ciasto - 162322 przepisów (strona:3882/10822)

Pierogi z kaszą gryczaną i kurkami 114

nastraja już jesiennie, bo grzyby, bo węglowodany, bo ciepłe, sycące na długo, poprawiające humor danie. Do przygotowania tych pierogów użyłam mąki pełnoziarnistej – wybrałam pszenną graham typ 1850 bo ciasto z niej świetnie się skleja i nie jest zbyt wilgotne, bo smakuje dobrze, bo jest zdrowa no i sycąca na dużo dłużej niż mąki jasne. Do przygotowania pierogów z kaszą(...)więcej, tak na dwa – trzy obiady i mieć w zapasie pyszny, sycący obiad. PRZEPIS NA PIEROGI Z KASZĄ I KURKAMI Składniki na pierogi z kaszą i kurkami: ciasto: 2 szkl mąki pszennej graham typ 1850 łyżka masła szczypta soli ok 300-320 ml ciepłej wody farsz: 1/2 szkl suchej kaszy gryczanej 1 kostka bulionowa o smaku grzybowym – opcjonalnie

Dorota Smakuje
Chleb z siemieniem i słonecznikiem na miodzie 110

letnią wodę i miód. Mieszamy hakiem miksera lub dużą łyżką do połączenia składników. Dodajemy płatki owsiane, siemię i słonecznik. Wyrabiamy chwilę ręką lub hakiem, aż nasiona rozprowadzą się po cieście (ciasto powinno być lekko lepiące – nie musimy go całkowicie wyrabiać, ważne aby składniki były połączone). Zostawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia. Długą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia(...)użyłam dodatkowo poszerzanej, ale zwykła też jest ok). Ciasto uderzamy, aby się odgazowało i przekładamy do formy. Zwilżamy dłoń i mokrą wyrównujemy ciasto chlebowe w foremce. Zostawiamy na kolejne 40 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 210ºC (lub 200ºC z termoobiegiem). Do środka wstawiamy osobną dowolną foremkę lub naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem (można np. wstawić na dno piekarnika

Poezja smaku
Puree z dyni do wszystkiego 139

wszystkiego czyli prosty mus dyniowy może przygotować każdy, nawet jeśli domowe przetwory robi po raz pierwszy. Domowy przecier z dyni zamrażam lub pasteryzuję, a zimą wykorzystuję go do ciast, deserów i jako zamiennik ziemniaków do obiadu. Mus z dyni to także nasz ulubiony dodatek do wielu curry i zup, zwłaszcza zupy krem z dyni z mlekiem kokosowym Przecier dyniowy(...)niemowlaka można przed podaniem rozcieńczyć kilkoma łyżkami wody. sprawdzony przepis na mus z dyni do zupy dyniowej, ciast, deserów i dżemów idealny mus na puszyste placki z dyni  Puree z dyni do wszystkiego - Cztery Fajery Na przetwory z dyni najlepsza jest japońska dynia hokkaido, która można jeść ze skórką lub dynia piżmowa, ale z innych gatunków także można

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Panierowana cukinia z piekarnika 164

Najpopularniejszym przepisem na cukinię są krążki panierowane w bułce i jajku i smażone na patelni. Dzisiaj polecam Wam trochę inny sposób przyrządzenia. Panierowana cukinia pieczona z

dolcevitainmykitchen
Jeżyk z nutką czekolady 114

Jeżyk z nutką czekolady Ciasto bez pieczenia z wiórkami czekolady, spód z ulubionych ciastek Jeżyków, pyszna masa śmietankowa oraz kolorowe galaretki. Składniki: ·        2 śmietany 36 % ·        2 serki mascarpone ·        2 galaretki zielone ·        2 galaretki przezroczyste(...)szklance gorącej wody a niebieską w 1 ½ szklance gorącej wody. Niebieska galaretka ma całkowicie stężeć a pozostałe tylko lekko chłodzimy. 2.   Masło rozpuszczamy i studzimy. 3.   Ciasta jeżyki kruszymy i łączymy z masłem, wykładamy na dno tortownicy. 4.   Śmietanę ubijamy, następnie dodajemy serek mascarpone i cukier puder,  galaretkę przezroczystą i chwilę miksujemy. 5.   Niebieską galaretkę

Kulinarna Chwila
Naleśniki z mąki gryczanej 111

mleka, sól, 40 g roztopionego masła, Jajka ubijać dodając mąkę i mleko, szczyptę soli i rozpuszczone masło. W razie potrzeby dolać trochę wody gazowanej lub dosypać mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić na minimum 15 minut. Smażyć naleśniki - p atelnię rozgrzać, smarować olejem (pędzelek maczam w oleju), łyżką wazową nalewać porcję ciasta rozlewając je na całej powierzchni patelni(...)naleje się zbyt dużo ciasta, należy je zlać – naleśniki nie powinny być za grube. Gdy ciasto się zetnie, obrócić łopatką lub podrzucić :) . Usmażone naleśniki składać na odwróconym do góry dnem talerzu. Do smażenia naleśników używam patelni do naleśników. Jest ona płaska, dzięki czemu wygodniej naleśniki przewracać, czy podrzucać. Można podawać na słodko i „słono”, na przykład ze szpinakiem, pomidorami

królestwo garów
Odrywana drożdżówka cynamonowa 119

spontanicznie, w wypiekaniu na śniadanie jest akurat propozycja wspólnego pieczenia ziołowego chlebka odrywanego.U mnie jakoś taki ziołowy nie przypadłby moim domowników ,więc zrobiłam na słodko wykorzystując przepis na ciasto drożdżowe, dodałam tylko ciut więcej cukru.Na blogu jest odrywany chlebek wytrawny , odrywana drożdżówka truskawkowa i pomarańczowa , a tym razem z cynamonem i brązowym cukrem. 2 szkl. mąki pszennej + 1 łyżka(...)minut, a następnie dodać do mąki.Do mieszanki mączno- drożdżowej wsypać także sól, wanilię, dodać rozpuszczone masło oraz wodę i jajko.Wymieszać i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, nie będzie kleiło się do ręki i miski. . [ Do naczynia miksującego wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać drożdże i mleko, podgrzewać  2 min/37°C/obr. 2. Dodać żółtka, masło i mąkę

Moje domowe kucharzenie
BARWNIKI W PROSZKU ZŁOTE – jadalne 71

Więcej wiedzy o tortach i pieczeniu na INSTAGRAMIE. Ci, którzy obserwują mnie na Instagramie lub Facebooku wiedzą, że parę tygodni temu sklep z artykułami cukierniczymi do

Słodki Pomysł
Focaccia z figami, serem pleśniowym i rozmarynem 152

figi 70 g sera plesniowego 1/2 czerwonej cebuli gałązki rozmarynu Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól i cukier. Wlać oliwę oraz ciepłą wodę. Mieszać wszystko mikserem (końcówka haki) aż ciasto będzie jednolite i zacznie odchodzić od miski. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż do podwojenia objętości ciasta (około 1 godzinę). Cebulę obrać i pokroić w piórka. Figi(...)pokroić w plastry a ser pleśniowy w kostkę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej wyrośnięte ciasto i równomiernie je rozłożyć (najlepiej palcami, wcześniej zanurzonymi w mące). Na wierzchu rozłożyć figi, cebulę i ser, delikatnie wciskając je w ciasto. Na koniec powtykać gałązki rozmarynu i całość delikatnie oprószyć solą. Focaccię wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec

My simple kitchen
Paprykowe kiełbaski w cieście francuskim 126

Ciasto francuskie - chociaż dość tłuste - jest świetnym sposobem na szybką i sycącą przekąskę. Neutralne w smaku pozwala na przygotowanie potraw zarówno na słono, jak i na słodko. Dzisiaj proponuję pieczone kiełbaski, które nadają się zaróno do podania na ciepło, jak i do zapakowania "na wynos" w wersji ostudzonej. Składniki (4 porcje) -opakowanie ciasta francuskiego -8 paprykowych kiełbasek (np. frankfurterki(...)półsurowe wieprzowe) -2-3 łyżki musztardy -żółty tarty ser Przygotowanie Ciasto francuskie posmarować musztardą i pociąc w paski o szerokości ok. 1,5cm. Każdą kiełbaskę owinąć dokładnie paskami ciasta. Całość posypać tartym żółtym serem. Zapiec ok. 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego

Zielona Kuchnia
Ciasto ze śliwkami węgierkami z orzechami włoskimi 166

Przywiozłam z domu rodzinnego sporą ilość śliwek węgierek. Zastanawiałam się jakie ciasto zrobić i wspólnie z mężem wymyśliliśmy to oto ciacho. Był to nasz mały eksperyment ale efekt przeszedł wszelkie oczekiwania. Serdecznie polecam zrobienie tego ciasta, gdyż jest łatwe w wykonaniu ale po prostu przepyszne (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page_level_ads: true }); Składniki(...)szklanki orzechów włoskich 2 łyżki miodu 2 duże szklanki śliwek węgierek już bez pestek(około 400 - 500 g) Ciasto: 1 cytryna 115 g masła 2 łyżki creme fraiche lub gęstej słodkiej śmietany 1/2 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki mąki 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenie 3/4 szklanki cukru pudru Kruszonka 60 g masła 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki

Delusional Trine
Wysoki jabłecznik z borówkami -przepis z mojego bloga 169

Jest tylko nieco zmodyfikowany. Było już ciasto z bananami mieszane bo taki miałam przepis, a to stworzyłam sama jeśli chodzi o zwiększenie składników i borówki. Powiem wam że był to strzał w 10 polecam. Ciasto bardzo szybko się robi. tortownice miałam 24 cm ledwo się wszystko zmieściło ale też da się upiec w takiej ,ale polecam tortownice 26 cm . składniki(...)borówki też ostatnią część. Przysypujemy ostatnią warstwą suchej masy i kładziemy cieniutkie plastry margaryny. Ja w tym wypadku całej margaryny nie zużyłam .Pieczemy w piekarniku 170 st .A ciasto szybko znika

Moje Wyroby
TWAROGOWE ROGALIKI Z NUTĄ POMARAŃCZY 206

przez sito. Dodajemy cukier z wanilią oraz twaróg przeciśnięty przez praskę i skórkę z pomarańczy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy zimne masło pokrojone w małą kosteczkę i zagniatamy ciasto, do momentu aż stanie się jednolite. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na trzy(...)równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na ósemki. Każdy trójkąt zwijamy od podstawy do wierzchołka, aby powstał rogal. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 min. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem

Kuchnia MagdaLeny
Tarta z kremem budyniowym i śliwkami 96

śliwki mamy deser wspaniały. Tarta jest pyszna, kremowa, delikatna. Gorące śliwki posypane cukrem pudrem smakują obłędnie, dodatkowo na łonie natury a kawa nas rozgrzewa:) Pycha, mówię Wam! SKŁADNIKI NA CIASTO: 1,5 szklanki mąki 100 g masła, zimnego 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru z wanilią lub cukru wanilinowego SKŁADNIKI NA WIERZCH(...)formy, np. masło cukier puder do posypania gotowej tarty PRZYGOTOWANIE: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekam z masłem. Dodaję jajka, cukier puder i cukier z wanilią. Zagniatam szybko ciasto i wykładam nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. Śliwki myję, kroję na pół, wyjmuję pestki. Do budyniu (proszku) dodaję łyżkę mąki ziemniaczanej, mieszam i zaczynam gotować budyń: zagotowuję mleko

Zasmakuj Kuchni
Błyskawiczne ciasto serowo czekoladowe 159

Ciasto czekoladowe z masą serową, proste i smaczne. CIASTO CIEMNE: 50 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki 300 g mleka 2 jajka 200 g cukru 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 150 g oleju 280 g mąki 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej MASA SEROWA 500 g twarogu 3 jajka 3 łyżki cukru 1 budyń(...)waniliowy, w proszku CIASTO CIEMNE Do naczynia themomiksa włożyć czekoladę , rozdrobnić 10 s /obr 8, Wlać mleko , podgrzać 2m / 70º / obr 2. Przelać do innego naczynia. W naczyniu thermomiksa założyć motylek,wbić jajka , dodać cukier i ucierać 3 m / obr 3. Dodać dżem i olej , wymieszać 20s / obr 3. Wlać przestudzone mleko z czekoladą , wymieszać 20s / obr 2. Zdjąć

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania