ciasto - 163312 przepisów (strona:3812/10888)

TYLKI CUKIERNICZE WILTON – które warto kupić – opis tylek. 228

Tylki cukiernicze marki Wilton kupuję sukcesywnie od kilku lat i dziś mogę śmiało powiedzieć, że mam prawie wszystkie! Robię torty wyłącznie dla siebie i rodziny i

Słodki Pomysł
TYLKI WILTON – które warto kupić – opis tylek. 180

Tylki Wilton kupuję sukcesywnie od kilku lat i dziś mogę śmiało powiedzieć, że mam prawie wszystkie! Robię torty wyłącznie dla siebie i rodziny i zauważyłam, że

Słodki Pomysł
Rurki z bitą śmietaną 132

Składniki: (składniki na ok. 50 sztuk) Ciasto: Mąka pszenna 500 g Jajka 2 Masło lub margaryna 250 g Śmietana szklanka Sól szczypta + jajko i cukier do obtaczania rurek przed pieczeniem Krem: Śmietana 30% 500-600 ml Cukier puder 5-6 łyżek Przygotowanie:  Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą(...)schłodzić w lodówce przez godzinę. Ciasto cienko rozwałkować i pociąć na pasy. Długość zależy od wielkości rurek jakie posiadacie. Zawijamy na foremki, Jak to zrobić zobaczycie w filmie poniżej. Nawiniętą rurkę jedną stroną zanurzamy w rozmąconym jajku a następnie tą samą stroną zanurzamy w cukrze. Rurki przekładamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia cukrem do góry

Kulinarne przygody
Pyzy na parze z sosem grzybowym 204

Pyzy Do misy miksera wsypać przesianą mąkę i szczyptę soli. Mleko podgrzać i rozpuścić drożdże dodając łyżeczkę cukru.  Dodać rozpuszczone w mleku drożdże do misy i wyrobić gładkie ciasto. Na końcu wlać stopione masło i wyrobić ciasto na gładką kulę odchodzącą od misy miksera lub ręki. Misę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu(...)około 1-1,5 h, do podwojenia objętości. Po tym czasie wyrośnięte ciasto krótko zagnieść aby je odgazować, rozwałkować na stolnicy na grubość około 2 cm. Szklanką wycinać koła. Pyzy odkładać na tackę posypaną mąką lub ściereczkę, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na około 30 min. W tym czasie uszykować szeroki rondel do gotowania na parze. Wlać 3/4 pojemności

Kocham..lubię..gotuję..
NALEŚNIKI Z SEREM 115

naleśniki z serem. Zachęcam do wypróbowania, pycha! Jak zrobić naleśniki z serem - zobacz wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Bardzo polecam :) Naleśniki z serem. Naleśniki z serem - lista składników: Ciasto naleśnikowe z pianą: 2 jajka 200g mąki pszennej, przesianej 1/4 litra mleka 1/4 litra wody szczypta soli 1 łyżka cukru Naleśniki z serem - nadzienie: 400g białego sera twarogowego 1 żółtko(...)szczypta soli cukier i wanilia do smaku dodatkowo: tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania sezonowe, świeże owoce śmietana Przepis na naleśniki  z serem: Krok 1. Przygotować ciasto naleśnikowe z pianą:  trzepaczką rózgową wymieszać dokładnie żółtka z mlekiem, wodą, łyżką cukru i częścią mąki, której wsypać tyle, aby ciasto na naleśniki było gęste jak śmietana.  Ubić pianę

Moja Książka Kucharska
Sałatka z tortellini w stylu włoskim. Hit każdej imprezy 137

Sałatka z tortellini to bestseller każdej imprezy. Przygotujecie ją w zaledwie 15 minut, a aromatyczne smaki serowego makaronu, pysznego włoskiego salami, suszonych pomidorów i pikantnej rukoli

Na-talerzu.pl
Wytrawna tarta meksykańska 93

danie), szczypta soli i pieprzu, 1/2 łyżeczki curry, szczypta suszonej bazylii. Sposób przygotowania Spód tarty Najpierw do miski wrzucamy mąkę. Następnie dodajemy posiekane masło, wodę, żółtko i sól. Zagniatamy ciasto i lepimy z niego kulę. Zawijamy kulę ciasta w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na około 20 minut. W tym czasie formę na tartę wysmarowujemy masłem i obsypujemy kaszą(...)manną. Schłodzone ciasto wykładamy do naszej formy. Dokładnie rozprowadzamy je po całej powierzchni pamiętając o zagięciu brzegów. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez 20 minut. Tak wygląda gotowy spód tarty Farsz Na patelni na oliwie z oliwek podsmażamy gotową mieszankę meksykańską. Warzywa trzymamy na patelni tak długo

Natka Pietruszki
Chleb litewski z powidłami jabłkowymi, siemieniem lnianym i kminkiem 150

które ostatnio dostałem, chleb litewski z powidłami jabłkowymi (domowej roboty), siemieniem lnianym i kminkiem. Mąki: żytnia T720/pszenna T650 (80/20) z czego 20% mąki żytniej zaparzone. Wyraźnie słodkawy (do ciasta idzie tu sporo powideł), z bardzo subtelną nutką kminku.  Na 1 bochenek z 450 g mąki, foremka 25x11 cm 10:00 Dzień pierwszy przed południem  Zaparka(...)zakwas żytni 22 g mąka żytnia T720 Dokładnie wymieszać i zostawić na 14-15 godzin do fermentacji i zakwaszenia w 29-30°C. 8:00 Dzień drugi rano Ciasto: cały zaczyn 45 g powidła jabłkowe 220 g mąka żytnia T720 90 g mąka pszenna chlebowa 12 g siemię lniane (zamoczone przez 15 minut we wrzątku i odcedzone) 8 g sól

Przepisy na domowy ser i chleb
Domowa pizza i sos czosnkowy 223

majonez, doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na czas przygotowania pizzy. Im dłużej sos postoi tym będzie smaczniejszy. Jak przygotować ciasto do pizzy? Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, mieszamy. Odstawiam na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, miód lub cukier, nasze drożdże z wodą i olej (lub oliwę). Wstępnie(...)mieszamy składniki łyżką, a następnie zagniatamy ciasto ręką, tak długo aż stanie się miękkie, jednolite i elastyczne. Rada: W razie potrzeby można podczas wyrabiania delikatnie podsypać rękę mąką, ja przeważnie nie mam takiej potrzeby zachowując podane proporcje. Z ciasta tworzymy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1 godzinę). Piekarnik rozgrzewamy

Słodkie okruszki
Ekspresowe,chrupiące ciasteczka z masłem orzechowym+FILM 187

masło, miód i wszystko miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy ok 3 szklanki mąki, wszystko miksujemy-uzyskamy gęstą masę. Następnie dodajemy resztę mąki czyli ok 1,5 szkl i zagniatamy ciasto. Jeśli się klei podsypujemy mąką. Ma być gładkie i nie klejące się do rąk. Następnie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Urywamy mały kawałek ciasta, robimy z niego kulkę wielkości

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Chleb gryczano-ryżowy z dodatkiem babki jajowatej 201

mąki ryżowej  25 g mąki gryczanej  50 g wody  wymieszałem w słoiczku i zostawiłem na noc do zakwaszenia ok 15 h w t.pokojowej. Ciasto:  cały zaczyn  400 g wody  250 g mąki gryczanej  50 mąki ryżowej  50 g skrobi ziemniaczanej  20 g łuski babki jajowatej Po dokładnym wymieszaniu składników zostawiłem(...)godzinę w przykrytej misce,  następnie dodałem do tego: 10 g soli + 15 g cukru + 4 g drożdży świeżych wszystko rozpuszczone w 50 g wody. Wmieszałem dobrze w ciasto i dodając jeszcze trochę dodatkowej wody, bo ciasto było mocno geste. Zostawiłem znowu na godzinę, po czym przełożyłem do podłużnej foremki keksówki o wymiarach 25x11 cm. W foremce ciasto rosło około

Przepisy na domowy ser i chleb
Keftedes. Aromatyczne greckie klopsiki 109

Keftedes to jeden z moich ulubionych greckich smaków. Te aromatyczne, pachnące ziołami, soczyste klopsiki Grecy jadają jako meze, czyli przystawkę, z chlebkiem pita i dipem tzatziki

Na-talerzu.pl
Quiche z szynką i pieczarkami 113

ciepło i na zimno. W zasadzie im dłużej stoi, tym jest smaczniej. Z czasem nabiera też lepszej, nieco bardziej zwartej konsystencji. Ja z pewnością będę powtarzać:) 1 op. świeżego ciasta drożdżowego, do pizzy (ja wykorzystałam to z Lidla) 200 g szynki wieprzowej (najlepiej już pokrojonej w cienkie plasterki) 250-300 g małych pieczarek 1 cebula 150 g żółtego sera(...)pieczarki (tylko półplasterki) . Okrągłą formę do tarty smarujemy niewielką ilością masła lub oliwy. Spód do pizzy rozwijamy, kładziemy na formie papierem do góry. Lekko dociskamy, papier zdejmujemy, a nadmiar ciasta odkrawamy. Na ciasto wykładamy podsmażoną z cebulą szynkę, następnie podsmażone pieczarki oraz starty ser żółty. Całość zalewamy jajkami rozmąconymi ze śmietaną, mąką ziemniaczaną i solą. Na wierzchu rozkładamy surowe plasterki

Smaki Na Talerzu
Dorsz w cieście na bazie białek 105

dorsz jest skarbnicą witamin i mikroelementów, mających między innymi stymulujący wpływ na układ odpornościowy. Poza tym dorsz to moja ulubiona ryba morska. Tym razem przygotowałam ją w delikatnym chrupiącym cieście na bazie białek. Ryba w środku jest soczysta, a otulające ją ciasto jest naprawdę pyszne, lekkie i chrupiące. Tak przygotowaną rybę z chęcią zjedzą również dzieci, które za rybą zazwyczaj(...)musisz je najpierw rozmrozić). Białka roztrzepać na lekką pianę (ale nie na sztywną). Mąkę wymieszać z przyprawami, a następnie stopniowo dodawać ją do białek, aż powstanie puszyste i jednolite ciasto. Na patelni rozgrzać olej. Kawałki ryby zanurzać w cieście i smażyć na średnim ogniu ,po ok. 4 minuty z każdej strony, tak aby panierka zrobiła się złota. Po zdjęciu ryby

Krylowa Kuchnia