ciasto - 162322 przepisów (strona:3831/10822)

Sernik jogurtowy z galaretką – kryształek 112

Sernik na zimno to propozycja dla tych, którzy mają ochotę na coś słodkiego, a nie czują się mocni w pieczeniu ciast. To także propozycja dla tych, którzy mają ochotę na coś słodkiego i lekkiego zarazem. Jest wiele modyfikacji tego sernika, można zrobić go na biszkoptach (tak jak ja zrobiłam) na herbatnikach, lub na cienkim biszkopcie. Zamiast jogurtów greckich można dodać

To co lubię - gotuję i polecam
Śnieżny puch 98

Upał upałem, ale mimo wszystko mamy ochotę na coś słodkiego. Dlatego w takich sytuacjach najlepsze na świecie będzie ciasto bez pieczenia. Po godzinie w lodówce można już delektować się puszystym, zimnym i wyjątkowo smacznym sernikiem. W wersji oryginalnej przygotowywany jest ze śnieżką, której ja osobiście wyjątkowo nie lubię, dlatego postanowiłam zamienić ją śmietanką. Zapraszam po przepis :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj

To co lubię - gotuję i polecam
Sernik biało-czerwony na zimno 106

Patriotycznie dzisiaj. Proponuję sernik biało-czerwony idealny na 11 listopada – Narodowe Święto Niepodległości. Sernik w barwach narodowych. W wielu krajach z okazji świąt państwowych piecze się ciasta w ich narodowych barwach. U nas ta tradycja dopiero pączkuje, ja chciałabym Was zaprosić dzisiaj po mój autorski przepis na pyszny biało-czerwony sernik na zimno. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik biało

To co lubię - gotuję i polecam
Sernik na zimno z truskawkami i galaretką 103

dodatkiem biszkoptów, mascarpone i białym serem. Sernik na zimno to także idealny deser na upalne dni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik na zimno z truskawkami i galaratkę. Danie Ciasto Składniki 1 kg sera 2 -krotnie mielonego lub z wiaderka (ser z wiaderka (czytajcie etykiety) 600 g truskawek świeżych lub mrożonych (blendujemy) + kilka do dekoracji 250 g mascarpone 3 czubate łyżeczki

To co lubię - gotuję i polecam
Naleśniki. Jak zrobić pyszne naleśniki. 85

olej lub masło klarowane do smażenia Instrukcje Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę, oraz sól. Dolewamy połowę mleka i roztrzepujemy rózgą. Kiedy grudki dobrze się rozbiją dolewamy pozostałe mleko. Ciasto powinno być lejące, w miarę potrzeby dodajemy więcej mleka. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu (oleju lub masła klarowanego), jednak im więcej tłuszczu dodacie do smażenia(...)bardziej będą przyrumienione i chrupiące ;) Uwagi Jeśli nie macie mleka lub macie go zbyt mało do ciasta naleśnikowego można użyć samej wody, może być lekko gazowana, lub pół na pół wody z mlekiem. Ja jednak osobiście najbardziej lubię te z samym mlekiem. Artykuł Naleśniki. Jak zrobić pyszne naleśniki. pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Dyniowe ciasteczka z cynamonem. 98

misie miksera ubijamy masło z dodatkiem cukru na jasną puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, cynamon, sodę oraz sól oraz zblendowaną dynię i żółtko. Całość miksujemy, aż składniki się połączą. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny (powinno lekko stwardnieć wtedy łatwiej formować ciasteczka). Schłodzone ciasto dzielimy na kawałki, każdy po około 23 g i formujemy

To co lubię - gotuję i polecam
Chleb z ziarnami – drożdżowy 88

płaska 2 łyżki pestek dyniowych 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki siemienia Instrukcje Drożdże suche: W misie miksera umieszczamy wszystkie suche składniki, dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Przekładamy je do "keksówki" 25 cm wysmarowanej olejem bądź masłem i oprószonej otrębami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Drożdże świeże: W przypadku jeśli(...)łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i 100 ml wody. Odstawiamy na 10 min., aż drożdże zaczną pracować. Następnie wszystkie składniki przekładamy do misy miksera, dolewamy pozostałą wodę, rozczyn i wyrabiamy ciasto. Przekładamy je do "keksówki" 25 cm wysmarowanej olejem bądź masłem i oprószonej otrębami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyrośnięty chleb wstawiamy do piekarnika

To co lubię - gotuję i polecam
Torcik truskawkowy z mascarpone i galaretką. 94

masą z mascarpone i śmietany. Na wierzchu truskawki zatopione w przezroczystej galaretce. Smaczny i prosty przepis dla tych, którzy nie potrafią piec tortów. To także idealny przepis na niedzielne ciasto lub po prostu jako pyszny deser dla wszystkich łasuchów i wielbicieli truskawek. Torcik ten możecie zrobić również z dodatkiem innych owoców np. malin, borówek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Torcik truskawkowy

To co lubię - gotuję i polecam
Bułeczki drożdżowe z truskawkami i kruszonką. 100

kruszonkę: 40 g mąki pszennej 20 g masła 20 g cukru Instrukcje Kruszonka: Wszystkie składniki przekładamy do miski, rozcieramy palcami, aż składniki dobrze się połączą. Odstawiamy do lodówki. Ciasto: Masło roztapiamy w kubeczku i odstawiamy. Do miseczki wlewamy mleko (temperatura pokojowa, dodajemy drożdże, łyżeczkę mąki i cukier. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 min. W przypadku kiedy używacie drożdży suszonych(...)mąki. Do miski wrzucamy mąkę, rozczyn, jajko i żółtko oraz roztopione masło. Całość dokładnie wyrabiamy ręcznie lub mikserem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, lekko oprószoną mąką. Chwile wyrabiamy i dzielimy na 12 równych części. Lekko rozwałkowujemy lub ugniatamy palcami. Na środku szklanką robimy dołek. Do którego przekładamy wcześniej pokrojone truskawki. Brzegi drożdżówek

To co lubię - gotuję i polecam
Makaron z jagodami. 166

przed spożyciem bardzo dobrze je umyć. Osobiście nie lubię zbierać jagód, ale kupuję je zawsze od zaprzyjaźnionej Pani. Jagody mrożę też na zimę, a później wykorzystuję np. do jagodzianek, ciast, naleśników. Przepis na pyszne jagodzianki znajdziecie tutaj . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Makaron z jagodami. Porcje 5 Składniki 1 litr jagód cukier lub ksylitol do smaku można pominąć 1 łyżka jogurtu(...)makaron Jeśli szukacie innych przepisów z jagodami to zapraszam po przepis na najpyszniejsze: Jagodzianki Rolada biszkoptowa z jagodami Drożdżowe racuchy z jagodami Deser jagodowy z chia. Naleśniki z jagodami Ciasto jagodowo-jogurtowe Pierogi z jagodami Makaron z jagodami to co lubie gotuje i polecam Artykuł Makaron z jagodami. pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Pierogi z perliczką podane z pak choi i fasolką szparagową 85

Według mnie najlepsza terapia manualna na odstresowanie to lepienie pierogów. Zwłaszcza jeśli się zna przepis na doskonałe ciasto na pierogi, bo nie ma nic gorszego niż klejąca się do dłoni mieszanka mąki i wody. Tym razem postanowiłam, że farszem stanie się upieczona wcześniej perliczka, grillowany bakłażan i papryka. Duszony pak choi jako sałatka z fasolką szparagową też się ciekawie wpisał(...)pieprzem  czerwony pieprz utarty w moździerzu  bliskie memu sercu - kiełki groszku    Gorącą wodę wymieszaj z masłem, mąką i solą na jednolitą masę, następnie zagnieć gładkie ciasto, które odstaw na kilkanaście minut w celu spokojnego odpoczynku pod ściereczką. W tym czasie zajmij się farszem. Grilluj na oliwie z oliwek plastry bakłażana i papryki, natomiast na osobnej patelni

Mango Papaja
Chlebek z płatkami owsianymi i chia 78

Następnie przygotuj keksówkę – wysmaruj ją delikatnie masłem i oprósz bułką tartą. Później w dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki. Następnie dodaj do nich rozczyn i ponownie wymieszaj ciasto łyżką, aby powstała zwarta masa. Nakryj ciasto ręcznikiem i odstaw na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz przemieszaj ciasto i przełóż je do przygotowanej foremki(...)przygotowane ciasto ponownie przykryj i odstaw jeszcze na na około 20 minut. Rozgrzej piekarnik na 200 stopni. Chlebek piecz przez jedną godzinę. A później zajadaj z czym tylko chcesz Wypróbuj także: pieczone pączki twarogowe, muffinki owsiane z owocami. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności

Natka Pietruszki
Tiramisu tradycyjne i najsmaczniejsze 179

tego czasu i rzeczywiście ostatnio zaczęłam gotować i piec według tradycyjnych włoskich przepisów, które sama sobie tłumaczę I efektem tych eksperymentów jest właśnie ten przepis na tiramisu. To ciasto to chyba jeden z najpopularniejszych włoskich deserów. Jego pochodzenie jest przedmiotem licznych dyskusji, zdaniem jednych pochodzi on z Treviso, a powstało około XIX wieku. Zdaniem innych tiramisu pochodzi z Gorizia(...)piana”. Następnie dodaj zimne mascarpone oraz likier i całość miksuj na wolnych obrotach miksera. Powinnaś uzyskać kremową konsystencję. Do tak powstałego kremu wmieszaj delikatnie białka. Czas na składanie ciasta. Przygotuj naczynie (może to być zaczynie do zapiekania lub średniej wielkości blacha. Jeśli nie posiadasz takich naczyń, możesz złożyć ciasto w miseczkach lub pucharkach Na początek każdy biszkopt zanurz

365 dni dookoła kuchni
Pampuchy na parze z sosem pieczarkowym 93

Pampuchy na parze z sosem pieczarkowym to pyszny przepis na bezmięsny, domowy obiad dla całej rodziny. Puszyste, mięciutkie kluski z ciasta drożdżowego, ugotowane na parze i podane z aromatycznym sosem pieczarkowym to danie, które zadowoli nawet największych niejadków. Jeśli zostaną nam kluski z obiadu i chcemy je odgrzać ponownie, najlepiej jest to zrobić również wrzucając na parę(...)ostygnięcia. Do dużej miski przekładamy mąkę, jajko, sól, masło (nie musi być całkowicie wystudzone, ważne, żeby nie było gorące), dodajemy resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy ręcznie albo za pomocą robota kuchennego. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie

e-PrzepisyKulinarne
Tarta z bobem i szynką dojrzewającą 169

mojej tarcie jest równie pyszny, dalej zielony i smakowity. Do tego szynka dojrzewająca, słona i wyrazista, świetnie pasująca do bobu. Składniki (na formę o średnicy około 31cm): opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1kg bobu 6-8 plasterków szynki dojrzewającej 1 duża cebula łyżka posiekanej świeżej mięty skórka otarta z połowy cytryny łyżka soli łyżka cukru łyżka oleju Na zalewę: pudełko serka(...)miski wbijamy jajka, rozkłócamy widelcem. Do nich dodajemy śmietankę, serek wiejski, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.   Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wyklejamy gotowym ciastem francuskim – duży arkusz pokrywa około 2/3 blachy, resztę wyklejam kawałkiem po odcięciu nadmiaru ciasta z boków.   Na spód ciasta rozkładamy równomiernie obrany bób. Na niego wylewamy naszą zalewę

Smaczna Strona

Proponowane wyszukiwania