ciasto - 163312 przepisów (strona:3846/10888)

Tatar łososiowy z awokado 143

Składniki 200 g łososia surowego 1 awokado 100 g serka Mascarpone 100 g serka śmietankowego (Philadelphia) 5 łyżek śmietany 1 szalotka oliwa z oliwek 1 łyżka

KUCHNIA POLSKA
Chlebek sodowy z daktylami i orzechami włoskimi... 178

cukier, oliwę, daktyle i orzechy.  W miseczce, lub dzbanuszku roztrzep jajko z maślanką. Wmieszaj mokre składniki do suchych. Najlepiej silikonową szpatułk ą i bardzo szybko. Następnie zagnieć ciasto (szybko!) - ja miałam problem, bo moim zdaniem było o wiele za mało mokrego  i musiałam dolać nieco maślanki, którą trzeba było jeszcze raz wgnieść w ciasto. Efekt? Troszkę(...)bardzo zwarte, zbite, 'przemęczone' ciasto . Uformuj z ciasta kulę, połóż na przygotowanej blaszce. Natnij na krzyż, głęboko, niemal do samego końca. Piecz przez 30-35 minut, lub do czasu, aż bochenek popukany pod spodem brzmi pusto. Zostaw do ostudzenia na kratce

Lejdi of the house
postna zupa na kwaśnicy 125

[Głosów:5    Średnia:5/5] składniki: 500 ml soku z odciśniętej kapusty kiszonej najlepiej domowej 500 ml rosołu 10 g suszonych grzybów 2 ziemniaki 60

Domowy Smak Jedzenia
MURZYNEK Z RÓŻOWĄ PIANKĄ 392

Takie szybkie i pyszne ciasto powstało ze składników jakie miałam w domu. Polecam wyszło rewelacyjne :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/35 CM: MURZYNEK: 2 szklanki mąki  3/4 szklanki cukru kopiata łyżeczka sody 2 łyżki kakao szczypta soli 3 jajka 3/4 szklanki powidła lub kwaśnego dżemu szklanka mleka 0,5 szklanki oleju KREM: 400 g serka naturalnego(...)masy serowej i chwilę ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali, dodajemy kilka łyżek masy, mieszamy i wlewamy do masy. Miksujemy i odstawiamy na chwilkę do lodówki aż lekko stężeje. Zimne ciasto smarujemy dżemem, wlewamy tężejący krem. wyrównujemy i chowamy do lodówki. POLEWA: Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Składniki polewy umieszczamy w garnku, rozpuszczamy. Na koniec dodajemy żelatynę

Pani na deser
Bułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą 147

wiśnie. Kiedyś używałam miksera z hakiem do zagniatania cista drożdżowego. Jest to z pewnością wielkie ułatwienie, ale czy daje tyle samo satysfakcji z pieczenia drożdżówek? Ja zagniatając ciasto ręcznie relaksuję się po prostu. Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta, smak , jego strukturę i to jak się zmienia pod wpływem zagniatania. Oczywiście jest też niezłym wysiłkiem, bo gnieść ciasto przez(...)minut nie należy do najłatwiejszych. Ćwiczę na siłowni, jestem aktywna fizycznie, ale takie ciasto drożdżowe potrafi dać kopa . A może jesteście już zaprawieni w boju i uwielbiacie drożdże jak ja, mam dla Was kilka przepisów: Słodkie bułki pszenne z ziemniakami Drożdżowe kieszonki z serem i szynką Cynamonowe bułeczki Domowe Precle     Artykuł Bułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą pochodzi

Słodkie Gotowanie
Placuszki z ziemniakami – kuchnia podkarpacka 133

Przepis na to nietypowe danie otrzymałam od Pań ze Stowarzyszenia Kobiet w Rokietnicy, za co im serdecznie dziękuję. Placuszki z ziemniakami - kuchnia podkarpacka Placuszki z ziemniakami - kuchnia podkarpacka Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 1 i ½ szklanki mleka ½ łyżki soli 1 jajko 1 żółtko Farsz: 1 kg ziemniaków 300 g białego sera (twarogu) 1 cebula(...)tłuczemy, bądź przeciskamy przez praskę. Cebulkę siekamy i podsmażamy na maśle. Do ziemniaków dodajemy ser, cebulkę z masłem i całość doprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku. Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku (nie może być gorące), dodajemy je do mąki razem z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy elastyczne ciasto do momentu, aż zacznie odstawać od ręki. W razie potrzeby podsypujemy

Trzeci talerz
Ciasto naleśnikowe do ryb 124

Ciasto naleśnikowe do panierowania ryb jest bardzo smacznym zamiennikiem paniery tradycyjnej. Zazwyczaj smażąc rybę używam do tego jajka i mąki. Tym razem skusiłam się na usmażenie w cieście naleśnikowym. Ryba zachowuje swoją soczystość, wystarczy tylko dopilnować by usmażyła się na złoty kolor. Ryby świeże, jakie najczęściej jadamy w domu to karp, szczupak, czasami sandacze. Gotowe … Czytaj dalej Ciasto naleśnikowe(...)Artykuł Ciasto naleśnikowe do ryb pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
TORT RYBA "POŁÓW DNIA" (PRZEPIS Z PRZYJĘCIA URODZINOWEGO W STYLU WĘDKARSKIM) 184

suszonymi śliwkami, które przełożyłam delikatnym kremem z mascarpone, kremówki i cynamonu. Wycięłam dwa blaty w kształcie ryby z ogonem (bez płetw), przełożyłam je kremem, a górną, trzecią warstwę ciasta "dosztukowałam" z resztek brownie, tak, by ryba nie była płaska od góry, lecz zaokrąglona. Całość obłożyłam białą masą cukrową i pomalowałam żelowymi barwnikami spożywczymi - czarnym i niebieskim, wymieszanymi ze srebrnym barwnikiem(...)łyżeczki cynamonu SKŁADNIKI NA MASĘ MAŚLANĄ DO OBŁOŻENIA TORTU: 500 g miękkiego masła 4 łyżki cukru pudru odrobina aromatu śmietankowego DODATKOWO: gotowa biała masa cukrowa (kupiłam gotowy, rozwałkowany blat ciasta o wadze 450 g, zapakowany jak ciasto francuskie) barwniki spożywcze w żelu: czarny i niebieski (lub inne według uznania) barwnik spożywczy w proszku: srebrny WYKONANIE: BROWNIE: Piekarnik nagrzej do temperatury

Słodko-Słony Świat Ilony