Pyszne kruche ciasto z rabarbarem i bezą, wyczekiwane i nasmaczniejsze z majowych ciast. Nadają się do niego praktycznie każde owoce, lecz beza w towarzystwie kwaśnych owoców jest szczególnie smaczna. Także rabarbar, czerwona porzeczka, agrest czy jeżyny są tu połączeniem idealnym. Bardzo lubię wszelkie słodkości, nie wyobrażam sobie niedzieli bez kawałka domowego ciasta do kawy. Nie przepadam jednak za skomplikowanymi przepisami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukru pudru 140 g masła 2 żółtka 2 łyżki śmietany 1 kg delikatnego twarogu 200 ml śmietany 12% 1 szklanka cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny wykonanie: Składniki na kruche ciasto łączę na stolnicy i zagniatam do powstania gładkiego, jednolitego ciasta. Wałkuję na placek o grubości około 4 mm i wycinam okręgi nieco większe, niż górny obwód foremek. Ciastem dokładnie wylepiam
babka w formieebollizione e fate cuocere per circa 30 minuti, mescolando di tanto in tanto. Tortille W naczyniu mieszamy oba rodzaje mąki z 1 łyżeczką soli, robimy w środku wgłębienie . Ciasto w yrabiamy, stopniowo wlewając wodę. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok . 30 minut do lodówki. Ciasto dzielimy
La grande e la piccola cuocaJako, że sezon na rabarbar w pełni przygotowałam dla Was zestawienie przepisów na ciasta i desery z wykorzystaniem tego warzywa, tak bo mimo słodkiego smaku niektórych jego odmian rabarbar to warzywo. Warto go spożywać ze względu na jego właściwości antyoksydacyjne, które zawdzięcza zawartości witamin (C, E, A) i związków polifenolowych. Przeciwutleniacze te zapobiegają szkodliwej aktywności wolnych rodników w organizmie, hamują(...)działanie przeciwzapalne i antyalergiczne. Jednak ze względu na obecność w nim kwasu szczawiowego niewskazany jest dla osób z dolegliwościami nerek oraz układu trawiennego. Ja robiłam już błyskawiczne ciasto z rabarbarem i na pewno zrobię jeszcze jakieś drożdżowe i obowiązkowo kompot. A Wy co z niego przyrządzacie? Błyskawiczne ciasto z rabarbarem Kruche z rabarbarem i malinami Drożdżowe z rabarbarem
Cynamonowe szczęścieczasie urodził nam się drugi, syn, kupiliśmy mieszkanie 🥰 Ale mimo tego, postanowiłam wrócić. A zatem przestawiam Wam roladkę z kurczakiem, pieczarkami, papryką i serem :) Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 0.5kg pieczarek 1 pojedyncza średniej wielkości pierś z kurczaka Pół papryki czerwonej Ok 30 dag sera żółtego ( u mnie gouda ) Przyprawa do gyrosa Olej Żółtko Przygotowanie Pierś opłukałam, pokroiłam(...)podsmażam . Paprykę wydrążam, kroje w mniejszą kostkę .Pieczarki obieram, siekam w cienkie plasterki, następnie wrzucam na rozgrzaną patelnię i podsmażam. Ser trę na tarce o małych oczkach. Rozwijam ciasto francuskie i nakładam: Mięsko,papryka, pieczarki, ser . :) *ciasto układam pionowo i nakładam na całą długość farsz ( UWAGA: zostawiam wolne boki ok 2 cm i koniec ciasta ok 2 cm ) pomału zawijam
Domowa Kuchnia u Mamyskórkę pomarańczy i wlać olej. Zmiksować. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Foremkę, w której piekł się biszkopt wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy paski ciasta tak, żeby odstępy między nimi miały taką samą szerokość jak ciasto. Przerwy wypełniamy masą serową. Na masę serową nakładamy po pasku ciasta, a pomiędzy nie znowu(...)układamy kolejne warstwy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy około 40 minut. Studzimy. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Pyszności SłodkościPuszyste bułeczki maślane są idealne do porannej kawy na śniadanie. Składniki: Ciasto: 4 żółtka pół szklanki oleju 50g drożdży 3 łyżki cukru szczypta soli 1 szklanka mleka 1 cukier wanilinowy ok. pół kg mąki pszennej Kruszonka: 70g masła 100g mąki 4 łyżki cukru Drożdże mieszamy z jedną łyżeczką cukru, 1/4 szklanki ciepłego mleka, szczyptą soli(...)dwoma łyżkami mąki. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy pozostałe mleko, olej, wyrośnięte drożdże i mąkę. Dokładnie wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie robimy kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło i cukier. Rozcieramy palcami składniki, aż powstanie drobna kruszonka. Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki, smarujemy
Pyszności Słodkościrówne. Przekładałam podrumienione placki na drugą patelnię większą postawioną na małym ogniu, aby się dopiekły. Więc szło to sprawnie. Do placków dodałam pokrojone w plasterki banany. Nie mieszałam z ciastem, tylko po wyłożeniu porcji ciasta na patelnię, układałam po 4-5 plasterków bananów i odrobinę przykrywałam ciastem. Można użyć innych owoców, ale owoce typu truskawki czy porzeczki puszczają(...)jajek, 80g miękkiego masła, 300g mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej, 270ml mleka, 2 łyżeczki cukru, 2,5 łyżeczki sody spożywczej, sól do smaku, ewentualnie do tej porcji ciasta 4 banany. Ser miksujemy z masłem na puch. Dodajemy jajko i żółtka cały czas miksując. Następnie dodajemy sodę, sól, cukier i stopniowo mąkę i mleko cały czas miksując Ubijamy pianę
Leśny ZakątekPomarańczowe ciasto z czekoladą. Miękkie, proste do zrobienia i bardzo aromatyczne. Składniki: 110 g masła 100 g gorzkiej czekolady 200 g marmolady pomarańczowej 2 jajka 100 g cukru 130 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Masło i czekoladę roztapiamy na patelni. Całość mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Marmoladę, jajka i przestudzoną czekoladę(...)Wymieszane składniki suche dosypujemy do składników mokrych. Całość ponownie mieszamy widelcem do połączenia się składników. Keksówkę o górnych wymiarach 10 cm x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka. U mnie trwa to około 55 minut. Piekę na grzałkach: dolna + termoobieg. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy
Smak mojego domuserników, jakie jadłam. Nie jest przesłodzony, gdyż nie dodałam do niego dodatkowo cukru - słodzony jest tylko masą kajmakową, która dla mnie jest wystarczająco słodka. Ale jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta to możecie dodać trochę cukru do masy serowej. Dodatek popcornu na wierzchu nie tylko super się prezentuje, ale również świetnie komponuje się z masą krówkową. Dzięki temu całość zyskała oryginalny(...)seria 600 SteamBake EOD5C71Z A oto jego zalety: przycisk SteamBake - wystarczy nalać wody do komory na dnie piekarnika i nacisnąć przycisk SteamBake, aby zapewnić dostateczną wilgotność, która wspomaga wyrastanie ciasta, dzięki czemu pozostaje delikatne i miękkie w środku. Gorące powietrze tworzy się złocistą, chrupiącą skórkę. Dzięki funkcji pary ciasta nie pękają, a mięso czy ryby się nie wysuszają. termosonda
Kuchnia MagdaLenyŁabędzi Puch to zdecydowanie ciasto, które mocno kojarzy mi się z moją mamą. W sumie też zawsze je razem robimy. Maj jest miesiącem gdzie kombinujemy i myślimy jaki prezent na Dzień Mamy możemy Jej sprawić, a czasem najlepszym rozwiązaniem jest właśnie... CIASTO. U mnie Łabędzi Puch jest w wersji lżejszej, bardziej dietetycznej i trochę odchudzonej. Nie jest to ciasto
Czarnawisienkafarina 00 1 cucchiaino di sale 175 ml - 200 ml wody PRZYGOTOWANIE W naczyniu mieszamy oba rodzaje mąki z 1 łyżeczką soli, robimy w środku wgłębienie . Ciasto w yrabiamy, stopniowo wlewając wodę. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok . 30 minut do lodówki. **** PREPARAZIONE Setacciate in una ciotola(...)sale. Iniziate ad impastare, versando a filo l'acqua fino ad ottenere un composto omogeneo. Coprite con una pellicola e lasciate per circa 30 minuti in frigorifero. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje wielkości jaja . Formujemy okrągłe bułeczki, które rozwałkowujemy na okrągłe placki o średnicy ok. 15 cm. **** Dividete l'impasto in panetti della dimensione di un uovo. Impastate ogni
La grande e la piccola cuocaUwielbiam chaczapuri i kiedy nie mam czasu na długie wyrabianie ciasta, zawsze sięgam po ten prosty przepis na ekspresowe chaczapuri. Spróbujcie raz, a z pewnością pokochacie ten smak, delikatność i łatwość wykonania. Przy dzisiejszym kucharzeniu pomagał mi mój wspaniały mały Kuchcik. Uformował dwa placki, więc sami widzicie, jakie to jest dziecinnie proste Ten przepis, to świetny patent na „posprzątanie(...)rozpuścić i wystudzić. Kefir wymieszać ze śmietaną, cukrem, solą i sodą. Dodać masło, wymieszać dokładnie, aż całość trochę się spieni. Następnie stopniowo dodać mąkę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Sery zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać śmietanę, przyprawić wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 4 równe części. Pierwszą z nich rozwałkować na okrągły placek
Smaki Arminewymieszać. Do tej ciepłej mieszanki wsypać drożdże, dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Przelać mieszankę do dużej miski., Powoli dodając mąkę przesianą razem z solą zagnieść i wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce (około 35-40 stopni) na 45-60minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto
Smaki Armine