składniki na warstwę z galaretki: 1 galaretka truskawkowa 300 ml gorącej wody kilka truskawek wykonanie: Truskawki kroimy w kosteczkę. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do
Domowy Smak Jedzeniaserowym. Świetne jako przekąska, dodatek do obiadu albo imprezowe danie. Wspaniale smakują solo albo np. z sosem czosnkowym. Robi się je błyskawicznie! I zawsze się udają! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 0,5 kg * jajko – 1 szt * woda – 0,5 szkl * oliwa – 2 łyżki * sól – 1 łyżka NADZIENIE: * ser feta – 300 g * twaróg(...)żółty – 90 g * jajko – 2 szt * pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Składniki ciasta mieszamy, zagniatamy, odstawiamy na ok. 30 minut. W misce mieszamy składniki nadzienia. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy krążki, nakładamy nadzienie, brzegi lekko zwilżamy wodą, składamy pierożki na pół i zlepiamy je tworząc ozdobną falbankę. Pierożki smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie na rumiano. Zajadamy gorące
Ostra na SłodkoSkładniki : • 2 jajka • 2 łyżki mleka • 3–4 średnie pieczarki • 1/2 cebuli, małej • 2 łyżki posiekanego szczypiorku • sól • pieprz • 2 łyżki masła Przygotowanie : Jajka rozbijamy do
KUCHNIA POLSKAmną cruffiny wypiekały: Moje małe czarowanie, Ala piecze i gotuje , Małe kulinaria , Buszująca w kuchni , Monia - Matka Wariatka , Kasia Madej , Marghe Malgorzata Zarzycka Andreucci .Dziękuję za wspólne pieczenie. Składniki: Ciasto: 450 g mąki pszennej 2 płaskie łyżki cukru 20 g świeżych drożdży 1/3 łyżeczki soli 185 ml ciepłej wody 80g miękkiego masła Do posmarowania(...)misy miksera dodać przesianą mąkę, resztę cukru, sól, wyrośnięty rozczyn i ciepłą wodę. Miksując na wolnych obrotach dodawać stopniowo pokrojone na małe kawałki masło (80g). Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć misę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować wałek i rozwałkować w maszynce do makaronu jak najcieniej
Moje domowe kucharzeniePrzepyszne i urzekające ciasto idealne na WALENTYNKI 💖 💖 💓 Przygotowanie ciasta najlepiej zacząć od galaretki, z której będziemy wycinać serca. - 3 szklanki wody - 2 galaretki czerwone Wodę zagotowujemy, wsypujemy galaretki i przelewamy do 3 szklanek. Stężałe galaretki wyciągamy ze szklanek. Najlepiej włożyc dno szklanki na 3 sekundy do gorącej wody, podważyć nożem, galaretka sama wyjdzie. Z kazdej galaretki wycinamy foremką w kształcie(...)litra śmietany 30% - 1 łyżka cukru pudru - galaretka cytrynowa Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody, studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno i wlewamy chłodną galaretkę. Na wyłożone w keksówce ciasto wylewamy ok. 2 cm masy śmietanowej, układamy na środku serduszkowe formy (szpicem do góry), zalewamy resztą masy. Chłodzimy ok 2 godzin. Ciasto wykładamy na płytki i szeroki talerz, górę oblewamy
Moje Słodkie Piekiełkołyżkę mąki, mieszamy, odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia, pod przykryciem, w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól, wodę, kefir, podrośnięty zaczyn oraz olej rzepakowy, zagniatamy ciasto rękoma kilka minut, aż stanie się jednolite i elastyczne. Przekładamy ciasto do miski skropionej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto krótko(...)pokruszone na drobne kawałki, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki, mieszamy 2,5 minuty/37stopni/obr.1, odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut, następnie dodajemy olej, mąkę przesianą przez sitko oraz sól, wyrabiamy ciasto 3 minuty/interwał, dalej postępujemy zgodnie z przepisem powyżej. Przepis na Bułki pszenne z kefirem w wersji do wydruku i PDF. Artykuł Bułki pszenne z kefirem na zimową niedzielę pochodzi
KulinarneImpresje.plSerce raffaello z kremem kokosowym na śnieżce to ładniejsza wersja mojego pierwszego w życiu tortu! Tort raffaello zrobiłam na moje 18-te urodziny. Na szczęście w
Słodki PomysłNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Domowe ciastadrożdży suszonych 1/3 szkl cukru 1/2 łyżeczki soli 70 g masła 3/4 szkl ciepłego mleka 2 żółtka 3 łyżki puree dyniowego 250 g marmolady cukier puder do posypania Ciasto: w misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodać rozbełtane z mlekiem żółtka i puree z dyni oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić(...)godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Pociąć na prostokąty o wymiarach ok 5x10 cm. Na jednym brzegu nakładać łyżeczkę marmolady, drugi koniec naciąć do 1/3 długości, jak na zdjęciu. Zwinąć grzebyczki. Odstawić na 15 minut. Grzebyczki piec ok 15-20 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem
Smakołyki Asibyło z tym najmniejszego problemu a to dzięki FAVI.pl ,gdzie można kupić rewelacyjną maszynkę do makaronu. Oprócz maszynki z pewnością każdy znajdzie tam coś dla siebie. Składniki: Ciasto: 450 g mąki pszennej 2 płaskie łyżki cukru 20 g świeżych drożdży 1/3 łyżeczki soli 185 ml ciepłej wody 80g miękkiego masła Do posmarowania: 130 g masła 2-3 łyżeczki(...)misy miksera dodać przesianą mąkę, resztę cukru, sól, wyrośnięty rozczyn i ciepłą wodę. Miksując na wolnych obrotach dodawać stopniowo pokrojone na małe kawałki masło (80g). Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć misę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować wałek i rozwałkować w maszynce do makaronu jak najcieniej
Ala piecze i gotujeDrożdże rozpuść w 50 ml ciepłej wody i szczyptą cukru. Odstaw na 20 minut. Mąkę przesiej, dodaj do niej sól, pozostały cukier, rozpuszczone drożdże, oliwę i pozostałą wodę. Wyrób ciasto ( dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie, lśniące i łatwo odchodzić od ręki). Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na mniej więcej 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik(...)minimum 250 stopni (ja piekę w maksymalnej temperaturze piekarnika). Stół posyp mąką, ciasto podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Przełóż na formę do pieczenia pizzy lub blachę piekarnika. Wierzch pizzy skrop delikatnie oliwą oraz posyp startym czosnkiem i solą. Ułóż dodatki: pokrojoną w plasterki obraną gruszkę, pokrojoną w plastry czerwoną cebulę, pokruszoną mozzarellę oraz
I LOVE LIFEużyjemy domowych powideł bez dodatku cukru, otrzymamy wypiek w całości bezcukrowy. Lukier nie jest konieczny, bez niego rogaliki są wystarczająco słodkie (moje dziecię miało wersję bez lukru....), a do ciasta możemy dodać ksylitol. Przepis dostałam od Teściowej, dzięki Babcia I. ;-) Dodam jeszcze, że błyskawicznie i bardzo łatwo się je przygotowuje, tak naprawdę to dzieło mojej najmłodszej latorośli, m.in.dlatego rogaliki powstawały(...)kilka minut. W misie miksera umieścić wszystkie składniki, tj. mąkę, żółtka, szczyptę soli, cukier lub ksylitol, pokrojone masło oraz drożdże rozpuszczone w śmietanie i przy pomocy haka wyrobić gładkie ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Od razu dzielimy ciasto na kilka mniejszych kawałków i partiami rozwałkowujemy na cienkie płaty (staramy się, by po rozwałkowaniu powstał prostokąt). Każdy rozwałkowany płat dzielimy
Smaczne Zdrowewaniliowego 100 ml oleju 250 ml mleka 100 g czekolady deserowej Na początek wymieszaj w misce wszystkie suche składniki. Następnie dodaj wszystkie składniki płynne. Ciasto dokładnie mieszaj rózgą lub łyżką do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Po łyżce ciasta nałóż do papierowej papilotki, na środku każdej babeczki wetknij po kostce(...)czekolady. Czekoladę przykryj dodatkową porcją ciasta, tak aby wypełniło papilotkę do 3/4 wysokości. Piecz w 180°C przez 25-30 minut. Tryb “góra – dół” Pod koniec pieczenia dobrze jest ukłuć drewnianym patyczkiem babeczkę, aby sprawdzić czy w środku nie ma surowego ciasta. Dziecinnie proste muffinki
kuron.com.plpełnoziarnistą. Same zalety! Idealne na śniadanie lub do zabrania na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Buły są absolutnie rewelacyjne, naprawdę warto je upiec - bardzo polecam! Składniki na ciasto: 400 g mąki orkiszowej (300+100) 170 ml mleka kokosowego 30 g drożdży 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko+1żółtko Składniki na nadzienie: 200-250 g jarmużu(...)patelnię wyłożyć jarmuż i przesmażyć razem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Odstawić do ostudzenia mleko delikatnie podgrzać w rondelku. Z częścią mleka "upłynnić" drożdże. wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, sprężyste ciasto nie klejące się do brzegów misy. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść. Rozwałkować na stolnicy na grubość
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!