Świąteczne ciasto, które zawsze wychodzi i sprawdza się podczas wszelkich imprez okolicznościowych. Smakuje i dorosłym i dzieciom - jest po prostu przepyszne. Każdy kto go spróbuje chce przepis
Prosty przepis na[Głosów:1 Średnia:5/5] składniki: 250 g śledzi w oleju 1 pomarańcza 1 czerwona cebula 2 goździki sól, pieprz opcjonalnie przyprawa do piernika wykonanie
Domowy Smak Jedzeniamoich przepisów #eatmefitme Wykonanie babeczek Pokrojone na kawałki masło (200g) dodaj do mąki i siekaj nożem, aż powstaną grudki. Dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą i schowaj do lodówki na min. pół godziny. Foremki do babeczek posmaruj masłem. Im dokładniej to zrobisz, tym łatwiej wyjmiesz babeczki z foremek. Rozwałkuj ciasto na grubość(...)dobierz szklankę odpowiadającą średnicą do wielkości foremek i wytnij kółka, a potem uzupełnij ciastem foremki. Zwróć szczególną uwagę na boki babeczek, bo wszelkie zaniedbania wpłyną na estetykę babeczek po upieczeniu :). Spody babeczek nakłuj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 12-15 minut. Składniki na babeczki 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła 1-2 łyżki
Eat me! Fit me!Więcej inspiracji i wiedzy o pieczeniu na Instagramie! Ciasteczka z Rudolfem to pyszne kruche ciasteczka o smaku waniliowym i kakaowym. Zrobiłam je w ubiegłym roku dla
Słodki Pomysł[Głosów:2 Średnia:5/5] składniki: 2 łyżeczki przyprawy do piernika 100 g czekolady gorzkiej 100 g cukru pudru 500 ml śmietanki 30 % 200 ml
Domowy Smak Jedzeniapiernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao kolorowy lukier do dekoracji, u mnie pisaki o 4 kolorach PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam w ciasto, tworząc kulę. Ciasto na pierniki wstawiam na ok. 20 minut do lodówki, przykrywam folią lub talerzem. Po tym czasie odrywam kawałki ciasta i rozwałkowuję, stolnicę podsypuję lekko mąką, by ciasto się
Zasmakuj KuchniŚwięta już tuż tuż więc przedstawiam 12 przepisów na ciasta bez pieczenia. Są proste i szybkie w przygotowaniu dlatego idealnie sprawdzą się na święta. Goście będą zaskoczeni ich smakiem i wyglądem! Wesołych Świąt ;)! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto serowy puch (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pychotka na krakersach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rafaello na krakersach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Napoleonka bez pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Jogurtowiec na gofrach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Princessa
Blog kulinarny S9.PLwlewamy naszą słodką mieszankę. Mieszamy składniki drewnianą łyżką. Gdy to już nie będzie możliwe lekko podsypujemy rękę mąką i mieszamy składniki tworząc coś w rodzaju a la kuli. Uwaga! Ciasto będzie się lepić! Tak ma być. Nie dodajemy więcej mąki. Ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia na około 10-12 minut. Po tym czasie ciasto będzie się już nadawać(...)pracy, przestanie się lepić, będzie miękkie i plastyczne. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Podsypujemy mąką blat lub matę. Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy lub ugniatamy ręką na grubość około 4-5 mm. Grubsze pierniczki są miękkie i puszyste, jeśli zrobicie cieńsze takie nie wyjdą. Wycinamy dowolne kształty. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem
Słodkie okruszkitradycyjne świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, nadziane grzybami z lasu i kiszoną kapustą są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Składniki: Ciasto: 500g mąki 30g świeżych drożdży 250ml mleka 65g masła extra 2 jajka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Farsz: 50g suszonych grzybów 600g kapusty kiszonej 2 cebule 3 listki(...)laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego Sól Pieprz 2 łyżki masła Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane do posmarowania pierożków garść sezamu do posypania Wykonanie: 1. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać cukier, łyżkę mąki i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, sól, jajka
Szalona Kuchnia Ewelinyświąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Drożdżowe, mięciutkie, nadziane pachnącymi grzybami, które idealnie komponują się z wyrazistą kiszoną kapustą są świetnym uzupełnieniem świątecznego czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 300g mąki pszennej 125ml mleka 13g świeżych drożdży 30g masła 1 jajko 1/2 łyżeczka soli szczypta cukru Farsz: 60g suszonych leśnych grzybów 270g kapusty kiszonej 1 cebula 2 ząbki(...)czosnku sól pieprz olej Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane do posmarowania garść sezamu do posypania Wykonanie: 1. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać cukier i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, jajko i rozpuszczone w pozostałej ilości mleka masło (lekko ciepłe). Całość dokładnie
Szalona Kuchnia Ewelinymąki pszennej 170 g mąki ziemniaczanej ewentualnie 1-2 łyżki śmietany 18 % Mąki wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać ziemne pokrojone masło i zagnieść ciasto. Gdyby całość była zbyt sypka i składniki nie chciały się połączyć dodać śmietanę. Jeśli gotowe ciasto jest zbyt miękkie na formowanie ciastek to schłodzić je w lodówce ok 30 minut, u mnie(...)było dobre więc od razu zabrałam się za produkcje. Gotowe ciasto można rozwałkować na grubość ok 5 mm i wykrawać dowolne kształty za pomocą foremek lub uformować ręcznie różne kształty. Ja nie bawiłam się w wykrawanie tylko uformowałam kulki wielkości średniego orzecha włoskiego i spłaszczyłam lekko widelcem i tak uzyskałam na nich wzorek. Następnie gotowe ciastka schłodzić dobrze w lodówce
Monia miesza i gotujeczesto brakuje nam czasu, dlatego polecam przygotowywać inne potrawy w międzyczasie. Ja w tym roku postanowiłam zrobić go na wigilię, ale planuję upiec go również na sylwestra. Składniki na ciasto 450 gramów mąki pszennej 230 ml. mleka 45 gramów masła 15 gramów cukru 7 gramów suchych drożdży szczypta soli 1 żółtko Składniki na farsz 400-500 gramów kiszonej kapusty(...)odstawiamy do wyrośnięcia. 2 Do przesianej mąki dodajemy przygotowany wcześniej rozczyn, roztopione masło, ciepłe mleko, żółtko oraz sól i wyrabiamy przez kilkanaście minut (ja używam robota planetarnego). Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu do czasu aż podwoi swoją objętość. 3 Odciśniętą kapustę zalewamy wodą, dodajemy lisć laurowy i gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Dodajemy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyzjedzone ;) Ciasteczka z tego przepisu można ozdobić lukrem tak samo jak pierniki. Po wskazówki jak lukrować pierniki zapraszam do wpisu z poradnikiem lukrowania . W zależności od grubości rozwałkowanego ciasta, z podanych składników upieczemy od 4 do 6 dużych blaszek ciasteczek. Składniki: 0,5 kg mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 25 g przyprawy do piernika szczypta soli(...)mieszamy razem w misce. Dodajemy masło i wyrabiamy w stojącym mikserze lub zagniatamy rękami do czasu otrzymania drobnej kruszonki. Dodajemy jajka i śmietanę. Wyrabiamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno na tym etapie przypominać miękką plastelinę. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do schłodzenia do lodówki na min. 1 godzinę. Dzięki temu będzie łatwiej się je wałkowało
Ciastkozercypstrąga, łososia) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora ok 10cm 1 cebula 2 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego natka pietruszki sól pieprz pierożki z rybą: ciasto: 1,5 szklanki mąki 2/3 szklanki wody sól łyżeczka oleju nadzienie: 1 płat karpia (ok 500g) 1 cebula ząbek czosnku 1 łyżka kaszy manny 2 łyżki oleju sól pieprz tymianek(...)obrać kawałki mięsa. Wywar przecedzić, doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać marchew, kawałki mięsa ryby. Przygotować pierożki: gorącą wodą zalać mąkę, wsypać sól i wlać olej, wyrobić miękkie ciasto. Ciasto owinąć folią, pozostawić na 30 minut. Przygotować nadzienie: z karpia odkroić mięso, usunąć ości, posiekać drobno (można zmielić). Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na oleju, dodać posiekany czosnek, ostudzić
Obiad gotowy