ciasto - 164325 przepisów (strona:3895/10955)

Naleśniki z mąki gryczanej 154

mleka, sól, 40 g roztopionego masła, Jajka ubijać dodając mąkę i mleko, szczyptę soli i rozpuszczone masło. W razie potrzeby dolać trochę wody gazowanej lub dosypać mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić na minimum 15 minut. Smażyć naleśniki - p atelnię rozgrzać, smarować olejem (pędzelek maczam w oleju), łyżką wazową nalewać porcję ciasta rozlewając je na całej powierzchni patelni(...)naleje się zbyt dużo ciasta, należy je zlać – naleśniki nie powinny być za grube. Gdy ciasto się zetnie, obrócić łopatką lub podrzucić :) . Usmażone naleśniki składać na odwróconym do góry dnem talerzu. Do smażenia naleśników używam patelni do naleśników. Jest ona płaska, dzięki czemu wygodniej naleśniki przewracać, czy podrzucać. Można podawać na słodko i „słono”, na przykład ze szpinakiem, pomidorami

królestwo garów
Odrywana drożdżówka cynamonowa 167

spontanicznie, w wypiekaniu na śniadanie jest akurat propozycja wspólnego pieczenia ziołowego chlebka odrywanego.U mnie jakoś taki ziołowy nie przypadłby moim domowników ,więc zrobiłam na słodko wykorzystując przepis na ciasto drożdżowe, dodałam tylko ciut więcej cukru.Na blogu jest odrywany chlebek wytrawny , odrywana drożdżówka truskawkowa i pomarańczowa , a tym razem z cynamonem i brązowym cukrem. 2 szkl. mąki pszennej + 1 łyżka(...)minut, a następnie dodać do mąki.Do mieszanki mączno- drożdżowej wsypać także sól, wanilię, dodać rozpuszczone masło oraz wodę i jajko.Wymieszać i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, nie będzie kleiło się do ręki i miski. . [ Do naczynia miksującego wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać drożdże i mleko, podgrzewać  2 min/37°C/obr. 2. Dodać żółtka, masło i mąkę

Moje domowe kucharzenie
BARWNIKI W PROSZKU ZŁOTE – jadalne 113

Więcej wiedzy o tortach i pieczeniu na INSTAGRAMIE. Ci, którzy obserwują mnie na Instagramie lub Facebooku wiedzą, że parę tygodni temu sklep z artykułami cukierniczymi do

Słodki Pomysł
Focaccia z figami, serem pleśniowym i rozmarynem 199

figi 70 g sera plesniowego 1/2 czerwonej cebuli gałązki rozmarynu Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól i cukier. Wlać oliwę oraz ciepłą wodę. Mieszać wszystko mikserem (końcówka haki) aż ciasto będzie jednolite i zacznie odchodzić od miski. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż do podwojenia objętości ciasta (około 1 godzinę). Cebulę obrać i pokroić w piórka. Figi(...)pokroić w plastry a ser pleśniowy w kostkę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej wyrośnięte ciasto i równomiernie je rozłożyć (najlepiej palcami, wcześniej zanurzonymi w mące). Na wierzchu rozłożyć figi, cebulę i ser, delikatnie wciskając je w ciasto. Na koniec powtykać gałązki rozmarynu i całość delikatnie oprószyć solą. Focaccię wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec

My simple kitchen
Paprykowe kiełbaski w cieście francuskim 177

Ciasto francuskie - chociaż dość tłuste - jest świetnym sposobem na szybką i sycącą przekąskę. Neutralne w smaku pozwala na przygotowanie potraw zarówno na słono, jak i na słodko. Dzisiaj proponuję pieczone kiełbaski, które nadają się zaróno do podania na ciepło, jak i do zapakowania "na wynos" w wersji ostudzonej. Składniki (4 porcje) -opakowanie ciasta francuskiego -8 paprykowych kiełbasek (np. frankfurterki(...)półsurowe wieprzowe) -2-3 łyżki musztardy -żółty tarty ser Przygotowanie Ciasto francuskie posmarować musztardą i pociąc w paski o szerokości ok. 1,5cm. Każdą kiełbaskę owinąć dokładnie paskami ciasta. Całość posypać tartym żółtym serem. Zapiec ok. 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego

Zielona Kuchnia
Ciasto ze śliwkami węgierkami z orzechami włoskimi 210

Przywiozłam z domu rodzinnego sporą ilość śliwek węgierek. Zastanawiałam się jakie ciasto zrobić i wspólnie z mężem wymyśliliśmy to oto ciacho. Był to nasz mały eksperyment ale efekt przeszedł wszelkie oczekiwania. Serdecznie polecam zrobienie tego ciasta, gdyż jest łatwe w wykonaniu ale po prostu przepyszne (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page_level_ads: true }); Składniki(...)szklanki orzechów włoskich 2 łyżki miodu 2 duże szklanki śliwek węgierek już bez pestek(około 400 - 500 g) Ciasto: 1 cytryna 115 g masła 2 łyżki creme fraiche lub gęstej słodkiej śmietany 1/2 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki mąki 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenie 3/4 szklanki cukru pudru Kruszonka 60 g masła 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki

Delusional Trine
Wysoki jabłecznik z borówkami -przepis z mojego bloga 271

Jest tylko nieco zmodyfikowany. Było już ciasto z bananami mieszane bo taki miałam przepis, a to stworzyłam sama jeśli chodzi o zwiększenie składników i borówki. Powiem wam że był to strzał w 10 polecam. Ciasto bardzo szybko się robi. tortownice miałam 24 cm ledwo się wszystko zmieściło ale też da się upiec w takiej ,ale polecam tortownice 26 cm . składniki(...)borówki też ostatnią część. Przysypujemy ostatnią warstwą suchej masy i kładziemy cieniutkie plastry margaryny. Ja w tym wypadku całej margaryny nie zużyłam .Pieczemy w piekarniku 170 st .A ciasto szybko znika

Moje Wyroby
TWAROGOWE ROGALIKI Z NUTĄ POMARAŃCZY 262

przez sito. Dodajemy cukier z wanilią oraz twaróg przeciśnięty przez praskę i skórkę z pomarańczy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy zimne masło pokrojone w małą kosteczkę i zagniatamy ciasto, do momentu aż stanie się jednolite. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na trzy(...)równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na ósemki. Każdy trójkąt zwijamy od podstawy do wierzchołka, aby powstał rogal. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 min. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem

Kuchnia MagdaLeny
Tarta z kremem budyniowym i śliwkami 140

śliwki mamy deser wspaniały. Tarta jest pyszna, kremowa, delikatna. Gorące śliwki posypane cukrem pudrem smakują obłędnie, dodatkowo na łonie natury a kawa nas rozgrzewa:) Pycha, mówię Wam! SKŁADNIKI NA CIASTO: 1,5 szklanki mąki 100 g masła, zimnego 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru z wanilią lub cukru wanilinowego SKŁADNIKI NA WIERZCH(...)formy, np. masło cukier puder do posypania gotowej tarty PRZYGOTOWANIE: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekam z masłem. Dodaję jajka, cukier puder i cukier z wanilią. Zagniatam szybko ciasto i wykładam nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. Śliwki myję, kroję na pół, wyjmuję pestki. Do budyniu (proszku) dodaję łyżkę mąki ziemniaczanej, mieszam i zaczynam gotować budyń: zagotowuję mleko

Zasmakuj Kuchni
Błyskawiczne ciasto serowo czekoladowe 212

Ciasto czekoladowe z masą serową, proste i smaczne. CIASTO CIEMNE: 50 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki 300 g mleka 2 jajka 200 g cukru 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 150 g oleju 280 g mąki 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej MASA SEROWA 500 g twarogu 3 jajka 3 łyżki cukru 1 budyń(...)waniliowy, w proszku CIASTO CIEMNE Do naczynia themomiksa włożyć czekoladę , rozdrobnić 10 s /obr 8, Wlać mleko , podgrzać 2m / 70º / obr 2. Przelać do innego naczynia. W naczyniu thermomiksa założyć motylek,wbić jajka , dodać cukier i ucierać 3 m / obr 3. Dodać dżem i olej , wymieszać 20s / obr 3. Wlać przestudzone mleko z czekoladą , wymieszać 20s / obr 2. Zdjąć

Moje domowe kucharzenie
Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami-puszyste i pyszne 173

jedno opakowanie suszonych -3 jajka -10 dag cukru -1 opakowanie serka wiejskiego -cukier waniliowy -2 jabłka  -250ml mleka -olej do smażenia -cukier puder do posypania *można do ciasta dodać 1 łyżkę octu by racuchy nie piły oleju Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz jajka-wszystko ucieramy do połączenia i rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy serek wiejski, starte(...)tarce o dużych oczkach i odciśnięte z soku jabłka-mieszamy. Następnie dodajemy mąkę-mieszamy i na koniec dodajemy cukier waniliowy oraz szklankę ciepłego mleka-wszystko mieszamy. Tak przygotowane ciasto odkładamy na około 10 minut. Na patelnię dajemy nie dużo oleju, podgrzewamy go i nakładamy łyżką placuszki. Smażymy na małym ogniu z każdej strony. Ważne by smażyć na małym ogniu, ponieważ

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pyszne Ciasto na Pizzę 221

Witam Was Serdecznie ;) Dziś robiłam pyszną pizzę ,puszystą A zarazem chrupiącą. Cały sekret tkwi w produktach oraz wyrabianiu ciasta. Wszystkie składniki znajdziecie w sklepie internetowym Skworcu https://www.skworcu.com.pl Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na FB gotowaniepatki. https://m.facebook.com/gotowaniepatki/ Składniki na pizzę na dużą blachę lub 2 male ,okrągłe. 3 szklanki Mąki do pizzy Skworcu https://www.skworcu.com.pl(...)/sol-himalajska-drobna-100g.html  Dodatkowo:  1 łyżka przyprawy do pizzy Skworcu https://www.skworcu.com.pl/przyprawa-do-pizzy-50g-bez-glutaminianu-sodu.html 1 łyżeczka przyprawy suszonej papryki Skworcu https://www.skworcu.com.pl/papryka-platki-czerwona-50g.html Dowolne dodatki  Przygotowanie:  Wszystkie składniki ciasta dokładnie łącze ze sobą. Pozostawiam pod przykryciem ok 2 godziny. Po tym czasie dokładnie wyrabiam . Musimy tak długo wyrabiać aż ciasto będzie gładkie I elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy. Smaruję sosem

Gotowanie Patki
Tort waniliowy z malinami i białą czekoladą / Vanilla cake with raspberries and white chocolate 185

misie miksera i ubij na sztywno. Pod koniec dodaj cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawaj po jednym żółtku i dalej ubijaj. Wsyp delikatnie mąkę z proszkiem i mieszaj ciasto bardzo powoli szpatułką. Wlej ocet i olej, połącz z ciastem bardzo delikatnie. Ciasto wylej do blaszki i piecz przez 35 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu blaszki odczekaj kilka sekund(...)następnie upuść ją wraz z ciastem na podłogę z wysokości około 20 cm. Odczekaj 15 minut, wyjmij biszkopt z blachy i wystudź na kratce. Tak samo postąp z biszkoptem nr 2. 1 szklankę wody zagotuj, ostudź, wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny. 100 g. śmietanki przelej do małego rondelka, doprowadź do wrzenia z ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Wystudź

Delicious Place
Japoński gulasz wołowy 165

Japoński gulasz wołowy  łatwy przepis na pyszny obiad Japoński gulasz wołowy nikujaga znacznie różni się od swojego polskiego odpowiednika, ale jest równie pyszny i bardzo

Cztery Fajery
Paluchy czarownicy Paleo 193

musu kokosowego 2-3 łyżki gęstego mleka kokosowego kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego u mnie sok z buraka Sposób przygotowania Wszystkie składniki ciastek zagnieść razem w celu uzyskania jednolitego ciasta. W tym celu gorąco polecam użyć mikser planetarny ze specjalną przystawką do ucierania ciasta - 2 minuty i gotowe. Ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto

Modern Cave Girl

Proponowane wyszukiwania