ciasto - 163312 przepisów (strona:3903/10888)

Tort orzechowo-czekoladowy z bezą 169

więc warstwę wierzchnią wieńczy beza. Tort jest aromatyczny i wilgotny. Nie jest pracochłonny, lecz…czasochłonny z racji długiego pieczenia się bezy. Jeżeli podoba Wam się przepis, spróbujcie! SKŁADNIKI ciasto orzechowe 6 jajek 1 szkl cukru pudru 100 g orzechów włoskich zmielonych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szkl mąki tortowej 50 g czekolady mlecznej (ja użyłam mlecznej z nadzieniem(...)Bezę wstawiamy do piekarnik nagrzanego do 130c i w tej temperaturze pieczemy przez 20min, a następnie zmniejszamy do 100C i pieczemy przez 2h. Upieczoną bezę studzimy w uchylonym piekarniku. ciasto Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy je z cukrem na pulchna masę żółtkową. Po łyżce dodajemy zmielone orzechy. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, proszek do pieczenia. Ubijamy pianę z białek i delikatnie

Raj dla Podniebienia
panna cotta z galaretką 196

s kładniki na ok. 6 szt: 1 galaretka wiśniowa 375 ml gorącej wody 225 ml śmietanki kremówki 30% 75 ml mleka 90 g czekolady białej 1

Domowy Smak Jedzenia
sałatka makaronowa z szynką i papryką 709

składniki: 150 g makaronu, drobnego 150 g szynki w kawałku, ulubionej 150 g sera żółtego w kawałku 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1/2 puszki kukurydzy

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z mięsem rosołowym i pieczarkami 179

poprzeczkę, wtedy farsz będzie jeszcze smaczniejszy. Pierogi z wody z chrupiącą cebulką smakują wyśmienicie, a odsmażane na drugi dzień jeszcze lepiej. Ekonomiczny, tani i pyszny obiad. Składniki na ciasto ( na około 50 pierogów): 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 3/4 szklanki gorącej wody solidna szczypta soli 1 łyżeczka masła/oleju Składniki na farsz: 250 g ugotowanego mięsa z rosołu (u mnie(...)odparowania wody z grzybów mięso i pieczarki z cebulką zmielić. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatałowej. Gdy farsz jest za suchy dodaj 1-2 łyżki bulionu zagnieć ciasto na pierogi. Masło rozpuść w gorącej wodzie, następnie zagniataj z mąką i solą do powstania, gładkiego, elastycznego ciasta. Odstaw na około 15-30 minut. Ciasto rozwałkuj kolejno na 2 cienkie placki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przepis na gofry 163

kalafiora – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami Ilość porcji: około 10-12 gofrów, w zależności od wielkości Przygotowanie: 10 minut + 1 h leżakowania ciasta Składniki: – 300 g mąki pszennej – 10 g proszku do pieczenia – szczypta soli – 75 g cukru pudru – 500 ml mleka – 2 jajka rozmiar M – 100 g rozpuszczonego masła – ulubione dodatki do gofrów(...)Przygotowanie: Masło rozpuść w garnuszku. Wszystkie składniki wymieszaj w misce, ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstą. Tak przygotowane ciasto odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce, najlepiej przykryj miskę folią spożywczą. Ciasto nakładaj do nagrzanej gofrownicy lub foremek do gofrów. Zamknij gofrownicę i piecz przez 5-7 minut w zależności od mocy urządzenia i pożądanego stopnia wypieczenia. Gotowe gofry posyp

nietylkopasta.pl
CIASTO PRINCESSA Z JAGODAMI 135

Czekoladowe blaty przełożone słodkim kremem z chrupiącym batonikiem kokosowym, a wszystko przełamuje lekko kwaśny smak jagód. Pychotka. SKŁADNIKI Ciasto: blaszka o wymiarach 20x26 cm 4 jajka, 1 budyń czekoladowy, ½ szkl. cukru, 1 łyżka kakao, 2 czubate łyżki mąki tortowej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 300 ml kremówki, 200 g mascarpone, 3 łyżki cukru pudru, 3 batony Princessa kokosowa(...)łyżki jagód, kilka kostek gorzkiej czekolady WYKONANIE Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz pozostałe składniki, mieszamy delikatnie, wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. (Można dodatkowo nasączyć). Krem: Śmietanę ubijamy na sztywo, dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone. Dzielimy

słodki bratek
CHLEB NA ZIEMNIAKACH 167

wodzie, dodajemy cukier. W mące robimy wgłębienie do którego wlewamy drożdże. Mieszamy z  niewielką ilością mąki i  odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostałe składniki i porządnie zagniatamy ciasto. Ma być sprężyste i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagniatamy, formujemy bochenek lub wkładamy do wysmarowanych tłuszczem 2 keksówek. Odstawiamy pod przykryciem, aż ciasto urośnie

Pani na deser
Chleb graham na zakwasie orkiszowym 134

prawie miesiąca systematycznie przekonuję się, jak rzemieślniczą, ciężką i wymagającą cierpliwości pracą jest wypiekanie własnego chleba. Począwszy od wyhodowania zakwasu, doboru mąki, dopracowaniu przepisu, na wyrabianiu ciasta chlebowego skończywszy. Pieczenie chleba to wręcz sztuka. Ale efekty potrafią ucieszyć nie tylko podniebienie, ale i duszę! Chyba połknęłam bakcyla, bo niedawno zakupiłam sobie koszyczek do wyrastania chleba, żeliwny garnek i książkę(...)polubiłam. Czytam o hodowli zakwasu, aby pielęgnować go jak najlepiej. Bo jego trzeba pielęgnować. Wręcz z miłością. Zauważyłam, że pieczenie domowego chleba ma też dobroczynny wpływ na mnie. Wyrabianie ciasta relaksuje mnie, wycisza. Lubię patrzeć, jak z kilku zwykłych składników powstaje coś pysznego. Nie mam jeszcze swojego ulubionego chleba własnego wypieku, gdyż za każdym razem piekę inny i testuję nowy

Raj dla Podniebienia
sałatka z szynką i ananasem 141

składniki: 1 puszka ananasa 150 g szynki 200 g sera żółtego w kawałku 1 puszka kukurydzy 5 łyżek majonezu 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Dorsz w zielonej herbacie 139

Dorsz w zielonej herbacie raczej nie należy do klasyki kuchni polskiej i pewnie sama nie wymyśliłabym takiego połączenia, ale dzięki Maćkowi Siąkowskiemu nasze menu wzbogaciło się

Cztery Fajery
Jak zrobić ciasto na ptysie lub eklerki? 180

wytrawnymi pastami. Podaję je na różne sposoby jako przekąski, np. na Sylwestra. Niezależnie od tego, czy przygotowuję je na słodko czy na wytrawnie, używam tego samego sprawdzonego przepisu. Ciasta robi się szybko i bardzo łatwo. Dłużej trwa suszenie ciastek. Dlatego polecam pieczenie ptysiów czy eklerków wieczorem. Składniki (na 16 ptysiów/20 eklerów): 100 g masła 250 ml wody(...)wodę oraz sól umieścić w garnku i zagotować (masło musi się roztopić). Zdjąć z palnika i od razu dodać całą mąkę. Mieszać drewnianą łyżką, aż składniki się połączą i ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do lekkiego przestudzenia (10 - 15 minut). Miksując, dodawać po jednym jajku. Ucierać, aż masa zgęstnieje (po ok. minucie - dwóch). Nagrzać piekarnik do 200 stopni

Weekendy w domu i ogrodzie
Torcik cytrusowy z galaretką 213

niedzielnej kawusi proponuję pyszny torcik cytrusowy z galaretką. Ciasto jest połączeniem biszkoptu, pianki cytrynowej, mandarynek oraz galaretki. Torcik jest lekki i orzeźwiający. Jego przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu. SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, 1/3 szklanki cukru, 3 łyżki oleju, ½ szklanki mąki, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu, Pianka cytrynowa: 300g serka homogenizowanego waniliowego(...)Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję żółtka oraz cukier. Następnie do masy wlewam olej i ocet oraz wsypuję mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Pianka cytrynowa: Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzącej wody

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makowiec zawijany 182

łyżki spirytusu 150 g rozpuszczonego masła Dodatkowo: duża puszka masy makowej. Suche drożdże mieszamy z mąką.  Dodajemy pozostałe składniki,  a masło na samym końcu. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ręcznikiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy na prostokątne placki  o grubości ok. 3 mm.  Masę makową nakładamy  (zaczynając(...)brzegów). Zwijamy jak roladę,  a końce makowców podkładamy pod spód. Każdy z makowców przekładamy  na posmarowany olejem papier do pieczenia, owijamy nim ciasto dwukrotnie,  pozostawiając ok. 1 cm luzu. Makowce układamy na blasze w sporych odstępach. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złoto-brązowego koloru.  Upieczone makowce wyjmujemy z piekarnika, rozcinamy papier. Jeszcze

Pyszności Słodkości
Przepisy na Sylwestra 551

Ślimaczki z kurczakiem i pesto z rukoli 22.  Gulasz z indyka z boczkiem i suszonymi śliwkami 23.  Sałatka król imprezy 24.  Szybkie ślimaczki z ciasta francuskiego na wytrawnie 25.  Zakręcone ślimaczki z ciasta francuskiego 26.  Strogonow drobiowy 27.  Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 28.  Wafle z masą mleczno - kakaową 29.  Kruche ciasteczka(...)Zapiekanka z tortellini, kurczakiem w gyrosie, szpinakiem i brokułem 31. Sałatka z brokułem, boczkiem, pestkami dyni i słonecznika 32. Schab pieczony z chilli i czosnkiem 33. świderki z ciasta francuskiego z szynką parmeńską i mozzarellą 34. Tortille po meksykańsku zapiekane 35. Rollsy z szynki i awokado 36. Mini pizze z kabanosem, cebulką i kukurydzą 37. Wrapy z kurczakiem, papryką, sałatą

kruche babeczki
Miodownik 179

Stary, sprawdzony przepis na miodownik ,  pyszne ciasto przełożone kremem z kaszy mannej. Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru  1 margaryna "Kasia" 1 łyżka miodu 2 łyżeczki sody 2 całe jajka 1 żółtko   Wszystkie składniki zagniatamy.  Ciasto dzielimy na 4 części.  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Każdy placek pieczemy w temperaturze 180 stopni około(...)uzyskania gęstej masy. Studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę. Do masła dodajemy wystudzoną kaszę manną.   Pierwszy placek smarujemy powidłami śliwkowymi. Kolejne placki przekładamy masą z kaszy mannej. Wierzch ciasta polewamy dowolną polewą. Smacznego

Pyszności Słodkości