składniki: 100 g ryżu, suchego 100 g kukurydzy z puszki ok. 240 g czerwonej fasoli z puszki 1/2 cebuli czerwonej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki czerwonej
Domowy Smak JedzeniaŚwięta, Święta..., a po Świętach pozostały resztki ciasta. Nie wyrzucaj go, tylko daj drugie życie i zrób domowe pralinki, idealne na jeden kęs- bajaderki. Wystarczy 'stare' ciasto drobno pokruszyć i trzymać się zasady, że na każde 100 g ciasta przypada 1 łyżka serka mascarpone oraz 1 łyżka roztopionej, białej czekolady. Następnie uformuj zgrabne kulki, wstaw do lodówki na 10 minut(...)następnie obtocz w orzechach, kakao, wiórkach kokosowych czy polej roztopioną czekoladą. Moje bajaderki są ze szpinakowego ciasta, stąd zielony kolor 😜 Smacznego
Kraina Miodem Płynącaskładniki: 200 g sera żółtego 200 g szynki, ulubionej, używanej do sałatek 5 ogórków konserwowych 1 mały pęczek świeżej natki pietruszki lub szczypiorku 3 łyżki majonezu
Domowy Smak JedzeniaDynia, moja ulubiona i najczęściej wybierana w sezonie jesiennym. Z dyni do tej pory głównie przygotowywałam wytrawne potrawy, teraz przyszła pora na ciasto dyniowe z pysznym kremem na bazie serka mascarpone. Ciasto dyniowe z mascarpone 4 jajka 250 g cukru 185 ml oleju słonecznikowego 2 łyżeczki cynamonu 400 g startej na tarce o grubych oczkach dyni 55 g orzechów(...)cukrem i cynamonem, dodając stopniowo olej. Następnie dodajemy dynię i orzechy włoskie, całość dobrze mieszamy. Przesiewamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenie. Pieczemy 60 minut w 170 stopniach. Ciasto pozostawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem, dodając stopniowo mascarpone. Kremem przekładamy ciasto, połową smarując wierzch. Można ozdobić orzechami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trine,, W Wigilię Bożego Narodzenia niechaj Gwiazda Pokoju drogę nam wskaże Zapomnijmy o uprzedzeniach Magia świat niech zjedna nas wszystkich“. Kochani, z serca dziekuję wszystkim za dobre
dolcevitainmykitchenDzień dobry Jak tam Wasze brzuszki po Wigilii i pierwszym dniu Świąt? Jeśli już zdążyliście zjeść wszystkie pyszne ciasta, które upiekliscie na Święta, to proponuję przyrządzić ten mega łatwy i bardzo smaczny sernik gotowany. Przygotowanie tego sernika zajmie Wam dosłownie kilkanaście minut, a pałaszowanie sprawi dużo radości Składniki: – 1kg sera (używam sera z wiaderka z firmy Piątnica(...)będą powstawać pękające pecherzyki powietrza. Masę serową zdjąć z ognia i wystudzić (około 10 minut). Następnie wlać masę na spód herbatnikowo- orzechowy i starannie ją rozprowadzić. Tak przygotowane ciasto schować na kilka godzin do lodówki aby stężało. Resztę masy kajmakowej podgrzać, rozprowadzić po wierzchu ciasta i udekorować płatkami migdałów. Smacznego Artykuł Sernik kajmakowy (gotowany) pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki ArmineSkładniki : • 4 filety śledziowe a’la Matjas • 1 duża cebula • 4 suszone grzyby • 50 ml oleju • 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego • 2 łyżki octu • 2 ziarenka
KUCHNIA POLSKAUwielbiam sernik z galaretką, więc dzisiaj zapraszam Was na przepis na sernik z galaretką w ekspresowym wydaniu. To ciasto po prostu pachnie świętami. Spód zrobiłam z pokruszonych pierników, a galaretkę z czerwonej borówki. Sernik to takie uniwersalne ciasto. Piekę je w niskiej temperaturze. Jest równomiernie wyrośnięty i nie opada. Idealny aby go polać galaretką. Sernik z galaretką upiekłam ze zmielonego(...)Sernik upiekłam bez masła. Właściwie już od kilku lat piekę właśnie taki kremowy sernik na szybkiego bez tłuszczu, na ciasteczkowym spodzie. Na święta warto przygotować spód z pokruszonych pierniczków. Ciasto będzie wtedy jeszcze bardziej świąteczne. Poza ser świetnie pasuje z korzennymi piernikami. Sernik z galaretką Składniki: na foremkę o średnicy 23 cm 500 g twarogu 200 g cukru pudru
codojedzeniaSkładniki: Ciasto: 220 g buraków 100 g czekolady deserowej 100 g czekolady gorzkiej 200 g masła 3 duże jajka 200 g cukru 100 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao masło do smarowania formy mąka pszenna do smarowania formy Mus malinowo - buraczany: 220 g buraków 200 g malin (mrożonych lub świeżych(...)żelatyny w proszku 40 ml zimnej wody 600 ml śmietanki 30% 200 g białej czekolady sok z 1/2 limonki Sposób wykonania: Wszystkie buraki (do ciasta i do musu) gotujemy do miękkości w mundurkach. Po wystudzeniu obieramy je i miksujemy blenderem na gładko. Brownie: Czekolady z masłem topimy w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem za pomocą rózgi. Mąkę łączymy
Qchnia po prostuskładniki: 4 buraki czerwone 4 filety śledziowe, marynowane 1 cebula majonez sól, pieprz wykonanie: Buraczki dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości. Następnie studzimy, obieramy i kroimy
Domowy Smak Jedzeniaprzyprawę do piernika, kawę zbożową (można pominąć), wbijamy 1 jajko i dodajemy z 3 krople aromatu (można pominąć). Na koniec dodajemy posiekane masło. Całość zagniatamy tak długo, aż z ciasta da się uformować kule (w razie potrzeby można dodać odrobinę miodu, jeśli ciasto źle się lepi lub podsypać rękę odrobiną mąki, jeśli ciasto wyjdzie zbyt klejące). Nagrzewamy piekarnik(...)stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Stolnicę lub matę podsypujemy delikatnie mąką. Odrywamy kawek ciasta i rozwałkowujemy na grubość od 3 mm do 5 mm (u mnie około 4 mm). wykrawamy dowolne wzory. Pierniczki układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 12 minut (czas pieczenia różny w zależności od grubości pierniczków i piekarnika, pierniczki należy obserwować
Słodkie okruszkifraiche. Skropione cytryną, z koprem smakują niebotycznie nieziemsko. Widzimy, czytamy i słyszymy się w Nowym Roku. Wszystkiego dobrego, hej! Składniki (na kilkadziesiąt pierogów ale mniej niż 30): Ciasto doskonałe: 220 gramów mąki pszennej typ 550 110 ml wrzątku 30 gramów masła płaska łyżeczka soli Farsz doskonały: 150 gramów świeżego łososia 75 gramów łososia(...)odwrotnie proporcjonalny do redukcji masy ciała. Żart. Dodatki: masło klarowane do odsmażenia pierogów creme fraiche koper sok z cytryny Niezmiennie i od lat ciasto na pierogi przygotowuję tak. Wrzątek mieszam z masłem i solą a następnie z mąką. Energicznie mieszam składniki łyżką a następnie wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto dłonią kilka minut. Przykrywam lnianą
Mango PapajaNajbardziej wyczuwalnym składnikiem jest wędzony boczek ale oczywiście nie brakuje aromatu pieczarek i dyni. Dodatkowo trzeba przyznać, że po wyjęciu z pieca świetnie pachnie i prezentuje się rewelacyjnie. Składniki Ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki zimnego masła 1/3 szklanki wody Łyżka oliwy z oliwek Szczypta soli Szczypta cukru Góra: 200 g boczku wędzonego 250 g pieczarek Mały kawałek dyni(...)łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę soli i cukru, 1/3 szklanki wody oraz drobno posiekane pół kostki zimnego masła. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy za pomocą ręki. Tak wyrobione ciasto wykładamy bezpośrednio do naszej formy na tartę. Na całej powierzchni nakłuwamy ciasto widelcem i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Boczek kroimy w kosteczkę lub paseczki. Pieczarki kroimy w plastry
Programista w kuchnisobą do szkoły czy pracy. Jeżeli lubicie słodkie dania warto posypać je dodatkowo cukrem pudrem, dzięki czemu będą smakować jeszcze lepiej. Inspiracją do zrobienia naleśników był przepis: jak zrobić ciasto na naleśniki . Mój przepis jest nieco inny, jednak warto tam zajrzeć i sprawdzić zdjęcia jak przygotować naleśniki krok po kroku i wybrać jedną z wersji. Obie są równie dobre(...)mąkę ciągle mieszając, aż masa stanie się gęstej konsystencji. Na końcu dodajemy sodę oczyszczaną i wodę mineralną. Jeszcze raz wszystko mieszamy. Patelnie natłuszczamy olejem do smażenia i mocno rozgrzewamy. Ciasto najlepiej rozprowadzić po patelni pochylając ją w różnych kierunkach. Dzięki temu rozleje się równomiernie. Smażymy z każdej strony, aż nasz naleśnik się zarumieni. Jeżeli ciasto na patelni okaże się zbyt
Programista w kuchniPrzed świętami każdy zabiegany, mamy sporo pracy ale piernik na stole być musi. Kto nie nastawił ciasta na piernik staropolski to nic straconego, ponieważ ten piernik nie potrzebuje leżakowania i można go upiec na ostatnią chwilę. Pachnący przyprawą i przełożony kremem grysikowym oraz powidłami śliwkowymi. Składniki: Ciasto na piernik: 5 jajek 1 szkl cukru 250 g miodu 1 szkl oleju(...)herbatę. Następnie porcjami wsypujemy suche składniki i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników. Formę o wymiarach 24*35 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić i przekroić wzdłuż dwa razy uzyskując trzy placki. Krem grysikowy
Ala piecze i gotuje