Propozycja na weekend. Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach ciasto drożdżowe z serem. Ja piekłam w zeszłym tygodniu, przepis dopiero dziś, bo po drodze były inne smakołyki :) Spróbujcie koniecznie bo warto. Ciasto nie jest trudne, a naprawdę pyszne. Mojej rodzinie, bardzo smakowało. Myślę, że i Wam posmakuje. Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki ciepłego mleka(...)ręcznie lub mikserem z hakami. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować masę serową. Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części. Następnie, każdą część rozwałkować i posmarować połową sera, zostawiając wolne brzegi. Zawinąć w roladę, boki podwinąć pod spód. Rolady przełożyć do keksówek, posmarowanych
Agusiowe smakołykiDeser Malinowa chmurka – zapewne większość z Was zna to słynne ciasto o nazwie Malinowa Chmurka . My je bardzo uwielbiamy i często robimy na różnego rodzaju okazje, typu święta, urodziny, czy po prostu na weekend do kawy. Jednak wykonanie tego ciasta zajmuje nieco czasu i wtedy w chwilach, gdy najdzie nas na nie ochota robimy właśnie ten przysmak z przepisu(...)poniżej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deser Malinowa Chmurka , to pyszna alternatywa dla ciasta o tej samej nazwie. Do jego wykonania można użyć oczywiście kupnych, gotowych małych bezików lub po prostu upiec małe bezy z naszego przepisu: Bezy – najlepszy przepis podstawowy . A dla wielbicieli wypieków polecamy przepis na: Ciasto Malinowa Chmurka z bezą i kremem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deser Malinowa chmurka
Kulinarne PrzebojeJaglane kotleciki z miętą były tak smaczne, że muszę się z Wami natychmiast podzielić przepisem. Można zrobić je na obiad, kolacje, podać z sosem jogurtowo-miętowym
dolcevitainmykitchenskórka tym lepiej. Pod żadnym pozorem nie wyrzucajcie takich bananów, zawierają w sobie to co najlepsze w bananie! Z bananów powstał następnego dnia chlebek bananowy , chrupiąca skórka, wilgotne ciasto, to było pyszne! Ostatnio banany smakują mi w różnych przepisach, np. pieczona owsianka z bananami i to właśnie ich wersja na ciepło tak mi odpowiada :) PS. Na zdjęciu połowa chlebka(...)misce. W drugiej większej misce rozgniatamy banany, dodajemy cukier, jajko oraz olej. Mieszamy całość dokładnie, do połączenia się składników. Suche składniki dodajemy do mokrych składników i mieszamy - uwaga ciasto jest gęste i takie ma być. Formę do pieczenia czyli keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Do formy przekładamy ciasto. Pieczemy przez 40-50 minut, aż ciasto na wierzchy będzie złotobrązowe
Moja smaczna kuchniawyrwanych z kolorowych gazet stron, z przepisami. Zostało mi do przetestowania jeszcze kilka, za to babka piegowata, jest naprawdę dobrym wyborem dla tych, którzy szukają prostego a smacznego ciasta na wielkanocny stół. Też zbieracie takie przepisy? Mam jeszcze wyrwaną kartkę ze zdzieranego kalendarza, na karpatkę Też niebawem zamierzam go wypróbować. Babka piegowata nie wymaga dużych umiejętności, a tylko składników(...)temperaturze pokojowej i miksera. WSzystkie składniki wystarczy utrzeć, wstawić foremkę z babką do pieca i cieszyć się aromatem ciasta. W smaku przypomina popularnego piegusa, ale jest lepsza. W dodatku po wyjęciu z piekarnika, niesamowicie pachniała. Dosłownie nosem można było wyczuć w niej mak. Przepis pochodzi z Koła Gospodyń Wiejskich z Kępy Lubawskiej. Nie wiem jak wy, ale ja cenię
Mieszam w GarnkuSkładniki /2 porcje: Ciasto – 1 jajko – 200 ml mleka bez laktozy – 250 g mąki orkiszowej – 1 łyżeczka oleju – szczypta soli Farsz – 250 g jarmużu – 1 cebula – garść orzechów włoskich – około 200g sera feta – starta gałka, sól i czarny pieprz do smaku – 1 łyżka masła lub oleju Przygotowanie: Wszystkie(...)składniki na ciasto wymieszać na luźne gładkie ciasto ( Jeśli ciasto będzie za grube dodać trochę mleka, jeśli za luźne dodać trochę mąki ). Naleśniki usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Z podanego przepisu wychodzi 6 małych naleśników. Jarmuż dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Usuwamy grube nerwy liściowe, a liście drobno kroimy. Cebulę obieramy, drobno kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę i czosnek
I LOVE LIFEdodatek do sosów. Ja najbardziej lubię z sosem pomidorowym. Zawsze robiłam na oko, ale tym razem odmierzyłam składniki specjalnie dla Was :) Oczywiście ilość mąki może się, nie znacznie zmienić. Ciasto powinno być gęste. Składniki które podaję, wystarczą na kluski dla trzech osób. Składniki: 2 jajka 7-8 pełnych łyżek mąki 1/3 szklanki mleka 2 łyżki oleju na czubku łyżki soli(...)pozostałe składniki i dobrze wymieszać, łyżką lub widelcem. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Tak jak na makaron. Zanurzyć łyżkę w wodzie, następnie nabrać, mniej więcej 1/3 łyżki ciasta i włożyć do wody. Kluska zostanie w wodzie, ponownie nabrać ciasto i znowu zanurzyć. Tak postępować do wykończenia ciasta. Kluski gotować około 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową
Agusiowe smakołykidodać jej lekkiej ostrości - wierzch pizzy możecie posypać pieprzem cayenne. Spód pizzy posmarowałam sosem pomidorowym przygotowanym na bazie koncentratu pomidorowego. Składniki na porcję dla 3-4 osób: ciasto na pizzę (przepis TUTAJ ) kilkanaście plasterków wędliny (cienko pokrojonej) 8 plastrów wędzonego, surowego boczku 1 mała puszka kukurydzy 1 duży ogórek małosolny 5 dużych pieczarek 1 mała cebula 1 garść(...)dodać pieczarki. Smażyć je kilka minut na dużym ogniu (co jakiś czas mieszając). Na sam koniec doprawić je odrobiną soli oraz pieprzu. Wędlinę i boczek przekroić na dwie części. Ciasto na pizzę podzielić na 4 części. Każdy kawałek rozwałkować. Następnie ciasto posmarować sosem pomidorowym (omijając brzegi pizzy!) i na wierzchu ułożyć podsmażone pieczarki, wędlinę, boczek, ogórka małosolnego oraz kukurydzę. Całość
Ugotowaćwedle uznania solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę pszenną i dodajemy szczyptę soli, po czym całość zalewamy gorącą przygotowaną wodą i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy przez około 5-10 minut, aż do momentu gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przygotowane ciasto odstawiamy na około godzinę do miski przykrytej ściereczką. Kolejnym(...)krokiem będzie rozwałkowanie ciasta na stolnicy i wycięcie dużą filiżanką okręgów. Do każdego okręgu dajemy na środek kulkę z farszu. Następnie do lepienia pierogów można użyć specjalnych maszynek lub ręcznie składać „pieroga” na pół i zawijać brzegi. Do gotującej się wody dodajemy trochę soli oraz łyżkę oleju i małymi partiami wrzucamy nasze ulepione pierogi. Pierogi powinny być dobre w przeciągu
Blog kulinarny S9.PLhalal'). Ja tak naprawdę raczej kuchni polskiej się nie trzymam kurczowo. Piekę na szybko, na prosto, a zreszt ą niewiele osób tak naprawdę zachwyciłoby się typowym polskim ciastem, jak makowiec, ciężki przekładaniec, czy pieczony sernik. Dlatego stanęło na sałatce wielowarzywnej i ciasteczkach twarogowych. Bo chyba już nic bardziej tradycyjnego po prostu nie ma... Ciasteczka okazały się(...)hitem i szałem u dzieci. Nie mogli przestać ich jeść! I racja - s ą delikatnie chrupi ą ce, o strukturze ciasta francuskiego, lekko karmelowo-słodkawe od rozpuszczonego cukru. Przepis z bloga Simply Food . Składniki: (na 3 blachy ciasteczek, jakieś 40 sztuk) 250g twarogu 250g maki 250g masła dodatkowo: cukier demerara Rozgrzej piekarnik do 180stC. Do miski wsyp mąkę
Lejdi of the houseCiasto wygląda naprawdę realistycznie i zapewniam, że świetnie zaprezentuje się na wielkanocnym stole. Zresztą możecie je zrobić bez okazji, ponieważ przyjemnie orzeźwia oraz pysznie smakuje. Jest też bardzo delikatne i niezwykle proste w przygotowaniu! Delikatna pianka idealnie komponuje się z dodatkiem brzoskwiń i rześką galaretką. Aj... koniecznie spróbujcie! (Forma o wymiarach 21,5 x 27 cm) Masa maślankowa(...)całkowicie zastygnie. W międzyczasie przygotować galaretę na wierzch . Galaretkę rozmieszać w 500 ml gorącej wody i po ostudzeniu schłodzić w lodówce. Następnie lekko zastygniętą galaretkę przelać na wierzch ciasta. Ciasto ponownie wstawić do lodówki, aby całkowicie stężało
Di gotujepaczuszkę w swojej zamrażalce i dodawali go nawet do najprostszych dań. Składniki na około 8 bułeczek Zaczyn: 1/2 szkl ciepłej wody 3/4 płaskiej łyżeczki cukru 50 g świeżych drożdży Ciasto: 3 szkl mąki pszennej 3/4 płaskiej łyżeczki soli 200 g mrożonego szpinaku (waga mrożonego) np. Hortex około 4-5 łyżek oleju rzepakowego ewentualnie dwie/trzy szczypty czosnku suszonego, sproszkowanego Do dekoracji(...)się porządnie zapienił i podniósł) 2. Do miski dajemy mąkę, rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak, sól i ewentualnie szczyptę czosnku suszonego. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy powoli olej. 3. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 40-60 minut. 4. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na bułeczki pamiętając aby zostawić odpowiednią ilość
Gotowanie...to proste !Składniki : • 250 ml letniej wody • 1 jajko • 1 łyżeczka soli • 500 g mąki pszennej typ 550 • 20 g drożdży • 3 łyżki cukru • 60 g oleju kukurydzianego
KUCHNIA POLSKAdawna miałam ochotę na zapiekankę z kurczaka i pora . Postanowiłam przygotować ją na sposób brytyjski, czyli zapieczoną pod ciastem francuskim w kremowym sosie. W pierwszej chwili taka zapiekanka może wydawać się mdła, jednak nic bardziej mylnego - pora i kurczaka trzeba po prostu odpowiednio doprawić przyprawami i ziołami, dzięki czemu całość staje się wyrazista i aromatyczna. Ja przygotowałam to danie(...)pory (zależy od wielkości i grubości) 300g wędzonego boczku 500g wyfiletowanych udek z kurczaka lub mięsa rosołowego zioła - oregano, szałwia, zioła prowansalskie, tymianek słodka i ostra papryka opakowanie gotowego ciasta francuskiego masło 2 łyżki mąki 150-200ml mleka lub rosołu szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz 1 jajko Jak zrobić pie'a z kurczakiem i porem? Boczek pokroić w niewielką
Codzienne Gotowaniekremówce Tort z kokosową wkładką i masą budyniową Składniki: Biszkopt : 4 jajka 4 łyżki cukru opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć) Ciasto kokosowe: 5 białek 200 g cukru 200 g wiórek kokosowych (u mnie Helio ) Masa budyniowa: 1 litr mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 5 żółtek 1 łyżka mąki(...)łyżek cukru 3 łyżki nutelli 1 łyżka adwokatu Dodatkowo: czekoladowa polewa Helio kolorowe bratki Średnica tortownicy 26 cm. Najpierw robimy biszkopt dokładnie według TEGO przepisu . Następnie przygotowujemy ciasto kokosowe. Białka ubijamy na sztywno. Później dodajemy do nich cukier i dokładnie ucieramy aż cukier całkowicie się rozpuści. Na koniec dodajemy kokos i dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy (spód wyłóżcie papierem
PatiGotuje