Zapraszam na keks. Pyszne ciasto ucierane z dużą ilością bakalii. Można użyć gotowej mieszanki, lub skomponować swoją, dodając to co lubimy. Keks zachowuje świeżość przez kilka dni. Nie wiem czy wiecie, ale keks pieczono już w starożytnym Rzymie. Kiedyś to było ciasto luksusowe :) Chociaż, nie każdy je lubi, właśnie przez dodatek bakalii. Mój syn jest(...)cukrem i szczyptą soli. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Kiedy masa będzie gładka, wsypać bakalie z mąką. Wymieszać łyżką. Tak przygotowane ciasto, przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 1 godzinę i 10 minut. Wystudzone ciasto polukrować. Przygotować lukier. Cukier puder i kakao
Agusiowe smakołykipodgrzać. Do mleka wsypać drożdże oraz łyżkę cukru. Odstawić na około 15 minut. Do miski wsypać mąkę, sól, roztopione masło, jajka, pozostały cukier oraz zaczyn z drożdży. Wyrobić jednolite ciasto. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 1 h. Ciasto przełożyć na stolnice, rozwałkować na grubość 0,5 cm. Szklanką wycinać kółeczka, na każde nałożyć sporą łyżeczkę marmolady, zawinąć
Przepiski.plJak zrobić kolorowy drip do toru? To nic trudnego. Pokażę Ci, krok po kroku, jak zrobić kolorowy drip z białej czekolady. Kolorowy drip to biała polewa
Słodki Pomysłksylitol, kakao i proszek do pieczenia wymieszać razem. 2. Sodę zalać octem. 3. Do suchych składników, wodę gazowaną, olej oraz sodę z octem. Połączyć na niskich obrotach miksera. 4. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. 5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 180’C ok 30-35 minut. 6. Po wystudzeniu wyrównać górę i przeciąć
Candy PandasMąkę przesiać do miski, wsypać sól, rozkłócone jajko wymieszane w letniej wodzie, pozostały cukier oraz olej. Do tego wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Z wyrobionego ciasta uformować kulę i przełożyć do lekko natłuszczonej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto(...)odgazować, uderzając w nie pięścią i krótko ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na 10 porcji (u mnie 115g każda). Z każdej porcji formować wałeczki o długości ok. 60 cm, (lekko oprószyć mąką) każdy składać na pół i zapleść/skręcić razem, następnie połączyć ze sobą końce tworząc okrąg. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia
W garach u GosiMąkę przesiać do miski, wsypać sól, rozkłócone jajko wymieszane w letniej wodzie, pozostały cukier oraz olej. Do tego wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Z wyrobionego ciasta uformować kulę i przełożyć do lekko natłuszczonej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto(...)odgazować, uderzając w nie pięścią i krótko ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na 10 porcji (u mnie 115g każda). Z każdej porcji formować wałeczki o długości ok. 60 cm, (lekko oprószyć mąką) każdy składać na pół i zapleść/skręcić razem, następnie połączyć ze sobą końce tworząc okrąg. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia
W garach u GosiSuper przepis na idealny biszkopt na tort lub ciasto. Puszysty, wysoki i równy. Składniki na biszkopt fi24 8 jaj 8 łyżek płaskich mąki pszennej 8 łyżek płaskich mąki ziemniaczanej 200g drobnego cukru do wypieków Wykonanie Jaja w całości miksuję aż do białości ok. 20-25 minut (jaja w temp. pokojowej), następnie zmniejszam obroty i powoli wsypuję cukier. Następnie zwiększam obroty(...)cukier nie może być wyczuwalny w palcach. Wyłączam mikser i szpatułką mieszam przesianą trzykrotnie mąkę z ubitymi jajami. Robię to bardzo powoli, aby nie uciekło powietrze. Następnie wlewam ciasto do rantu i wkładam do rozgrzanego do temp. 160 st. piekarnika na środkowy poziom. Piekę ok. 30-40 minut do suchego patyczka. Następnie wyjmuję biszkopt i go odpowietrzam, czyli spuszczam
Wasze PrzepisyChleb piwny z dodatkiem białego piwa lager. Bez żmudnego wyrabiania, ciasto chlebowe wystarczy wymieszać łyżką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na całą noc. Rano godzinka w piekarniku i tak oto powstaje chrupiące śniadaniowe pieczywo domowej roboty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Chleb piwny na zakwasie z dodatkiem piwa 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość(...)Misę przykryj ścierką i odstaw na 12 godzin w ciepłe miejsce. Piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym rozgrzej do temperatury 250 stopni grzanie góra, dół. Kiedy już osiągnie pożądaną temperaturę, ciasto chlebowe przełóż energicznie do naczynia żaroodpornego oprószonego mąką. Wierzch chlebka także obsyp porcją mąki pszennej, okryj pokrywką. Piecz w 250 stopniach pod przykryciem przez 30 minut. Odkryj naczynie żaroodporne, temperaturę
ProstePesto.plPyszne pączki o kształcie kwiatków. Smaczne, mięciutkie ciasto i piękny kształt sprawią że ucieszą nie jedną osobę. Polecam przepis. SKŁADNIKI : (do mierzenia używamy tej samej szklanki ) 1 szklanka mleka 3/2 % 1/2 szklanka wody 50 g świeżych drożdży 5 łyżek cukru, szczypta soli 1 jajko 3 łyżki oleju 1 łyżka octu 10 % 5 szklanek mąki(...)PRZYGOTOWANIE : Drożdże kruszymy, wsypujemy 1 łyżkę cukru i trochę mleka, dokładnie mieszamy. Odkładamy na 15 minut. Do misy robota wlewamy roczyn, dodajemy resztę składników i dokładnie wyrabiamy elastyczne ciasto. Odkładamy je na 30 minut aby wyrosło. Ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i trochę je ugniatamy. Następnie rozwałkowujemy na centymetrowy placek. Z ciasta wycinamy kółka. Następnie tworzymy kwiatki
Kulinarne Fantazje Mariolisody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. cukru 1/2 kostki margaryny Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść ciasto. Następnie ciasto rozwałkować, szklanką wyciąć kółka, a następnie w każdym kółku wyciąć kieliszkiem małe kółeczko, tworząc kształt oponki. Smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron tak jak pączki. Gotowe oponki
Wasze PrzepisyKarnawał czas start:) A jak karnawał, to wszelakie pączki są pozycją obowiązkową w naszym deserowym menu. Tym razem zamiast zwykłych serowych pączków zrobiłam oponki twarogowe. Niby to samo ciasto, a jednak smakują inaczej. Pod chrupiąca skorupką kryje się puszyste wnętrze. My lubimy je z dżemem lub miodem, ale w tajemnicy powiem Wam, że maczane w gorącej czekoladzie przypominają churrosy:) Polecam(...)oczyszczonej olej do smażenia cukier migdałowy lub cukier z cynamonem do obtoczenia Twaróg rozetrzeć z cukrem i jajkiem. Mąkę wymieszać z sodą, wsypać do masy serowej, wymieszać na jednolite ciasto, odstawić na 15 minut. Ciasto powinno być miękkie, może lekko się kleić. Odrywać kawałki ciasta wielkości moreli, obtaczać w mące, formować kulki. Każdą kulkę spłaszczyć, w środku zrobić dziurkę
Obiad gotowymisce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki. Następnie powolnym strumieniem wlewamy wodę oraz oliwę z oliwek. Jeśli posiadamy robota kuchennego wyposażonego w hak (lub 2 mniejsze haki) do wyrabiania ciasta - nic prostszego! Całą pracę wykona za nas robot :) Jeśli natomiast wyrabiamy ciasto ręcznie - musimy ugniatać je dotąd aż uzyskamy jednolitą kulkę, która nie będzie kleić nam się do rąk. Następnie(...)dzielimy ciasto na części. W zależności czy chcemy uzyskać mniejsze czy większe bułeczki, dzielimy je właśnie na tyle porcji. Pamiętajmy, że ciasto jeszcze urośnie a nasze bułeczki zwiększą swoją objętość. Z każdej części formujemy kulkę a następnie nacinamy ją na środku. U mnie wyszło 16 bułeczek. Zostawiamy je do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Po tym czasie każdą
Przepis na Dzień DobryŻelka jagodowa to owoce z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać owocowy blat do tortu. Żelka z jagód do tortu do słodki dodatek np. do kremu
Słodki Pomysł