Lekki i smaczny sernik ze śmietanką i białą czekoladą. Idealny na domowe spotkania. Dla mnie strzałem w dziesiątkę było przełamanie słodyczy ciasta owocem granatu. 100 g okrągłych biszkoptów 330 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 350 g serków waniliowych 100 g białej czekolady 2,5 łyżki żelatyny 200 ml ciepłej wody 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka wrzątku(...)oraz przestudzoną żelatynę. Miksujemy na wolnych obrotach. Gotową masę przelewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Na serniku rozkładamy owoce granatu, zalewamy ostudzoną galaretką. Ciasto chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia
VioletoweKucharzenielekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia. 3. Do miski przełożyć mąkę, jajka, ziemniaki i szczyptę soli, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką). Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kształt wałka i pokroić na równe części (z całości ciasta wychodzi około
Szalona Kuchnia Ewelinyskładniki: ok. 1000 g ziemniaków sól ok. 2 łyżki oleju wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w słupki. Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, solimy i gotujemy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 40 g mąki ziemniaczanej 2 żółtka 100 ml śmietanki kremówki 36% 3-4 łyżki kremu czekoladowo orzechowego, do smaku
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 250 g płatków owsianych 150 g masła 70 g cukru brązowego 70 g miodu 50 g aronii kandyzowanej Helio 60 g czarnej porzeczki kandyzowanej Helio
Domowy Smak JedzeniaRobiłam te ciasteczka z kursantami na szkoleniu cukierniczym i zrobiły taką furorę, że postanowiłam przygotować przepis również na bloga! Są fantastyczne! Delikatne, chrupiące, kruche ciasto nadziewane pysznym kremem cynamonowym ( nie przesadnie cynamonowym! ) jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawy. Ciasteczka robi się błyskawicznie, ale radzę pozostawić je na noc w lodówce – zdecydowanie łatwiej później pokroić równe, piękne roladki albo kółeczka(...)dajcie znać jak smakowały! SKŁADNIKI: NADZIENIE CYNAMONOWE: * masło – 80 g * brązowy cukier – 4 łyżki * miód wielokwiatowy – 1 pełna łyżka * cynamon – 1 łyżka * mąka pszenna – 2 łyżki * sól – 1 szczypta CIASTO: * masło min. 82% – 230 g * cukier puder – 4 czubate łyżki * sól – 1 szczypta * wanilia ( ziarna ) – z 1 laski * jajko L – 1 szt * mąka pszenna – ok. 450 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : NADZIENIE
Ostra na Słodkojest mega pyszne ciasto i czy nazwać je szarlotką z kruszonką czy tartą z jabłkami smakuje obłędnie. To jest szarlotka idealna, jak spróbujecie ją upiec zrozumiecie co mówię. Ja mówi lo z Pistachio idealne ciasto podgrzane w piekarniku - nie mikrofali - z kulką lodów waniliowych. Rozmarzyliście się ze mną? no to teraz do sklepu po kilka gatunków jabłek i pieczemy, jest(...)prosto. A lo dziękuję za ten przepis. Ciasto z jabłkami - tarta to czy nie? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietakie zrobić musisz mieć patelnię najlepiej do naleśników, ma ona niski rant dzięki czemu z łatwością możesz obracać naleśniki. Szeroka wygodna łopatka do obracania naleśników. Przepis na ciasto na naleśniki - 1 kubek (pojemność 500ml) mąki tortowej - 500 ml wody gazowanej - 300 ml zimnego mleka - 2 jajka zerówki + 1 żółtko - 80 ml oleju rzepakowego - 1 łyżka proszku budyniowego(...)łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki rozpuszczonego masła W/w składniki wymieszaj bardzo dokładnie ze sobą, ciasto musi być lejące się i rzadkie. Miskę z ciastem odstaw na godzinę do lodówki. Wyjmij ciasto jeśli zgęstniało dodaj 100 ml mleka, wymieszaj. Smaż bardzo cienkie naleśniki, ja olej dodaję na patelnię tylko przy smażeniu pierwszego naleśnika potem już nie ma takiej
SMYKWKUCHNIdokładnie mieszamy aby przyprawy pokryły wszystkie kawałki mięsa. Odstawiamy całość na minimum 30 minut do lodówki (pamiętajmy, aby kurczaka wyciągnąć przed smażeniem chwilę wcześniej, aby nabrał temperatury pokojowej). Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, jajka i doprawiamy całość niewielką ilością soli, pieprzu i chili. Miksujemy dłuższą chwilę, aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Ciasto powinno przypominać gęstą śmietanę. Kurczaka(...)zalewamy ciastem. Do miski z pokrywką (lub jakiegoś garnka) wsypujemy mąkę.Wkładamy tam po kilka kawałków kurczaka (nie za dużo), zamykamy pokrywkę i potrząsamy miską, aby mąką pokryła mięso. Mąki nie należy dociskać do kawałków kurczaka. Tak przygotowane mięso smażymy na średnim ogniu na złoto z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z dowolnymi dodatkami lub wykorzystujemy
Słodkie okruszkinaszej chałki. Nie jest jednak pleciony jak chałka, ale zawsze upieczony w kasetowej foremce, z apetycznym nacięciem na górze i usiany mnóstwem rodzynek. Stuten od chałki różni także struktura ciasta, jest bardziej zwięzła. Stuten jest przepyszny, a w czasach gdy nie piekłam jeszcze ciast drożdżowych to było najczęściej kupowane przeze mnie pieczywo. Dalej uwielbiam drożdżowe wypieki teraz jednak tylko domowe(...)kubeczku drożdże do upłynnienia do misy przesiać mąkę, dodać mleko z nadtopionym masłem, płynne drożdże, sól, jajko i cukier. Przy pomocy haka zagnieść gładkie, odstające od brzegów misy ciasto. Na koniec wmieszać rodzynki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości wyrośnięte ciasto wyrzucić na blat, jeszcze raz zagnieść (odgazować) i uformować w 25 cm rolkę. Ułożyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!owsianych, łyżkę proszku do pieczenia, łyżeczkę cynamonu, sól, zmiksuj całość. Dodaj do misy mokre składniki oprócz oleju: szklankę tartej marchewki, 1 jajko, 2 łyżki miodu. Znowu zmiksuj. Dodaj do ciasta olej i zmiksuj po raz ostatni. Dodaj do masy posiekane orzechy. Krok 2 Rozłóż ciasto do kokilek, wypełniając je do 2/3 wysokości. Wstaw do piekarnika i piecz 20-25 minut(...)Sprawdź wykałaczką czy muffiny są gotowe: jeśli patyczek wyciągnięty z babeczki nie jest oblepiony ciastem, są one już gotowe. Odstaw muffiny do całkowitego ostygnięcia. Artykuł FitMuffiny marchewkowe z orzechami bez mąki pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzDziś przedstawiam Wam kolejną odsłonę rogalików, tym razem z dodatkiem piwa w cieście. Przepis pochodzi z moich starych zapisków, sprawdzony wielokrotnie. Rogaliki wychodzą mega kruche, przygotowuje się je bardzo łatwo i szybko. Kto jeszcze nie zna tego przepisu to polecam :) Składniki: * 350 g mąki pszennej * 220 g zimnego masła * 4 łyżki cukru pudru * 1/2 szklanki piwa Dodatkowo: * powidła śliwkowe(...)lukru Wykonanie: Zimne masło pokroić na małe kawałki. Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder, dodawać kawałki masła i wszystko "posiekać" nożem. Na środku kopczyka zrobić wgłębienie, wlać piwo. Ciasto wyrabiać dłońmi tak długo aż będzie miękkie i elastyczne. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub dolać piwa. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około
Zrób to smaczniewaniliowego 1 łyżka cukru Thermomix przepisy. Chałka z kruszonką. Wykonanie: Do naczynia Thermomix wlać mleko, dodać masło, cukier, drożdże. Mieszamy czas 3 min/37 stopni/obr.3. Dodajemy mąkę, sól, jajka. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał. Ciasto wyciągamy na papier do piecznia. Formujemy kulę, przykrywamy ścierką i zostawiamy na ok. 1 godzinę. Po wyrośnięciu ciasta, dzielimy je na 3 lub 4 części(...)zależności kto jaki warkocz formuje). Z ciasta robimy wałki, które zaplatamy w warkocz. Uformowaną chałkę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Chałkę pozostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 min. Wykonanie kruszonki: Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu Thermomix i mieszamy czas 10 s/obr.6. Chałkę przed wsadzeniem do piekarnika smarujemy mlekiem, posypujemy kruszonka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni
Themo przepisykolejny “zweganizowany” przeze mnie przepis, tym razem na popularne ciasto ze słonecznikiem, czyli tzw. słonecznikowiec. To niesamowicie pysznie wilgotne kakaowe biszkopty przełożone karmelową masą z prażonym słonecznikiem przykryte kokosową puszystą pierzynką i posypane prażonym słonecznikiem, a jakże Wyśmienite ciasto, nie tylko do kawy Polecam! Składniki (blaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm): Biszkopt: 2 szklanki (480 ml) mąki orkiszowej(...)papierem do pieczenia i wylewamy na nią czekoladową masę. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni C (ja włączam termoobiegiem) przez około 20-25 minut albo aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy. Upieczony biszkopt lekko studzimy, po czym wyciągamy z formy i wykładamy na blaszkę, żeby przestygł. Następnie po wystudzeniu kroimy podłużnie na pół. Ponch: Do filiżanki wsypujemy kawę
Lamarida.plwaniliowej + tabliczka dowolnej czekolady + olej do smażenia Do miski przesiej mąkę, dodaj skórkę otartą z cytryny, ksylitol, esencję waniliową oraz śmietanę. Wszystkie składniki zagniataj, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj dość cienko. Każdą część ciasta pokrój w pasy o szerokości ok. 7 cm, następnie każdy pas podziel na kwadraty. Na każdym(...)kwadraciku układaj kostkę czekolady, sklejaj ciasto tak aby powstał trójkąt lub prostokąt (i żeby czekolada nie wypłynęła). Do garnka wlej olej, bardzo dobrze go rozgrzej. Następnie smaż koperty ok. 4 minut (powinny być zarumienione). Po upieczeniu wykładaj je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj posypane cukrem pudrem. Smacznego Artykuł Szybkie, karnawałowe koperty z czekoladą pochodzi z serwisu
365 dni dookoła kuchni