takiej masy jest bardzo proste. Wystarczy namoczony mak trzykrotnie zmielić, a następnie dodać do niego ulubione bakalie i całość połączyć za pomocą miodu. 4. Makowa choinka , czyli szybki makowiec. Ciasto, które przyrządzicie i upieczecie w niecałą godzinę! Wystarczy ciasto francuskie nadziać masą makową i zawinąć, aby uzyskać efektowną, makową choinkę. Takiego makowca obowiązkowo należy udekorować polewą na bazie cukru pudru(...)kolorowymi posypkami. 5. Krajanka piernikowa to pomysł na domowe pierniki, które możecie przygotować dosłownie kilka dni przed samymi świętami. Do ich przyrządzenia nie potrzebujemy żadnych foremek. Wystarczy z ciasta uformować wałek i pociąć go na mniejsze części. Poniższe pierniczki są miękkie, puszyste i mocno wciągające. 6. Kruche rogaliki z masą makową to pomysł na słodką przekąskę. Rogaliki są idealnie
Ugotować[Głosów:1 Średnia:5/5] składniki na masę serową: 1200 g sera białego, 3x zmielonego 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 250 g cukru 200
Domowy Smak Jedzeniadomu. Jest to na pewno super pomysł na prezent i piękna ozdoba stołu. Choinki 3d robimy z piernikowych gwiazdek, są potrzebne foremki lub szablon. Polecam również przepis na wspaniałe ciasto na pierniki. ZAPRASZAM NA FILM W KTÓRYM ZOBACZYCIE INSTRUKCJĘ JAK WYKONAĆ CIASTO, LUKIER I CHOINKI 3D Z PIERNIKA \Oto zdjęcia moich choinek
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPowstałą masę przełożyć od razu do miski, wsypać połowę mąki czyli 250 g i zmiksować. Odstawić do przestudzenia. Dodać pozostałe składniki jajka, mąkę śmietanę oraz rozpuszczoną sodę. Zagniatamy ciasto, aż składniki nam się połączą a ciasto będzie błyszczące. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Dzięki temu łatwiej będzie rozwałkować ciasto. Ciasto rozwałkować partiami
Kulinarne przygodyWitajcie Kochani! Zapraszam na premierę mojego pierwszego e-booka „Wyjątkowe Torty i Ciasta” !. Znajdziecie w nim sprawdzone przepisy na pyszne, piękne, wspaniałe torty. Jest 27 przepisów, z czego 25 na torty, przepis na mini bezy i lizaki bezowe, przepis na lemon curd, opis jak zrobić drip cake, jak ozdobić wierzch i boki tortu oraz rozdział „Moje wskazówki”, w którym(...)kilku punktach podałam rady dotyczące przygotowywania ciast. W e-booka włożyłam dużo pracy i serca, mam nadzieję, że go polubicie tak jak ja, że Wam się spodoba. E-book ma 150 stron. Każdy przepis ma piękne zdjęcia i jest dokładnie opisany. Są przepisy na torty z malinami, truskawkami, o smaku cytrynowym, czekoladowym. Jest tort makowy, orzechowy, szarlotka, sernik i beza
Mała CukierenkaUważam, że ciasto francuskie daje nam wiele możliwości. Smakuje zarówno na słodko jak też z różnymi dodatkami na ostro. Można dzięki niemu nadawać potrawom ciekawy kształt i smak. Przykładem na to mogą być zrobione przeze mnie pikantne ślimaczki, które można podawać na ciepło jak i na zimno. Smakują jeszcze lepiej maczane w sosie czosnkowym ( przepis ) lub jakimkolwiek innym (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Składniki: 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego 20 dag wędzonego boczku 1 czerwona papryka 1/2 zielonej papryki 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie 1/2 szklanki startego żółtego sera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Ciasto rozwinąć, pozostawić w pokojowej temperaturze aby rozmarzło. 2. Boczek pokroić w kostkę, paprykę oczyścić i też pokroić w niedużą kostkę. Cebulę
Danka PichciZawsze robiłam ciasto naleśnikowe tradycyjnie (według tego przepisu ), ale tym razem skusiły mnie naleśniki budyniowe. W tym wydaniu są one delikatne, pyszne i pachnące wanilią.Ciasto to zrobiłam w dwóch wersjach: jedne z samym budyniem, a do pozostałego dodałam cienko pokrojone kawałki jabłka. Jedne i drugie są smakowite. Zachęcam do wypróbowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 jajka 400ml mleka(...)mąki pszennej dodatki wedle uznania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Jajka zmiksować z cukrem i szczyptą soli. Dodać mleko, 2 łyżki oleju i miksując dodawać przesiane budynie z mąką. Ciasto powinno być rzadkie. 2. Na patelni rozgrzać trochę oleju. Wlać porcję ciasta, rozprowadzić po całej patelni i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Nadmiar oleju można usunąć
Danka Pichcimisce, dodać sól, jajko. Odlać wodę wyciśniętą z ziemniaków, a pozostałą na dnie naczynia skrobię przełożyć do miski z ziemniakami. Dodać mąkę, całość razem wymieszać do uzyskania gęstego ciasta. 3. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Połowę masy ziemniaczanej przełożyć na talerz i dużą łyżką wrzucać kawałki ciasta do gotującej się wody (za każdym razem przed nabraniem ciasta zanurzyć(...)przemieszać kluski w garnku. Gdy wypłyną na powierzchnie wody zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 5 minut. 4. Kluski wybrać łyżką cedzakową i podobnie postąpić z drugą częścią ciasta. 5. Słoninę pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię, wytopić tłuszcz. Do niego dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć do zrumienienia. 6. Ugotowane wcześniej kluski polać
Danka Pichcimożna zaliczyć do tej drugiej grupy. Farsz do nich przygotowałam z pora i pieczarek. Sprawdzą się one jako danie obiadowe na piątek i nie tylko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 250 ml mleka 200 ml wody 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju olej do smażenia Farsz: 300 g pora (biała i jasnozielona część(...)minuty. Następnie dodać pokrojone pieczarki. Smażyć do odparowania płynu, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Odstawić do przestudzenia. 2. Składniki na ciasto naleśnikowe przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować na niskich obrotach do połączenia. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, można dodać trochę mąki. Odstawić na 10-15 minut. 3. Na patelni rozgrzać niewielką
Danka PichciWięcej inspiracji i wiedzy o pieczeniu na Instagramie! Miękkie pierniczki to idealny pomysł dla tych, którzy nie lubią czekać aż pierniki zmiękną! Są pyszne, aromatyczne i
Słodki Pomysłskładników. Ostudzić i polać sernik. Schłodzić. Gotowy sernik kawowy udekorować suszonymi śliwkami i posypać kakao. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sernik czekoladowy z musem malinowym → Ciasto czekoladowe z musem kawowym → Tort bezowy z kawą → Piernik z suszonymi śliwkami → Kostka piernikowa z marcepanem i powidłami
Oryginalny smakłyżka tłustej śmietany 3 jajka + cytryna, cukier puder, Lentilki lub M&Msy , czekolada lub polewa czekoladowa Jak zrobić ciasteczka renifery? Z opakowania wybieramy czerwone cukierki. Ciasto przygotowujemy według przepisu . Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej(...)masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni W malutkiej miseczce mieszamy sok z cytryny i cukier puder. Czekoladę rozpuszczamy i przekładamy do woreczka strunowego
Ciastkozercy