ciasto - 163312 przepisów (strona:3864/10888)

Szybki chlebek z prażoną cebulką 196

Witajcie, dzisiaj mam bardzo dobre wiadomości. Przychodzę z przepisem na szybki chlebek z prażoną cebulką. Bardzo łatwy do zrobienia, wystarczy wsypać składniki i prawie gotowe. Bez

dolcevitainmykitchen
Bułeczki jabłkowo-cynamonowe 132

było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 – 30 minut). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest za luźne dodajemy mąki. Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym(...)podwojenia objętości na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 30 cm. Przygotowany prostokąt posmarować startymi jabłkami na grubych oczkach,wymieszanymi z cynamonem i cukrem. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 – 3,5 cm kawałki* (podzielić na równe 12 części). Ułożyć

I LOVE LIFE
Dyniowe ciasto z kremem i orzechami! 197

Typowo jesienne ciasto z dynią, lekko wilgotne, puszyste i przepyszne. To ciasto jest bardzo proste do wykonania, pięknie pachnie i smakuje wybornie. Jeśli jeszcze nigdy nie robiłeś ciasta z dynią to musisz koniecznie to nadrobić! Przepis na te pyszności znajdziesz w moim e-booku FLEXI JESIEŃ, to 50 przepisów na przepyszne sezonowe dania! Znajdziesz w nim propozycje dań dla całej

SMYKWKUCHNI
Afarar- lezgińskie pierogi z dynią i orzechami włoskimi 179

olej rzepakowy) – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, pieprz, sól, czubryca zielona) Mąkę przesiać do miski z razem z solą, dodać wodę, wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto wyrabiać przez około 5-7 minut, następnie włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić na około 30 minut. W tym czasie robimy nadzienie. Dynię obrać(...)zeszklonej cebuli dodać dynię razem z orzechami, przyprawić wg smaku i smażyć przez około 5-7 minut, aż dynia lekko zmięknie. Gotowe nadzienie zdjąć z ognia i wystudzić. Ciasto podzielić na 10-12 jednakowych kawałków. Na posypanym mąką blacie rozwałkować kawałek ciasta na cienki okrągły placek. Na jedną połowę placka wyłożyć nadzienie, przykryć drugą połową i mocno zlepić brzegi

Smaki Armine
Ciasto czekoladowo-krówkowe 170

Kupiłam krówki, które były tak twarde, że nie dały się zjeść. Postanowiłam wykorzystać je do ciasta, które wyszło bardzo smaczne i dość słodkie, więc można dać mniej cukru. Składniki: (forma 28x24) 2 i 1/2 szklanki mąki 125 g margaryny 3/4 szklanki mleka 3 jajka 20 krówek 1 czekolada gorzka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)cukierków i czekolady. Przestudzić. Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą na przemian z chłodnym mlekiem czekoladowym. Ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Resztę krówek pokruszyć i rozłożyć na wierzchu ciasta lekko dociskając. Piec około 50 minut w temp. 180 stopni C. Życzę Smacznego! Zapraszam

talerz przyjemności
BaJgLe 179

niemieckiego „beugel”,  oznacza „pierścień” lub „bransoletkę”. W Polsce bajgle ustąpiły miejsca obwarzankom. Składniki: Na ok.8 sztuk lub 6 większych  350g mąki pszennej(150krupczatki i 200 mąki do ciast drożdżowych) 1/2 łyżeczki soli 50ml mleka 15g świeżych drożdży 50 g masła 20g cukru 1 jajko roztrzepane z odrobiną mleka do posmarowania bajgli Sezam,czarnuszka lub mak, co kto lubi(...)rozpuszczamy w nim masło i cukier. Nie gotujemy! Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy drożdże. Mieszamy.  Mąkę i sól przesiewamy i dodajemy do zaczynu.  Zagniatamy i wyrabiamy ciasto do momentu, w którym będzie odklejało się od rąk.  przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1- 1,5 godz aż podwoi swoją objętość.  Kiedy ciasto będzie wyrośnięte, gotujemy wodę

Luźna Kuchnia
Muffinki dyniowe z serowym nadzieniem 192

nadzieniem serowym. Muffinki są bardzo sycące, proste do zrobienia, nie zawierają cukru, ani żadnych ulepszaczy Doskonałe na deser czy przekąskę.  Świetnie sprawdzą się też na każdej imprezie. Składniki: Ciasto: 150 g puree z dyni 2 jajka 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1/3 szklaki mleka (może być roślinne) 1/2 szklanki ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)imbiru Nadzienie serowe: 200 g chudego lub półtłustego twarogu 1 jajko 80 g serka waniliowego (np. Bakoma) 3 łyżki ksylitolu 3 łyżki budyniu waniliowego Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Ciasto: Do miski przełożyć puree z dyni, dodać jajka, olej kokosowy, ksylitol oraz mleko i wszystko wymieszać. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Przesypać suche składniki

Healthy food explorer
Pierogi smażone z kurczakiem, pieczarkami, cebulą i serem 207

Próbowałaś już tradycyjnych polskich dań w nowoczesnych odsłonach? A wiesz co to są panzerotti? To włoskie pierogi smażone, które przygotowuje się z miękkiego i pysznego drożdżowego ciasta. Najbardziej popularne są w okolicach Sycylii, gdzie podaje się je z mozarellą i sosem pomidorowym. Ja jednak zdecydowałam się na pierogi smażone z typowo polskim farszem. Zobacz mój przepis! Przepis na panzerotti, czyli(...)pierogi smażone Najważniejsze w pierogach smażonych jest oczywiście przygotowanie ciasta drożdżowego. Bazuję na przepisie, z którego możesz wykonać typowo włoskie panzerotti z takimi składnikami, jakie sobie tylko wymyślisz, np. szynka prosciutto z mozarellą. Poza Włochami na tego typu pierogi smażone nazywa się także calzone. A to już na pewno jest Ci znane! :) Przepis na około 20 sztuk: 500 g mąki

Rozdomowiona
Knedle dyniowe z malinami 171

wykonania: Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, a następnie przełóż je do miski. Do ziemniaków dodaj puree z dyni, mąkę ziemniaczaną, jajko oraz sól i erytrol. Zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Powinno dobrze odchodzić od ręki. Z gotowego ciasta odrywaj niewielkie ilości, uformuj z niego okręgi wielkości wewnętrznej części dłoni. Na środku okręgu umieść maliny. Ciasto zlep tak, aby powstała kula(...)Czynność powtórz aż do wykończenia ciasta. Gotowe knedle układaj na blasze do pieczenia. Posmaruj je rozpuszczonym masłem. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj od razu po upieczeniu. Smacznego Artykuł Knedle dyniowe z malinami pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Chałka Grecka 150

chałki możemy dodać skórkę pomarańczową będzie jeszcze smaczniejsza, a wierzch posypać płatkami migdałów :) Składniki na jedną chałkę Zaczyn: 20 g drożdży świeżych 120 ml mleka 1 łyżeczka cukru Ciasto: 300 g mąki pszennej tortowej 50 g migdałów mielonych 1 jajko kl M 3 łyżki cukru esencja waniliowa 45 g roztopionego masła 1 żółtko + 1 łyżka mleka płatki migdałów na wierzch(...)ciepłym mleku. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia. 2. Do miski wsypujemy mąkę, mielone migdały, wbijamy jajko oraz dodajemy cukier. Kiedy zaczyn nam wyrośnie, przelewamy go do mąki i zagniatamy ciasto. Podczas zagniatania dolewamy partiami roztopione masło.  Wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do podwojenia objętości. 3. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, zagniatamy je ponownie i dzielimy

Gotowanie...to proste !
Knedle dyniowe z kurkami i ricottą 177

kurek i aromatycznych przypraw, które dodają daniu przytulności, a przecież tego jesienią nigdy za wiele :) Odrobinę zbyt intensywny farsz w pojedynkę staje się idealny w połączeniu z delikatnie słodkim ciastem z dynią. Harmonia i pełnia smaków! Pyszne, sycące i bardzo jesienne i otulające tylko najlepszym. Ukulajmy więc coś pysznego! :) Knedle dyniowe z kurkami i ricottą Potrzebujesz: Ciasto: 300g upieczonej dyni(...)łyżka masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Knedle: 1. Dynię i ziemniaki rozgnieć razem na gładką masę. 2. Dodaj jajko, mąki i sól - zagnieć wszystko na gładkie ciasto. 3. Uformuj z ciasta wałek grubości wałka kuchennego i podziel na 16-18 równych części. 4. Każdą część rozpłaszcz, formując placuszek, nałóż do środka farszu i dokładnie zalep, formując kulkę

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Racuchy na jogurcie greckim 167

eżeli najdzie Was ochota na coś słodkiego to zachęcam do przygotowania drożdżowych racuchów z dodatkiem jabłek. Wbrew pozorom takie placuszki są szybkie do przyrządzenia (ciasto wyrabiamy łyżką i pozostawiamy do wyrośnięcia). Racuchy z poniższego przepisu są miękkie, puszyste i sycące.  Składniki na porcje dla 3-4 osób: 1 duży jogurt grecki (około 400 g) 2 szklanki mąki pszennej(...)mąki wbić jajka, dodać jogurt grecki, pokrojone jabłka i wlać rozczyn. Za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą (masa powinna być dosyć gęsta) . Następnie miskę przykryć czystym ręcznikiem i ciasto pozostawić do wyrośnięcia  (do podwojenia masy; około 1 godzina) . W rondelku lub na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 racuch = 1 łyżka) . Racuchy

Ugotować