ciasto - 162322 przepisów (strona:3839/10822)

Pleśniak z truskawkami 115

Pleśniak z truskawkami to kruche ciasto z bezą i truskawkami, delikatne w swoim smaku. Przyrządza się je bardzo prosto, to ciasto nie wymaga cukierniczych zdolności. Wystarczy mieć truskawki i to co na co dzień mamy w lodówce, czyli nie wędlinę tylko jajka i masło 😉 Fajnym dodatkiem do tego typu ciasta jest kasza manna. Robiąc … Czytaj dalej Pleśniak z truskawkami

Pieprzyć z Fantazją
Sernik kawowy z pianką ajerkoniakową 113

wstawić do lodówki, aż stężeje. Udekorować pokruszonymi ciasteczkami. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sernik czekoladowy z musem malinowym → Tort ajerkoniakowy → Tarta z ajerkoniakiem i figami → Ciasto orzechowe z ajerkoniakową pianką → Sernik kawowy na zimno z Amaretto i suszonymi śliwkami Artykuł Sernik kawowy z pianką ajerkoniakową pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
Łatwy chleb na zakwasie / Easy Sourdough Bread 157

dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem domowego pieczywa. Tradycyjny, podstawowy przepis na chleb na zakwasie wymaga jedynie wymieszania aktywnego zakwasu żytniego z pozostałymi składnikami. To takie proste - nie potrzeba składać ciasta, wystarczy jedynie czekać, aż pięknie urośnie. Po tym czasie wystarczy przełożyć chleb do foremki keksówki na kolejne rośnięcie i piec. Łatwy chleb razowy na zakwasie jest delikatnie lepki w środku(...)maki żytniej jasnej lub razowej, 300 g mąki pszennej, 3/4 łyżki soli, pół łyżeczki cukru Łatwy chleb na zakwasie, przygotowanie: Połączyć wszystkie składniki na chleb, krótko zmiksować mieszadłami do ciasta drożdżowego - mieszamy do połączenia składników. Ciasto ma być luźne i klejące. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełożyć ciasto do wyłożonej papierem foremki

Lekcje w kuchni
Bułeczki serowe z suszonymi pomidorami 119

dodać sól i sodę, wymieszać dokładnie i odstawić na około 10 minut. Następnie dodać ser starty na tarce na drobnych oczkach, wymieszać. Dodać mąkę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto posmarować olejem, włożyć do miski i odstawić na około 15 minut by ciasto „odpoczęło”. W tym czasie odsączyć pomidory z zalewy i pokroić w drobną kostkę(...)Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 0,5cm, posypać pokrojonymi pomidorami i zawinąć w roladę. Roladę pokroić na kawałki/bułeczki o grubości około 2-2,5cm, włożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia w niewielkiej odległości od siebie. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ulubionymi ziarnami. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 35-40 minut. Smacznego

Smaki Armine
Serowe serduszka 66

śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu Olej do smażenia Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml. Twaróg mielimy. Dodajemy do niego resztę składników (oprócz oleju) i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm i wykrawamy serduszka. Do patelni wlewamy ok. 3,5 cm oleju. Tłuszcz rozgrzewamy i smażymy serduszka z obydwu stron. Letnie serduszka posypujemy cukrem

Słodki sentyment
Naleśniki z syropem z bzu, truskawkami i twarogiem 105

wanilii, śmietanę oraz mleko, a jeśli chcemy słodsze nadzienie, dodajemy także cukru pudru do smaku. Całość ucieramy lub blendujemy na gładko. Wstawiamy do lodówki do chwili użycia.   Przygotowujemy ciasto naleśnikowe – łyżkę masła rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wybijamy jajko, dodajemy do niego mleko, wodę, syrop, szczyptę soli oraz rozpuszczone masło – mieszamy rózgą do połączenia(...)mokrych składników wsypujemy mąkę i mieszamy rózgą do dokładnego połączenia – ciasto powinno mieć konsystencję śmietanki, jeśli jest za rzadkie dodajemy jeszcze łyżkę lub dwie mąki, a jeśli za gęste, rozrzedzamy odrobiną mleka.   Rozgrzewamy dobrze nieprzywierającą patelnię. Wylewamy na nią porcję ciasta – około 2/3 chochelki, kulistymi ruchami rozprowadzamy, smażymy na złocisto, obracamy i jeszcze chwilę smażymy. Powtarzamy czynności

Smaczna Strona
Drożdżówki z serkiem, rabarbarem i truskawkami 128

Mięciutkie ciasto drożdżowe, delikatny serek i słodko-kwaśne owoce a całość posypana pyszną, maślaną kruszonką :) Wspaniały letni deser nie tylko do kawy ale również na wypad za miasto. Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 1 op. drożdży instant 7g spora szczypta soli 80 g cukru pudru 2 jajka 250 ml ciepłego mleka 100 g rozpuszczonego, ciepłego masła Serek: 150 g serka(...)waniliowego homogenizowanego 2 łyżki budyniu waniliowego Kruszonka: 6 łyżek mąki 40 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru jajko do posmarowania 3 łodygi rabarbaru 300-400 g truskawek   Ciasto drożdżowe: Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać pozostałe suche składniki i wymieszać. Wbić jajka, wlać ciepłe mleko i wyrabiać ok 10 minut. Po tym czasie wlać ciepłe rozpuszczone masło

Smakołyki Asi
TORT OWOCOWY 142

oczekiwania względem niego są dość wysokie. Przedstawiam Wam kochani przepis na owocowy torcik wbrew pozorom bardzo prosty i efektowny i bardzo orzeźwiający deser. Nie zrażajcie się długim opisem przygotowania. Ciasto składa się z paru elementów, ale każdy z nich z osobna jest bardzo prosty do przygotowania i nie powinien Wam sprawić problemu. Składniki: Biszkopt : 9 jajek 9 łyżek cukru(...)rozsmarować 1/3 masy waniliowej.  Następnie na krem wyłożyć cały mus truskawkowy, wyrównujemy wierzch i schładzamy ok. 20 - 30 minut (do momentu, aż mus lekko stężeje). Przykrywamy drugim blatem ciasta i pokrywamy kolejną 1/3 masy waniliowej. Wykładamy cały mus brzoskwiniowy, wyrównujemy wierzch i ponownie schładzamy ok. 20 - 30 minut (do momentu, aż mus lekko stężeje). Przykrywamy trzecim blatem ciasta

Ciastka - domowe słodkości
Kompot rabarbarowy z jabłkiem 101

Kompot rabarbarowy z jabłkiem przepis na kompot z resztek owoców. Kompot rabarbarowy z jabłkiem i truskawkami zrobisz błyskawicznie. Nawet nie musisz obierać składników, wystarczy je dokładnie

Cztery Fajery
Kruche babeczki z cytrynowym pâtissière i truskawkami / Shortbread muffins with lemon pâtissière and strawberries 95

Scroll down for recipe in English. Składniki: (12 sztuk) Ciasto 150 g. mąki pszennej + 2 łyżki do podsypywania 1 żółtko 60 g. masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% Cytrynowy krem pâtissière 400 ml. mleka 4 żółtka sok z 1 cytryny skórka otarta z 1 cytryny 80 g. cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 40 g. skrobi(...)ziemniaczanej 1 łyżeczka masła Truskawki 300 g. truskawek 2 łyżki cukru 1/4 szkl. wody 1 płaska łyżeczka żelatyny Z podanych składników zagnieć ciasto. Metalowe foremki do babeczek posmaruj cienką warstwą masła lub oleju. Ciasto rozwałkuj, podsypując w razie konieczności mąką, na grubość około 3 mm. Wykrawaj kółka a następnie wylepiaj nimi wnętrze foremek. Na dnie zrób w cieście nakłucie widelcem

Delicious Place
Letnie ciasto z truskawkami 171

Kolejne ciasto z truskawkami w roli głównej. Robię je bardzo często w sezonie - jest tak łatwe, że każdy sobie poradzi.. a smakuje przepysznie

Prosty przepis na
Bułki pszenne z makiem / Poppyseed Wheat Rolls 116

bułeczki będą świetnym dodatkiem do hamburgerów. Jeśli nie macie mąki pełnoziarnistej, zastąpcie ją taką samą ilością jasnej mąki pszennej. W przepisie na bułki sprawdzi się też mąką orkiszowa.  Ciasto drożdżowe na bułki możecie przygotować dzień wcześniej i odstawić do wyrastania do lodówki na noc (jak bułki nocne ) albo przygotować metodą tradycyjną z krótszym wyrastaniem w ciepłym miejscu. Domowe bułeczki(...)drożdży lub 30 g świeżych, 2 płaskie łyżeczki cukru, 2 łyżeczki soli, 6 łyżek oliwy lub oleju, 2 i 1/2  szklanki mąki pszennej (lub więcej do podsypywania, gdyby ciasto się kleiło), 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej, kilka łyżek mleka lub śmietanki do posmarowania bułeczek przed pieczeniem, mak do posypania bułeczek przed pieczeniem *szklanka = 250ml Przepis na bułki

Lekcje w kuchni
Ciasto Pianka Truskawokowa 134

Ciasto wychodzi lekkie i puszyste jak chmurka. W upalne dni możemy zrezygnować z pieczenia biszkoptu i przygotować spód z biszkoptów.Zachęcam do zrobienia sobie takiego ciacha :) Składniki na blaszkę 21 x 21 cm biszkopt: 2 jajka kl M 1/2 szkl mąki 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru esencja waniliowa pianka truskawkowa: 280 ml śmietanki(...)trzymać biszkoptu.  Z połówki biszkoptu nic nie zdzieramy. Ps. jeśli spód wyrósł Wam za wysoki możemy przekroić go w połowie i drugą połówkę zamrozić, będzie na spód innego ciasta ;) Ja tak często robię. Pianka truskawkowa 2. Jeśli mamy truskawki mrożone   to podlewamy odrobiną wody i rozmrażamy na gazie na najmniejszym ogniu, następnie blendujemy i zagotowujemy, zdejmujemy z ognia

Gotowanie...to proste !
Chleb z samopszy 156

chleb    z samej pszenicy samopszy . Robiony  na  zakwasie żytnim,  podobnym sposobem jak chleby żytnie, 45% mąki z samopszy w zakwaszonym dwufazowo zaczynie. Nawodnienie ciasta, jak na mąkę z pełnego ziarna niewielkie, zaledwie 60%, a miękisz wyszedł całkiem fajny  Zaczyn 1: 30 g dojrzały zakwas żytni (dokarmiony poprzedniego dnia wieczorem 1/1/1, czyli(...)międzyczasie przygotowałem: 32 g starte jabłko 20 g siemię lniane (namoczyłem i odcedziłem z nadmiaru wody) 30 g uprażony na patelni słonecznik (wystudzony) Następnie ciasto właściwe: cały zaczyn 2 fazowy po 5,5+2,5 h 100 g woda do 60% hydro 10 g sól 20 g miód 220 g samopsza typ 1850 Wyrobiłem ręcznie łyżką w misce parę minut

Przepisy na domowy ser i chleb
Sałatka z kiszonych ogórków z majonezem 100

Sałatka z kiszonych ogórków z majonezem najlepsza sałatka do kotletów mielonych Sałatka z kiszonych ogórków z majonezem i musztardą. Klasyka gatunku i najlepszy dodatek do obiadu

Cztery Fajery

Proponowane wyszukiwania