ciasto - 163312 przepisów (strona:3817/10888)

,,Pizza z kurkami’’ 113

Wykorzystaj sezon na kurki i przygotuj wyśmienitą pizzę z boczkiem, która ma słoneczny kolor i wyjątkowy aromat. Ciasto jest delikatne, puszyste ale też sprężyste. Składniki: Ciasto: 3 dag drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki Farsz Dodatki: 30 dag kurek 30 dag boczku 2 łyżki masła 20 dag żółtego(...)ciepłe mleko i 3 łyżki mąki, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. Po odczekaniu 20 minut do powstałego zaczynu wsypujemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi swoją objętość. W tym czasie śmietankę mieszamy z drobno utartym czosnkiem i 1 łyżeczką oliwy. Doprawiamy do smaku solą

Podróż w kulinaria
malinowa pianka bez pieczenia z owocami i galaretką 113

[Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki: 300 ml śmietanki kremówki 30% 1 galaretka malinowa + 250 ml wody 2 garstki malin i jeżyn

Domowy Smak Jedzenia
Bułki orkiszowe z ziarnami 124

łyżki siemienia 2 łyżki pest ek dyni 350 ml wody 2 łyżeczki miodu Posypka: po 1 łyżce: otrębów, słonecznika, siemienia lnianego, sezamu i pestek dyni. Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta na bułki dajemy do misy miksera i miksujemy do połączenia się składników. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na całą noc (8-10 godzin). Po tym czasie(...)ciasto krótko zagniatamy na blacie podsypanym mąką i wałkujemy na grubość 2 cm. Rozwałkowane ciasto kroimy nożem na trójkąty (8-9 sztuk). Przygotowujemy 2 głębokie talerze. Jeden napełniamy zimną wodą, a do drugiej wsypujemy ziarna (po łyżce z każdego rodzaju). Bułki zanurzamy najpierw w wodzie, a następnie w posypce z ziaren. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Chleb na zakwasie z chili i cheddarem 176

posiekanego szczypiorku W dużej misce wymieszać zakwas i wodę.  Dodać wszystkie mąki, połączyć wszystko i odstawić na 30 minut. Sól wymieszać z łyżeczką ciepłej wody i dodać do ciasta. Ponownie wymieszać i odstawić na noc, przykrywając wcześniej miskę z ciastem wilgotną ściereczką. Następnego dnia przygotować pozostałe składniki i dodać je do ciasta. Dokładnie wyrobić ciasto. Uformować bochenek i przełożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Tacos z kurczakiem i guacamole 119

inne Przygotowanie : TACOS: Wszystkie składniki na tortille włóż do miski, jako że woda jest gorąca wymieszaj je najpierw łyżką, a jak woda zostanie wchłonięta przez mąki to zacznij wygniatać ciasto ręką. Wystarczą 2 minuty i uzyskasz jednolite ciasto. Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw na 30 minut. KURCZAK: Czosnek drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i krótko przesmaż czosnek z chilli(...)pastę. Dodaj do awokado bardzo drobno posiekaną czerwoną cebulę i bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku. TACOS: Po 30 minutach odrywaj z ciasta części wielkości orzecha włoskiego. Ciasto wałkuj na blacie na cienkie placki i te smaż na patelni bez dodatku tłuszczu (ważne aby patelnia miała nieprzywieralną powłokę) po minucie z każdej strony

nietylkopasta.pl
Prosty chleb drożdżowy bez zagniatania + filmik 147

ciepłej wody i mieszamy. 3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. To trwa mniej więcej godzinę, raz dłużej, raz krócej, ale ważne jest, by ciasto nie przerosło, bo wtedy w trakcie pieczenia zrobi się dziura w chlebie. 4. Następnie przelewamy ciasto do wysmarowanej masłem keksówki.  Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni C. 5. Pieczemy w nagrzanym

Kawa z mlekiem
Czekoladowe ciasto z cukinii 2121

Błyskawiczne, bardzo wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z cukinii to mój tegoroczny hit. Robię je non stop i za każdym razem znika w jedno popołudnie. Polecam:) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Prosty przepis na
Ziołowy chlebek odrywany 203

ziołowy chlebek odrywany. Świeże pieczywo jest czymś luksusowym, ale świeże maślane pieczywo z dodatkiem czosnku to taki must have każdej imprezy jeśli tylko chodź raz spróbujecie.  Składniki:  Ciasto:  900 gram mąki pszennej  1,5 szklanki letniej wody  70gram drożdży  1 płaska łyżeczka cukru  1 płaska łyżeczka soli  ½ szklanki oleju  Masło ziołowe(...)naczynia wlewamy wodę, olej , dodajemy cukier sól i 1 łyżkę mąki  oraz pokruszone drożdże. Mieszamy. Odstawiamy na 10 minut.  Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie planetarnym z końcówką hak, przez około 10 minut. Dobrze wyrobione ciasto powinno idealnie odchodzić od miski i dłoni. Pozostawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia

Życie zaczyna się w kuchni
Ogórkowa na żeberkach i wiejskie bułeczki – dwa przepisy 209

zaczynu dodajemy 450 g mąki pszennej, resztę drożdży (2/3 łyżeczki), 250 ml ciepłej wody i 1,5 łyżeczki soli. Całość wyrabiamy do otrzymania gęstego, troszkę lepkiego, ale sprężystego ciasta. Najlepiej całość wyrabiać za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego (około 5-10 minut). Ręcznie wyrabianie może potrwać o wiele dłużej. Kolejno ciasto posypujemy lekko mąką, zagniatamy w kulę(...)przekładamy do wysmarowanej olejem miski. Przykrywamy pokrywką (mam specjalne miski do ciast drożdżowych z pokrywką) lub ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do podwojenia objętości.   Po tym czasie na blacie podsypanym mąką formujemy 8 bułeczek. Bułeczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułeczki lekko nacinamy, naciągamy palcami, szarpiemy nieco, tak by powstały charakterystyczne

Słodkie okruszki
Chlebki pita 114

jeśli używasz świeżych wymieszaj je najpierw z wodą, użyj 12-14 g świeżych drożdży), wodę i sól. Wszystko wymieszaj dokładnie końcówką typu hak, do czasu aż będzie gładkie. Wyrabianie ciasta zajmie Ci około 10 minut. Miskę przykryj filią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 h. Jeśli w domu jest chłodno wstaw misę do nie nagrzanego zamkniętego piekarnia, będzie(...)odpowiednia temperatura do wyrastania ciasta na chlebki. Po wyrośnięciu wyjmij ciasto na stolnicę lub blat podsypany odrobiną mąki i podziel je na 5 lub 6 części. Ja wolę zrobić 5 większych chlebków. Każdą z części uformuj w kształtną kulę, przykryj je ściereczką i odstaw jeszcze na około 30-40 minut. Rozgrzej piekarnik do 220 st C. Do pieczenia chlebków pita

nietylkopasta.pl
Bułki do hamburgerów 137

Składniki: Rozczyn: Mleko letnie 300 ml Drożdże 20 g Cukier łyżka Mąka łyżka Ciasto: Mąka pszenna Tortowa 500 g Masło 50 g Miód łyżka Sól łyżeczka Dodatkowo: Jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem Sezam Przygotowanie: Do miseczki rozkruszamy drożdże, wsypujemy mąkę, cukier i całość zalewamy letnim mlekiem. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce(...)dużej miski Wsypujemy mąkę, dodajemy roztopione i przestudzone masło, sól, miód oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego przez 10-15 minut. Wyrobione ciasto odkładamy do miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy na blat chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 8 równych części. Formujemy bułeczki i odkładamy

Kulinarne przygody
Pizza na bogato – domowa pizza na dużą blachę 208

jest naprawdę pysznie. Taka pizza na świeżych drożdżach, to wspaniały pomysł na obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Jej przygotowanie jest naprawdę proste. Cały sekret tkwi w odpowiednich proporcjach ciasta na pizze. A składniki? Tu zawsze możecie dowolnie poszaleć My lubicie takie kolorowe, bogate pizze, pełne różnych składników. A Wy? Składniki: 3 szklanki mąki pszennej niepełna szklanka ciepłej wody(...)cukru i mieszamy. Odstawiam na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, resztę cukru, nasze drożdże z wodą i olej (lub oliwę). Wstępnie mieszamy składniki łyżką, a następnie zagniatamy ciasto ręką, tak długo aż stanie się miękkie, jednolite i elastyczne. Rada: W razie potrzeby można podczas wyrabiania delikatnie podsypać rękę mąką, ja przeważnie nie mam takiej potrzeby zachowując podane proporcje

Słodkie okruszki
ŻELKA JEŻYNOWA 167

Żelka jeżynowa to owoce z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać owocowy blat do tortu. Żelka z jeżyn do tortu do słodki dodatek np. do kremu

Słodki Pomysł
nalewka z mięty suszonej 134

[Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki: 20 g suszonej mięty (najlepiej pieprzowej) 1000 ml alkoholu 40 % 100 g cukru 500 ml spirytusu

Domowy Smak Jedzenia