ciasto - 162322 przepisów (strona:3851/10822)

Chleb żytnio razowy z 4 ziarnami 137

domu miałam to na przygotowanie tego chleba wykorzystałam. Słonecznik, dynia, sezam i siemię lniane z zaczynem drożdżowym wymieszałam i z dodatkiem mąki żytniej oraz niewielkiej ilości razowej, ciasto na bochenek chleba uformowałam. Chwile poczekałam, upiekłam, a po przestygnięciu z samym masełkiem zajadałam.  Składniki: 30 g świeżych drożdży, 200 g mąki żytniej + 50 g do podsypania, 80 g mąki pszennej(...)cukrem.  Dodajemy mąkę razową, mieszamy, przykrywamy ściereczka i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 min do wyrośnięcia. Wsypujemy wszystkie ziarna, mieszamy. Dodajemy sól, stopniowo mąkę żytnią i zagniatamy ciasto. Rada: ciasto jest klejące, na początku można mieszać drewnianą łyżką.   Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 min. Następnie zagniatamy, formułujemy niewysoki bochenek, obtaczamy go w mące

Moniki Smakołyki
Co zrobić z resztek kurczaka – 17 przepisów 121

Zobacz przepis Domowe ravioli Ravioli, to tak jak pierogi, idealny patent na zagospodarowanie mięsa lub farszu z pieczonego kurczaka. Jak zrobić domowe ravioli? Mamy dla Was przepis na idealne ciasto makaronowe. Zobacz przepis Calzone Jak wykorzystać resztki warzyw i wędlin? Nasz ulubiony sposób to pyszne, chrupiące, włoskie pierożki – calzone! Bez względu na to, co w nie włożycie, będą smakowały(...)genialnie! Sekret tkwi w cieście! Zobacz przepis Kurczak, który wrócił do garnka Łatwy przepis na wykorzystanie tego co zostało ze świątecznej, czy niedzielnej pieczeni, albo kurczaka, kaczki. Mięso przesmażone w woku lub rondlu z warzywami, zyskuje zupełnie nowy smak. Zobacz przepis Ryż yangchow Polędwiczka, krewetki, ryż, jajka i groszek. Wystarczą cztery składniki, żeby zrobić szybkie i pyszne danie. Tajemnica smakowitości

Niedzielny kucharz
Bułki Pszenne "Kajzerki" 111

ciepłej, ale nie gorącej wody tworzymy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia. 2. Do miski dajemy mąkę, sól, jajko.  Gotowy, wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski  i zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zajął się tym robot). Podczas wyrabiania dolewamy roztopione masło i wyrabiamy dalej. Ciasto ma być lekko lepiące. Jeśli takie nie jest to dodajemy 1 łyżkę kwaśnej śmietany(...)jogurtu. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 3. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 10 części z których formujemy małe bułeczki spłaszczając je ręką i nacinając jak kajzerkę. Gotowe bułeczki układamy na blaszkę i odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut. 4. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190 stop. grzanie

Gotowanie...to proste !
Amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady – chocolate chip cookies 96

się twardsze, ale nadal miękkie w środku. Jeśli dodacie do nich pokrojone krówki, to karmel będzie się ciągnąć po ich ułamaniu. Wierzcie mi, warto się na nie skusić . Jedno ciasto spokojnie zaspokoi ochotę na słodkie, ale nie znam osoby, która nie sięgnęła po kolejne . Do ciastek możecie dodawać różne dodatki – pokrojone batony, słone precelki, draże itp. Wszystko zależy do Waszej(...)dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj do nich rozpuszczone masło i jajko. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Cukierki krówki i czekoladę pokrój na małe kawałki i wrzuć je do ciasta. Wymieszaj dokładnie całość i włóż miskę z ciastem do lodówki na 30 minut. Po tym czasie z ciasta formuj kulki (możesz użyć łyżki lub gałki do lodów). Nakładaj kulki na blaszkę

Przepisy na widelcu
Nocne kajzerki 82

piekarze, takie wnioski wyciągam z licznie udostępnianych zdjęć wypieków na Instagramie. Moje też tam są 👉  klik .  Te efektownie zaplecione bułeczki wbrew pozorom są bardzo proste do zrobienia. Ciasto przygotowuje się dzień wcześniej, po to aby poddać je powolnej fermentacji w lodówce. Następnego ranka wystarczy uformować i upiec bułeczki. W ten sposób cieszycie się ciepłym pieczywem na śniadanie(...)oleju 1 jajko do posmarowania bułek sezam Przygotowanie: Wieczorem-  wszystkie składniki (poza jajkiem i sezamem) mieszamy, a następnie wyrabiamy (ręcznie lub mikserem) do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Miskę z ciastem przykrywamy folią i wkładamy na noc do lodówki. Rano-   wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na 12 części, z każdej formujemy wałek o długości około

Smakowity Blog Kulinarny
Omlet cesarski Kaiserschmarrn 71

kuchnią swych poddanych, był wierny potrawom ze swojego rodzinnego regionu – Austrii i cesarskiego Wiednia. Na pożywny obiad najchętniej jadał Taffelspitz – gotowaną wołowinę w esencjonalnym rosole. Poza tym uwielbiał proste ciasta z jajek, mąki, mleka i cukru. Pewnego dnia Franciszek Józef polecił, by podano mu omlet. Nowo przyjęty do służby kucharz był tak zdenerwowany zadaniem, że trzęsły mu się ręce. Wymieszał(...)jaja z mąką, mlekiem i z cukrem, dołożył wymyślne dodatki, wylał ciasto na patelnię, podsmażył, przewrócił… i kształtny omlet rozpadł się na kawałki. Do poczytania: Odkryj Wiedeń śladami cesarza Franza Josefa i cesarzowej Sisi Biedak złapał się za głowę, bo głodny cesarz się niecierpliwił, postanowił więc iść w zaparte i powiedzieć władcy, że tak właśnie miało być! Dokończył dzieła zniszczenia

smakowitehistorie.com
Pierożki Brygidki 101

Pierożki Brygidki Siedzimy w domu co tu robić, brakuje nam coś słodkiego kawy. Może tak coś szybkiego? Składniki na ciasto: ·        15 łyżek mąki pszennej ·        6 łyżek cukru ·        1 łyżeczka proszku do pieczenia ·        1 jajko(...)łyżka cukru ·        Olej do smażenia ·        Cukier puder o posypki Sposób przygotowania: 1.   Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą, wyrabiamy i rozwałkowujemy 2.   W cieście wycinamy kółka 3.   Jabłka obieramy, kroimy drobno, dodajemy cynamon i cukier i układamy po łyżeczce na środku krążka. Ciasto składamy

Kulinarna Chwila
Najprostszy chleb na drożdżach... 5 lat później 140

suszonych drożdży Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać wieczorem w misce. Można to zrobić łyżką. Tylko do połączenia składników. Żadne roboty nie są potrzebne. Drożdże przez noc zrobią swoje.  Przykryć ciasto folią spożywczą lub ręcznikiem i zostawić na 10-18 godzin (na noc, do rana). Rano obsypać mąką blat i wyjąć ciasto. Złożyć 4 boki.  Przełożyć na drugą stronę. Uformować(...)fotografii cenię sobie najbardziej, a jest to autentyczność i dokumentowanie, a nie kreowanie i stylizacja. Te bez żalu pozostawiam kolorowym magazynom. Bloga odkopałam, bo szukałam przepisu na drożdżowe ciasto, które chciałam zrobić na tą Wielkanoc w izolacji. Z Kubą w pamięci mamy ciasto drożdżowe, które robiłam jeszcze na Żoliborzu, a które wyrosło niemiłosiernie ( z tego wpisu ). Wskrzesiłam więc blog

W kuchni wieczorem
Omlet cesarski Kaiserschmarrn 55

kuchnią swych poddanych, był wierny potrawom ze swojego rodzinnego regionu – Austrii i cesarskiego Wiednia. Na pożywny obiad najchętniej jadał Taffelspitz – gotowaną wołowinę w esencjonalnym rosole. Poza tym uwielbiał proste ciasta z jajek, mąki, mleka i cukru. Pewnego dnia Franciszek Józef polecił, by podano mu omlet. Nowo przyjęty do służby kucharz był tak zdenerwowany zadaniem, że trzęsły mu się ręce. Wymieszał(...)jaja z mąką, mlekiem i z cukrem, dołożył wymyślne dodatki, wylał ciasto na patelnię, podsmażył, przewrócił… i kształtny omlet rozpadł się na kawałki. Do poczytania: Odkryj Wiedeń śladami cesarza Franza Josefa i cesarzowej Sisi Biedak złapał się za głowę, bo głodny cesarz się niecierpliwił, postanowił więc iść w zaparte i powiedzieć władcy, że tak właśnie miało być! Dokończył dzieła zniszczenia

smakowitehistorie.com
Krem budyniowy „Oreo” 112

podgrzać w kąpieli wodnej cały czas miksując, aż składniki ponownie połączą się. W przypadku utworzenia się grudek, możemy masę uratować w ten sam sposób. Ciepło pomoże rozpuścić niechciane bryłki. Ciasto lub tort przełożony masą budyniową (bez dodatku owoców) możemy trzymać w lodówce do 6 dni. W temperaturze pokojowej ciasto może stać nie dłużej niż 4 godziny. Nutrition Serving(...)podgrzać w kąpieli wodnej cały czas miksując, aż składniki ponownie połączą się. W przypadku utworzenia się grudek, możemy masę uratować w ten sam sposób. Ciepło pomoże rozpuścić niechciane bryłki. Ciasto lub tort przełożony masą budyniową (bez dodatku owoców) możemy trzymać w lodówce do 6 dni. W temperaturze pokojowej ciasto może stać nie dłużej niż 4 godziny. Nutrition Serving

SmartBake.pl
Krem maślano – serowy 88

cukru dodałam do smaku . W moim przypadku 4 łyżki stołowe wystarczyły. Krem ma przyjemny słodko – słono – kwaśny smak. Krem maślano – serowy idealnie komponuje się z ciastem jako przełożenie między blatami lub jako słodka warstwa kremu rozsmarowana na cieście. Ja tego kremu użyłam do dekoracji ciasta marchewkowego . Przepis możesz znaleźć klikając na poniższy link/obrazek . Ciasto marchewkowe z orzechami

SmartBake.pl
Biszkopt makowy, bardzo wilgotny. 105

świętami. Świetnie komponuje się zarówno z kwaśną żurawiną, jak i słodką bezą lub kremem z czarnego sezamu. Biszkopt z poniższego przepisu to propozycja dla osób, które bardziej cenią sobie ciasta mokre i intensywne w smaku. Dzięki dużej ilości jajek w stosunku do składników suchych, biszkopt makowy jest mocno wilgotny i nie potrzebuje już dodatkowego nawilżania. Torcik ten piekłam w ramach(...)pomiędzy masą makową, ale jej cząstki nie mogą być zbyt duże. Biszkopt makowy należy piec długo ze względu na małą ilość mąki (bułki tartej) i surowe białko zawarte w cieście. Na podobnej zasadzie wykonujemy również sernik, na który przepis znajdziesz tutaj . Print Biszkopt makowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } SmartBake.pl zawsze udane wypieki Course Deser

SmartBake.pl
Ciasteczka Bananowe Kolorowe :) 101

osobnym naczyniu wymieszaj pozostałe suche składniki tj.: mąkę, budyń o smaku bananowym, proszek do pieczenia. Powoli dosypuj suche składniki do mokrych, cały czas miksuj na wolnych obrotach. Gdy ciasto będzie już jednolite dodawaj partiami posiekane cukierki. Ugniataj ciasto, aż cukierki rozłożą się równomiernie. Rozwałkuj ciasto na grubość ok 1 cm i wykrawaczką do pierników wycianaj kształt. Albo.. podziel ciasto

SmartBake.pl
Kostka Czarny Las / Black Forest Bars 97

Czarny Las to popularne na świecie ciasto czekoladowe z kremem i wiśniami. U mnie dziś w formie kostki - taki pomysł podpatrzyłam na mojej ulubionej stronie z wypiekami, ale w dużej części go zmodyfikowałam. Zastąpiłam spód brownie znacznie lżejszym ciastem z kakao, dzięki temu, jest ono jeszcze szybsze i prostsze w przygotowaniu (poza tym odrobinę mniej kaloryczne). Oprócz tego zrezygnowałam(...)łyżkach wody W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem, szybko wymieszać. Ciasto nałożyć do wyłożonej papierem blaszki. Piec w  180 C ok. 25 minut. Wystudzić. Przygotować krem. Śmietankę ubić na sztywno, zmiksować z mascarpone, cukrem i wanilią do smaku. Krem nałożyć na wystudzony spód

Lekcje w kuchni

Proponowane wyszukiwania