ciasto - 163312 przepisów (strona:3814/10888)

Szybkie muffinki z truskawkami 73

kawałki. Dodać jajko, jogurt, olej i truskawki. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Rozlać do foremek na muffinki. Piec 25 minut w 175st. https://www.bardzogrubysmok.pl/szybkie-muffinki-z-truskawkami/ Składniki na muffinki z truskawkami Ciasto na muffinki Ciasto na muffinki wlane do foremek Upieczone muffinki Muffinki z truskawkami gotowe do podania na stół Artykuł Szybkie muffinki z truskawkami pochodzi z serwisu Bardzo Gruby Smok

Bardzo Gruby Smok
Racuchy 114

u0142ka s\u0105 kwa\u015bne.\r","Jajka roztrzepa\u0107 z sol\u0105.\r","Zmiesza\u0107 wszystkie sk\u0142adniki. Powinno si\u0119 osi\u0105gn\u0105\u0107 konsystencj\u0119 g\u0119stego ciasta nale\u015bnikowego. Ewentualnie dosypa\u0107 m\u0105ki lub dola\u0107 troch\u0119 wody."],"recipeYield":"6","keywords":"dania m\u0105czne,deser,jab\u0142ka,owoce,placki,placki-z-jab\u0142kami,racuchy"} Drukuj(...)kostkę lub zetrzeć na tarce. Gotować, mieszając. Ewentualnie można dosypać cukru wedle uznania, jeżeli jabłka są kwaśne. Jajka roztrzepać z solą. Zmieszać wszystkie składniki. Powinno się osiągnąć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Ewentualnie dosypać mąki lub dolać trochę wody. https://www.bardzogrubysmok.pl/racuchy/ Artykuł Racuchy pochodzi z serwisu Bardzo Gruby Smok

Bardzo Gruby Smok
Chleb na drożdżach 111

wlewamy do suchych składników dodając stopniowo pozostałą wodę. Nie dodajemy jej całej od razu. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką aż składniki dobrze się połączą. W miarę potrzeby dolewamy pozostałą wodę, ciasto nie może być zbyt gęste nie może też być za rzadkie. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami formy (keksówka o wymiarach 35 x 12 x 8 cm), wyrównujemy

To co lubię - gotuję i polecam
Kopytka 117

jajka Instrukcje Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Przestudzone ziemniaki przekładamy na stolnicę i dodajemy mąkę, jajka i sól. Ciasto zagniatamy dość szybko. Jeśli będzie zbyt rzadkie podsypujemy mąkę. Z wyrobionego ciasta formujemy cienkie wałeczki, lekko spłaszczamy ręką i kroimy kluseczki dowolnej wielkości (3-4 cm). Gotowe kopytka wrzucamy do sporej

To co lubię - gotuję i polecam
Kruche ciasteczka z jabłkami 110

łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 kwaśne jabłka 1 cytryna Instrukcje Mąki wraz z proszkiem przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, masło śmietanę i żółtka. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto. Owijamy folią i wkładamy na min. godzinę do lodówki. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, pozbywamy się nasion i kroimy na ósemki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Ciasto rozwałkowujemy

To co lubię - gotuję i polecam
Oponki serowe 110

półtłustego 75 dag mąki 3 jajka 10 dag masła 1łyżeczka sody ½ szklanki cukru butelka oleju lub smalec do smażenia Instrukcje Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i szybko zagniatamy. W cieście będzie widać kawałki sera, ale nie przejmujcie się tym. Ciasto wałkujemy na grubość od 0,5 do 1 cm, szklanką i kieliszkiem wykrawamy oponki. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu (temp

To co lubię - gotuję i polecam
Lekki deser owocowy 110

Chłodzenia ciąg dalszy :) nie musimy włączać piekarnika, o nie, piekarnik i bez tego każdy z nas ma w tym tygodniu dzięki wysokim temperaturom. Dlatego proponuję Wam ciasto, a właściwie delikatny deser bez pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Lekki deser owocowy Składniki 2-3 nektarynki (mogą być brzoskwinie, morele,) 2 szklanki śmietanki 30 % mocno schłodzonej 3 łyżki żelatyny 2 szklanki jogurtu

To co lubię - gotuję i polecam
Kruche ciasteczka z dżemem 136

łyżki kwaśnej śmietany 2 spore łyżki suchego maku, nie mielonego 2 łyżeczki cukru waniliowego Marmolada lub dżem u mnie ulubiony domowy dżem morelowy Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować niezbyt cienko. Wzdłuż brzegu wyłożyć dżem. Ciasto zawinąć w rulonik na dwa razy, odciąć od pozostałego ciasta, lekko docisnąć.         Zwinięte ciasto

W garach u Gosi
Placki z cukinii z łososiem. 119

cukinii ścieramy na drobnych oczkach tarki pół cebuli i 1 ząbek czosnku. Koperek dokładnie myjemy i kroimy drobno same piórka, dodajemy do masy. Dokładamy jajka, jogurt i mąkę. Ciasto nie może być zbyt gęste bo placki będą twarde dlatego ilość mąki regulujemy sami w zależności od konsystencji ciasta. Sól i pieprz do smaku. Placki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany

To co lubię - gotuję i polecam
Naleśniki z jagodami 96

naleśnikowego ciąg dalszy. Dzisiaj wersja letnia z jagodami, teraz możemy użyć mrożonych. Robimy je podobnie jak naleśniki z serem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Naleśniki z jagodami Składniki Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 4 jajka 150 ml mleka i około 50 ml wody szczypta soli olej do smażenia Składniki na nadzienie: szklanka jagód 2 łyżki drobnego cukru Instrukcje Mąkę, jajka(...)mleko dokładnie mieszamy ew. miksujemy, dodajemy sól. Pamiętajmy, żeby nie dodawać od razu całej ilości wody/mleka, ciasto musi uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Naleśniki smażymy na złoty kolor na mocno rozgrzanej patelni, z niewielką ilością oleju. Szklankę jagód wymieszać z dwiema łyżkami drobnego cukru , posmarować naleśniki , zwinąć w rulon. Z bitą śmietaną to naprawdę pychotka. Artykuł Naleśniki z jagodami pochodzi

To co lubię - gotuję i polecam
Naleśniki z serem 109

dziś dla Was naleśniki, które robiła moja babcia – są pyszne, jedyne i niepowtarzalne. Niezmiennie przypominają mi smak dzieciństwa… (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Naleśniki z serem Składniki Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 4 jajka 150 ml mleka i około 50 ml wody szczypta soli olej do smażenia Składniki na farsz: ok.30 dkg sera twarogowego półtłustego 2-3 łyżki drobnego(...)Dodatkowo: 2 łyżki masła 2-3 łyżki bułki tartej Instrukcje Mąkę, jajka i mleko dokładnie mieszamy ew. miksujemy, dodajemy sól. Pamiętajmy, żeby nie dodawać od razu całej ilości wody/mleka, ciasto musi uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Naleśniki smażymy na złoty kolor na mocno rozgrzanej patelni, z niewielką ilością oleju. Ser rozcieramy z cukrem (wg uznania) na gładką, jednolitą masę, dodajemy żółtko

To co lubię - gotuję i polecam
Bułki jak kajzerki 117

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Drożdże rozpuścić w ciepłym ale nie gorącym mleku.   Z podanych składników porządnie zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Przełożyć do wysmarowanej olejem miski, lekko oprószyć mąką. Miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut po czym znów wyrobić ciasto. Następnie odstawić ciasto na kolejne 60minut(...)czasie ciasto podzielić na 8-10 części w zależności jak duże bułeczki chcemy uzyskać. Uformowane bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i nożem nadać im kształt kajzerki nacinając je poprzecznie po środku. Ja zrobiłam to gilotynką do krojenia jabłek ( może nieco za mocno przyciskając i średnio przypominają kajzerkę ale zapewniam, że smak jest super). Uformowane już

W garach u Gosi
Kluseczki leniwe 108

rozcieram takim okrągłym tłuczkiem do ziemniaków :) dodajemy po jednym jajku i ucieramy. Następnie dodajemy 1,5 szklanki mąki, mieszamy i wykładamy masę na stolnicę. Dodajemy tyle mąki żeby ciasto nie kleiło się do rąk. Zazwyczaj wystarczają 2 szklanki, ale to zależy od sera i wielkości jajek. Lepiej żeby ciasto było luźniejsze wtedy kluseczki będą dużo delikatniejsze. Formujemy cienkie wałeczki

To co lubię - gotuję i polecam
Zakręcone bułeczki z truskawkami 139

mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, roztrzepane jajka, serek oraz zaczyn drożdżowy. Na koniec rozpuszczone i przestudzone masło. Całość dokładnie wyrobić około 10 minut na gładkie i lśniące ciasto. Można zrobić, to ręcznie jak i robotem z dołączonym hakiem. Wyrobione ciasto odstawić na godzinkę do podwojenia objętości. Nadzienie truskawkowe: Truskawki umyć, pozbawić szypułek, drobno pokroić i przełożyć do ganeczka(...)ognia, odlać sok, wystudzić. Następnie rozprowadzić w nim mąkę ziemniaczaną dodać do truskawek ciągle mieszając i znów zagotować aż mąka straci surowość a truskawki ładnie się zagęszczą, wystudzić. Przygotowanie ciasta: Gotowe ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Na każdy wyłożyć po połowie musu truskawkowego i równo rozsmarować , zwinąć w roladkę zaczynając od dłuższego brzegu. Każdą

W garach u Gosi
Sernik z galaretką na biszkopcie 110

posypanej bułką tartą. Forma o wymiarach 24×30. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 30-40 minut. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia ponieważ ciasto opadnie. Studzimy. Kroimy na pół i smarujemy dżemem. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy na chwilę żeby napęczniała. Po kilku minutach zalewamy gorącą wodą 1/3 szklanki i mieszamy

To co lubię - gotuję i polecam