ciasto - 163312 przepisów (strona:3815/10888)

Rogaliki drożdżowe 114

Instrukcje Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy Mąkę, rozczyn, jajka i masło mieszamy i dokładnie wyrabiamy. Mąkę dosypujemy w miarę potrzeby. Ciasto nie może być ani za rzadkie ani zbyt gęste (rogaliki nie będą tak puszyste). Odstawiamy w ciepłe miejsce na min. pół godziny. Kiedy ciasto wyrośnie odrywamy kawałek, podsypujemy mąką

To co lubię - gotuję i polecam
Krokiety z malinami 115

Pyszne, delikatne po prostu obłędne. Musicie ich koniecznie spróbować póki jeszcze mamy świeże maliny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Krokiety z malinami Porcje 10 Składniki Składniki na ciasto: ¾ szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka Składniki na masę: około 500 g malin 1 mały serek mascarpone 250 g 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: olej lub masło klarowane do smażenia 1 jajko(...)bułka tarta Instrukcje W misce mieszamy mąkę jajko i mleko. Ucieramy na gładką masę, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie możemy dodać mąkę, jeśli za gęste dodajemy mleka. Powinno uzyskać konsystencję śmietany. Następnie smażymy cienkie naleśniki. Serek mieszamy dokładnie z cukrem pudrem Każdy naleśnik smarujemy serkiem i wykładamy po kilka malin. Naleśniki zawijamy, najpierw przeciwległe boki, a potem zwijamy w rulon

To co lubię - gotuję i polecam
Krokiety z pieczarkami 115

kapustą i grzybami. Mniam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Krokiety z pieczarkami Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 10 min Łączny czas 40 min Porcje 8 Składniki Składniki na ciasto: ¾ szklanki mąki 2 jajka szczypta soli 1 szklanka mleka Pozostałe składniki: 800 g pieczarek łyżka masła 1 średnia cebula sól pieprz jajko bułka tarta masło lub olej Instrukcje W misce mieszamy(...)mąkę jajko i mleko. Ucieramy na gładką masę, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie możemy dodać mąkę, jeśli za gęste dodajemy mleka. Powinno uzyskać konsystencję śmietany. Następnie smażymy cienkie naleśniki na patelni o średnicy 26 cm. Pieczarki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki, cebulę drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę do miękkości, dodajemy pieczarki i smażymy

To co lubię - gotuję i polecam
Ekspresowe placuszki kokosowe z bananami 114

cukier puder Instrukcje Obrane i pokrojone banany blendujemy z jajkami na puszystą masę, dodajemy mąkę kokosową i dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym wykładamy małe porcje ciasta i smażmy placuszki z obu stron aż się ładnie zrumienią. Placuszki należy smażyć zaraz po przygotowaniu ciasta, ponieważ szybko ciemnieje. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego. Artykuł Ekspresowe placuszki kokosowe z bananami

To co lubię - gotuję i polecam
Chałka 114

minut. Przygotowanie chałki: Do miski dodajemy 700 g mąki i sól, dodajemy rozczyn, roztopione i przestudzone masło, jajka i miód, wyrabiamy. Wyrabiamy kilka minut do czasu, aż ciasto przestanie się kleić do miski. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i chwilę wyrabiamy. Dzielimy na 6 równych kawałków

To co lubię - gotuję i polecam
Krokiety z kaszą gryczaną i fetą 169

sycące, możecie je zabrać ze sobą do pracy na lunch lub drugie śniadanie. Smacznego :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Krokiety z kaszą gryczaną i fetą Porcje 8 Składniki Składniki na ciasto: ¾ szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka Składniki na farsz: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej pół kostki sera feta garść jarmużu Dodatkowo: olej do smażenia 1 jajko bułka tarta(...)Instrukcje W misce mieszamy mąkę, jajko i mleko i ucieramy na gładką masę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie możemy dodać mąkę, jeśli za gęste dodajemy mleka. Powinno uzyskać konsystencję śmietany. Następnie smażymy cienkie naleśniki. Jarmuż wrzucamy na gotującą się wodę i obgotowujemy 2-3 minuty, przekładamy do lodowatej wody. Odcedzamy i siekamy na małe kawałki. Kaszę wsypujemy do miski, rozkruszamy

To co lubię - gotuję i polecam
Kokardki karnawałowe 129

pieczenia olej do smażenia Instrukcje Mąkę razem z proszkiem przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder, spirytus oraz masło. Wszystko dokładnie zagniatamy przez kilka minut na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto dzielimy na porcje i rozwałkowujemy dość cienko 2-3 mm, wykrawamy koła i z każdego formujemy kokardkę dociskając

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasteczka owsiane 107

jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki poppingu ( amarantusa) garść rodzynek garść żurawiny Instrukcje Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy łyżką, a po chwili wyrabiamy dłonią. Z ciasta odrywamy małe kawałki i robimy kuleczki wielkości orzecha, spłaszczamy ręką lub odrywamy kawałki ciasta i uklepujemy w dowolnej foremce. Wysokość ciasteczek do 0,5 cm. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem

To co lubię - gotuję i polecam
Tarta warzywna z marchewką i brokułami 106

kiełbasy lub kabanosów. Podajemy na ciepło, ale i w wersji na zimno jest równie smaczna. Smacznego :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tarta warzywna z marchewką i brokułami Składniki Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki pszennej razowej 100 g masła 150 g półtłustego sera duża szczypta soli Składniki na farsz: 300 ml jogurtu greckiego 2 marchewki(...)szczypta tymianku duża szczypta lubczyku Instrukcje Składniki zagniatamy na stolnicy, owijamy folią i wkładamy do lodówki. Formę do tarty o wymiarach 26 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciastem wylepiamy spód i brzegi tarty, nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i podpiekamy około 20 minut (aż się ładnie zrumieni). Marchewki obieramy, kroimy na talarki, gotujemy

To co lubię - gotuję i polecam
Wielkanocne mini babeczki 90

Żółtka ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę, dodajemy olej, przesianą mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pianę z białek przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do małych foremek w kształcie babeczek. Jeśli foremka jest silikonowa nie smarujemy jej, inne foremki delikatnie smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wstawiamy

To co lubię - gotuję i polecam
Mocno czekoladowe popękane ciasteczka 104

żółtka jedno po drugim, a później roztopioną i wystudzoną masę czekoladową. Dodajemy mąkę, proszek oraz sól (przesiane przez sitko) i miksujemy na większej mocy miksera, aż składniki się połączą. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej zrobić wieczorem i zostawić na całą noc). Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha laskowego

To co lubię - gotuję i polecam
Pita z kurczakiem i warzywami 111

łyżeczkę mąki i część wody, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do miski przesiewamy resztę mąki dodajemy sól, wodę i rozczyn, wyrabiamy składniki na gładkie ciasto. Ja wyrabiałam mikserem z hakiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką i formujemy wałek, dzielimy go na 5 kawałków

To co lubię - gotuję i polecam
Chleb pszenny na drożdżach 101

ciepłej wody (2 szklanki) Instrukcje Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub misie miksera (drożdże rozkruszamy). Składniki dokładnie mieszamy lub wyrabiamy mikserem z hakiem, stopniowo dolewając wodę. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 3 h, można je zrobić wieczorem i odstawić na całą noc, a upiec rano. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, lekko oprószoną mąką

To co lubię - gotuję i polecam
Sernik jogurtowy z galaretką – kryształek 136

Sernik na zimno to propozycja dla tych, którzy mają ochotę na coś słodkiego, a nie czują się mocni w pieczeniu ciast. To także propozycja dla tych, którzy mają ochotę na coś słodkiego i lekkiego zarazem. Jest wiele modyfikacji tego sernika, można zrobić go na biszkoptach (tak jak ja zrobiłam) na herbatnikach, lub na cienkim biszkopcie. Zamiast jogurtów greckich można dodać

To co lubię - gotuję i polecam
Śnieżny puch 122

Upał upałem, ale mimo wszystko mamy ochotę na coś słodkiego. Dlatego w takich sytuacjach najlepsze na świecie będzie ciasto bez pieczenia. Po godzinie w lodówce można już delektować się puszystym, zimnym i wyjątkowo smacznym sernikiem. W wersji oryginalnej przygotowywany jest ze śnieżką, której ja osobiście wyjątkowo nie lubię, dlatego postanowiłam zamienić ją śmietanką. Zapraszam po przepis :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj

To co lubię - gotuję i polecam