mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, roztrzepane jajka, serek oraz zaczyn drożdżowy. Na koniec rozpuszczone i przestudzone masło. Całość dokładnie wyrobić około 10 minut na gładkie i lśniące ciasto. Można zrobić, to ręcznie jak i robotem z dołączonym hakiem. Wyrobione ciasto odstawić na godzinkę do podwojenia objętości. Nadzienie truskawkowe: Truskawki umyć, pozbawić szypułek, drobno pokroić i przełożyć do ganeczka(...)ognia, odlać sok, wystudzić. Następnie rozprowadzić w nim mąkę ziemniaczaną dodać do truskawek ciągle mieszając i znów zagotować aż mąka straci surowość a truskawki ładnie się zagęszczą, wystudzić. Przygotowanie ciasta: Gotowe ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Na każdy wyłożyć po połowie musu truskawkowego i równo rozsmarować , zwinąć w roladkę zaczynając od dłuższego brzegu. Każdą
W garach u Gosiposypanej bułką tartą. Forma o wymiarach 24×30. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 30-40 minut. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia ponieważ ciasto opadnie. Studzimy. Kroimy na pół i smarujemy dżemem. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy na chwilę żeby napęczniała. Po kilku minutach zalewamy gorącą wodą 1/3 szklanki i mieszamy
To co lubię - gotuję i polecamInstrukcje Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy Mąkę, rozczyn, jajka i masło mieszamy i dokładnie wyrabiamy. Mąkę dosypujemy w miarę potrzeby. Ciasto nie może być ani za rzadkie ani zbyt gęste (rogaliki nie będą tak puszyste). Odstawiamy w ciepłe miejsce na min. pół godziny. Kiedy ciasto wyrośnie odrywamy kawałek, podsypujemy mąką
To co lubię - gotuję i polecamPyszne, delikatne po prostu obłędne. Musicie ich koniecznie spróbować póki jeszcze mamy świeże maliny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Krokiety z malinami Porcje 10 Składniki Składniki na ciasto: ¾ szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka Składniki na masę: około 500 g malin 1 mały serek mascarpone 250 g 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: olej lub masło klarowane do smażenia 1 jajko(...)bułka tarta Instrukcje W misce mieszamy mąkę jajko i mleko. Ucieramy na gładką masę, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie możemy dodać mąkę, jeśli za gęste dodajemy mleka. Powinno uzyskać konsystencję śmietany. Następnie smażymy cienkie naleśniki. Serek mieszamy dokładnie z cukrem pudrem Każdy naleśnik smarujemy serkiem i wykładamy po kilka malin. Naleśniki zawijamy, najpierw przeciwległe boki, a potem zwijamy w rulon
To co lubię - gotuję i polecamkapustą i grzybami. Mniam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Krokiety z pieczarkami Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 10 min Łączny czas 40 min Porcje 8 Składniki Składniki na ciasto: ¾ szklanki mąki 2 jajka szczypta soli 1 szklanka mleka Pozostałe składniki: 800 g pieczarek łyżka masła 1 średnia cebula sól pieprz jajko bułka tarta masło lub olej Instrukcje W misce mieszamy(...)mąkę jajko i mleko. Ucieramy na gładką masę, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie możemy dodać mąkę, jeśli za gęste dodajemy mleka. Powinno uzyskać konsystencję śmietany. Następnie smażymy cienkie naleśniki na patelni o średnicy 26 cm. Pieczarki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki, cebulę drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę do miękkości, dodajemy pieczarki i smażymy
To co lubię - gotuję i polecamcukier puder Instrukcje Obrane i pokrojone banany blendujemy z jajkami na puszystą masę, dodajemy mąkę kokosową i dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym wykładamy małe porcje ciasta i smażmy placuszki z obu stron aż się ładnie zrumienią. Placuszki należy smażyć zaraz po przygotowaniu ciasta, ponieważ szybko ciemnieje. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego. Artykuł Ekspresowe placuszki kokosowe z bananami
To co lubię - gotuję i polecamminut. Przygotowanie chałki: Do miski dodajemy 700 g mąki i sól, dodajemy rozczyn, roztopione i przestudzone masło, jajka i miód, wyrabiamy. Wyrabiamy kilka minut do czasu, aż ciasto przestanie się kleić do miski. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i chwilę wyrabiamy. Dzielimy na 6 równych kawałków
To co lubię - gotuję i polecamsycące, możecie je zabrać ze sobą do pracy na lunch lub drugie śniadanie. Smacznego :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Krokiety z kaszą gryczaną i fetą Porcje 8 Składniki Składniki na ciasto: ¾ szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka Składniki na farsz: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej pół kostki sera feta garść jarmużu Dodatkowo: olej do smażenia 1 jajko bułka tarta(...)Instrukcje W misce mieszamy mąkę, jajko i mleko i ucieramy na gładką masę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie możemy dodać mąkę, jeśli za gęste dodajemy mleka. Powinno uzyskać konsystencję śmietany. Następnie smażymy cienkie naleśniki. Jarmuż wrzucamy na gotującą się wodę i obgotowujemy 2-3 minuty, przekładamy do lodowatej wody. Odcedzamy i siekamy na małe kawałki. Kaszę wsypujemy do miski, rozkruszamy
To co lubię - gotuję i polecampieczenia olej do smażenia Instrukcje Mąkę razem z proszkiem przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder, spirytus oraz masło. Wszystko dokładnie zagniatamy przez kilka minut na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto dzielimy na porcje i rozwałkowujemy dość cienko 2-3 mm, wykrawamy koła i z każdego formujemy kokardkę dociskając
To co lubię - gotuję i polecamjajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki poppingu ( amarantusa) garść rodzynek garść żurawiny Instrukcje Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy łyżką, a po chwili wyrabiamy dłonią. Z ciasta odrywamy małe kawałki i robimy kuleczki wielkości orzecha, spłaszczamy ręką lub odrywamy kawałki ciasta i uklepujemy w dowolnej foremce. Wysokość ciasteczek do 0,5 cm. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem
To co lubię - gotuję i polecamkiełbasy lub kabanosów. Podajemy na ciepło, ale i w wersji na zimno jest równie smaczna. Smacznego :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tarta warzywna z marchewką i brokułami Składniki Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki pszennej razowej 100 g masła 150 g półtłustego sera duża szczypta soli Składniki na farsz: 300 ml jogurtu greckiego 2 marchewki(...)szczypta tymianku duża szczypta lubczyku Instrukcje Składniki zagniatamy na stolnicy, owijamy folią i wkładamy do lodówki. Formę do tarty o wymiarach 26 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciastem wylepiamy spód i brzegi tarty, nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i podpiekamy około 20 minut (aż się ładnie zrumieni). Marchewki obieramy, kroimy na talarki, gotujemy
To co lubię - gotuję i polecamŻółtka ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę, dodajemy olej, przesianą mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pianę z białek przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do małych foremek w kształcie babeczek. Jeśli foremka jest silikonowa nie smarujemy jej, inne foremki delikatnie smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wstawiamy
To co lubię - gotuję i polecamżółtka jedno po drugim, a później roztopioną i wystudzoną masę czekoladową. Dodajemy mąkę, proszek oraz sól (przesiane przez sitko) i miksujemy na większej mocy miksera, aż składniki się połączą. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej zrobić wieczorem i zostawić na całą noc). Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha laskowego
To co lubię - gotuję i polecamłyżeczkę mąki i część wody, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do miski przesiewamy resztę mąki dodajemy sól, wodę i rozczyn, wyrabiamy składniki na gładkie ciasto. Ja wyrabiałam mikserem z hakiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką i formujemy wałek, dzielimy go na 5 kawałków
To co lubię - gotuję i polecamciepłej wody (2 szklanki) Instrukcje Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub misie miksera (drożdże rozkruszamy). Składniki dokładnie mieszamy lub wyrabiamy mikserem z hakiem, stopniowo dolewając wodę. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 3 h, można je zrobić wieczorem i odstawić na całą noc, a upiec rano. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, lekko oprószoną mąką
To co lubię - gotuję i polecam