Wykorzystaj sezon na kurki i przygotuj wyśmienitą pizzę z boczkiem, która ma słoneczny kolor i wyjątkowy aromat. Ciasto jest delikatne, puszyste ale też sprężyste. Składniki: Ciasto: 3 dag drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki Farsz Dodatki: 30 dag kurek 30 dag boczku 2 łyżki masła 20 dag żółtego(...)ciepłe mleko i 3 łyżki mąki, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. Po odczekaniu 20 minut do powstałego zaczynu wsypujemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi swoją objętość. W tym czasie śmietankę mieszamy z drobno utartym czosnkiem i 1 łyżeczką oliwy. Doprawiamy do smaku solą
Podróż w kulinaria[Głosów: 5 Average: 5 /5] składniki: 300 ml śmietanki kremówki 30% 1 galaretka malinowa + 250 ml wody 2 garstki malin i jeżyn
Domowy Smak Jedzeniałyżki siemienia 2 łyżki pest ek dyni 350 ml wody 2 łyżeczki miodu Posypka: po 1 łyżce: otrębów, słonecznika, siemienia lnianego, sezamu i pestek dyni. Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta na bułki dajemy do misy miksera i miksujemy do połączenia się składników. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na całą noc (8-10 godzin). Po tym czasie(...)ciasto krótko zagniatamy na blacie podsypanym mąką i wałkujemy na grubość 2 cm. Rozwałkowane ciasto kroimy nożem na trójkąty (8-9 sztuk). Przygotowujemy 2 głębokie talerze. Jeden napełniamy zimną wodą, a do drugiej wsypujemy ziarna (po łyżce z każdego rodzaju). Bułki zanurzamy najpierw w wodzie, a następnie w posypce z ziaren. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy
Smakowity Blog Kulinarnyposiekanego szczypiorku W dużej misce wymieszać zakwas i wodę. Dodać wszystkie mąki, połączyć wszystko i odstawić na 30 minut. Sól wymieszać z łyżeczką ciepłej wody i dodać do ciasta. Ponownie wymieszać i odstawić na noc, przykrywając wcześniej miskę z ciastem wilgotną ściereczką. Następnego dnia przygotować pozostałe składniki i dodać je do ciasta. Dokładnie wyrobić ciasto. Uformować bochenek i przełożyć
Weekendy w domu i ogrodzieinne Przygotowanie : TACOS: Wszystkie składniki na tortille włóż do miski, jako że woda jest gorąca wymieszaj je najpierw łyżką, a jak woda zostanie wchłonięta przez mąki to zacznij wygniatać ciasto ręką. Wystarczą 2 minuty i uzyskasz jednolite ciasto. Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw na 30 minut. KURCZAK: Czosnek drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i krótko przesmaż czosnek z chilli(...)pastę. Dodaj do awokado bardzo drobno posiekaną czerwoną cebulę i bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku. TACOS: Po 30 minutach odrywaj z ciasta części wielkości orzecha włoskiego. Ciasto wałkuj na blacie na cienkie placki i te smaż na patelni bez dodatku tłuszczu (ważne aby patelnia miała nieprzywieralną powłokę) po minucie z każdej strony
nietylkopasta.plciepłej wody i mieszamy. 3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. To trwa mniej więcej godzinę, raz dłużej, raz krócej, ale ważne jest, by ciasto nie przerosło, bo wtedy w trakcie pieczenia zrobi się dziura w chlebie. 4. Następnie przelewamy ciasto do wysmarowanej masłem keksówki. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni C. 5. Pieczemy w nagrzanym
Kawa z mlekiemBłyskawiczne, bardzo wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z cukinii to mój tegoroczny hit. Robię je non stop i za każdym razem znika w jedno popołudnie. Polecam:) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Prosty przepis naziołowy chlebek odrywany. Świeże pieczywo jest czymś luksusowym, ale świeże maślane pieczywo z dodatkiem czosnku to taki must have każdej imprezy jeśli tylko chodź raz spróbujecie. Składniki: Ciasto: 900 gram mąki pszennej 1,5 szklanki letniej wody 70gram drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli ½ szklanki oleju Masło ziołowe(...)naczynia wlewamy wodę, olej , dodajemy cukier sól i 1 łyżkę mąki oraz pokruszone drożdże. Mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie planetarnym z końcówką hak, przez około 10 minut. Dobrze wyrobione ciasto powinno idealnie odchodzić od miski i dłoni. Pozostawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia
Życie zaczyna się w kuchnizaczynu dodajemy 450 g mąki pszennej, resztę drożdży (2/3 łyżeczki), 250 ml ciepłej wody i 1,5 łyżeczki soli. Całość wyrabiamy do otrzymania gęstego, troszkę lepkiego, ale sprężystego ciasta. Najlepiej całość wyrabiać za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego (około 5-10 minut). Ręcznie wyrabianie może potrwać o wiele dłużej. Kolejno ciasto posypujemy lekko mąką, zagniatamy w kulę(...)przekładamy do wysmarowanej olejem miski. Przykrywamy pokrywką (mam specjalne miski do ciast drożdżowych z pokrywką) lub ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie na blacie podsypanym mąką formujemy 8 bułeczek. Bułeczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułeczki lekko nacinamy, naciągamy palcami, szarpiemy nieco, tak by powstały charakterystyczne
Słodkie okruszkijeśli używasz świeżych wymieszaj je najpierw z wodą, użyj 12-14 g świeżych drożdży), wodę i sól. Wszystko wymieszaj dokładnie końcówką typu hak, do czasu aż będzie gładkie. Wyrabianie ciasta zajmie Ci około 10 minut. Miskę przykryj filią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 h. Jeśli w domu jest chłodno wstaw misę do nie nagrzanego zamkniętego piekarnia, będzie(...)odpowiednia temperatura do wyrastania ciasta na chlebki. Po wyrośnięciu wyjmij ciasto na stolnicę lub blat podsypany odrobiną mąki i podziel je na 5 lub 6 części. Ja wolę zrobić 5 większych chlebków. Każdą z części uformuj w kształtną kulę, przykryj je ściereczką i odstaw jeszcze na około 30-40 minut. Rozgrzej piekarnik do 220 st C. Do pieczenia chlebków pita
nietylkopasta.plSkładniki: Rozczyn: Mleko letnie 300 ml Drożdże 20 g Cukier łyżka Mąka łyżka Ciasto: Mąka pszenna Tortowa 500 g Masło 50 g Miód łyżka Sól łyżeczka Dodatkowo: Jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem Sezam Przygotowanie: Do miseczki rozkruszamy drożdże, wsypujemy mąkę, cukier i całość zalewamy letnim mlekiem. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce(...)dużej miski Wsypujemy mąkę, dodajemy roztopione i przestudzone masło, sól, miód oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego przez 10-15 minut. Wyrobione ciasto odkładamy do miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy na blat chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 8 równych części. Formujemy bułeczki i odkładamy
Kulinarne przygodyjest naprawdę pysznie. Taka pizza na świeżych drożdżach, to wspaniały pomysł na obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Jej przygotowanie jest naprawdę proste. Cały sekret tkwi w odpowiednich proporcjach ciasta na pizze. A składniki? Tu zawsze możecie dowolnie poszaleć My lubicie takie kolorowe, bogate pizze, pełne różnych składników. A Wy? Składniki: 3 szklanki mąki pszennej niepełna szklanka ciepłej wody(...)cukru i mieszamy. Odstawiam na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, resztę cukru, nasze drożdże z wodą i olej (lub oliwę). Wstępnie mieszamy składniki łyżką, a następnie zagniatamy ciasto ręką, tak długo aż stanie się miękkie, jednolite i elastyczne. Rada: W razie potrzeby można podczas wyrabiania delikatnie podsypać rękę mąką, ja przeważnie nie mam takiej potrzeby zachowując podane proporcje
Słodkie okruszkiŻelka jeżynowa to owoce z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać owocowy blat do tortu. Żelka z jeżyn do tortu do słodki dodatek np. do kremu
Słodki Pomysł[Głosów: 5 Average: 5 /5] składniki: 20 g suszonej mięty (najlepiej pieprzowej) 1000 ml alkoholu 40 % 100 g cukru 500 ml spirytusu
Domowy Smak Jedzenia