ciasto - 164325 przepisów (strona:3880/10955)

Oponki serowe - pyszne 331

zmielony lub nie z wiaderka) przeciskamy przez praskę. Ja kupiłam już taki gotowy zmielony. 2. Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukry, sodę, ocet, żółtka, śmietanę i ser. Zagniatamy ciasto. Jak by wyszło za rzadkie to dodać troszkę mąki. 3. Gotowe ciasto oprószyć mąką i rozwałkować na grubość około 0,5 - 1 cm. Ja ciasto dzieliłam sobie na porcje(...)było łatwiej go rozwałkować.  4. Szklanką wykrawamy kółka, środek wykrawamy za pomocą nakrętki. Kulki ze środka można normalnie usmażyć lub zagnieść dalej z ciastem. U mnie dzieci chciały kilka kółek więc zrobiłam tak i tak. 5. W głębokiej patelni lub dużym garnku rozgrzewamy olej. Oponki smażymy z obu stron na złoty kolor.  6. Usmażone odkładamy najpierw na ręcznik

kruche babeczki
Naleśniki kukurydziane 171

używałam mąki kukurydzianej w swojej kuchni. Samą kukurydzę i różne produkty kukurydziane lubię, więc nie bałam się, że nie będzie mi smakowało. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zastanawiałam się raczej czy ciasto będzie miało inny posmak i konsystencję. Jak się okazało, naleśniki wyszły bardzo fajne. Smak za sprawą mąki kukurydzianej trochę się zmienił, a same naleśniki wyszły trochę twardsze, sztywniejsze i jakby(...)szklanki mleka szczypta soli ole do smażenia Sposób przygotowania: Wykonanie naleśników jest banalnie proste. Tak naprawdę wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować mikserem na jednolite ciasto bez grudek. Tak też zrobiłam. Do miski wsypałam mąkę kukurydzianą i szczyptę soli. Wybiłam jajko. Wlałam mleko i mikserem na małych obrotach zmiksowałam składniki do połączenia. Małą patelnię teflonową rozgrzałam. Wlałam odrobinę

Waniliowe Improwizacje
Bułki pszenno - owsiane 151

Dziś kolejny wypiek, ale nie na słodko w postaci ciasta czy ciastek, tylko wypiek na słono  postaci pysznych bułek pszenno - owsianych. Takie bułeczki to super pomysł na domowe, zdrowe pieczywo, bez żadnych konserwantów czy ulepszaczy smaku. Moje bułeczki zrobiłam z trzech rodzajów mąki: pszennej tortowej, pszennej pełnoziarnistej i mąki owsianej. Bułeczki wyszły pyszne, chrupiące z wierzchu i mięciutkie(...)uzyskać jednolitą konsystencję. Odstawiłam na ok. 15 minut żeby zaczyn zaczął pracować. Następnie wsypałam trzy rodzaje mąki i sól. Dolałam ciepłe mleko i olej. Wszystko wyrobiłam ręką na jednolite ciasto. Ciasto troszkę podsypałam mąką pszenną tortową w trakcie wyrabiania, aby się nie kleiło. Gdy ciasto było już wyrobione, odrywałam z niego porcje wielkości małego jabłka i formowałam je w owalne

Waniliowe Improwizacje
Kokosowe ciastka z kaszy manny 155

mąkę tortową, cukier zwykły i waniliowy, miękkie masło i żółtko. Dokładnie wymieszałam wszystko mikserem na najniższych obrotach. Pozostałe białko ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodałam do ciasta. Teraz wymieszałam już ciasto delikatnie łyżką. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łyżką nakładałam porcje ciasta i lekko je spłaszczałam tworząc kształt kółek. Ciastka wstawiłam(...)wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/ciastka-z-kaszy-manny.html), knedle z kaszy manny z truskawkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/knedle-z-kaszy-manny-z-truskawkami.html), torcik z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/torcik-z-kaszy-manny.html), kluski kładzione z kaszy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/kluski-kadzione-z-kaszy-manny.html), ciasto z kaszy manny i jogurtu (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/ciasto-z-kaszy-manny-i-jogurtu.html), placek z kaszy manny z morelami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/placek-z-kaszy-manny-z-morelami.html), placki z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/placki-z-kaszy-manny.html), kaszowiec bez pieczenia (link

Waniliowe Improwizacje
Zapiekane naleśniki z serem 174

więcej pomysłów niż mocy przerobowych, więc dopiero teraz ten pomysł doczekał się realizacji. Teraz już wiem, że to będzie moja ulubiona wersja naleśników z serem. Oto przepis: Składniki na ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1szkl. mąki pszennej tortowej 3/4szkl. mleka 0,5szkl. wody niegazowanej szczypta soli olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Farsz: ok. 600g białego sera półtłustego 1 duży cukier(...)waniliowy 1 płaska łyżka cukru pudru 3 kropelki olejku śmietankowego do ciast (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zalewa śmietanowa: 200ml śmietany 30% 1 łyżka cukru 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego 1 jajko Sposób przygotowania: W misce umieściłam składniki ciasta naleśnikowego, czyli: mąkę tortową, sól, jajko, mleko i wodę. Wszystko zmiksowałam do połączenia na jednolite ciasto bez grudek. Naleśniki smażyłam na małej patelni

Waniliowe Improwizacje
Babeczki z masą serową 180

korpusy, a za sprawą różnych wypełnień i dekoracji każdej można nadać inny smak, wygląd i charakter. Ja zdecydowałam się na babeczki z masą serową, a dokładnie babeczki z kruchego ciasta budyniowego wypełnione gotowaną masą serowa. Babeczek nie dekorowałam jakoś szczególnie, bo same w sobie wyszły ładne i smaczne. Wystarczy ewentualnie odrobina cukru pudru do oprószenia. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)push({}); Mąkę tortową wsypałam do miski. Dosypałam budyń w proszku, cukier puder i cukier waniliowy. Wbiłam jajka i dodałam pokrojone na plasterki zimne masło. Wszystko zagniotłam szybko na jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie ciasto rozwałkowałam na grubość kilku milimetrów. Za pomocą szklanki wycinałam z ciastka kółka

Waniliowe Improwizacje
Pączki z serków wiejskich 124

trzeba długo czekać na efekt. Do pączków można dodać dowolny aromat czy odrobinę alkoholu, aby miały bardziej wyrazisty smak. Można je też przygotować z serków waniliowych homogenizowanych, tylko wtedy ciasto może być ciut rzadsze i trudniejsze do formowania. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5szkl. mąki pszennej tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 łyżka(...)śmietanką, która była w opakowaniach, przełożyłam do miski i zblendowałam na gładki serek. Dodałam go do miski ze składnikami sypkimi i jajkami. Wszystko wymieszałam łyżką. Powstało gęste ciasto. Do ciasta można dodać jeszcze alkohol (spirytus, rum), szczyptę cynamonu czy dowolny aromat do ciast. W garnku rozgrzałam ok. pół litra oleju. Powinien osiągnąć temperaturę ok. 170-180 stopni, aby zacząć smażyć

Waniliowe Improwizacje
Wegetariański przewodnik kulinarny po Budapeszcie 175

zawitaliśmy do Budapesztu zimą, ale udało nam się spróbować wielu węgierskich klasyków. Do rzeczy... Budapeszt wegetariański wersja na 3 dni! Dzień I 1) Śniadanie Jegbüfe  to miejsce klasyczne. Ciasta, desery i wszelkiego rodzaju wypieki serwowane są tam od ponad 60 lat, a ceny są bardzo przystępne. Jeśli ktoś zna poznańskiego Kociaka, to może sobie wyobrazić jak wygląda Jegbüfe(...)osób czekało z niecierpliwością na to, aż ktoś zakończy męczyć swoje ciacho. Co jemy: Dobos Torta  (tort wymyślony przez budapesztańskiego cukiernika Józefa Dobosa, składa się z cienkich warstw ciasta biszkoptowego przełożonych kremem z kakao) albo Esterhazy Torta ( ten tort swoją nazwę zawdzięcza węgierskiemu księciu z rodu Esterhazy, składa się z cienkich warstw ciasta biszkoptowego, orzechów włoskich i kremu

Roślinożerni urlopowicze
Naleśniki owsiane 154

krem czekoladowo - orzechowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę owsianą, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wbiłam jajko i wlałam mleko truskawkowe. Wszystko zmiksowałam na gładkie ciasto bez grudek. Ciasto odstawiłam na kilkanaście minut. Małą patelnię rozgrzałam i posmarowałam niewielką ilością oleju. Nalałam porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadziłam je równomiernie po całej patelni. Naleśnika smażyłam z obu stron(...)lekko złocisty kolor i wyłożyłam na talerz. Przed nalaniem kolejnej porcji ciasta, patelnię znów natłuściłam i powtórzyłam czynności. W ten sposób usmażyłam kilka naleśników, które podałam posmarowane kremem czekoladowo - orzechowym, zwinięte w ruloniki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na naleśniki, np.: naleśniki bananowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/nalesniki-bananowe.html), zapiekane naleśniki z serem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com

Waniliowe Improwizacje
Grecja - Feta w filo 179

Przepis z serii cztery składniki i 5 minut. Potrzebujemy tylko ciasto filo, ser feta, miód i odrobinę oliwy z oliwek. Do dzieła! Składniki (4 porcje): - kostka sera feta - 4 płaty ciasta filo Można dostać na przykład tutaj - oliwa z oliwek - miód - opcjonalnie oregano, jeżyny Przygotowanie: 1) Ciasto filo wyjmujemy z lodówki kilkanaście minut przed rozpoczęciem przygotowywania. 2) Ser kroimy(...)cztery części (najpierw wszerz a potem z grubości). 3) Owijamy pojedyncze plastry sera ciastem filo. 4) Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Smażymy na średnim ogniu po 2 minuty z każdej strony (do zarumienienia). 5) Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i polewamy obficie miodem. Możemy dodać kilka jeżyn i całość oprószyć oregano

Roślinożerni urlopowicze
Placki z gotowanych ziemniaków i serka wiejskiego 140

Często, gdy zostają mi ugotowane ziemniaki z obiadu, wykorzystuję je na kopytka, lub inne kluski. Od czasu do czasu, zwłaszcza gdy zostaje mniejsza ilość, robię z nich placki. Ciasto na takie placki robi się podobnie jak na kopytka. Tylko zamiast formować kluski, robi się placki i smaży na patelni. Jest to szybsza wersja, dobra, gdy mamy mniej czasu. Tym razem(...)wszystko razem zblendowałam na jednolitą masę. Mąkę wsypałam do dużej miski. Dosypałam sól i sodę. Wbiłam jajka i dodałam zblendowane ziemniaki z serkiem. Z podanych składników zagniotłam jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto uformowałam w wałek i pokroiłam go na plastry. Każdy plaster ciasta rozpłaszczałam w dłoniach i obtaczałam w mące. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju. Na gorący olej wkładałam uformowane

Waniliowe Improwizacje
Śnieżynki z patelni 152

oraz proszek do pieczenia. Składniki sypkie wymieszałam. Następnie wbiłam jajko i dodałam zimne masło pokrojone na plasterki. Składniki posiekałam nożem do uzyskania kruszonki, a następnie szybko zagniotłam na jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta foremką w kształcie śnieżynki wycinałam ciasteczka. Patelnię rozgrzałam i posmarowałam delikatnie olejem. Ułożyłam pierwszą partię ciastek i smażyłam(...)czekoladowo - orzechowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html), babeczki z masą serową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/babeczki-z-masa-serowa.html), kokosowe ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), rurki z ciasta francuskiego (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/rurki-z-ciasta-francuskiego.html), jeżyki bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/jezyki-bez-pieczenia.html) i inne. SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Placki jogurtowe 191

proszkiem do pieczenia i przesiałam ją do masy jajeczno - jogurtowej. Wszystko jeszcze raz wymieszałam łyżką, ale też tylko do połączenia składników. Długie mieszanie powoduje, że placki tracą puszystość. Ciasto wychodzi dość gęste. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na patelni roztopiłam łyżkę masła i łyżką wyłożyłam porcje ciasta, lekko je rozprowadzając na patelni, aby uformować placuszki. Na jeden placek dawałam jedną łyżkę ciasta(...)Placki smażyłam na małym ogniu z obu stron na rumiano, a następnie wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Przed włożeniem następnej porcji ciasta, dodałam trochę tłuszczu na patelnię. Placki przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem. Z podanych proporcji wyszło mi 7 placków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na placki, np.: placki z kaszy jaglanej z jabłkiem (link

Waniliowe Improwizacje
Drożdżowe racuchy z dżemem 180

minut żeby wyrósł. Do miski wsypałam mąkę tortową, resztę cukru i szczyptę soli. Wbiłam jajko, dolałam resztę mleka i wyrośnięty zaczyn. Wszystko dokładnie wymieszałam łyżką na jednolite ciasto. Ciasto odstawiłam do wyrośnięcia. Powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Gdy tak się stało, przystąpiłam do smażenia placków. Na patelni rozgrzałam trochę oleju. Łyżką nabierałam porcje ciasta i wykładałam(...)gorący tłuszcz. W środku placka robiłam małe zagłębienie i wkładałam w nie po ok. 0,5-1 łyżeczce dżemu. Dżem zakrywałam odrobiną ciasta i smażyłam placki na rumiano z obu stron na mniejszym ogniu. Usmażone racuszki wykładałam na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na placki

Waniliowe Improwizacje

Proponowane wyszukiwania