ciasto - 163312 przepisów (strona:3794/10888)

szampańska galaretka 107

składniki: 750 ml szampana lub wina musującego białego 20 g żelatyny 50 ml gorącej wody opcjonalnie: 2 łyżki cukru lub do smaku wykonanie: Żelatynę zalewamy gorącą

Domowy Smak Jedzenia
Warstwowa sałatka„ Ananas” 135

W ostatnim dniu roku zapraszam was na warstwową sałatkę,, Ananas“. Szybki, prosty przepis i bardzo efektowny wygląd. Oczywiście można wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać z

dolcevitainmykitchen
Proteinowy krem piernikowy 118

Proteinowy krem piernikowy poleca się na poświąteczne śniadanie. To danie, które powstało w mojej głowie, gdy zastanawiałam się w jaki sposób można wykorzystać nadmiar poświątecznego ciasta. Nie wiem jak u Was, ale u mnie w domu na Boże Narodzenie piecze się duże ilości pierników i pierniczków. To ciasto, które może długo leżeć , dlatego pieczemy ich więcej. No, ale sami rozumiecie(...)sami rozumiecie, jak długo można jeść piernik w wersji podstawowej :)? Dlatego po Bożym Narodzeniu kombinuje, jak go wykorzystać, przerabiając go na inne pyszności. W tamtym roku z poświątecznego ciasta przygotowałam Cake balls , natomiast w tym roku postanowiłam wykorzystać ciasto do przygotowania śniadania Jeśli pamiętacie czekoladowy bowl z letnimi owcami to wersja piernikowa na pewno również bardzo Wam posmakuje. Proteinowy krem

365 dni dookoła kuchni
FIT PANCAKES KOKOSOWE NADZIEWANE KREMEM NUTLOVE COCO CRUNCH 118

fantastyczne FIT CIASTKA CZEKOLADOWE , a dziś zapraszam na coś pysznego na śniadanie ( choć i słodki obiad też zdecydowanie może być! ). Mam dla Was przepis na nadziewane pancakes! Lekkie, delikatne ciasto wypełnione obficie kolejnym smakiem mojego ukochanego kremu NUTLOVE – tym razem postawiłam na NUTLOVE COCO CRUNCH – krem kokosowy z dodatkiem chrupiących migdałów. Krem ten po spróbowaniu na myśl przywodzi(...)kuleczek rafaello. No a do tych chyba nikogo nie trzeba namawiać! Tak jak i inne kremy z tej serii świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju naleśników, kanapek, pancakes, ciastek, ciast i deserów! Godnym uwagi jest fakt, że krem ten, w przeciwieństwie do innych słodkich kremów zawiera bardzo mało cukru, ponieważ jest słodzony maltitolem. Nie zawiera soli ani oleju palmowego. Jest

Ostra na Słodko
Spring rolls 140

cukru. Sos orzechowy: Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Gdyby sos był za gesty dolać odrobinę więcej wody. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sajgonki → Kabanosy w cieście francuskim z czerwonym pieprzem → Paluchy z ciasta francuskiego z pesto → Boczek z grilla w stylu azjatyckim → Chipsy z nori w aromatycznej tempurze Artykuł Spring rolls pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
Makaron a sprawa polska ;) 163

ilości wody i mąki to trzymamy się zasady, że wagowo proporcje mąka/woda są w stosunku 2:1 (czyli np. na 100g mąki 50g wody). Wykonanie - równie proste: zarabiamy ciasto z mąki i wody (plus, szczypta soli), wyrabiamy energicznie ok. 10 minut po czym zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut, żeby ciasto "odpoczęło" (a konkretnie, żeby powstało odpowiednio(...)dużo glutenu). po upływie 30 minut, dzielimy ciasto na mniejsze części, z każdej toczymy na blacie wałek o grubości mniej więcej ołówka. każdy wałek tniemy na kawałki o długości odpowiadającej mniej więcej szerokości 2 palców. każdy kawałek "przeciągamy" opuszkami 2 palców po blacie/stolnicy tworząc charakterystyczne zagłębienie (w tym miejscu warto zauważyć, że są też lokalne odmiany o większej długości, łącznie

Pasta Po Polsku
Kieszonki z ciasta francuskiego z kurczakiem i pieczarkami. 140

Święta, święta i po świętach. Nawet nie wiem, kiedy to zleciało.  Przed świętami zrobiłam fajne kieszonki z ciasta francuskiego. Tak sobie myślę,  że świetnie się sprawdzą na wieczór sylwestrowy. Są naprawdę smaczne,  proste w przygotowaniu i nie ma przy nich dużo pracy.  Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 4 plastry sera żółtego 1 pojedyncza pierś z kurczaka(...)przygotowania pieczarek. Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle.  Dodać pokrojone pieczarki i przyprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż woda odparuje.  Piersi usmażyć na niewielkiej ilości oleju.  Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy i przekroić na cztery części.  Na połowie każdej części ułożyć ser, następnie pieczarki i kurczaka.  Przykryć pustą połową ciasta. Brzegi skleić i dodatkowo docisnąć

Agusiowe smakołyki
EKSTRA MOCNY PIERNIK 115

zniszczyć pęcherzyków powietrza. Następnie stopniowo dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawa do piernika, delikatnie rozprowadzamy ją w masie za pomocą szpatułki. do czasu gdy ciasto stanie się jednolite. Pamiętajmy aby mieszać tylko w jedna stronę. Ciasto przelać do formy o wymiarach 30 x 11 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Piec(...)drobno pokroić i wymieszać z powidłami śliwkowymi.  Posypka - czekoladę gorzką zetrzeć (rozdrobnić za pomocą elektronicznego rozdrabniacza) i wymieszać z cynamonem.  Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciast przekroić na 2 części. na dolny spód ciasta rozsmarować rozsmarować powidła śliwkowe i delikatnie rozsmarować połowę kremu piernikowego. Delikatnie przełożyć drugim biszkoptem  i rozsmarować pozostały krem piernikowy wierzch

Ciastka - domowe słodkości
Szybkie pierogi z mięsem 133

osób Trudność przygotowania: średnie Cena:  przystępna SKŁADNIKI FARSZ : 600g mięsa mielonego drobiowego 1 duża cebula 1 czosnek 1 łyżka oleju szczypta soli szczypta pieprzu SKŁADNIKI CIASTO : 500 g mąki 300 ml gorącej wody 4 łyżki oleju do ciasta 1 łyżeczka soli Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy mięso pieprz i sól. 2. Usmażony farsz blendujemy(...)przesiewamy na stolnicę robimy w środku dziurę i dodajemy stopniowo 4 łyżki oleju, łyżeczkę soli i gorącą wodę. Mąkę przekładamy początkowo nożem żeby się nie poparzyć a następnie ugniatamy ciasto ręcznie. Gotowe odstawiamy przykryte na 15 minut. 4. Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy sporą porcje farszu i sklejamy zaczynając od środka w kierunku jednego brzegu

karolgotuje
Sernik bez spodu 154

właśnie sernik. Pyszny, wręcz rozpływający się w ustach sernik bez spodu. Sernik, który widzicie na zdjęciach praktycznie w całości przygotowała moja córeczka Ja jej tylko podawałam składniki i włożyłam ciasto do piekarnika. I nie wiem czy to przez to, że to ona go robiła… ale sernik smakuje jeszcze lepiej Prosty sernik bez spodu, to idealna propozycja na każdą okazję(...)łyżka cukru ze skórką cytrynową Delecta 1 szklanka cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie 2 łyżeczki cukru waniliowego) 100 g masła mała szczypta soli cukier puder do oprószenia ciasta Uwaga! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową #WspierajmyNasze Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Formę wykładamy papierem do pieczenia (dno), a boki smarujemy tłuszczem. U mnie

Słodkie okruszki
Sernik straciatella z wiśniami 117

Wigilia! Jeszcze jedno ciasto upiekłam, sernik straciatella z wiśniami. Jest pyszny, puszysty, taki prawdziwy sernik, który można jeść w nieskończoność. Sernik to typowe świąteczne ciasto ale można je również upiec bez żadnej okazji. Smakosze sernika jak ja nie mają nic przeciwko temu. Chociaż latem staram się mniej używać piekarnika i częściej przygotowuję sernik na zimno to jednak pieczony sernik lubię(...)jednolitą masę. Wlej śmietankę i miksuj aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec dodaj pokruszoną czekoladę i wiśnie. Wymieszaj szpatułką. Wyłóż masę serową na spód, wyrównaj powierzchnię. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez godzinę. Upieczony sernik wyjmuj z piekarnika stopniowo. Najpierw uchyl drzwiczki piekarnika. Po 20 minutach wyjmij sernik z piekarnika i całkowicie ostudź. Pokruszoną czekoladę, masło, syrop

codojedzenia
Bardzo łatwe pierniczki – miękkie i puszyste 144

włożymy do wielkiego ciastka?” Takie fajne pudełko z pokrywką przypominającą ciastko możecie nabyć w Betterware Tak samo jak inne przydatne gadżety kuchenne – np. czerwoną silikonową matę do ciasta i świetną blaszkę trójboczną do pieczenia ciastek . Składniki: 400 g mąki pszennej + do podsypania podczas wyrabiania 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy do piernika(...)piernika, wbijamy jajka i dodajemy aromat (opcjonalnie). Miód podgrzewamy, aby był ciepły i miał płynną konsystencję. Dodajemy go do reszty składników. Po chwili dodając posiekane masło. Wyrabiamy dokładnie ciasto, w razie potrzeby dodając niewielką ilość mąki. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Wyrabiać je należy przez dłuższy czas. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Odrywamy kawałki

Słodkie okruszki
Kieszonki z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami i szynką prosciutto. 103

Składniki ( 9 sztuk): 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 250 gram), 9 suszonych pomidorów w oliwie, 1 opakowanie szynki prosciutto (ok. 4 plasterków – 100 gram), 1 bardzo mała cukinia, 3 plasterki sera żółtego, 9 plasterków sera pleśniowego (camembert lub brie), Suszona natka pietruszki, Przygotowanie: Ciasto francuskie dzielimy na 18 równych kwadratów (bądź prostokątów). Na połowie z nich układamy wcześniej przygotowaną wędlinę(...)cukinie i ser. Kolejność nie gra tak dużej roli, jednak gdy zaczniemy od największych do najmniejszych kawałków to otrzymamy zdecydowanie ładniejszy kształt. Przed przykryciem górną warstwą ciasta, w którym nacinamy delikatne otwory posypujemy naszą kompozycję natką pietruszki. Ważne: Czas pieczenia to ok. 15 – 20 minut w temperaturze 180 (z nawiewem). W celu połączenia brzegów ciasta najlepiej użyć widelca. Czas wykonania

rozgotowana
Ryba smażona w chrupiącej panierce – szybko i pysznie 105

cytryny. Ryby odstawiamy na około pół godziny. Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy czubatą łyżkę mąki, mleko i szczyptę soli. Mieszamy trzepaczką na gładką masę. Ryby obtaczamy w tak przygotowanym cieście, następnie w bułce tartej, potem jeszcze raz w cieście i bułce tartej. Na patelnię wlewamy około pół szklanki oleju, tak aby powstała około 1,5 cm warstwa. Olej rozgrzewamy(...)tłuszczu na ręczniku papierowym. Ryba smażona w chrupiącej panierce – szybko i pysznie Zobacz inne przepisy na rybę: Ryba zapiekana z warzywami Ryba zapiekana z pomidorami i mozzarellą Ryba w cieście curry Ryba marynowana w mleku i smażona Ryba pieczona pod pierzynką cebulową Ryba w cieście serowym Artykuł Ryba smażona w chrupiącej panierce – szybko i pysznie pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne