Słodkie, chrupiące ciasteczka, pięknie pachną i apatycznie wyglądają. Na weekendowe spotkanie będą idealne. Składniki: ciasto - 500 g mąki pszennej - 250 g margaryny - 120 g cukru - 3 łyżki śmietany 18 % - pół łyżeczki octu winnego - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 żółtko oraz - 1 białko - 100 g cukru - wiórki kokosowe Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy, zagniatamy(...)schładzamy w lodówce minimum 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Każde z nich smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem wymieszanym z wiórkami kokosowymi. Ciasta pieczemy w 180 C przez około 15 minut
Zainspirowana w kuchnipierwszy Dzień Wiosny. Co powiecie na wiosenny deser i to taki ekspresowy, a do tego pyszny? Domowa karpatka z musem malinowym, którą robi się szybko, bo nie trzeba piec ciasta tylko wystarczy użyć gotowych ciast francuskich. Prawda, że to genialne? Pomysł co prawda nie jest mój tylko autora portalu Knurr.pl ale polecam go z czystym sercem. I zapraszam do przygotowania(...)tego ciasta. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniknajtańszych urządzeń, to jednak jest nieoceniona w przypadku, gdy dom zamieszkuje kilka osób lub często odwiedzają nas goście Robota kuchennego – wielozadaniowca, który jest bardzo pomocny szczególnie przy wytwarzaniu ciast Blender ręczny – pomoże nam m. in. w przygotowaniu szybkiego deseru Opiekacz do kanapek i/lub toster – sposób na szybki i jednocześnie ciepły posiłek Radio – tego typu gadżety do kuchni również są mile(...)Zestaw noży i sztućców Komplet szklanek i kubków Zastawa stołowa Zestaw garnków Co najmniej dwie patelnie (większa i mniejsza) Deska do krojenia Drewniana łyżka Widelec do pieczeni Blachy do ciast Talerzyki deserowe i pucharki Naczynia żaroodporne Cukiernica, solniczka oraz pieprzniczka Kosz na śmieci Gąbeczki i płyn do naczyń Nieraz niezbędnymi i jednocześnie bardzo przydatnymi rzeczami w kuchni są ponadto: Obieraczka
Kulinarne PrzebojeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso
Domowe ciastazmielone) i mieszamy. Robimy dołeczek i wlewamy mleko z drożdżami, delikatnie zasypujemy mąką i odstawiamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy jajko, olej i cukier waniliowy. Zagniatamy na gładkie i sprężyste ciasto. Przykrywamy i odkładamy do wyrośnięcia. SER: Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy i próbujemy. Jeśli trzeba dosładzamy wg. potrzeb. Wyrośnięte ciasto dzielimy(...)równe części. Wałkujemy prostokąt. Smarujemy 1/4 sera. Ciasto składamy do dłuższego boku. Teraz kroimy w paski, łapiemy za dwa końce i przekręcamy każdy w przeciwną stronę. Układamy na blaszce od piekarnika, wykładamy papierem do pieczenia. Z pozostałymi częściami ciasta i sera postępujemy tak samo. Bułeczki odkładamy do napuszenia (ok. 20-30 minut). Smarujemy białkiem i pieczemy
Pani na deserjeszcze nikt nie podjął się tego… Drukuj Proporcje na: 30 sztuk Czas przygotowania: 1,5 godziny Czas pieczenia/gotowania: 15 minut Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Ciasto: 275 g mąki pszennej 100 ml oleju (użyłam rzepakowego) 50 g cukru 50 ml mleka roślinnego 1 łyżka płatków owsianych + 3 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)oleju kokosowego (polecam ze sklepu ymt24.pl – https://ymt24.pl/oleje-kokosowe ) 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: marmolada kokos i/lub posiekane orzechy do obtoczenia przygotowanie Jako pierwsze przygotujemy ciasto. Płatki owsiane zmiel (możesz też użyć mąki owsianej lub zmielonego siemienia lnianego) i wymieszaj z gorącą wodą. Odstaw na 15 minut. Do miski daj olej, cukier oraz cukier waniliowy. Całość
Via GustoSzwedzki tort kanapkowy pięknie wygląda na każdym przyjęciu, a nawet na stole wielkanocnym. Smörgåstårta to danie popularne w całej Skandynawii. Wyglądem przypomina tort z kremem, a
dolcevitainmykitchenChaczapuri gruziński placek z serem i jajkiem Z podanych składników wyszło 2 szt. Ale śmiało można podzielić ciasto na 3 części. 220 gram mąki orkiszowej 15 gram świeżych drożdży ok 3/4 szklanki letniej wody 2 łyżeczki oliwy sól do smaku szczypta cukru opakowanie serka koziego 1/2 opakowania sera owczego 2 jaja szczypiorek Mąkę umieścić na stolicy, zrobić(...)dołek, dodać drożdże, cukier, wlej 1/2 szklanki letniej wody (jeśli trzeba dodaj resztę), sól i zagnieść cisto. Dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Po około 40 minutach wyjąć ciasto i podzielić na 2 lub trzy części. Ciasto rozwałkować w okrągły placek. zawinąć brzegi do środka a boki zlepić w charakterystyczną łódeczkę. Zetrzeć ser owczy na średnich oczkach. Spód ciasta
AZgotuj!dodać mąkę, sól, słodzidło i proszek do pieczenia i wszytko dokładnie wymieszać. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach, pomidora pokroić w cienkie plasterki. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, połowę ciasta wyłożyć na patelnie, nawilżyć łyżkę i rozprowadzić ciasto po patelni formując placek. Smażyć pod pokrywką z dziurką na małym ogniu. Kiedy wierzch delikatnie się zetnie wyłożyć połowę startego sera(...)plasterki pomidora, następnie wyłożyć drugą połowę ciasta i również mokrą łyżką rozprowadzić ciasto tak aby pokryło ser i pomidory. Smażyć pod pokrywką z dziurką przez około 2-3 minuty, następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 4-5 minut. Gotowy placek posypać resztą sera i zdjąć z ognia. Smacznego Placek twarogowy z serem i pomidorem Placek twarogowy
Smaki Armineskładniki: 6-8 jajek, ugotowanych na półmiękko 500 g mięsa mielonego 1 bułka np. kajzerka 100 ml mleka 1 jajko, surowe 1 cebula 2-3 ząbki
Domowy Smak Jedzeniaciastek Wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, zimne masło pokrojone na drobne kawałki, żółtko oraz ekstrakt waniliowy, całość siekamy nożem, do momentu połączenia się składników, następnie zagniatamy ciasto rękoma. Wyrobione ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 lub 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką na placek(...)stopni przez około 7 minut lub nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 10 minut (wyłączamy piekarnik, kiedy ciastka zaczynają się lekko brązowić). Gorące studzimy na kratce od piekarnika. Ciasto, które otrzymamy nadaje się także bardzo dobrze do przygotowania ciasteczek stempelków. Przepis na Kruche ciasteczka maślano-waniliowe w wersji do wydruku i PDF. Artykuł Rozkosze smakowe, czyli kruche ciasteczka
KulinarneImpresje.plodstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki przesiać do miski, dodać jajka, sól, rozpuszczone masło, resztę mleka i zaczyn drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. 2. Pasta czosnkowa: Oliwę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie doprawić(...)smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 3. Szczypiorek drobno posiekać. 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 20 cm x 60 cm, a następnie pociąć na 14 mniejszych prostokątów. Każdy z prostokątów posmarować pastą czosnkową i posypać szczypiorkiem. Prostokąty składać na pół i ułożyć jeden na drugim. Następnie tak ułożone ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem i wyłożonej
Szalona Kuchnia EwelinyCiasto czekoladowe z burakiem jest mega pyszne, mega czekoladowe, mięsiste i długo zachowuje świeżość. Kolejne na blogu z ciast z dodatkiem warzyw, które wzbogacają małe co nieco do kawy o wartościowe składniki odżywcze. Dzisiaj w roli gwiazdy poczciwy buraczek! Moje ulubione warzywo jest w cieście absolutnie niewyczuwalne. Sama zdrowa słodycz. Zrób i poznaj ten smak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!minut żeby wyrósł. 2. Pozostałe składniki łączymy ze sobą w dużej misce, dodajemy szczyptę soli, następnie dolewamy wyrośnięty zaczyn. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. 3. Następnie wyrabiamy ciasto ręką (u mnie tak około 15 minut), ciasto ma odchodzić od miski i od ręki. 4. Tak wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia(...)Następnie ciasto zagniatamy, przekładamy do keksówki i odstawiamy na około 40-60 minut, żeby wyrosło. 6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra - dół), przygotowujemy smarowidło (do miseczki dajemy żółtko i mieszamy go z cukrem) smarujemy wierzch chleba i posypujemy sezamem lub makiem. 7. Wstawiamy do piekarnika i przez 20 minut chleb pieczemy na funkcji (góra - dół), potem zmieniamy tylko
kruche babeczkiPrzenikające zimno w ostatnich dniach budzi we mnie chęć na ciepłe jedzenie najlepiej z dużą ilością sosu. Pasztet z ryżu i orzechów pasuje teraz idealnie. Zdrowy
dolcevitainmykitchen