ciasto - 163312 przepisów (strona:3906/10888)

Sernikowe renifery na makowym spodzie (bez glutenu, cukru białego) 226

wody Dodatkowo -bezglutenowe precelki -czerwone cukierki MAKOWY SPÓD 1. Suche składniki wymieszać, dodać rozmieszane jajko z ok 1/2 szkl. wody lub mleka. Całość zagnieść, można dodać więcej wody/mleka aby ciasto nie było suche. 2. Ciastem wyłożyć spód tortownicy i wyrównać. Piec w 170’C ok 15-20 minut do zarumienienia, wystudzić. CZEKOLADOWY SERNIK 3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej

Candy Pandas
sałatka śledziowa 171

składniki: 3 filety śledziowe 50 g sera żółtego 1 jajko ugotowane na twardo 1 cebula 2 ogórki kiszone 1 jabłka pieprz do smaku 2 łyżki majonezu

Domowy Smak Jedzenia
Nietypowe sztućce 126

noża (stołowego), mniejszego noża do przystawek (obiadowo-deserowego), noża do ryb, dużego widelca (stołowego), mniejszego widelca do przystawek (obiadowo-deserowego), widelca do ryb, łyżki do zupy (stołowej), widelczyka do ciasta, łyżeczki do herbaty, serwetki i bazy pod talerz, na którym ustawiamy zastawę. Baza ta wyznacza środek całego nakrycia.  Widelec do ślimaków i skorupiaków - Najwięcej niepewności budzą chyba sztućce(...)serów (np. sera mozzarella z pomidorami) i wszelkiego rodzaju pikli, nóż do tortów - ma długie ostrze, dość szerokie, ale węższe niż nóż do ryb; ostry czubek ułatwia porcjowanie ciasta, widelec do zakąsek - ma dwa zęby dłuższe niż w zwykłym widelcu; kładzie się go np. przy wędlinie czy śledziach, widelec do serwowania ryb - ma cztery szerokie, ostre zęby; podajemy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pielmienie(pierogi z surowym mięsem) 163

cebuli i czosnku. Bardzo mi posmakowały! Są specjalnością kuchni rosyjskiej. Najczęściej bywają podawane z gęstą śmietaną lub w bulionie i… w obu tych wersjach są bardzo smaczne Zrobienie ciasta i ulepienie pierogów jest trochę pracochłonne, ale zapewniam, że warto – efekt końcowy jest pyszny   Składniki: 500 g mąki pszennej (poznańskiej) 250 ml ciepłej wody 1 jajko 1 łyżeczka(...)wołowego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz   W głębokiej misce wymieszaj jajko, ciepłą wodę, sól – stopniowo podsypuj mąkę i dłonią wyrabiaj jednolite gładkie ciasto (aż przestanie kleić się do dłoni) . Przykryj ściereczką (by nie wyschło) i odstaw na bok. W drugiej misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól

Kulinarne S.O.S.
Pierogi na Święta- z kaszą gryczaną, grzybami i wątróbką 162

mieszamy ze sobą, jeśli farsz jest za sypki , to dodajemy puree ziemniaczane. U mnie masa na pierogi wyrabiana jest w robocie.Gotowy farsz przykrywamy ściereczką i zabieramy się za robienie ciasta. Składniki na oko -maka tortowa ( bądź maka typu 00 lub mąka na pierogi ) - 1 jajko -wrzątek -olej np.rzepakowy -sól Mąkę oraz olej i jajko mieszamy drewnianymi łyżkami w dużej misie(...)Dolewamy wrzątek i robimy "ciepła kluchę " . Następnie dosypujemy mąki "na oko" i ciągle mieszamy łyżką, bądź obydwoma łyżkami. Kiedy ciasto będzie już scalone ,wykładamy je na stolnicę i wyrabiamy rękoma gładką i lśniącą kulę. Dzielimy ciasto na porcje , odkrawamy tyle ile nam jest potrzebne ,a resztę ciasta przykrywamy ściereczką aby nie wyschło . Wałkujemy wykrawamy kółka i na każde kółko kładziemy

Z Kuchni Do Kuchni
Muffiny warzywne 161

mąkę, jajko, mleko, masło, proszek do pieczenia i sodę. Doprawiamy papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do połączenia. Dodajemy przygotowane warzywa, mozzarellę i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut. Muffinami możemy zajadać się w wersji saute, jednak ja proponuję(...)makę, jajko, mleko, masło, proszek do pieczenia i sodę. Doprawiamy papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do połączenia. Dodajemy przygotowane warzywa, mozzarellę i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut. Muffinami możemy zajadać się w wersji saute, jednak ja proponuję

Pogotujmy.pl
Przepis #193 🎄 Piernikowe ciasto z jabłkami 179

Witajcie, połączenie jabłek z przyprawą korzenną do piernika okazało się bardzo smaczne - zwłaszcza w świątecznym okresie. Ciasto z jabłkami jest wilgotne a dzięki dużej ilości przyprawy do piernika smakuje i pachnie bardzo smakowicie. Dodatek siekanych migdałów na wierzchu nadaje ciastu dodatkowego orzechowego posmaku. Musicie koniecznie spróbować tego połączenia! Wartości odżywcze na całość: 1812 kcal(...)żółtkami i miodem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy jogurtowej dodajemy wymieszaną mąkę. Miksujemy przez chwilę. Dodajemy jabłka oraz ubitą pianę z białek. Dokładnie mieszamy - najlepiej łyżką. Ciasto przekładamy do formy. Wierzch posypujemy siekanymi migdałami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Zamiast migdałów możecie użyć innych siekanych orzechów. Dodatkowo wierzch ciasta można posypać

Health-Fit-Life
Pierogi z mięsem po rosole 134

poniedziałek, idealna pomidorowa z ryżem. Środa pierogi z farszem <3 O tak <3 Składniki 500 g mięsa z rosołu warzywa z rosołu natka pietruszki sól, pieprz Ciasto: 300 g mąki 250 ml wrzątku 1 łyżka masła Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)kruszy się, to regulujcie ją wrzątkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto. Na środek każdego kółka kładziemy farsz, pierogi zlepiamy, wrzucamy do osolonego wrzątku

R'n'G Kitchen
Zdrowe FIT brownie buraczane i konkurs "Moc na talerzu" 202

Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na przepyszne brownie z buraków z orzechami i gorzką czekoladą. Zdrowy deser, mający w składzie produkty uważane za superfoods - na pewno Wam posmakuje. Ciasto jest wartościowe odżywczo i skutecznie zaspokaja apetyt na coś słodkiego :)  Przepis pochodzi z rewelacyjnej książki "Moc na talerzu. Przestań jeść - zacznij się odżywiać" autorstwa dr Mehmeta Oz'a - której recenzję przeczytacie(...)kolei wbijamy po jednym jajku dokładnie łącząc składniki. Dodajemy masę buraczaną i ekstrakt waniliowy. Wsypujemy mąkę i orzechy i szybko mieszamy całość szpatułką, tylko do połączenia składników.  Przelewamy ciasto do naczynia do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy aż lekko urośnie i zacznie stawiać opór przy dotyku, czyli ok 25-30 min. Zostawiamy do ostygnięcia na kratce - całość

Moje Kuchenne Rewelacje
wigilijna zupa z suszonych owoców 175

składniki: 300 g suszonych owoców Helio ok. 1500 ml gorącej wody ok. 60 ml kwaśnej śmietany 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej cynamon, goździki do smaku makaron lub

Domowy Smak Jedzenia
Korzenny placek z jablkami poWeekendowe Lakocie odc.184 197

Jesień w pełni a nawet chyli się ku końcowi. Jakoś mało piekłam w tym roku jabłkowych ciast, postanowiłam więc odczarować ten owoc przygotowując rodzinie ten korzenny, wilgotny i słodki placek. Przepis podpatrzyłam u Lo .  Korzenny placek z jabłkami 130 g miękkiego masła 150 g drobnego cukru 3 lekko roztrzepane jajka 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii 300 g mąki(...)połączenia się składników. Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia i stopniowo, po łyżce, dodajemy do masy jajeczno-maślanej, na zmianę ze śmietaną. Miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy. Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na ćwiartki a następnie każdą ćwiartkę dzielimy na 3 części. Jabłka wrzucamy do miski, posypujemy cukrem i przyprawami, mieszamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
DOMOWA MĄCZKA MIGDAŁOWA 182

cukier kryształ Przygotowanie: Margarynę rozpuścić i pozostawić do wystygnięcia. Migdały bardzo drobno zmielić. Do przesianej mąki dodać zmielone migdały, cukier i cukier migdałowy - wymieszać. Dodać żółtka i margarynę zagnieść ciasto do momentu połączenia składników. Następnie ciasto włożyć do woreczka foliowego i schłodzić około 1 godziny w lodówce.  Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm i wycinamy dowolne(...)cukrem pudrem przesiać. Dodać cukier migdałowy i szczyptę soli. Wymieszać. Do sypkich produktów dodać zimną margarynę i za pomocą siekaczki lub noża wysiekać do momentu powstania kruszonki, następnie zagnieść ciasto na jednolitą masę.Za pomocą foremek do ciasteczek powycinać dowolne kształty, można udekorować cukrem pudrem. Z przepisu wychodzi około 50 sztuk ciasteczek. Piec w temperaturze 200 stopni C około

Ciastka - domowe słodkości
Piernikowe babeczki z solonym karmelem i pomarańczowym serkiem 204

przepis na babeczki, które obok fit nawet nie stały ;) Ale co tam, święta są raz w roku, więc można zaszaleć. Wilgotne, ale zarazem puszyste i delikatne ciasto, wypełnione solonym karmelem, który rozpływa się w ustach. Ozdobiłam je kremowym serkiem mascarpone, wymieszanym z konfiturą pomarańczową. Jeśli szukacie szybkiego sprawdzonego przepisu na świąteczne słodkości, to gwarantuję, że nie będziecie zawiedzeni. ciasto(...)solą i odstawiamy do przestudzenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W jednej misce mieszamy składniki płynne, a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy po łyżce ciasta. Łyżeczką tworzymy mały dołek, który wypełniamy łyżeczką karmelu. Przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Smacznego:) Artykuł Piernikowe babeczki z solonym karmelem

Mienta blog
PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z PIECZARKAMI 124

Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia a przy tym smaczne paszteciki z ciasta francuskiego. Doskonała przekąska imprezowa, dodatek do wigilijnego barszczu, takie na jeden kęs ;)  Przepis jest tak naprawdę bardzo prosty, wystarczy tylko mieć pod ręką ciasto francuskie i pieczarki. Wystarczy chwila na ich przygotowanie. Składniki: * 500 g pieczarek * 1 opakowanie ciasta francuskiego * 1 cebula * 1 jajko * odrobina oleju(...)posypania pasztecików Wykonanie: Pieczarki i cebulę drobno pokroić. Podsmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć do momentu odparowania soku z pieczarek. Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Podzielić na 3 równe pasy wzdłuż krótszego boku. Na środku każdego paska poukładać pieczarki, brzegi założyć na wierzch farszu, dobrze zlepić łączenie. Odwrócić pasy łączeniem do dołu

Zrób to smacznie
TORT BOŻO NARODZENIOWY 135

przestudzoną margarynę - lekko mieszamy, a następnie dodajemy mleko i śmietanę. Wszystko wymieszać za pomocą robota. Na koniec dodawać porcjami przesianą mąkę z sodą i przyprawą do piernika - dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm, której spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.  Piec około 50 - 60 minut w temperaturze(...)ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Na koniec dodać olejek spirytusowy waniliowy. Dobrze wymieszać.  Przełożenie: Biszkopt piernikowy najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzony biszkopt przekroić na 2 części. Dolny spód ciasta nasączyć według uznania esencją kawową i rozsmarować 1/2 masy waniliowej. Następnie położyć drugi blat ciasta, który również nasączyć i rozsmarować pozostałym krem wierzch ciasta i boki tortu cienką warstwą kremu

Ciastka - domowe słodkości