Miękkie, puszyste i aromatyczne ciasto bez pieczenia z masą budyniową przygotowaną na soku Kubuś. Składniki duża butelka soku Kubuś masło 1/2 kostki – 2x 3 opakowania budyniu śmietankowego kremówka 2 kubki po 200 mil 30% żelatyna 1 i 1/2 łyżeczki ciastka herbatniki – 2 paczki coś do dekoracji Przygotowanie Sok wlewamy do garnka trochę zostawiamy, aby rozpuścić budyń. Gdy lekko(...)ilości. Jak ostygnie wlewamy do śmietany. Na ciastka wlewamy jeszcze ciepły budyń i czekamy jak ostygnie wlewamy śmietanę, a wierzch zdobimy tym co mamy. Autor przepisu: Jolanta Bobrowska Artykuł Ciasto Kubuś Puchatek pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyCalzone czyli pizza w kształcie pieroga. Pyszny pomysł na obiad, kolację lub lunch. Składniki Ciasto: 300 gram mąki 1 łyżeczka soli 4 dkg drożdży 2 łyżki oleju 180 ml mleka (ciepłego) Farsz: przecier pomidorowy podsmażone pieczarki z cebulką oliwki szynka ser mozzarella Przygotowanie Składniki na ciasto razem wymieszać. Podzielić na 4 kulki. Rozwałkować. Na połowie placka wysmarować przecierem pomidorowym, dodać
Wasze PrzepisySzybkie i smaczne ciasto bez pieczenia na delikatnych herbatnikach z masą z kaszy manny. Składniki 1 litr mleka szklanka kaszy mannej kostka margaryny szklanka cukru jeden cukier waniliowy 2 łyżki kakao herbatniki Polewa : 4 łyżki kakao 4 łyżki mleka 4 łyżki cukru 1/2 kostkę margaryny Dodatkowo: 2 łyżki wiórek kokosowych Przygotowanie Mleko, cukier, cukier waniliowy i kostkę margaryny zagotować(...)gęstnieć dodać kakao. Dobrze wymieszać. Na dno formy wyłożyć herbatniki i na nie wylać gorącą masę, przykryć warstwą herbatników. Polać polewą i posypać wiórkami. Autor przepisu: Monika Skwirowska Artykuł Ciasto Stefania bez pieczenia pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyWarzywne krakersy z burakiem i marchewką są źródłem dobrej energii na cały dzień. Wygl ą dają jak małe batoniki muesli i nie mają w sobie
dolcevitainmykitchenmleka 1 opakowanie suchych drożdży (8 g) Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, ciepłą wodę, mleko i suche drożdże. Następnie mieszamy składniki łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto, w trakcie dosypując te 2-3 łyżki mąki. Ciasto wyrabiamy tak długo aż będzie miękkie i elastyczne. Uwaga! Ciasto będzie się lekko lepić. Gotowe ciasto umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem
Słodkie okruszkiProste i obłędnie pyszne ciasto bez pieczenia, którego przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut! Składniki dwa budynie waniliowe litr mleka kostka margaryny Kasia szklanka cukru pudru 2 opakowania wiórków kokosowych 2 paczki krakersów Przygotowanie Budynie ugotować według instrukcji na opakowaniu – poczekać aż wystygną. Utrzeć margarynę w mikserze. Cały czas mieszając dodawać budyń, cukier puder i półtorej opakowania wiórków(...)razy (krakersy i budyń na przemian). Pospać 1/2 opakowania wiórków kokosowych i odłożyć do lodówki na kilka godzin aż krakersy „zmiękną”. Autor przepisu: Sylwia Jarzembecka Artykuł Ciasto Raffaello w 15 minut pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyCiasto pianka to sprawdzony pomysł na pyszny deser na zimno. Składniki puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 3 galaretki w różnych smakach i kolorach 3 szklanki wody Przygotowanie Galaretki rozpuścić w osobnych miskach we wrzącej wodzie. Odstawić do wystudzenia. Mleko dobrze schłodzić. Ubić mikserem na pianę. Pianę podzielić na 3 równe części i dodawać chłodną ale płynną galaretkę. Zmiksować. Wylewać do tortownicy(...)łyżki pierwszego koloru, 3 łyżki drugiego i 3 łyżki trzeciego. I tak po kolei. Wstawić do lodówki do stężenia. Autor przepisu: Nikola Wojnarowicz Artykuł Ciasto pianka pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisycebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ugotowane ziemniaki, lekko ciepłe mielimy w maszynce do mięsa. Odstawiamy do ostygnięcia. Do przestygniętych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę i płaską łyżeczkę soli, wyrabiamy ciasto. Na stolnicy posypaną mąką formujemy z ciasta wałek, lekko go spłaszczając. Z powstałego wałka wykrawamy kopytka. Kopytka wrzucamy do osolonej, gotującej się wody, delikatnie mieszamy, by nie przykleiły się
Przepiski.plchwilkę czekam aż się rozpuszczą, a następnie dolewam wodę i mieszam. Mąkę przesiewam do miski, dodaję jajka, resztę cukru, olej, sól i wlewam rozpuszczone drożdże, teraz pozostaje tylko wyrobić ciasto. Ja robię to w robocie, ale jeśli nie macie robota to bez problemu wyrobicie ciasto ręcznie, powinno być gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy(...)wyrośnięcia w ciepłym miejscu, do czasu aż podwoi objętość. Po tym czasie wyrabiamy ciasto jeszcze 2 minuty. Dzielimy na 2 równe części. Każdą część, dzielimy na 3, robimy takie wałeczki z których zaplatamy chałkę. Przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem, lub kruszonką. Pieczemy ok 45 minut
Cynamonowe szczęścieKaszak to bardzo proste ciasto bez pieczenia z kaszą manną w roli głównej. Idealne gdy nie mamy czasu na pieczenie, a ochota na coś słodkiego wielka. Składniki 1 litr mleka 1 szklanka kaszy mannej 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka kakao 1 kostka margaryny 5 opakowań herbatników Przygotowanie Blachę o wymiarach 36×26 cm wykładamy herbatnikami. Mleko(...)wsypywać kaszę. Mieszać, żeby nie było grudek. Gotować, aż masa zgęstnieje. Gorącą równomiernie rozsmarować na herbatnikach. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Polać polewą czekoladową i odstawić w chłodne miejsce aby ciasto ostygło. Autor przepisu: Sylwia Kukawka Artykuł Kaszak bez pieczenia pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyPyszne owocowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach z brzoskwiniami i kiwi. Składniki herbatniki 2x budyń waniliowy pół kostki masła 1 cukier wanilinowy brzoskwinie sparzone kiwi (obrać, i pokroić w plastry, a potem zalać wrzątkiem) galaretka brzoskwiniowa galaretka agrestowa Przygotowanie Na samym początku galaretki zrobiłam wg przepisu na opakowaniu. Ja miałam brzoskwiniową i agrestową. Tą agrestową zrobiłam z mniejszej ilości wody(...)owoce w moim przypadku brzoskwinie i kiwi. Jak galaretki były prawie stężone to na jedną stronę delikatnie wylałam brzoskwiniową a na drugą stronę agrestową. Autor przepisu: Kasia Wolny Artykuł Ciasto dwa smaki pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisysię wtedy pączkami czy faworkami, a w Anglii naleśnikami. A wy jakie naleśniki preferujecie? Na słodko czy na słono? Zapraszam po przepis na słodkie naleśniki z gruszką. Składniki: Ciasto: 1 jajko 1 szklanka mleka 1-1,5 szklanki wody 1,5 - 2 szklanki mąki szczypta soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju Nadzienie: 280 g sera białego cukier(...)smaku trochę cynamonu 1 twarda gruszka Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować. W razie potrzeby zwiększyć ilość wody lub mąki, aby uzyskać właściwą konsystencję. Ciasto odstawić na 10-15 minut, by odpoczęło. 2. Z ciasta smażyć naleśniki (najlepiej na patelni naleśnikowej). 3. Zrobić nadzienie: ser rozdrobnić widelcem, dodać cynamon, cukier, a na końcu wmieszać gruszkę pokrojoną w kostkę
Kuchnia domowa Aniwydawać dziwne, ale w rzeczywistość Ladenia – Λαδένια, może być najstarszą pizzą na świecie. Ladenia ma bardzo długą historię. Nim Egipcjanie odkryli drożdże, było to płaskie okrągłe ciasto nie zakwaszone, wypiekane na ogniu, które przypominały dzisiejszą focaccie, lub pizzę. Placki – maze – bo tak się pierwotnie nazywały, były wypiekane, polane oliwą z oliwek, ziołami i czosnkiem. Około roku(...)międzyczasie mąkę wymieszaj z solą i suszonym oregano, dodaj zawiesie z drożdży, trzy łyżki oliwy z oliwek i najpierw wymieszaj, a później ugnieć na jednolite, nieklejące się ciasto. Włóż kulę z ciasta do czystej miski, przykryj ściereczką i pozostaw na jakieś 45-55-65 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, na blachę do pieczenia wlej oczywiście dość dużo
RafalCookLekkie i puszyste ciasto ptasie mleczko to deser, który na pewno podbije Wasze serca. Składniki oraz sposób przygotowania Biszkopot: 6 jajek 30 dkg mąki szklanka cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki zimnej wody 1 łyżka soku z cytryny Białka ubić, usztywnić cukrem. Dodać żółtka wymieszane z wodą i sokiem z cytryny, wszystko ubijać przez 5 minut. Dodać(...)śnieżki Galaretkę ugotować w połowie wody, wystudzić. Śnieżkę ubić z mlekiem i dodać galaretkę ale jak już zacznie się ścinać nie może być płynna. Gotowe ptasie mleczko wylać na ciasto i do lodówki do stężenia na kilka godzin. Autor przepisu: Barbara Janik Artykuł Ptasie mleczko na biszkopcie pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyposmarowania bułeczek Zaczyn: 1. Do miseczki wkruszamy drożdże, maślankę lekko podgrzewamy. Do drożdży dodajemy cukier puder, maślankę i mąkę. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut. Ciasto: 1. Jeśli ciasto wyrabiamy ręcznie to składniki dajemy na stolnicę, jeśli robotem to do misy. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, sól, olej, wodę i na końcu zaczyn. Wyrabiamy ciasto(...)trzeba go wyrabiać długo. 2. Teraz misę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę. Powinno co najmniej podwoić objętość. 3. Stolnicę oprószamy mąką. Ciasto lekko uderzamy pięścią, żeby go odgazować. Przekładamy na stolnicę, chwilkę wyrabiamy. Dzielimy na 12 w miarę równych części. 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z każdej części formujemy bułeczkę i układamy w odstępach wszystkie
kruche babeczki