ciasto bez pieczenia wykonasz w mgnieniu oka. Jest delikatne i słodkie – sprawdzi się na wyjątkową okazję! Składniki: 4 budynie waniliowe lub śmietankowe (po 2 szt. na każdą warstwę) 2 puszki masy krówkowej 3 duże paczki herbatników śmietana 30% czekolada do starcia na wierzch Sposób przygotowania: Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia. Na blachę wykładamy warstwę(...)budyń, warstwa herbatników, masa krówkowa, herbatniki, budynie, herbatniki, bita śmietana na wierzch ścieramy mleczna czekoladę na grubych oczkach. Wkładamy do lodówki na godzinę. Autor przepisu: Justyna Ziętek Artykuł Ciasto z herbatnikami, masą krówkową i budyniową pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyCiasto mleczna kanapka to pyszna przekąska, która podbije serce każdego miłośnika słodkości! Składniki: herbatniki kakaowe ok .250g kremówka 500ml mascarpone 500g 2 łyżki cukru pudru 2 cukry waniliowe 2 łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania: Blache wyłożyć folią, ułożyć herbatniki. Kremówkę ubić dodać cukry waniliowe, cukier puder, serki mascarpone a na końcu żelatynę rozpuszczoną w wodzie, tą masę wyłożyć na ułożone herbatniki(...)masę także wykładamy herbatniki, lekko dociskamy. Ciasto wstawić do lodówki na ok. 12 godz. Autor przepisu: Katarzyna Czembor Artykuł Mleczna kanapka bez pieczenia pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyDziś zapraszam na puszek. Puszysty, mięciutki biszkopt i delikatna, lekko piankowa masa. Dlatego taka nazwa :) Tak mi się skojarzyło, bo ciasto jest naprawdę puszyste i delikatne. Rodzince bardzo smakowało. Pytałam czy nazwa pasuje, zgodnie stwierdzili, że tak :) Do tego ciasta użyłam serków homogenizowanych truskawkowych i jagodowej galaretki. Dlatego masa wyszła różowa. Można tu użyć serków(...)dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Najlepiej łyżką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować margaryną. Do tak przygotowanej tortownicy, przełożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni, około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika rzucić tortownicą o blat, lub podłogę. Ja rzucam o blat. Wcześniej układam
Agusiowe smakołykimisy ruchem spiralnym. To właśnie ten ruch, nawiązujący do ruchu planet względem ziemi miał wpływ na nadanie urządzeniu określenia „planetarny” . Imitują w ten sposób ruch ludzkiej ręki podczas wyrabiania ciasta (którym zresztą były inspirowane). Dzięki temu nadają się one nie tylko do bicia piany, ubijania jajek czy mieszania lekkich ciast, ale również wyrabiania ciężkich ciast drożdżowych – takich jak na przykład(...)ciasto na chleb. Dziś istnieje możliwość rozbudowywania ich o wiele dodatkowych funkcji – mielenia, siekania, rozdrabniania, ważenia itp. Z tego powodu miksery planetarne KitchenAid klasyfikuje się też najczęściej jako roboty kuchenne . Fot. Pixabay Warto też dodać, że KitchenAid cieszy się także famą urządzeń niezawodnych i skutecznych. Dodatkowe komponenty pasują do wszystkich egzemplarzy, niezależnie od serii i roku produkcji. KitchenAid – innowacyjność, skuteczność
Żyję by jeśćtendencję do poszerzania listy czynności, jakie można za ich pomocą wykonać. Miksery ręczne maja dodatkowe funkcje siekania i krojenia i miksowania, blendery stają się mikserami i maszynami do ugniatania ciasta itp. Jednak urządzeniami, które od samego początku były projektowane jako sprzęt, który ma może zastąpić wiele innych, są roboty kuchenne . Rodzaje robotów kuchennych Lista czynności, jaką można za ich pomocą(...)wzdłuż krawędzi misy ruchem spiralnym. To właśnie ten ruch, zbliżony do ruchu planet względem ziemi miał wpływ na nadanie urządzeniu określenia „planetarny”. Naśladuje on również ruch ludzkiej ręki zagniatającej ciasto (którym zresztą był inspirowany). fot. Pixabay Bardzo znanym „przedstawicielem” mikserów planetarnych jest KitchenAid , wywodzący się z USA i popularny zwłaszcza na tamtym rynku. Obok podstawowych funkcjonalności takich jak ubijanie piany
Żyję by jeśćserem. Wszystkie składniki miesza się razem w misce, zagniata, formuje i tnie na kawałki. Tak powstają tradycyjne kluski leniwe. Kluski – pierogi leniwe kładzione przygotowuje się jeszcze szybciej, ponieważ ciasto zrzuca się bezpośrednio do wrzącej wody łyżką lub widelcem. Zapraszamy na przepis i Polecamy! Kluski – pierogi leniwe kładzione Składniki: twaróg półtłusty: 360 g jajka: 2 szt. mąka pszenna(...)pierogi leniwe kładzione Przygotowanie: Twaróg rozgnieć widelcem i wbij jajka. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj przesianą mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj. Powinno powstać dość gęste ciasto. W średniej wielkości garnku doprowadź do wrzenia ok 2 l wody. Gdy się zagotuje dodaj łyżkę soli oraz łyżkę oleju. Następnie do bardzo wolno gotującej się wody wkładaj widelcem
Kuchnia Na Wypasieblogu możecie znaleźć wiele przepisów na sernik. Chyba nie jest tajemnicą, że jest to moje ulubione ciasto, a każda jego odsłona jest dla mnie przyjemnym smakowym doświadczeniem. Zaskakuje nie tylko połączeniami, ale także smakiem, delikatnością i tym, że idealnie nadaje się na świąteczne stoły, ale również zamiast np. urodzinowego tortu. Sernik pomarańczowy to jeden z bardziej aromatycznych serników. Delikatny(...)jednocześnie wyrazisty w smaku. Spróbujcie koniecznie :) Składniki (ciasto): 200ml schłodzonej śmietanki 30% 800g białego sera (używam piątnicy w wiaderku) 4 duże jaja 1 pomarańcza 3/4 szklanki drobnego cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej Spód: 100g masła 250g ciastek (użyłam ciasteczek korzennych) Dodatkowo: 2 pomarańcze 1 szklanka cukru dżem do posmarowania sernika (u mnie kwaśny brzoskwiniowy, który równoważy się ze słodyczą pomarańczy
ChilliJemypodawać z różnymi dipami, sosami, pysznie smakują z barszczykiem. Jak je zjecie, zależy wyłącznie od Was. Nie zapomnijcie ich jednak zrobić, bo warto. Składniki : • 1 płat gotowego ciasta francuskiego • 3 kiełbaski myśliwskie (lub inne, które lubicie) • 12 plasterków żółtego sera • pikantna pasta paprykowa • 1 jajko Sposób przygotowania: 1. Każdą kiełbaskę przekroić(...)części, żeby powstało 12 długich słupków. 2. Płat ciasta francuskiego rozwinąć, pokroić na 12 pasków, tyle, ile mamy kiełbasianych słupków. 3. Każdy plasterek żółtego sera posmarować pasta paprykową. 4. Serem owinąć słupek kiełbaski. Ser może się nieco rozwijać, ale to nie szkodzi. 5. Wokół słupków kiełbaski z serem owinąć pasek ciasta fransuskiego w taki sposób, aby zachodziło na siebie
W mojej kuchnimasła 4 jajka szczypta soli Sposób wykonania: W rondelku topimy masło, następnie przelewamy go do wysokiej miski. Dodajemy mleko, mąkę, jajka i sól. Miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta, które powinno mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany. W razie potrzeby dodajemy trochę mleka lub mąki. Ciasto nakładamy łyżką wazową na rozgrzaną patelnię obracając nią tak, aby ciasto pokryło całkowicie(...)minutach gdy ciasto się zetnie i zarumieni przerzucamy naleśnika na drugą stronę. Smażymy do zrumienienia. Naleśniki podajemy ciepłe z dodatkiem ulubionego nadzienia (np. dżem, słodki twaróg
Qchnia po prostuDomowe mini pizzerki to świetna przekąska na każdą imprezę i miła odmiana od tradycyjnej pizzy. Składniki: Ciasto: pół kg mąki pół kostki drożdży szkl mleka sól Dodatki: szynka drobiowa papryka cebula podsmażana ogórki korniszony ser żółty Sposób przygotowania: Drożdże rozdrobnić z mlekiem i cukrem, odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować i szklanką robić koła, posmarować kocetratem pomidorowym z oregano. Kłaść plaster
Wasze PrzepisyDzięki dodatkowi masła są one niezwykle kruche i delikatne. Gorące wręcz kruszyły się w palcach. Trzeba się z nimi obchodzić bardzo delikatnie ;) Ciasto: 2,5 szkl mąki pszennej 5 żółtek 1/3 szkl gęstej śmietany 18% 2 łyżki zimnego masła 4 łyżki spirytusu lub octu olej do smażenia cukier puder do posypania Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Ciasto złożyć(...)pół i chwilę uderzać wałkiem. Czynność powtórzyć kilka razy. Zawinąć w folię i schłodzić godzinę w lodówce. Podzielić na mniejsze części i cieniutko rozwałkować. Z ciasta wyciąć prostokąty 8cm x 2cm. Na środku zrobić nacięcie i przez nie przewinąć jeden koniec faworka. Faworki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypać cukrem
Smakołyki Asiłyżka oliwy Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski, mieszamy łyżką do połączenia się składników, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie porządnie wygniatamy ciasto, można zrobić to za pomocą robota z hakiem i ponownie odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 220° wraz z garnkiem (bez plastikowych elementów) lub naczyniem żaroodpornym(...)Ciasto po wyrosnieciu przekładamy do gorącego naczynia, zwilżamy dłonie wodą aby ciasto się nie przyklejało, zwilżamy również wodą ciasto. Wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę na 200 ° i pieczemy pod przykryciem 35 minut, zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Po upieczeniu warto chwilę odczekać żeby chleb lepiej się kroiło. Smacznego
Pelusiowa Kuchniaskładniki: 1000 g sera białego, zmielonego 100 g masła w temperaturze pokojowej 6 jajek 1 budyń waniliowy 250 g cukru 1 łyżka cukru z wanilią 1
Domowy Smak JedzeniaPrzepyszne ciasto do kawy, które jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Obok takiego deseru nie da się przejść obojętnie. Składniki: 2 opakowania ciasteczek łakotki kawowe jedno opakowanie petitki zwykle 200g mielonego twarogu 400g śmietanki 1 budyń 2 cukry waniliowe Sposób przygotowania: W garnuszku ugotować budyń, twaróg wymieszać z 1/5 szklanki cukrem pudrem, bitą śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Po ostygnięciu(...)budyniu wszystkie składniki wymieszać razem, kawowe ciastka na spód nasmarować kremem przełożyć petitkami krem a na koniec kawowe ciastka. Autor przepisu: Lenka Surmajova Artykuł Ciasto bez pieczenia do kawy pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisy