasz dzień :) Składniki na ok. 13 chlebków: Ciasto: 400g mąki (u mnie orkiszowa typ 750) 25g świeżych drożdży 1 szkl. ciepłej wody 1/3 szkl. oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli + 1/2 cebuli 1/2 papryki 1/4 kostki sera feta 1 łyżeczka oregano Sól 1 jajko Przygotowanie: Zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce

Czarnawisienka
Jogurtowa panna cotta z musem truskawkowym 201

delikatnie wypełniamy kremem jogurtowym *** *** Desery ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin – do stężenia *** *** Desery możemy przyozdobić przed podaniem truskawkami lub innymi owocami *** *** SMACZNEGO ***   Polecam również: WALENTYNKOWE CIASTO BEZ PIECZENIA PRZEPIS TUTAJ BABKA Z SERDUSZKIEM PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Jogurtowa panna cotta z musem truskawkowym pochodzi

Blog z Apetytem
Wiedźmiński chleb na zakwasie pszennym 100

najlepiej wyrabiać w maszynie do wyrabiania , ale jeśli takowej nie macie , trzeba pomęczyć się ręcznie . Wszystkie składniki wkładamy do maszyny i wyrabiamy do czasu aż powstanie sprężyste , lekko kleiste ciasto . Przekładamy je do miski natartej olejem , nakrywamy szczelnie folią spożywczą i umieszczamy w cieplutkim miejscu na trzy godziny . Raz na godzinę zagniatamy , ciasto trzykrotnie i ponownie pozostawiamy w spokoju(...)czasie przekładamy do formy lub innego naczynia ( użyłam makutry , ale nie polecam ciężko wydobyć ciasto ) obficie oprószonego mąką i odstawiamy ponownie przykryte folią do wyrośnięcia , tym razem na cztery godziny . W tym czasie już nic nie robimy z naszym ciastem chlebowym . Jak chleb wyrośnie kilkukrotnie powiększając swoją objętość , nagrzewamy piekarnik do 240 C , bez termoobiegu , razem z blaszką do pieczenia

Ogrodnik w podróży
Sernik borówkowy na zimno 138

smak  Przygotowanie masy serowo-borówkowej z liofilizowanych borówek jest dziecinnie proste - wystarczy wymieszać oba składniki, a później połączyć ze śmietaną ubitą z cukrem. Sernik borówkowy na zimno to ciasto, które nigdy się nie znudzi, pyszny deser na każdą pogodę i niepogodę - bez względu na to czy za oknem ziąb i plucha czy piękne słoneczko. Jeśli spodziewacie się gości, albo(...)poszukujecie idealnego przepisu na ciasto bez pieczenia, to ten wyjątkowo prosty sernik borówkowy na zimno z serków homogenizowanych będzie przysłowiowym strzałem w dziesiątkę. Sernik borówkowy na zimno - proporcje na tortownicę o średnicy około 24 cm lub kilka ramekinów 5 serków homogenizowanych naturalnych lub o smaku waniliowym (po około 140 g każdy)  250 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pierogi z łososiem i brokułem 138

Pomysł na te pierogi znalazłam tutaj ( klik ). U mnie więcej łososia, bo lubimy. Wszystko doprawione solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyszły super. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki ciasto: 600 g mąki pszennej tortowej 250 ml gorącej wody (60-70 stopni) 1 jajko 2 łyżki oleju lub oliwy 1/2 łyżeczki soli Farsz: 1 brokuł około 300 g łososia gałka(...)brokuła gotujemy na parze. Lekko przestudzonego dajemy do miski i rozdrabniamy widelcem.  Dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszamy. Odstawiamy. 2.  Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto, do momentu, aż będzie ono jednolite i gładkie i będzie odchodziło nam od dłoni. 3.  Ciasto dzielimy na dwie lub więcej części, wałkujemy każdy

kruche babeczki
Tort makaronowy z czerwoną soczewicą 142

Tort makaronowy z czerwoną soczewicą to dobry pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Wygląda imponująco i pracochłonnie, a wcale tak nie jest. Można zrobić z go

dolcevitainmykitchen
Ciasto z białek 90

Zastanawiacie się, jakie ciasto zrobić z białek? Znudziła Wam się beza, a może nie jesteście specjalistami w jej robieniu, a co do makaroników... to już zupełnie boicie się za nie zabrać? Kochani, nic prostszego zróbcie proste i delikatne ciasto z białek. Mnie ono bardziej smakuje, niż tradycyjny biszkopt. Porównywalne w smaku, ale zdecydowanie bardziej lekkie. Zasada przygotowania tego ciasta jest(...)urozmaicić możecie dodać owoce, bakalie, przełożyć kremem, czy polać czekoladą. Ja do swojego dodałam jedynie jabłka, a został zjedzony tak szybko, że do zdjęcia musiałam przypilnować sobie kilka kawałków ciasta

Z Hrabiną w kuchni

Proponowane wyszukiwania