Składniki : • średnia miska grzybów (np. borowików, podgrzybków), około 1/2 kg • 1 mała cebula • 2 ząbki czosnku • 50 g masła • 2 łyżki oliwy extra vergine • 5 łyżek
KUCHNIA POLSKADo marynowania polecam używać małych i jędrnych borowików, podgrzybków, kurek, maślaków, rydzy, opieńków i kozaków. Można użyć jednego rodzaju grzybów lub mieszanych. Zalewa octowa to mieszanka
KUCHNIA POLSKASKŁADNIKI: • 5 białek • szczypta soli • 220 g cukru pudru • 16 g cukru waniliowego • 1 łyżeczka soku z cytryny P RZYGOTOWANIE: Białka ubić na sztywno ze szczyptą
KUCHNIA POLSKApomysł na zrobienie naleśników, które nie będą standardowe, bo będą zielone. I to tak intensywnie ładnie zielone, a do tego smaczne. Przepis jest prosty i sprawdzony już kilka razy. Ciasto: 1 szklanka mleka 90 g szpinaku baby 1 szklanka wody gazowanej 3 jajka 1,5 szklanki mąki 1 łyżka oleju szczypta soli Do wysokiego pojemnika wlewamy mleko i dodajemy szpinak(...)Blendujemy to na gładką masę. Do powstałego szpinakowego mleka dolewamy wodę i olej, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę i sól i całość mieszamy, do momentu aż nie będzie grudek. Odstawiamy ciasto na 15 minut. Naleśniki smażymy na teflonowej patelni. Farsz: 1 filet z kurczaka 100 g szpinaku 0,5 kostki serka typu feta Pieprz, curry, papryk słodka, papryka ostra, czosnek
Emskie Smakismaku, a nam się tak spodobały, że będę je często piec ;) Składniki na 10 bułeczek Zaczyn: 20 g drożdży świeżych 100 ml ciepłej wody 1 płaska łyżeczka cukru Ciasto: 500 g mąki pszennej typ 450 220 ml cydru w temperaturze pokojowej 1 jajko kl L (możemy ująć łyżeczkę lub dwie jajka jeśli mamy braki w lodówce i rozmieszać(...)gorącej wody tworzymy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia. 2. Do miski dajemy mąkę, sól, cydr, wbijamy jajko. Gotowy, wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski z reszta składników i zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zajął się tym robot). Podczas wyrabiania dolewamy roztopione masło i wyrabiamy dalej. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 3. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie
Gotowanie...to proste !Papryka faszerowana soczewicą przepis na szybki obiad bez mięsa Papryka faszerowana soczewicą - przepis idealny na każdy dzień tygodnia, świetnie się sprawdza jako obiad lub ciepła kolacja
Cztery Fajeryobrodziły patisony. To warzywo, które najczęściej smażę w bułce lub robię z nich placki. Zrobiłam też kilka słoików marynowanych patisonów. Pomyślałam jednak, że może by użyć je także do ciasta. Z cukinii robiłam taki deser już nie raz, więc tym razem padło na patisony. Tak powstało wilgotne Ciasto z patisonów kakaowe z dodatkiem jeżyn. Składniki: ciasto
Kuchnia co dniaSmaczna pizza na cienkim cieście, z sosem pomidorowym, serem i salami. Polecam mój przepis. Ciasto na pizzę przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik. Link do producenta Thermomastera II - KALORIK Aplikacja na telefon z przepisami do robota - APLIKACJA FLAVIO SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1/4 szklanka wody 1/2 szklanka mleka 1 łyżka(...)Drożdże, wodę, cukier przekładamy do dzbana robota, ogrzewamy w temperaturze 30 % 3 minuty, obrót 1. Następnie dodajemy mleko, sól, olej przyprawę i mąkę, miksujemy 2 minuty/o 4-5. Ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do dzbana przekładamy cebulę, czosnek, pomidory, sól i cukier, bazylię, miksujemy około 1 minuty/o 9. Zmieniamy ostrze na mieszadło i gotujemy
Kulinarne Fantazje Mariolirozmieszaj rózgą. Wsyp 2 łyżki mąki ziemniaczanej, wlej 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki wódki, 2 łyżki wytrawnego wina, 1/4 łyżeczki sody.. Dokładnie wymieszaj całość aż powstanie gładkie ciasto. Krok 3 Przełóż mięso do misy z ciastem i dokładnie obtocz w nim kurczaka. Odstaw na 15 minut. Rozgrzej na patelni 1/2 szklanki oleju. Temperatura powinna być dość wysoka. Najlepiej(...)sprawdzić to w ten sposób: włóż drewniany patyczek do sushi do oleju. Kiedy wokół końcówki patyka zaczną tworzyć się pęcherzyki powietrza temperatura jest właściwa. Możesz też wrzucić odrobinę ciasta, w którym otoczony jest kurczak na tłuszcz. Jeśli zacznie się natychmiast smażyć możesz wkładać mięso. Kurczaka wkładaj na olej szczypcami lub rękami, z małej wysokości, żeby nie rozbryzgiwać gorącego tłuszczu. Jeśli
Niedzielny kucharzszybko, bo ciastka są naprawdę pyszne. Wypiekam te ciastka również w wersji świątecznej z szafranem . Bardzo polecam przepis poniżej. Jeśli nie możecie trafić na lukrecjowe żelki, to możecie do ciasta dodać lukrecję w proszku. Po upieczeniu ciastka najlepiej przechowywać w metalowym pudełku. Ciastka z lukrecją ok. 40 sztuk Składniki: 150 g masła, miękkiego 80 g cukru 90 g brązowego cukru(...)połączenia składników. W drugiej misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę i sól. Dodaj suche składniki do maślanej masy i wymieszaj łyżką lub zmiksuj. Żelki pokrój na drobno i dodaj do ciasta. Wymieszaj łyżką. Podziel ciasto na 3 części.Każdy kawałek zroluj, przełóż do formy i spłaszcz. Piecz ciastka przez 15 minut. Upieczone ciastka wyjmij z piekarnika. Odczekaj 5 minut i jeszcze
codojedzeniadogi, parówki w cieście drożdżowym a do tego sosik czosnkowy. 350 g mąki 80 g mleka 1 jajko 100 g margaryny 20 g drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli przyprawa do pizzy i zapiekanek Farsz parówki Z drożdży , mleka, cukru i 2-3 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę(...)składników.Zagnieść ciasto . [Do naczynia miksującego włożyć mleko, cukier i drożdże, podgrzać 2min/37 C/obr. 2 .Dodać pozostałe składniki na ciasto, wyrobić ciasto 3 min/interwał] .Odstawić do wyrośnięcia, następnie rozwałkować dość cienko i pokroić w paseczki ok 4 cm. Owinąć wcześniej obraną parówkę w spiralkę.Tak przygotowane parówki dość luźno ułożyć na blaszce.Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę
Moje domowe kucharzeniemąki, żółtek i cukru, ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy 1/3 białek do masy i luzujemy ją delikatnie mieszając, następnie dodajemy resztę i mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Na patelni teflonowej rozgrzewamy masło i kiedy zaczyna skwierczeć wylewamy masę i smażymy ją na wolniutkim ogniu ok. 5 minut. Następnie mamy dwie opcje – albo przekręcić w całości (nie jest(...)takie proste i wyszedł przez to trochę zakalcowaty) lub obracać po kawałku odrywając mniejsze części. Jak już mamy całość przekręconą to wystarczą 2 minuty, aby ścięło się ciasto. Wykładamy omlet na talerze – ta porcja wystarcza spokojnie dla dwóch osób 😊 Posypujemy cukrem pudrem i podajmy z owocami sezonowymi. Można go również zjeść z serkiem homogenizowanym lub jogurtem
Emskie Smakidrugim pół litra wody na zupę i przyprawy (po szczypcie mielonych goździków, kardamonu, soli i cynamonu). W miseczce wymieszać 2 jajka z mąką i solą, żeby uzyskać rzadkie ciasto na kluseczki. Kiedy woda się zagotuje do garnka z pół litrem wody i przyprawami wsypać jagody i cukier. Wyłączyć gaz i zmiksować zupę na gładko i przelać po połowie(...)talerzy. Do drugiego garnka z gotującą się wodą wlać łyżką ciasto na lane kluseczki i zamieszać. Kiedy kluseczki wypłyną, odcedzić je na durszlaku i przełożyć na talerze z zupą. Udekorować borówkami i listkami bazylii. Rejbak kurpiowski z marchewką Babka to klasyczny dodatek do wszystkiego. Do chłodnika, do mięsa i sosu, zamiast obiadu i na przekąskę. Na Kurpiach babkę nazywa się
Ugotowane pozamiataneWłoch. Ta była bardzo aromatyczna (jednak dość tłusta). Czuć było, że wszystkie składniki są mega świeże i lokalne. Podstawowym składnikiem Foccaci barese jest dobra oliwa, którą obficie skrapiane jest ciasto przed pieczeniem oraz świeże, dojrzałe pomidorki, które nadają jej wyjątkowy aromat. W niektórych wersjach znajdziecie na przykład jeszcze zielone oliwki, ale ja dziś z nich zrezygnowałam. Foccacia tak naprawdę pasuje(...)Wymieszaj dokładnie, aby drożdże się rozpuściły i miskę odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj sól oraz wyrośnięty zaczyn. Zagniataj dodając do ciasta ciepłą wodę z oliwą. Ciasto zagniataj do czasu aż będzie odchodzić od ręki. Następnie przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Blachę wysmaruj oliwą. Rozłóż na niej ciasto
365 dni dookoła kuchni