ciasto - 163312 przepisów (strona:3831/10888)

Ekspresowe bułeczki z serem (na jogurcie) 154

Bardzo lubię to ciasto na jogurcie. Jest bardzo elastyczne, mięciutkie i smaczne. Bułeczki z ciasta na jogurcie robią się bardzo szybko, a znikają ekspresowo. Najlepiej podawać je na ciepło, ale na zimno smakują równie dobrze. Spróbujcie Składniki: – 150g jogurtu typu greckiego + 2 łyżki na posmarowanie bułeczek – 210g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 15g masła + 10g na posmarowanie(...)twardego sera żółtego (u mnie gouda) Masło roztopić i wystudzić, dodać jogurt, wymieszać. Dodać mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszać i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o grubości około 0,3cm, równomiernie posypać serem startym na tarce na drobnych oczkach. Zawinąć w roladę i pokroić na bułeczki

Smaki Armine
Pełnoziarniste ciastka orkiszowe bez cukru 195

styropianem”. Nie wiem, czy to kwestia dobrej jakości mąki, czy przepisu Te pełnoziarniste ciastka orkiszowe, powinny z powodzeniem zastąpić chętkę na słodki smak. Mogą również być podstawą jakiegoś ciasta i stanowić np. spód sernika. Na zdjęciu poniżej pokazuję wam jak wyglądają ciastka pieczone z dwoma rodzajami erytrolu – te idealnie gładkie z prawej, to erytrol zblendowany na puder(...)łyżeczki soli 60 g erytrolu (w oryginale 90 g cukru pudru) 120 g zimnego masła pokrojonego w kosteczki 60 ml mleka Wykonanie Z podanych składników szybko zagnieść zwarte ciasto. Rozwałkować ciasto na stolnicy podsypanej mąką. Wycinać ciastka kubkiem i lekko dziurkować widelcem Piec na papierze do pieczenia w 180 stopniach na złoty kolor koło 15 min Studzić na kratce Artykuł

Mieszam w Garnku
Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi i ziarnami na drożdżach 90

lodu, ziarna słonecznika W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, ciepłą wodę i ciepłe mleko i mieszamy. Następnie dodajemy obie mąki, płatki owsiane, słonecznik, siemię, olej i sól, dokładnie wyrabiamy. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez około 30 minut. Podłużną keksówkę natłuszczamy olejem i posypujemy płatkami owsianymi, przekładamy do niej ciasto. Zwilżonymi dłońmi wygładzamy(...)misy wkładamy drożdże, cukier, mleko i wodę, podgrzewamy 2min 30s/37°C/obr. 1. 2 . Dodajemy obie mąki, płatki owsiane, słonecznik, siemię, olej i sól, wyrabiamy 3 min/interwał. 3 . Ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min. Keksówkę natłuszczamy olejem i posypujemy płatkami owsianymi, przekładamy do niej ciasto. Zwilżonymi

Be Fit Be Strong
Cytrynowa babka na oleju 113

Mąkę tortową przesiałam przez sito i wymieszałam z proszkiem do pieczenia i budyniami w proszku. Tą mieszankę wsypałam do ubitych jajek i wymieszałam łyżką do połączenia składników. Następnie do ciasta dolałam partiami olej i również mieszałam aż się całkowicie połączył z ciastem. Na koniec dodałam sok i skórkę z cytryny i jeszcze raz wszystko wymieszałam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto przełożyłam(...)praktyce około godziny. Po ugotowaniu formę z babką wyjęłam z garnka i wystudziłam ją w formie. Po wystudzeniu przełożyłam na talerz i schłodziłam w lodówce. Przed podaniem oprószyłam ciasto cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam was do zerknięcia na pozostałe przepisy na babki gotowane i nie tylko, np.: dwukolorową babkę gotowaną (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/05/dwukolorowa-babka-gotowana.html), babkę cytrynową

Waniliowe Improwizacje
Cebularze 81

bardzo smakowały, dlatego postanowiłam umieścić ten przepis na swoim blogu, być może ktoś z Was również ma ten problem i chce stworzyć coś prostego a zarazem pysznego. Składniki na ciasto 1/2 kg mąki 250 ml ciepłej wody 6 dkg świeżych drożdży 1 łyżka soli szczypta cukru 50 ml oleju Składniki na farsz 1 kg cebuli 50 ml oleju sól, pieprz(...)twardego sera mozarella (ilość sera można zwiększyć wedle uznania) Krok po Kroku 1 Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy kilka minut na jednolite gładkie ciasto, pozostawiamy w misce przykryte lnianą ściereczką do czasu aż podwoi swoją objętość. 2 W czasie kiedy ciasto będzie wyrastać obieramy cebulę, kroimy w pióra, podsmażamy przez kilka minut na rozgrzanym oleju. Zmniejszamy ogień, przykrywamy cebulę

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Sernik na zimno z galaretką 148

tego wirusowego wariactwa. Dzwoni mój telefon. M: Hej co ty na to, żebyśmy Cię jutro odwiedzili? J: Ja nie ma problemu, zapraszam :) I nagle żarówka nad głową jakie ciasto zrobić by zadowolić podniebienie 6 latka :D Padło na sernik na zimno, nigdy nie robiła, ale chyba to nie jest trudne. Szybkie zakupy twarożku i śmietany, resztę tego co chcę użyć(...)wystudzony bakaliowy spód. Na masę twarogową wykładamy pokrojone na paski brzoskwinie. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku i odstawiamy do wystudzenia uważając, żeby nie zaczęła się ścinać. Zalewamy wierzch ciasta chłodną galaretką. Całość wkładamy do lodówki na godzinę. A potem tylko czekać na ocenę gości. PS. Sześciolatek powiedział, że dobre :) Uff udało się znowu ciotce-psotce

Emskie Smaki
Cynamonki 163

Zdradzić Wam sekret drożdżowego ciasta? To żadna wiedza tajemna, wystarczy się go nie bać i obdarzyć troską, sercem i odrobiną cierpliwości, a na pewno pięknie wyrośnie i swym aromatem wypełni cały dom, zwłaszcza jeśli to będą drożdżowe cynamonki, a te z dzisiejszego przepisu są przepyszne. Składniki: 4 i 1/2 szklanki (600 g) mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 100 g masła(...)mąki i ciepłym (nie gorącym mlekiem) i odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, pozostały cukier, jajko i wyrośnięty rozczyn, mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie gładkie i lśniące odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: 80 g masła 6 łyżek cukru 2 łyżeczki cynamonu Gdy ciasto wyrasta przygotowujemy nadzienie - miękkie masło ucieramy

Cynamonowe szczęście
ŻELKA Z MALINAMI 238

Żelka z malinami to owoce w żelu z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać owocowy blat do tortu. Żelka z malin idealnie przełamuje słodycz kremów. Mam

Słodki Pomysł
Sernik delikatny jak pianka 135

Składniki : 250 ml śmietany do ubijania 30% lub 36% zimna 7 dużych jajek w temperaturze pokojowej 250 g drobnego cukru można dać trochę więcej jeśli lubicie

KUCHNIA POLSKA
Kawa po kubańsku 112

Kawa po kubańsku kubańskie espresso cafecito. Kawa po kubańsku jest fantastycznym sposobem na powitanie weekendu. Słodka, kremowa pianka i mocne, aromatyczne espresso przeniosą Cie wprost na

Cztery Fajery
Tarta ratatouille 130

które uwielbiam – masa podpieczonych warzyw, pachnących i soczystych, czego chcieć więcej, no może ciut sosu czosnkowego, aby było jeszcze lepiej. Składniki (na formę o średnicy około 31cm): opakowanie ciasta francuskiego 1 duży bakłażan 1 średnia cukinia mała czerwona papryka 1 średnia cebula 200g pomidorków koktajlowych sól i pieprz do smaku oliwa do skropienia kulka mozzarelli Na zalewę: 200ml śmietanki(...)mieszamy, najlepiej widelcem, do połączenia składników. Dodajemy starty parmezan, siekane zioła, roztarty z odrobiną soli czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Odstawiamy.   Formę do tarty wyklejamy gotowym ciastem francuskim – całe nie wypełni formy więc tak układam całe ciasto, aby jak największy kawałek nadmiaru dało się odciąć. Wyklejam nim resztę formy i sklejam brzegi dwóch kawałków za pomocą widelca

Smaczna Strona
Ciasto z mango 105

świeże mango, 2 łyżki cukru, 50 ml miodu pitnego, 1 łyżeczka starego świeżego imbiru, Ciasto: 150 g cukru pudru, 150 g miękkiego masła, 4 jajka, 1 łyżeczka starego świeżego imbiru, 3-4 krople esencji kardamonowej lub szczypta mielonego kardamonu, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g mąki pszennej, Formę do pieczenia (u mnie 20x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia(...)ucierając dodawać stopniowo cukier na przemian z żółtkami. Następnie dodać imbir oraz kardamon. Dalej ucierając dodawać po łyżce mąkę. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę z białek wyłożyć na ciasto. Delikatnie ale dokładnie wymieszać masę z białkiem. Masę wyłożyć na mango. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 - 170 stopni i piec około 40 -50 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto

królestwo garów
Owocowy Karmel 2337

Owocowy Karmel Ciasto takie jak lubimy bez pieczenia, nie użyłam ani grama cukru, zastąpiłam go innymi produktami. Ciasto jest z masą śmietanową, owocami na spodzie z ryżu preparowanego Składniki na spód: ·        2 czekolady mleczne ·        2 łyżki miodu ·        1 łyżka nutelli(...)pokrojone w plasterki, potem wylewamy drugą część masy i układamy cząstki mandarynek i przykrywamy ostatnią częścią masy 5.   Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczach i posypujemy wierzch ciasta 6.   Ciasto chłodzimy w lodówce 2 godziny 7.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Szybki chleb bez wyrabiania 237

płatki owsiane i lekko ciepłą wodę. Wymieszaj łyżką, do rozpuszczenia się drożdży. Dodaj olej i mąkę z solą. Wyrób chwilę drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta. Ciasto będzie rzadkie i klejące. Na końcu wmieszać ewentualnie ziarna. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i pozostaw na ok. 30- 40 minut w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. Formę(...)keksową o długości 30 cm wysmarować olejem i posyp mąką, albo użyj papieru do pieczenia. Przełóż wyrośnięte ciasto. Piecz w 220 stopniach przez ok. 35-40 minut Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Ziemniaczana tarta ze śmietaną, pieczarkami, cebulą i ziołami 153

wierzchnią warstwą, którą stanowi śmietana z pieczarkami, cebulą i natką pietruszki. Mi tarta bardzo smakowała i na pewno zagości ponownie na moim stole. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 1 średnia cebula 100 g pieczarek 1 łyżka masła pęczek natki pietruszki 330 g kwaśnej śmietany 18% 1 jajko przyprawa Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami majeranek(...)ogniu. Od momentu zagotowania się wody, ziemniaki gotować 15 minut. Po tym czasie odcedzić je z wody i zostawić do ostudzenia. Formę do tarty o średnicy 26 cm wyłożyć ciastem francuskim podwijając boki do góry. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w plasterki. Tak przygotowane ziemniaki wyłożyć na cieście francuskim zaczynając od zewnątrz i kierując się do środka. Ziemniaki powinny

Passions hobbies life