serwujemy z \u0107wiartkami cytryny i sosem tzatziki.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/pierscienie-kalmarow-smazone-w-ciescie-z-panko\/#wpzoom-rcb-direction-step-15937985476388190","image":""}]}],"aggregateRating":{"@type":"AggregateRating","ratingValue":"5.0","reviewCount":2}} Drukuj Pierścienie kalmarów smażone w cieście z panko 5 od 2 osób Autor: Martyna Pietruszka Danie: Przekąska Trudność: Średnie Porcje 4 porcje Przygotowanie 30 min. Smażenie 20 min. Kalorie 290 kcal Chrupiące krążki kalmarów w cieście(...)nasienne. Czosnek przecisnąć przez praskę. Ogórki i czosnek mieszamy z jogurtem greckim. Dodajemy oliwę, sok z cytryny oraz poszatkowane świeże zioła. Mieszamy dokładnie i wstawiamy do lodówki. KALMARY W CIEŚCIE Kalmary rozmrażamy, myjemy chłodną wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Zdejmujemy błonkę znajdującą się wewnątrz, następnie kroimy je na cienkie pierścienie. Jeśli kupujemy gotowe krążki kalmarów, pomijamy te kroki
ProstePesto.plmusi być zdrowe, choć chcielibyśmy. Nie chodzi o chemię czy coś w ten deseń. Czasami choroba wyklucza pewne produkty. Jeśli nie można, to czasami można. Nawet trzeba! Składniki: Ciasto: 450 g mąki 9 g suszonych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 szczypta soli 2 łyżki oliwy ciepła woda Farsz: 250 g zielonych szparagów 250 ml passaty pomidorowej(...)szklanka startej mozarelli sól, pieprz Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, cukier, szczyptę soli. Dodajemy oliwę, stopniowo dodajemy ciepłą wodę (sami będziecie wiedzieć kiedy przestać). Ciasto wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto formujemy w okrąg lub jak wolicie przekładamy do wysmarowanej oliwą, prostokątnej formy. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G KitchenPolędwiczki z kurczaka jak z KFC Składniki: 0,5 kg polędwiczek z kurczaka Ciasto: 2 jajka 1/2 jogurtu naturalnego 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki mielonego czosnku szczypta chilli (opcjonalnie) Dodatkowo: 1/2 szklanki mąki – do obtoczenia mięsa olej do smażenia *** Składniki na ciasto(...)przekładamy do miski i wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek *** *** Mięso wkładamy do marynaty z ciasta i odstawiamy na minimum kilka godzin lub na całą noc *** *** Następnie kawałki kurczaka wyjmujemy widelcem kolejno z ciasta i obtaczamy w mące *** *** Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, zmniejszamy ogień i smażymy polędwiczki z dwóch stron na rumiano *** *** Po usmażeniu
Blog z ApetytemPstrąg na parze z warzywami szybki i prosty przepis na obiad Pstrąg na parze z warzywami, lekki i szybki obiad dla całej rodziny, idealny na upalne
Cztery FajeryZazwyczaj ciasto drożdżowe kojarzy nam się ze słodkimi wypiekami. A tutaj taka smaczna ciekawa propozycja na pierogi drożdżowe z mięsno warzywnym farszem. Myślę, że nadzienia można komponować różne i będą również bardzo smaczne.Te doskonale smakują z sosem pomidorowym i czosnkowym. Składniki Ciasto 3 żółtka 1/2 kg mąki pszennej 1/4 kostki margaryny 1 szklanka ciepłego mleka 5 dkg drożdży szczypta soli(...)puszki kukurydzy 1 cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę przyprawa do gyrosa 30 dkg pieczarek, drobno pokrojonych sól, pieprz Z podanych składników zagnieść ciasto drożdżowe, ma być elastyczne jak na pierogi. Odstawić na 30 minut pod przykryciem. Filet z kurczaka posypać przyprawą do gyrosa, dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić mięso i podsmażyć
gotuj ze mnąBłyskawiczne kruche ciasta z kremem czekoladowym Nutella i masłem orzechowym. Jakby tego było mało, z dodatkiem posiekanej gorzkiej i mlecznej czekolady. Ciastka dla prawdziwych łasuchów. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Ciasteczka czekoladowe z mas\u0142em orzechowym","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/ciastka-z-maslem-orzechowym.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/ciastka-z-maslem-orzechowym-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/ciastka-z-maslem-orzechowym-500x375.jpg","https(...)przypominaj\u0105ce wi\u00f3rki. Przek\u0142adamy do naszej masy i mieszamy przy pomocy szpatu\u0142ki.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/kruche-ciastka-z-maslem-orzechowym-i-nutella\/#wpzoom-rcb-direction-step-5efcd6b2ec67c","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Z ciasta r\u0119cznie formujemy niewielkie, lekko sp\u0142aszczone kulki i uk\u0142adamy je na blaszce z papierem do pieczenia. Zachowujemy odst\u0119p, poniewa\u017c ciasteczka urosn\u0105 w trakcie pieczenia. Pieczemy
ProstePesto.plpenne. Jeśli w domu nie masz makaronu możesz zastąpić go młodymi gotowanymi ziemniakami, pieczonymi ziemniakami lub ryżem. W sałatce mamy pełnowartościowe białko w postaci schabu w pikantnym gęstym cieście naleśnikowym, smażonego w głębokim oleju rzepakowym. Mamy również lekkie brokuły gotowane na parze i jeszcze kilka prostych składników, które na pewno masz w domu. To co? Robimy sałatkę? PRZEPIS NA: SAŁATKĘ(...)BROKUŁAMI I SCHABEM W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM - 2 -3 porcje ugotowanego makaronu/ ryżu/ ziemniaków gotowanych lub pieczonych - 1/2 ugotowanego na parze brokuła - 4 -5 plastrów schabu - 1 jajko - 2-3 łyżki mąki pszennej/orkiszowej - 80 ml śmietanki - łyżeczka pikantnej przyprawy do mięsa wieprzowego - kulka mozzarelli - świeże zioła tj. macierzanka, oregano, bazylia lub polski tymianek cytrynowy - garść orzechów włoskich lub migdałów SOS CZOSNKOWY
SMYKWKUCHNIWyglądają jak frytki, ale to pyszna fasolka szparagowa w cieście. Jest świetna jako dodatek obiadowy lub jako samodzielna przekąska. Przepis na frytki z fasolki szparagowej Składniki: około 200 gramów świeżej fasolki szparagowej, 1 jajko, niecałe pół szklanki mleka, około 3 łyżek mąki pszennej plus mąka do obtoczenia, sól, olej do smażenia. Jak zrobić frytki z fasolki szparagowej? Fasolę umyj, odetnij(...)końcówki, wrzuć do gotującej się wody na 4 minuty, odcedź, przestudź. Jajko wbij do miski, wlej mleko, wsyp mąkę, dopraw solą i zmiksuj na jednolite gęste ciasto. Fasolkę obtocz w mące, następnie przełóż do miski z ciastem i wymieszaj. Wykładaj porcjami na patelnię z rozgrzanym olejem tak, aby fasolki nie przylegały do siebie, po około 2 minutach obróć, smaż kolejne
Kulinarna Polskailością zieleniny - koperku i szczypiorku. Pychotka! Młodą kapustkę należy wcześniej drobno poszatkować oraz krótko obgotować we wrzącej wodzie. Obgotowaną i odsączoną kapustkę oraz drobno pokrojone kawałki kurczaka łączymy z ciastem majonezowym lub w wersji fit - z ciastem jogurtowym i smażymy na oleju. Tak przygotowane kotleciki są delikatne w smaku i bardzo proste w przygotowaniu. Kotlety siekane to też fajny(...)szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z musztardą oraz majonezem/jogurtem greckim. Dodajemy oba rodzaje mąki i dokładnie mieszamy np. trzepaczką, aby ciasto było gładkie, bez grudek. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, odsączoną kapustkę oraz kawałki kurczaka. Na końcu wrzucamy posiekany szczypiorek oraz koperek. Przyprawiamy pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy łyżką
Kuchnia MagdaLenybyło, ale na szczęście wracam i to jeszcze z samymi pysznościami :) Pogacze to popularne na Bałkanach, niewielkie bułeczki, idealne na każdą porę dnia. W moim przepisie warstwy drożdżowego ciasta przełożone są masą z twarogu i po upieczeniu są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku, i co najważniejsze są pyszne! Można je podać do zupy, do piwa, na drugie śniadanie(...)wierzch: 1 roztrzepane jajko sezam i czarnuszka Drożdże posypujemy cukrem i rozcieramy w ciepłym mleku. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, sól, olej i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Miękkie masło łączymy z twarożkiem, jajkiem i szczyptą soli, mieszamy do połączenia składników. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 części
Rozpustne gotowaniePolędwiczka wieprzowa zapiekana w cieście francuskim i pieczarkach to pyszny pomysł na obiad, na poczęstunek dla gości, również na zimną przekąskę. Jeśli lubicie mięso zapiekane w cieście francuskim, to tak podana polędwiczka z pewnością Wam posmakuje. Oczywiście jak zawsze piszę to i napiszę teraz, przyprawiajcie wedle własnego smaku. Co jest ważne, ważne by nie piec … Czytaj dalej Polędwiczka wieprzowa(...)zapiekana w cieście francuskim i pieczarkach Artykuł Polędwiczka wieprzowa zapiekana w cieście francuskim i pieczarkach pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąpuszystą masę. Twaróg podusić dokładnie widelcem. Dodać do ubitych jajek i zmiksować do połączenia składników. Do mąki pszennej dodać proszek do pieczenia i przesiać przez sitko. Dodać do ciasta. Ponownie zmiksować na gładką masę na wolnych obrotach miksera. Na koniec dodać mleko, wymieszać łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdyby masa była zbyt gęsta to dodać jeszcze trochę mleka(...)rozgrzaną patelnię wlać 2-3 łyżki oleju rzepakowego i nakładać po jednej łyżce ciasta formując okrągłe placki (łyżkę najlepiej uprzednio namoczyć w zimnej wodzie, aby było nam łatwiej nakładać ciasto na patelnię). Na każdym placku położyć i delikatnie wcisnąć w ciasto pokrojone na mniejsze części osuszonych truskawek. Jeżeli placki zrumienią się od spodu to przewrócić je na drugą stronę. Usmażone
Danka PichciKawa krówkowa aromatyczna kawa z kajmakiem Kawa krówkowa czyli kawa z kajmakiem i bitą śmietaną pasuje na każdą okazję. Podobnie jak kawa cesarzowej Marii Teresy
Cztery FajeryPróbowałaś już tradycyjnych polskich dań w nowoczesnych odsłonach? A wiesz co to są panzerotti? To włoskie pierogi smażone, które przygotowuje się z miękkiego i pysznego drożdżowego ciasta. Najbardziej popularne są w okolicach Sycylii, gdzie podaje się je z mozarellą i sosem pomidorowym. Ja jednak zdecydowałam się na pierogi smażone z typowo polskim farszem. Zobacz mój przepis! Przepis na panzerotti, czyli(...)pierogi smażone Najważniejsze w pierogach smażonych jest oczywiście przygotowanie ciasta drożdżowego. Bazuję na przepisie, z którego możesz wykonać typowo włoskie panzerotti z takimi składnikami, jakie sobie tylko wymyślisz, np. szynka prosciutto z mozarellą. Poza Włochami na tego typu pierogi smażone nazywa się także calzone. A to już na pewno jest Ci znane! :) Przepis na około 20 sztuk: 500 g mąki
Rozdomowionaoleju, na złoty kolor. Dodać soczewicę oraz marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach. Smażyć kilka minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz imbirem. Teraz czas na ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie(...)placki podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki za pomocą szklanki, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać farsz i formować pierogi. Nastawić wodę w garnku. Zagotować. Wrzucać przygotowane pierogi na gotującą się wodę po około 10-12 sztuk w zależności od wielkości garnka. Gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Najlepiej smakują
Świat Domowej Kuchni