ciepło i na zimno. W zasadzie im dłużej stoi, tym jest smaczniej. Z czasem nabiera też lepszej, nieco bardziej zwartej konsystencji. Ja z pewnością będę powtarzać:) 1 op. świeżego ciasta drożdżowego, do pizzy (ja wykorzystałam to z Lidla) 200 g szynki wieprzowej (najlepiej już pokrojonej w cienkie plasterki) 250-300 g małych pieczarek 1 cebula 150 g żółtego sera(...)pieczarki (tylko półplasterki) . Okrągłą formę do tarty smarujemy niewielką ilością masła lub oliwy. Spód do pizzy rozwijamy, kładziemy na formie papierem do góry. Lekko dociskamy, papier zdejmujemy, a nadmiar ciasta odkrawamy. Na ciasto wykładamy podsmażoną z cebulą szynkę, następnie podsmażone pieczarki oraz starty ser żółty. Całość zalewamy jajkami rozmąconymi ze śmietaną, mąką ziemniaczaną i solą. Na wierzchu rozkładamy surowe plasterki
Smaki Na Talerzudorsz jest skarbnicą witamin i mikroelementów, mających między innymi stymulujący wpływ na układ odpornościowy. Poza tym dorsz to moja ulubiona ryba morska. Tym razem przygotowałam ją w delikatnym chrupiącym cieście na bazie białek. Ryba w środku jest soczysta, a otulające ją ciasto jest naprawdę pyszne, lekkie i chrupiące. Tak przygotowaną rybę z chęcią zjedzą również dzieci, które za rybą zazwyczaj(...)musisz je najpierw rozmrozić). Białka roztrzepać na lekką pianę (ale nie na sztywną). Mąkę wymieszać z przyprawami, a następnie stopniowo dodawać ją do białek, aż powstanie puszyste i jednolite ciasto. Na patelni rozgrzać olej. Kawałki ryby zanurzać w cieście i smażyć na średnim ogniu ,po ok. 4 minuty z każdej strony, tak aby panierka zrobiła się złota. Po zdjęciu ryby
Krylowa Kuchniaczęści. Do 3/4 masy dodać pokrojone w kostkę gruszki i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać, natomiast pozostały krem pozostawić sam. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Na dolny spód ciasta przełożyć całą masę z gruszkami - wyrównać wierzch. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, rozsmarować pozostałym kremem waniliowym wierzch ciasta. Na koniec torcik udekorować według
Ciastka - domowe słodkościPrzepis z bloga Bon appetit . Składniki: (tortownica 23 cm) ciasto 1 1/3 szklanki mąki 1 1/4 szklanki granulowanego cukru 1 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki kakao 3/4 szklanki oleju 2 jajka 1 szklanka mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego na wierzch 100g ciemnej czekolady, posiekanej 1/2 szklanki śmietanki(...)100g kremowego serka, w temperaturze pokojowej 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/4 szklanki cukru pudru 1/4 łyżeczki soli Ciasto: Rozgrzej piekarnik do 165stC. Przygotuj blaszkę - wyłóż dno papierem do pieczenia i posmaruj boki olejem. W sporej misce wymieszaj dokładnie mąke, granulowany cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Przesiej kakao i jeszcze raz dobrze wymieszaj. W dzbanku
Lejdi of the houseindywidualna), 2-3 łyżki serka mascarpone, 10-15 łyżek kaszy mannej (wszystko zależy od tego, jak duże jajko i gruszkę użyjecie, dodanie kaszy należy czynić stopniowo i przestać, gdy ciasto będzie miało dość gęstą konsystencję), około 1 łyżka masła klarowanego do smażenia. Placuszki gruszkowo-cynamonowe z kaszą manną – sposób przygotowania Najpierw wrzuć do miski obraną gruszkę, jajko, cynamon oraz(...)mascarpone i wszystko zblenduj na gładką masę. Następnie dodawaj łyżką stopniowo kaszę i mieszaj ciasto. Kaszy dodać tyle, aby ciasto miało dość gęstą konsystencję. Patelnię nasmaruj odrobiną masła i rozgrzej. Ciasto nakładaj za pomocą łyżki. Na mojej patelni zmieściłam 10 placuszków, czyli smażyłam dwie tury Smaż na małym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony. Placuszki podawaj z ulubionymi
Natka PietruszkiCiasto mieszane widelcem jest dość popularnym na grupach kulinarnych, stąd też mój pomysł na jego zrobienie. Przyznam, że kierowała też mną ciekawość co do jego wykonania. Faktycznie można je wymieszać tylko widelcem, ale tak naprawdę to można i łyżką 🙂 Jak komu pasuje. Dodałam do niego jeżyny, bo akurat miałam świeżo zerwane, można dodać do [...] Artykuł Ciasto mieszane widelcem (z jeżynami
Pieprzyć z FantazjąTa bajecznie prosta zupa krem z soczewicy i marchewki to ratunek na „dzień lenia”. Przygotowanie – 5 minut, gotowanie – 15 minut, składniki –
Na-talerzu.plmasła 30 g mąki pszennej lub pszennej pełnoziarnistej (lub orkiszowej) 15 g cukru/erytrolu + żółtko na wierzch Przygotowanie: Z dwóch mąk, drożdży, mleka, oleju, jajka, białek i cukru/erytrolu zagniatamy elastyczne ciasto - powinno być gładkie, elastyczne, miękkie. W razie potrzeby dodajemy trochę więcej mąki lub mleka (mleko powinno być letnie). Odstawiamy ciasto na 1h w ciepłe miejsce (miskę przykrywamy ściereczką). Blaszkę wykładamy(...)papierem do pieczenia. Owoce myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Z masła, mąki, cukru/erytrolu i cynamonu robimy kruszonkę - przecieramy składniki między palcami. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy - gdy bardzo się lepi dodajemy 1 kopiastą łyżkę mąki. Dzielimy ciasto na małe części. Formujemy je w kulkę i rozciągamy na boki (aby stworzyć taki placek). Układamy na blaszce. Na wierzchu układamy owoce - dociskamy
Czarnawisienkakażdy ma za zadanie przygotować jakąś potrawę na Wigilię. Taki podział, żeby gospodarze wieczerzy wigilijnej mieli trochę łatwiej ;) Przez lata każdy wyrobił sobie swoją specjalizację, albo śledzie albo ciasto albo kapusta z grzybami, albo w wyniku rozmaitych kolei losu trzeba było nauczyć się także innych przepisów. Mi w tym roku przypadło zadanie upieczenia ciast. Przepis przygotowałam, przetestowałam, po czym(...)zepsuł mi się piekarnik (wiem już o tym było, ale Święta bez piekarnika?! muszę się wyżalić ;). Ciasto bez pieczenia jakoś mi nie pasuje, więc w tym roku zamiast ciasta będą śledzie z suszonymi pomidorami i żurawiną. Śledzie z suszonymi pomidorami i żurawiną Składniki: 1) 8 płatów śledziowych
Na kulinarnym poligonieciepło, jak i na zimno. Do przygotowania tych tartaletek można także wykorzystać pozostałości wigilijnej kapusty z grzybami lub grochem. Tartaletki z kiszoną kapustą i grzybową kruszonką Składniki: Ciasto: 1) 200 g mąki pszennej 2) 150 g zimnego masła 3) łyżeczka soli(...)Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż będzie miękka, a następnie dodajemy ją do posiekanej kapusty, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. 3. Przygotowujemy ciasto na tartaletki: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, sól i pokrojone na kawałki zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko, łyżkę śmietany i szybko zagniatamy ciasto
Na kulinarnym poligonieHummus z suszonymi pomidorami to obecnie moja ulubiona wersja tej bliskowschodniej przekąski. Pasta z tego przepisu jest wspaniale kremowa, z charakterystycznym orzechowym posmakiem, przełamanym wyrazistym smakiem
Na-talerzu.plSpaghetti alla puttanesca można przetłumaczyć na język polski jako spaghetti ladacznicy (tak mocno eufemistycznie). To pyszny makaron z aromatycznym sosem z dodatkiem anchois, kaparów i oliwek
Na-talerzu.plTe pieczone polędwiczki wieprzowe mają same plusy – są bardzo proste do zrobienia, wystarczy 30 minut, by je przygotować, a ponadto wyglądają i smakują, jakby były
Na-talerzu.plModro kapusta to pyszny pomysł na czerwoną kapustę rodem z Górnego Śląska. Idealnie pasuje jako dodatek do dań mięsnych, takich jak śląskie roladki, polędwiczki wieprzow e
Na-talerzu.pl