szklanki cukru 1/3 szklanki kakao szczypta soli 1/3 szklanki gorącej wody 50 g czekolady deserowej 250 śmietany 30% 250 ml mleka 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 4 ciasta oreo (tylko czarna część bez kremu) 2 ciastka maślane przypominające tablicę pisak czekoladowy lub roztopiona czekolada deserowa do zrobienia napisu Przygotowanie: W rondelku połącz ze sobą cukier, kakao i sól, następnie(...)czas energicznie mieszając. "pamiętaj aby cały czas mieszać" :D To sukces tego deseru Pudding przelej do szklanek i wstaw do lodówki na 2 godziny. Udekoruj go skruszonymi ciastami Oreo i wstaw ciastko z napisem jako nagrobek
Niezły MłynekJeśli szukacie pomysłu na obiad z piersią kurczaka, to nie mogliście trafić lepiej. Ten kurczak faszerowany szpinakiem i fetą to bardzo prosty i pyszny przepis. Możecie
Na-talerzu.plwystarczyła sucha kromka :) Swoją świeżość zachowuje dość długo, więc liczbę składników można podwoić i od razu upiec dwa bochenki :) Składniki na 1 bochenek upieczony w małej keksówce: Na ciasto: * 260 g mąki pszennej (użyłam mąki pszennej poznańskiej typ 500 Młyny Szczepanki ) * 60 ml letniej wody * 8 g drożdży suszonych * pół łyżeczki cukru * pół łyżeczki soli(...)pół łyżeczki kurkumy (użyłam Skworcu ) Na puree dyniowe: * 200 g obranej dyni * około 60 ml wody Dodatkowo: * 2 garście pestek dyni (1 do ciasta, 1 do posypania na wierzch) Wykonanie: Do garnka wlać 60 ml wody, dodać dynię pokrojoną w kawałki, gotować do miękkości co chwilę mieszając (w razie potrzeby dolać odrobinę wody). Gdy kawałki dyni będą
Zrób to smacznieDziś wyjątkowo, nie ciacho , a obiad. Chociaż też ze słodkim akcentem. Delikatna pierś z kurczaka, sowicie doprawiona, w połączeniu z plastrem słodziutkiego ananasa z syropu wypełnionego
Domowe ciastasię robić jednorazowo większą ilość pieczywa i ją mrozić. Takie pieczywo wyjęte z zamrażalnika smakuje jak świeże. Robiąc tak często domowy chleb oraz bułki muszę je czymś urozmaicać. Do ciasta dodaję ziarna, suszone pomidory, oliwki, zioła a ostatnimi czasy puree z warzyw . Robiłam już bułki z puree z buraka, dyni a także marchewki. Teraz przyszedł czas na szpinak. Przepis(...)mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Drożdżowe bułki Składniki na bułki szpinakowe. 15 dkg mrożonego puree ze szpinaku 40 dkg mąki pszennej + odrobina do podsypania ciasta 150 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 2 dkg świeżych drożdży 4 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka czarnuszki Jak zrobić bułki szpinakowe. Do kubka włożyć drożdże
MeCooksolej kokosowy roztapiamy w kąpieli wodnej albo kuchence mikrofalowej , następnie trzeba je nieco ostudzić, żeby nie wyszła jajecznica po wbiciu jajek 🙂 Dodaj wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Gotowe ciasto daj na co najmniej godzinę do lodówki (albo na balkon zimą), by stwardniało. 1/3 szklanka miodu jest na naprawdę czekoladowe ciasteczka, jeśli jednak chcesz nieco więcej słodyczy(...)szklanki. Kawałki ciasta rozwałkuj pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia na placki grubości 6-8 mm. Teraz zaczyna się zabawa dla dzieci – wycinanie foremkami ciasteczek i układanie na arkuszu papieru na blaszce. Pozostałości rozwałkuj z nową porcją ciasta i tak w kółko, aż nic nie zostanie. Ilość ciasteczek zależy oczywiście od wielkości foremek i grubości ciasta, mi z powyższych składników
PaleoSMAKdiety paleo . To naprawdę najprostsze, a przy okazji bardzo smaczne ciasteczka. Ciasteczka te można wycinać foremką i da to dzieciom dużo zabawy. Mamy ucieszy fakt, że „surowe” ciasto można bez żadnych problemów jeść i nie trzeba dzieci nijak przy tym pilnować. W przeciwieństwie do sklepowych chemicznych „rakotworów” ciasteczka te nijak nie szkodzą naszemu zdrowiu i dozwolone(...)najlepiej dojrzałe wiórki kokosowe – 1,5 szklanki Ciasteczka przyrządza się tak szybko, że warto na samym początku zacząć od rozgrzewania piecyka. Używając blendera (ręcznego albo większego) dobrze wyrób ciasto . Ręcznie formuj płaskie okrągłe ciasteczka albo użyj foremek . Pamiętaj jednak, że tylko proste kształty (gwiazdki, serduszka) wyjdą, ciastu brakuje lepkości na bardziej skomplikowane formy. Ja przykładałem foremkę do papieru
PaleoSMAKGulasz wołowy na piwie to pyszny i pożywny obiad, który fantastycznie rozgrzeje w chłodny jesienny lub zimowy dzień. Długie gotowanie na małym ogniu wydobywa cały aromat
Na-talerzu.plsklepowych, na straganach. Wielu z nas robi z niej jesienne dekoracje w przydomowych ogródkach lub na tarasach. Dynia ma też szerokie zastosowanie w kuchni. Z jej dodatkiem pieczemy pyszne ciasta i gotujemy zupy. Natomiast ja pamiętam z dzieciństwa smak i zapach aromatycznego kompotu, który gotowała moja babcia z tego warzywa. Miąższ z dyni nadaje się też do zrobienia placuszków. Robi(...)się je podobnie, jak placki ziemniaczane, tylko zamiast ziemniaków dajemy miąższ z dyni. Konsystencja ciasta przed smażeniem powinna być taka sama. Na moim blogu jest już przepis na placki dyniowe na słodko , a tym razem postanowiłam przygotować placki dyniowe z serem feta. Ciasto doprawiłam szczyptą chili i moje placki dyniowe z serem feta były lekko pikantne. My placki dyniowe
Danka PichciŻelka wiśniowa to wiśnie w żelu z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać wiśniowy blat do tortu. Żelka z wiśni w torcie idealnie przełamuje słodycz kremów
Słodki Pomysłkonsystencję. 2.) Paluchy. Do misy przekładamy masło, mąkę, jajko, cukier puder, proszek do pieczenia, sól, aromat migdałowy i zielony barwnik spożywczy ( najlepiej w żelu ). Zagniatamy ciasto ręcznie lub przy użyciu miksera . Ciasto wyjdzie bardzo miękkie i dlatego zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto(...)plastelina. Formułjemy palce zombi nadając im odpowiedni kształt. Za pomocą wykałaczki lub noża zaznaczamy linie i kostki palca. Żeby paluchy były mniej więcej takie same, każdy kawałek ciasta przed ulepieniem ważymy. Odpowiednia waga każdego palca to od 20 -25 g. Na końcu każdego palca wciskamy migdał bez skórki umoczony w białku (zapobiegnie to odklejaniu się migdałów) Zanim wstawimy
RITA food channelcukrem, a potem dodawałam resztę składników. Nie wiem..., ale następny sernik też zrobię w tej kolejności i sprawdzę. Na pewno Was o tym poinformuję :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao 150 g. masła 1 jajko Masa serowa: 1 kg sera na sernik (użyłam(...)roztopionego masła Polewa: 200 g. masy krówkowej mielone migdały do dekoracji Wykonanie: Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao wymieszać. Dodać pokrojone masło i jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Agusiowe smakołykiPrzygotowanie: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. W drugiej misce zmiksować jaja z cukrem i cukrem wnailinowym na puszystą masę. Następnie dodać jogurt i mąkę z proszkiem. Zmiksować ciasto na wolnych obrotach do czasu połączenia się wszystkich składników. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki* umyć, pozbyć się pestki i przekroić na pół. Rozłożyć(...)cieście. Następnie zrobić kilka kleksów z powidła śliwkowego. Przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło. Wszystko ucierać palcami aż powstaną grudki. Posypać ciasto równomiernie i wstawić do piekarnika . Piec w piekarniku ok 60 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć i wystudzić. *wskazówka Jeśli używamy mrożonych owoców należy je wyjąc wcześniej żeby się lekko rozmroziły. Artykuł Jogurtowe ze śliwkami pochodzi
I LOVE LIFECzas na przepis, który przyda Ci się gdy siedzisz w kuchni późnym wieczorem lub pieczesz gdy śpi Twoje maleństwo . Do wykonania tego ciasta potrzebna jest miska, łyżka i kilka zazwyczaj dostępnych w domu składników. Jogurtowe ciasto bez miksera jes Artykuł Jogurtowe ciasto bez miksera pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!masa wyszła mi dosyć rzadka. Kolejnym razem twaróg jedynie zmiksowałam z cukrem i śmietaną i masa wyszła znacznie lepsza. To taka mała wskazówka;) Na około 17 sztuk: 1 op. Ciasta francuskiego xl (375g) 250 g tłustego twarogu ok. 160 g kremówki 50 g cukru pudru + do oprószenia 2 jabłka sok z 1/2 cytryny cynamon 1 jajko Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy
Smaki Na Talerzu