ciasto - 163312 przepisów (strona:3820/10888)

Pleśniak z niespodzianką 165

Znalazłam ten przepis w starym zeszycie mamy. Przypomniał mi się smak dzieciństwa, więc postanowiłam upiec to ciasto na weekend - okazało się strzałem

Prosty przepis na
Chleb pszenny na żytnim zakwasie, z gara żeliwnego 216

czasie, lub z samego rana (u mnie np. 5.00 gdy wstaję do pracy) dodajemy pozostałe składniki i mieszamy tak by ingrediencje się połączyły.  Odstawiamy na 45 minut, składamy ciasto i ponownie odstawiamy na 45 minut do godziny. Ciasto ponownie składamy. Tym razem przykrywamy misę z ciastem (u mnie służy do tego foliowy czepek fryzjerski) i wstawiamy do lodówki(...)robię to tuż przed wyjściem do pracy ok 7ej.  W lodówce ciasto leżakuje ok 8 godzin. Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i godzinę ocieplamy. Składamy a następnie na omączonym blacie formujemy bochenek. Ja wkładam go do obsypanego mąką koszyczka. Tam rośnie spokojnie przez godzinę. W tym czasie piekarnik nagrzewamy z garnkiem żeliwnym (u mnie często jest

Dzieje kuchennej Wiewióry
CIASTO ZEBRA W MULTICOOKERZE 183

dzisiejszym poście zapraszam Państwa do wypróbowania przepisu na nieskomplikowane w wykonaniu,  smaczne i ładnie prezentujące się ciasto zebra. Ciasto to robi się szybko, idealnie będzie pasować do podwieczorkowej herbaty lub kawy.  Składniki : 3 jajka 200 ml kefiru(niepełna szklanka) 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 100 g. masła lub margaryny 1 łyżeczka sody oczyszczonej spożywczej 2 łyżki kakao(...)nasz garnek do urządzenia multicooker i nastawiamy funkcje pieczenia na 1 godzine.  12. Gdy czas pieczenia minie, wyłączamy nasze urządzenie. Po 3-5 minutach otwieramy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Za pomocą deseczki wyjmujemy upieczone ciasto (przekręcając garnek do góry dnem) 13. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane czekoladą SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Pierogi ze szpinakiem i serem żółtym. 147

bardziej mi smakowały. W domu wszyscy lubią, dlatego każdy  był zadowolony :) Użyłam mrożonego szpinaku. Zachowuje właściwości odżywcze,  tak jak świeży, a jest wygodniejszy w użyciu.  Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka gorącej wody 2-3 łyżki oleju 1/4 łyżeczki soli Farsz: 900 g. szpinaku mrożonego 1/2 łyżki masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz 150 g. sera żółtego(...)woda odparuje. Zostawić do przestudzenia. Ser zetrzeć na tarce. Dodać do przestudzonego szpinaku.  Wymieszać. Jeśli trzeba, doprawić solą i pieprzem. Z mąki wody i oleju zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Kiedy będzie gotowe.  Uformować kulę i zostawić pod przykryciem na 15-20 minut żeby odpoczęło.  Po tym czasie, ciasto podzielić na dwie części. Jedną część, zostawiłć pod przykryciem

Agusiowe smakołyki
Muffiny z Borówkami 131

proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i dokładnie mieszamy. Jajka, mleko i masło mieszamy w drugiej misce. Mokre składniki dodajemy do suchych i dokładnie miksujemy. Jagody dodajemy do gotowego ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopniach, grzanie góra dół. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł

Przepiski.pl
Tradycyjny Sernik 86

musicie go upiec w swoich domach Składniki na spód: 1, 5 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 2 żółtka 1/3 kostki masła 1 cukier wanilinowy Z podanych składników przygotować kruche ciasto i wyłożyć na blachę. Składniki na ser: 2 kg sera 9 jajek 1,5 szklanki cukru 2 budynie waniliowe 1/2 kostki masła 1 łyżka kaszy manny 1 łyżeczka proszku(...)resztę ubijamy na sztywną pianę. Gdybyśmy dodali wszystkie białka, nasz sernik mógłby stać się zbyt twardy. Ubite białka mieszamy delikatnie z serem. Wykładamy na wcześniej przygotowanie kruche ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni funkcja góra dół przez około 60 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Tradycyjny Sernik pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Filet rybny w serowej ciasto-panierce 129

Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu filet rybny w serowej ciasto-panierce. Świetna alternatywa od ryby smażonej w klasycznej panierce. Mięso jest delikatne i soczyste. Mniam ! :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3-4 filety rybne u mnie z mintaja 2 jajka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 łyżka majonezu 4-5 łyżek z czubkiem sera żółtego(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Odmrożone filety rybne, osuszamy i przekrawamy na pół, solimy, pieprzymy, posypujemy przyprawą do ryb i skrapiamy sokiem z cytryny, do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto-panierkę i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita zawiesina, rybę maczamy/panierujemy w cieście serowym a następnie smażymy na rozgrzanej patelni na oleju rumiano z obydwu stron., ( po nałożeniu ryby na patelnię

Blog kulinarny S9.PL
ŻELKA Z CZERWONEJ PORZECZKI 275

Żelka z czerwonej porzeczki to owoce z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać owocowy blat do tortu. Żelka z porzeczki do tortu idealnie przełamuje słodycz kremów

Słodki Pomysł
Pizzerki Noe 141

Pizzerki Noe Szybki sposób na pyszną kolacje dla najmłodszych i dorosłych. Składniki: ·        Opakowanie ciasta pizza ·        7 g drożdży suchych ·        2 szklanki wody ·        Cebula ·        15 dag pieczarek(...)Oregano ·        Bazylia ·        Sól ·        Pieprz Sposób przygotowania: 1.    Proszek ciasta na pizze wsypujemy do miski, dodajemy drożdże oraz wodę, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 2.    Cebulę obieramy, kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 3.    Do cebuli dodajemy

Kulinarna Chwila
Langosze 146

Ziemniaki przepuść przez praskę lub ugnieć na gładkie puree. Gdy zaczyn wyrośnie, w większej misce połącz ze sobą resztę składników, dodaj wyrośnięty zaczyn i dobrze wymieszaj. Ma powstać gładkie ciasto. Wyrobione ciasto odstaw na 50 minut w ciepłe miejsce, przykryj ściereczką. Możesz także włożyć ciasto do lekko nagrzanego piekarnika. Piekarnik wyłącz. Z wyrośniętego ciasta odrywaj nieduże kawałki, rozpłaszczaj na placki

Zasmakuj Kuchni
Bakłażan faszerowany warzywami 126

Bakłażan faszerowany warzywami  turecki przepis na bakłażany. Bakłażan faszerowany warzywami to specjalność kuchni tureckiej. Turcy kochają warzywa. Papryka faszerowana na setki sposobów i bakłażany w

Cztery Fajery
Kulinarny prezent marzeń 155

Kulinarny prezent marzeń, jak się pewnie domyślasz, pasuje dla każdego i na każdą okazję. Osobiście nie znam osoby, która nie lubi "dobrze zjeść", my w każdym

Cztery Fajery
“Jadłonomia po polsku”, Marta Dymek | Recenzja książki 111

dlatego, że mając ochotę na coś słodkiego, wolałabym zajrzeć do dedykowanego działu, a nie przeszukiwać każdą z pór roku (plus dwóch dodatkowych jakimi są przedwiośnie i przedzimie). Uważam, że ciasto czekoladowe możemy przygotować nie tylko jesienią, a jagodzianki z powodzeniem możemy upiec w zimie, korzystając z mrożonych owoców. Ale oczywiście rozumiem zamysł i myślę, że z czasem się przyzwyczaję :) Jeśli(...)często. Na obiad usmażyłam schabowe kalafiorowe. Często jemy pieczone “nuggetsy” z kalafiora, więc wiedziałam, że taka smażona wersja posmakuje nam jeszcze bardziej. Natomiast na deser upiekłam awaryjne ciasto czekoladowe. Uwielbiam takie proste przepisy. To w zasadzie coś z niczego, a efekt jest przepyszny. W moim piekarniku piekłam ciasto 20 minut dłużej niż w przepisie, ale poza tym proporcje

Mienta blog
Bułki do kebaba 133

Składniki: (szklanka 250 ml) (przepis na 4 bułki trójkątne) Rozczyn: Woda letnia szklanka Drożdże 50 g Mąka pszenna 2 łyżki Cukier łyżeczka Ciasto: Mąka pszenna 600 g Kefir 150 g  Masło 20 g  Sól łyżeczka + jajko do posmarowania bułki przed pieczeniem ,sezam Przygotowanie: W misce umieścić wszystkie składniki na rozczyn, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić(...)minut. w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać rozpuszczone i przestudzone masło, kefir, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski. Rozłożyć na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozciągną maksymalnie na wielość blaszki i uformować na kształt

Kulinarne przygody