ciasto - 163312 przepisów (strona:3829/10888)

Chleb na drożdżach codzienny w foremce 133

wodą i dodajemy mąkę, zaczyn, sól, zioła i dajemy popracować mikserowi. Przygotowujemy dwie formy i wykładamy papierem do pieczenia. Gdy mikser już połączy wszystkie składniki w jedną całość, wyciągamy ciasto. Przekładamy na blat lekko podsypany mąką i wyrabiamy na jednolite ciasto, kilka ruchów i gotowe. Dzielimy ciasto na dwie części, formujemy dwa podłużne wałki i każdy wkładamy do foremki. Foremki(...)odstawiamy z ciastem do wyrośnięcia na około 2 godziny do zimnego piekarnika. Wyciągamy formy z piekarnika ( chleb nam urośnie i wypełni formę ). Włączamy piekarnik na 200 C, gdy się zagrzeje wkładamy chleby na środkową półkę, pieczemy 45 minut. Po tym czasie wyciągamy chleb z formy, odklejamy papier i zostawiamy w piekarniku jeszcze na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy chleb

Kuchnia na wzgórzu
Nie pękaj, lepiej zjedz ciasteczko - czekoladowe ciasteczka pękające 140

odpadają, bo nie mam serca budzić ich na siłę. Problem jest taki, że trudno ich zagonić do jakiegoś aktywnego spędzania czasu, ale zapotrzebowanie na pyszności im jakoś nie zmalało. Ciasta, ciasteczka, bułeczki, chleb, najlepiej jeszcze ciepłe. Pożerają wszystko. Zawsze słyszę, że te przepisowe porcje są śmiesznie małe. Natomiast dla mnie ostatnio największą przyjemnością jest pieczenie ciasteczek. To takie wdzięczne wypieki(...)ubije się piana. Ubijam sztywną pianę ze szczyptą soli i powoli, łyżka po łyżce, dodawanym cukrem. Kiedy białka są już gęsta bezową masą, zmieniam końcówkę miksera na tę do ciast, dodaję żółtka i wanilię, mieszam i po chwili małym strumykiem dodaje przestudzoną czekoladę. Na koniec ta sama końcówka służy mi do wmieszania w masę czekoladowo-jajeczną mąki przesianej z proszkiem

I tu będę miała takie te
Tartaletki z chorizo i szparagami 142

Składniki / 4 porcje: ciasto: – 100 g masła – 200 g szklanki mąki – 2 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – ok. 15 plasterków pikantnej kiełbaski chorizo – ok. 10 szparagów – 200 g gęstej śmietany 18% lub jogurtu ( u mnie bez laktozy) –2 łyżki tartego parmezanu – 2 duże jaja – sól i pieprz Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz(...)kroimy na mniejsze kawałki. Kiełbaskę chorizo kroimy w plasterki.  W misce wymieszaj jajka,  śmietanę lub jogurt oraz parmezan. Całość dopraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na przygotowane małe tartaletki ( u mnie z tego przepisu wychodzi 4 o średnicy 12 cm). Nakłuj widelcem. Piecz

I LOVE LIFE
Naleśniczki z piekarnika 2442

Naleśniczki z piekarnika Dziś zapraszam na zapiekane, faszerowane naleśniki czyli pyszny obiad z piekarnika dla całej rodziny!     Składniki: CIASTO NA NALEŚNIKI: 3 jajka 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki wody 1 szklanka mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli + olej do smażenia FARSZ: 8-10 plasterków żółtego sera (np. gouda) 8-10 plasterków chudej szynki 1 cukinia(...)pomidorowego lub ketchupu 3-4 łyżki startego żółtego sera (np. mozzarella) 1 łyżka posiekanych świeżych ziół domowy sos czosnkowy – do podania PRZEPIS TUTAJ       *** Wszystkie pozostałe składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą

Blog z Apetytem
Śliwkowe bułeczki 121

szklanki mleka ciepłego ·        2 łyżki mąki pszennej ·        2 łyżki cukru Składniki na ciasto: ·        4 szklanki mąki pszennej ·        8 żółtek ·        Niepełna szklanka cukru(...)rozczyn łączymy ze sobą i odstawiamy do wyrośnięcia 2.   Do miski dużej wsypujemy mąkę, wbijamy żółtka, wsypujemy cukier, dodajemy rozpuszczone masło, wlewamy mleko oraz rozczyn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia 3.   Kiedy ciasto już podwoiło objętość, ręką urywamy po kawałku ciasto, w środku umieszczamy po łyżeczce powideł śliwkowych i zawijamy dokładnie robiąc, kuleczki 4.   Układamy

Kulinarna Chwila
BUŁKI DO KEBABA 203

minut aż ruszy. W misie miksera umieszczamy resztę mąki, sól, oliwę, dodajemy wodę oraz wyrośnięty zaczyn. Wszystko razem mieszamy przy pomocy haka. Ja mieszam tylko do połączenia składników. Z ciasta formujemy kulę, przekładamy do miski przesmarowanej oliwą, przykrywamy i odstawiamy na ok. 40 minut aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto zbijamy i dłońmi maczanymi w oliwie odrywamy(...)kawałki ciasta ok. 200-300g. Formujemy kulkę, którą następnie rozgniatamy (rozpłaszczamy), najlepiej od razu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Płaskie placki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy na ok. 15 minut. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 20 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu, do lekkiego przyrumienienia. Ja piekłam w dwóch

Smaczne Zdrowe
Włochy - Placuszki kasztanowe z kremem z wegańskiej ricotty ze słonecznika i nerkowców (Frittelle di castagne con crema di ricot 108

niej moczyć przez jakieś 15-20 minut. 2) W międzyczasie przesiewamy mąkę z kasztanów, dodajemy cukier, kakao, orzeszki piniowe i rodzynki. Mieszamy. Następnie wlewamy wodę i alkohol. Dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być odrobinę gęstsze od ciasta na naleśniki. Odstawiamy na chwilkę i zajmujemy się przygotowaniem ricotty. 3) Nerkowce i słonecznik (bez wody) przekładamy do kielicha blendera, dodajemy pozostałe składniki(...)blendujemy na gładką masę. Krem wstawiamy na chwilkę do lodówki. 4) Na patelni rozgrzewamy olej. Ciasto nakładamy na patelnię łyżką. Smażymy z obu stron przez około 2 minuty. Nie powinniśmy mieć problemu z obracaniem, gdyż ciasto nie jest zbyt lejące. Wysmażone placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z grubą warstwą kremu z ricotty. Możemy układać warstwami - placuszek, ricotta, placuszek

Roślinożerni urlopowicze
Lawendowe ciasto z morelami wg Yottama Ottolenghi 144

ciasto wg przepisu Yotama Ottolenghi'ego to petarda smaków i aromatów. I nawet nie śmiem powiedzieć że może upieczecie to ciasto jak będziecie mieli ochotę? Wy musicie je upiec i rozkoszować się smakiem, a potem napiszcie że właśnie tak było. Ono jest magiczne, pachnąca lawendą i kwaskowate morele, a do tego słodycz migdałów i orzechów, magia. Przepis pochodzi(...)książki "Słodko" Yotam Ottolenghi. Drogie Mamy wszystkiego najlepszego. Ciasto wg Yotama Ottolenghi'ego. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tort urodzinowy "20" 143

roku na urodziny córki przygotowałam tort  w kształcie liczby "20" - Number cakes.    Składniki: Ciasto: 600g mąki pszennej 400g masła 200g cukru pudru 2 żółtka Krem: 1,5 l śmietany tortowej 36% 3 op. śmietan-fix cukier puder do smaku  Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito. Dodajemy zimne masło i wyrabiamy mikserem  do momentu uzyskania(...)kruszonki. Dodajemy jajka i wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto. Zawijamy w folię i schładzamy w zamrażalniku ok. 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na prostokąt  i odrysowujemy cyfry od wcześniej przygotowanych szablonów (każdą cyfrę 3 razy, wysokość cyfry - 30 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni  ok. 15-20 minut na złoty kolor. Studzimy. Śmietanę ubijamy

Pyszności Słodkości
CHLEB Z PRAŻONĄ CEBULKĄ 115

łyżki mąki wymieszać do momentu, aż się połączą i konsystencja będzie przypominać gęstą śmietanę. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. G Ciasto - mąkę wymieszać z solą i cebulką prażoną, następnie dołożyć wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto, aż będzie odklejać się od dłoni. Można dodać trochę wody, aby lepiej połączyły się składniki. Wyrobić ciasto(...)momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej olejem i przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Na koniec posmarować mlekiem i posypać kminkiem. Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, aż do zarumienienia

Ciastka - domowe słodkości
Malinowy tort urodzinowy 120

temperatury 170 stopni.  Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i dalej ubijamy. Powoli dodajemy żółtka.  Mąki (wymieszane razem), przesiewamy i delikatnie łączymy z ciastem.  Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 160 – 170 st. około 30 - 40 minut ( do tzw. suchego patyczka), bez teroobiegu. Gorące ciasto wyjmujemy(...)wysokość 2 cm.  Do środka wykładamy tężejącą galaretkę.  Przykrywamy trzecim blatem tortu i również delikatnie go nasączamy.  Delikatnie zdejmujemy obręcz (można pomóc sobie nożem,oddzielając ciasto od boków tortownicy czy obręczy).  Boki i wierzch tortu smarujemy kremem z kremówki i mascarpone.  Ozdabiamy. Do ozdoby: małe bezy (upiekłam kilka dni wcześniej)  owoce (maliny, borówki) brokat

bistro mama
Tarta z ciasta francuskiego z serem Ricotta 136

Pamiętacie nasz ostatni przepis na słodką tatrę z serkiem mascaropne? Dzisiaj przyszedł czas na coś innego, czyli tartę z serem Ricotta. Koniecznie musicie jej wypróbować! Przepis na tartę z ciasta francuskiego z serem Ricotta SKŁADNIKI: - ciasto francuskie - 500 g sera Ricotta - 2 jajka - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki bazylii - pół łyżeczki kminku - pieprz, sól - pół łyżeczki tymianku - 2 pomidory(...)plastry sera żółtego - łyżeczka masła Brytfankę smarujemy masłem i wykładamy ciasto francuskie. Ser Ricotta łączymy z jajkami, rozdrobnionym czosnkiem i przyprawiamy. Na ciasto francuskie wykładamy pomidory, serową masę i następną warstwę pomidorów. Całość posypujemy pokrojonym drobno serem żółtym. Tartę wkładamy na ok. 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Czas przygotowania: około 40 minut SMACZNEGO

Związek na patelni
Precle bawarskie 148

pójście na zakupy jest niemal świętem, więc postanowiłam upiec je u siebie. Moje nie mają tak intensywnego koloru jak te ze sklepu, ale wyszły równie pyszne 😋 Składniki (8 szt.): Ciasto 250 ml wody 390 g (3 szklanki) mąki 16 g drożdży płaska łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli + łyżka wody Dodatki 3 łyżki sody oczyszczonej + 0,8 l wody małe jajko(...)łyżki wody sól gruboziarnista Drożdże rozkruszyć do miski,dodać mąkę i cukier. Wymieszać. Do suchych składników wlać wodę. Wyrobić do połączenia składników. Sól rozpuścić w łyżce wody. Dolać do ciasta. Wyrobić na gładką, nieklejącą się masę. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę lub dłużej, by ciasto zwiększyło swoją objętość. Ciasto wyjąć na blat roboczy. Ponownie zagnieść

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto z galaretką rabarbarową słodzoną miodem 121

herbatą (zaparz czarną herbatę i delikatnie skrop nią biszkopt). Do herbaty możesz wlać odrobinę alkoholu. Jeżeli lubisz bardzo słodkie desery dodaj więcej miodu. Z podanej ilości wychodzi lekko słodkie ciasto. Część miodu rzepakowego Huzar możesz zastąpić miodem pomarańczowym Huzar. Składniki: Ciasto: 4 jajka 3/4 szkl. cukru/erytrolu/ksylitolu 3/4 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu lub soku(...)galaretka) przelewamy ją na biszkopt. Odstawiamy na noc do lodówki. Sprawdź również te przepisy z rabarbarem: NAJPROSTSZE DROŻDŻÓWKI Z RABARBAREM CIASTECZKA OWSIANE Z RABARBAREM KOMPOT Z RABARBARU PROSTE ORKISZOWE CIASTO RABARBAROWE ORKISZOWE CRUMBLE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI RUSTYKALNA TARTA PEŁNOZIARNISTA Z RABARBAREM Wpis powstał we współpracy z marką Huzar

Czarnawisienka
Tort Sachera 133

Tort Sachera znany i lubiany, wprawdzie polewa nie wyszła gładziutka, ale czy wszystko musi być perfect....chyba nie, ważne że ciasto jest bardzo smaczne ;) Składniki na tortownice o śed. 22 cm: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1/3 kostki masła  1/3 szkl cukru pudru 3 jajka kl L lub XL (osobno żółtka i białka) 1/2 szkl mąki pszennej tortowej(...)rozpuści. 6. Ubita pianę delikatnie mieszamy z masą czekoladową. 7. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i obsypujemy mąką, boków nie smarujemy. Do tak przygotowanej blaszki przekładamy ciasto. 8. Pieczemy w 180 stop. przez około 40-50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie prze 10-15 minut a następnie wyjmujemy z formy. Po przestudzeniu

Gotowanie...to proste !