Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy je do masy i mieszamy do połączenia. 2/3 masy przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Do pozostałej ilości ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Kakaową masę wykładamy na jasne ciasto. Można zrobić trochę esów floresów przy użyciu noża., aby oba kolory ciasta lekko sie zmieszały. Ciasto wstawiamy do piekarnika
Walijskie Pichcenieprzestygły i zdejmujemy skórkę. Za pomocą praski do ziemniaków robimy z nich puree, które przekładamy do miski. Do ziemniaków dodajemy mąkę i jajko, a następnie wyrabiamy ręką na jednolite ciasto. Jeśli ciasto się klei dodajemy nieco więcej mąki. Stolnicę podsypujemy męką, wykładamy ciasto, chwilkę turlamy i dzielimy na mniejsze części. Z ciasta formujemy za pomocą dłoni wałki, rolując
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNiezbędnik grillomaniaka Jak przygotować idealnego grilla, aby sąsiedzi pękali z zazdrości. Niezbędnik grillomaniaka to akcesoria bez których żaden fan grillowania nawet nie weźmie rozpałki do ręki
Cztery FajeryNaleśniki z karmelizowanymi jabłkami to jedne z moich ulubionych. Robi się je naprawdę szybko i prosto, a efekt jest niesamowity. Zerknijcie do przepisu na naleśniki, zróbcie ciasto i usmażcie je zgodnie z przepisem a następnie zróbcie nadzienie zgodnie z przepisem poniżej. Będzie super. Polecam Wa też inne przepisy na naleśniki: – przepis na naleśniki – naleśniki pełnoziarniste z serem i jagodami(...)Omlet z serem ricotta – Przepis na gofry – Placuszki pełnoziarniste z jabłkami – Racuchy drożdżowe – Przepis na tosty francuskie – Placki serowe z jabłkami – Jabłka w cieście – Placuszki z dyni – Placuszki jogurtowe z owocami PANCAKES – AMERYKAŃSKIE NALEŚNIKI Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji: 2-3 Składniki: – 250 g mąki pszennej – 250 ml maślanki
nietylkopasta.plSernik to jedno z pyszniejszych ciast, dzisiaj upiekłam go bez żadnego spodu, pyszny i delikatny. Ciasto jest szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne. SKŁADNIKI : 1 kg sernika wiaderkowego 200 ml śmietany 30 % 7 jajek średniej wielkości 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe bez cukru czekolada mleczna do polania(...)wsypujemy cukry, ubijamy, następnie dodajemy ser i miksujemy. Wlewamy śmietanę, ponownie miksujemy. Wsypujemy budynie, miksujemy i na koniec dodajemy ubite białka. Delikatnie mieszamy. Sernik wlewamy do dużej tortownicy. Ciasto pieczemy jedną godzinę w temperaturze 175 % C, po 20 minutach temperaturę zmniejszamy na 160 %. Gdyby ciasto zbytnio się przypiekało jeszcze zmniejszamy temperaturę do 150 %. Sernik studzimy 1 godzinę przy
Kulinarne Fantazje MarioliChciało się nam coś słodkiego, w lodówce było trochę owoców, ale mój wewnętrzny leń, nie chciał kombinować kolejny raz z ciastami. Padło więc nieco na nietypowy deser w postaci kremu z kaszy manny, z dodatkiem owoców leśnych. Taki krem z kaszy manny, przekładany owocami to idealny deser na lato, kiedy jest gorąco i nie chce nam się odpalać piekarników(...)krem nie jest bardzo słodki. Taki deser, to dobry pomysł na wykończenie owoców. Ja miałam ich całkiem sporo, bo około kilograma, ale szczególnie truskawki nie były pierwszej świeżości. W cieście owoce mogły się rozciapać, ale w takim deserze, sprawdziły się idealnie. Dodatkowo, warstwa owoców leśnych u mnie była lekko kwaskowa, a więc słodycz kremu była zrównoważona kwaskowatością owoców. Mąż był
Mieszam w GarnkuOgórki kiszone na zimę chrupiące ogórki w słoikach Ogórki kiszone na zimę to sprawdzony przepis mojej babci, z którego korzystam od wielu lat. Pasują niemal do
Cztery FajeryJuż mam na blogu przepis na drożdżową pizzę, ale ostatnio staram się ją robić bardziej wedle włoskiej tradycji. Nie robię tak grubego ciasta, nie używam sosów czy ketchupu, staram się dawać mniej składników... Po prostu poczuć pizzę ;) Ostatnio wolę nawet inwestować w ser mozarella czy parmezan i włoską mąkę tipo 00. Odczuwam różnicę na plus choć oczywiście nadal sądzę(...)oregano + składniki jakie lubimy: cebula, papryka, szynka, kukurydza itp. Drożdże suche możemy rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodajemy mieszaninę do mąki, dosypujemy soli. Mieszamy łyżką składniki a następnie ręką wyrabiamy ciasto na gładką kulę. Powinno to zająć przynajmniej 10 min. Odstawiamy kulę ciasta do wyrośnięcia pod przykryciem przynajmniej na 30 min, do godziny. W tym czasie rozpoczynamy grzać piekarnik do maksymalnej
W kuchni bez szafekBezowe Eldorado Delikatne bez pieczenia ciasto z serków homogenizowanych, galaretek, gruszek, ozdobione bezami i pokruszonymi orzechami. Składniki: · 185 g herbatników kakaowych · 2 galaretki czerwone · 2 galaretki żółte · 2 galaretki niebieskie(...)układamy pokrojone w kostkę gruszki i zalewamy czerwoną galaretką. Ponownie chłodzimy aż galaretka stężeje. 4. Pozostałe serki homogenizowane miksujemy mikserem z żółtymi galaretkami i wylewamy na ciasto tworząc następną warstwę. 5. Na wierzch układamy bezy, czekoladę rozpuszczamy, dolewamy śmietanę, 1 minutkę gotujemy, chłodzimy i polewamy bezy. 6. Orzechy drobno kruszymy i posypujemy wierzch ciasta
Kulinarna Chwilałyżka soli 300g jagód cukier do posypania śmietana Przesiewamy mąkę, robimy w niej dołek i dodajemy jajka, masło i sól. Dolewamy stopniowo ciepłej wody zagarniając składniki nożem. Wyrabiamy ciasto na gładką kulę około 10 min. Odstawiamy pod przykryciem na kolejne 10 min aby odpoczęło. Odcinamy pół lub 1/3 ciasta. Obsypujemy blat i wałek mąką. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek(...)Szklanką wycinać kółka, a na środek nakładać ok. łyżeczkę jagód. Ciasto składamy na pół i zaciskamy brzegi żeby się skleiły. Gotujemy osoloną wodę w większym garnku i wrzucamy partie pierogów, po 10-15 sztuk. Gotujemy tak pierogi 2 minuty licząc od ich wypłynięcia na wierzch. Wyławiamy specjalną łyżką cedzakową i na talerzu układamy z odstępem od siebie żeby się
W kuchni bez szafekSzybkie ciasto z bananami i borówką bez użycia miksera. Lato za oknem w pełni, słońce dogrzewa i przesiadywanie na dworze sprzyja dobremu nastrojowi. Do tego kawka z małym kawałkiem ciasta i od razu człowiek szczęśliwy. Może niekoniecznie cały czas jest to słoneczko i przeplata się z deszczem, ale i tak jest dość ciepło i przyjemnie :) Bazą jest banan i jajka(...)mała ilość mąki, dlatego ciasto jest mega dietetyczne! Wartości odżywcze 1 kawałka (10): 60 kcal B 3 g W 7 g T 2 g Składniki: 2 banany (najlepiej dojrzałe) 2 jajka 2 łyżki kakao 5 łyżek mąki (u mnie owsiana) 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia dosłodzić wedle uznania około 100 g borówek lub innych
Zdrowie i pysznie na talerzuSzybkie ciasto z bananami i borówką bez użycia miksera. Lato za oknem w pełni, słońce dogrzewa i przesiadywanie na dworze sprzyja dobremu nastrojowi. Do tego kawka z małym kawałkiem ciasta i od razu człowiek szczęśliwy. Może niekoniecznie cały czas jest to słoneczko i przeplata się z deszczem, ale i tak jest dość ciepło i przyjemnie :) Bazą jest banan i jajka(...)mała ilość mąki, dlatego ciasto jest mega dietetyczne! Wartości odżywcze 1 kawałka (10): 60 kcal B 3 g W 7 g T 2 g Składniki: 2 banany (najlepiej dojrzałe) 2 jajka 2 łyżki kakao 5 łyżek mąki (u mnie owsiana) 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia dosłodzić wedle uznania około 100 g borówek lub innych
zdrowo i aktywnieSkładniki: (szklanka 250 ml) (tortownica 24 cm) Ciasto: Mąka pszenna 350 g Masło 100 g Mleko 1/4 szklanki Drożdże 40 g Jajka 2 Cukier 3 łyżki Sól szczypta Nadzienie: Twaróg 250 g Truskawki 250-300 g Żółtka 2 Cukier 6 łyżek Przygotowanie: Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy 1/4 szklanki letniego mleka, 3 łyżki cukru oraz łyżkę mąki. Wszystko razem mieszamy(...)odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, szczyptę soli, jajka, wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto, przełożyć do miski, przykryć folią i odłożyć na 2 godziny do lodówki. W tym czasie twaróg zmiksować z cukrem i żółtkami. Truskawki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok 8 mm. Na środku
Kulinarne przygodyjest bardzo skomplikowany, jednak na przygotowanie dania trzeba sobie zarezerwować nieco więcej czasu. Zamiast płucek można dodać 400g gotowanego mięsa lub ryby uduszonej z cebulą i masłem. Ciasto na pierogi będzie elastyczne, jeżeli przygotujesz je z dodatkiem gorącej wody. Gotowe pierogi z płuckami serwuje się prosto z wody polane masłem ze zrumienioną bułką tartą albo obsmażone(...)płuckami. Zobacz składniki, przyprawy i przygotowanie pierogów z płuckami krok po kroku. Przepis na pierogi z płuckami. Składniki, przyprawy i zioła potrzebne do przygotowania pierogów z płuckami: NA CIASTO PIEROGOWE: 2,5 szklanki mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania 1 szklanka gorącej wody (może trochę więcej, w zależności ile wchłonie mąka) 2 łyżeczki oleju 1 jajko szczypta soli Nadzienie
Moja Książka Kucharskawymieszać. Odstawić na kilka minut, by drożdże się namnożyły. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i resztę wody. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką. W łyżce wody rozpuścić sól. Dodać do masy. Ciasto wyrobić ręcznie, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Będzie miało wilgotną konsystencję. To normalne, by bułki były puszyste. Ciasto przykryć suchą ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Dużą blachę(...)piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia. Włączyć piekarnik na 240 stopni C., pieczenie góra/dół. Na oprószony łyżką mąki blat wyłożyć wyrośnięte ciasto. Chwilę wyrabiać, by usunąć bąble gazu. Ciasto podzielić na 8 części. Każdą część uformować w okrągłą bułkę i odstawić złożeniem do dołu. W szerokim garnku zagotować wodę. Dosypać sodę i dokładnie wymieszać. Zmniejszyć moc palnika, by woda
Weekendy w domu i ogrodzie