ciasto - 163312 przepisów (strona:3798/10888)

sałatka śledziowa po chłopsku 339

[Głosów:  0    Average:  0 /5] składniki: 1 słoik śledzi w oleju wraz z cebulą 3 ziemniaki 3 ogórki kiszone 3 jajka 3

Domowy Smak Jedzenia
Kruche ciasteczka laski Mikołaja 102

obłędnie pachnące ciasteczka. Polecam upiec na świąteczny stół. Dzieci będą miały przy nich mnóstwo zabawy. Będą piękną dekoracją świątecznego stołu. Udadzą się każdemu. Słodkich wypieków.   Potrzebujemy:   Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej  1/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 żółtko 10 dag masła lub margaryny Dodatkowo: barwnik spożywczy zielony mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych(...)ciasteczek: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej wgniatamy barwnik. Używałam barwnika w proszku, który rozpuściłam w kropli zimnej wody. 2. Następnie odrywamy kawałki ciasta, toczymy wałeczki, zaplatamy po dwa, jasny i zielony i formujemy laski. 3. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia się

Izabelawkuchni
Rolada makowa z brzoskwiniami 103

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać po łyżce do masy jajecznej. Ubijać delikatnie. Na koniec dodać mak i wymieszać. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 C i piec 12 minut. Natychmiast zawinąć ciasto jak każdą roladę. Zawinąć w papier na którym się piekło ciasto. Zostawić w papierze aż ostygnie. Przygotowanie kremu

Kuchnia Pokoleń
Delicja pomarańczowa 124

cóż to było za ciasto - migdałowy biszkopt, galaretka pomarańczowa i do tego mus czekoladowy oblany czekoladową polewą. Istna delicja tylko dużo lepsza od tych sklepowych i odrobinę większa. Ciasto idealne na święta i specjalne okazje, a my łasuchy takie okazje potrafimy znaleźć każdego dnia. Jeśli nie macie mąki migdałowej lub uznacie, że jest dla Was za droga z powodzeniem możecie(...)ubijamy przez chwile. Następnie dodajemy żółtka i znów miksujemy aż połączą się z pianą, na koniec wsypujemy mąkę i całość ostrożnie mieszamy na najmniejszych obrotach miksera, lub łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 22 cm i  pieczemy ok 25 minut w 170 st. C. Galaretka pomarańczowa: 1/2 litra soku pomarańczowego (użyłam świeżo wyciskanego, ale może być sklepowy

Cynamonowe szczęście
Pyszne pierniczki na choinkę 96

Pyszne pierniczki na choinkę, można przygotować je wcześniej, zanim zacznie się świąteczny rozgardiasz. Dzieci z radością nam pomogą. Ciasto : 250 g miodu (u mnie wielokwiatowy), 100 g masła, 120 g cukru, 1 – 2 łyżki przyprawy piernikowej* 8 g kakao, 600 g mąki pszennej, 1 białko, szczypta soli, lukier : 1 białko, 150 g cukru pudru, mąka do podsypywania Do garnka przełożyć(...)dodać masło, cukier, kakao oraz przyprawę piernikową. Zagotować cały czas mieszając. Przelać do miski Odstawić do ostygnięcia. Do miodu przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, rozbełtane jajko i zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i odstawić do następnego dnia. Ciasto wałkować podsypując mąką. Wałkować na grubość 4 mm. Wycinać foremkami ciastka. Jeżeli będziemy wieszać pierniczki na choince, należy zrobić

królestwo garów
Ciasto waniliowo-migdałowe z prażonym słonecznikiem 86

Pyszne ciasto, które można przygotować zarówno na święta, jak i do porannej sobotniej kawy. Składniki: prażony słonecznik płatki migdałowe kajmak masa waniliowa kakaowy biszkopt Biszkopt kakaowy: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki wody 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Białka ubić osobno, żółtka ubić z cukrem, olejem i wodą(...)szklanki gorącej wody. Przekroić biszkopt na pół. Przełożenie to biszkopt posmarowany konfiturą z czarnej porzeczki + masa waniliowa + biszkopt + kajmak + prażony słonecznik i migdały. Autor przepisu: Helena Nowak Artykuł Ciasto waniliowo-migdałowe z prażonym słonecznikiem pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Ciastka przez maszynkę 87

łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropelek aromatu waniliowego lub śmietankowego Sposób przygotowania: Margarynę i smalec ucieramy z mąką. Dodać śmietanę, cukier, żółtka, proszek do pieczenia i aromat. Wyrabiamy ciasto. Będzie twarde i takie ma być, trzeba dobrze je wygnieść. Ciasto przepuszczamy przez ręczną maszynkę do mięsa z odpowiednią końcówka do tych ciastek. Układamy na blachę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika

Wasze Przepisy
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 134

podczas kolacji Wigilijne to właśnie pierogi z kapustą i grzybami, osobiście najbardziej lubię odsmażane, wyśmienicie smakują z barszczem czerwonym. Pierogi można przygotować wcześniej i zamrozić Składniki. około 80 sztuk: Ciasto  1 kg mąki pszennej  jajko szklanka przegotowanej, ciepłej wody łyżeczka soli Farsz:  0,5kg kiszonej kapusty 30 dkg suszonych grzybów (namoczyć(...)oleju. Grzyby przecedzić, i drobno pokroić dodać do kapusty i cebuli. Smażymy ok 30 minut mieszając od czasu do czasu. Gotowy farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ciasto na pierogi zagnieść. Wałkujemy na   grubość ok 3 mm, szklanką wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy. Gotowe pierożki wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę i gotujemy ok 2 minuty

RAROSSA
Ciasto z jagodami i masą karpatkową (bez pieczenia) 86

Super prosty przepis na puszyste i pyszne ciasto z jagodami i masą karpatkową. Składniki oraz sposób przygotowania: Spód – herbatniki I warstwa – masa karpatkowa (ja dałam gotową, więc przygotowana zgodnie z przepisem z opakowania) Na to warstwa powideł z ciemnych owoców, na powidła warstwa biszkoptów białych (także z paczki) II warstwa – śmietanka 36%, o ile dobrze pamiętam był(...)mały kartonik 200ml + paczuszka śmietanfix, aby się lepiej trzymała Na górę posypałam jagódki Wszystko wstawiamy do lodówki na 5-6h. Autor przepisu: Kamila Skrajda Artykuł Ciasto z jagodami i masą karpatkową (bez pieczenia) pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Pierniczki z nadzieniem 101

Sposób przygotowania: Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, kakao, skrobię ziemniaczaną, przyprawę do piernika oraz zimne masło, pokrojone na małe kawałki. Następnie dodaj również jajko. Zagnieć zwarte i elastyczne ciasto. Gdy będzie gotowe owij je folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki o odrywaj z niego niewielkie kawałki ciasta(...)każdej z nich formuj kulkę, a następnie je rozpłaszcz i na środku ułóż nadzienie. Może to być czekolada, krem czekoladowy albo powidła (lepiej, aby nie były płynne). Sklej ciasto, aby nadzienie nie wypłynęło. Układaj ciasteczka na blasze do pieczenia. Ciasteczka piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odłóż je na blasze do pieczenia. Przed podaniem

365 dni dookoła kuchni
Chleb pszenny z dodatkiem mąki z płaskurki (robiony na żytnim zakwasie i zaczynie) 136

lodówki  + 40 g lekko ciepła woda  + 40 g mąka żytnia jasna chlebowa typ 720, Zostawić do podwojenia objętości, nie więcej, co powinno zająć 2,5-4 h. Ciasto: W misie miksera wymieszać:  320 g mąki pszennej typ 650 40 g mąki pełnoziarnistej z płaskurki 180 g chłodnej wody (do 50% nawodnienia ciasta) Mieszamy przez 2-3 minuty(...)podwojeniu objętości 30-50 g zimna woda  9 g sól Wyrobić mikserem do średniego rozwoju glutenu. T.otoczenia 27-28°C, ciepło było. Zostawić ciasto do fermentacji wstępnej na 2,5-4 h, w zależności od temperatury otoczenia i aktywności zakwasu. W czasie fermentacji wstępnej, na początku składać ciasto 3-4 razy co 30-40 minut. Wstępne formowanie i odpoczynek

Przepisy na domowy ser i chleb
CIASTO MIKOŁAJKOWE 124

makową i olejek migdałowy - zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodajemy kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia - mieszamy. Na koniec dodać sparzone rodzynki. Delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 25x40 cm, której spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Piec około 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Frużelina z żurawiny(...)momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać olejek spirytusowy śmietankowy. Dokładnie wymieszać.  Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzony biszkopt przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta wyłożyć całą frużelinę z żurawiny, rozprowadzić. Następnie na żurawinę delikatnie wyłożyć pół masy waniliowej, delikatnie rozsmarować. Na koniec przykryć drugim blatem biszkopta i rozsmarować pozostały krem waniliowy. Wierzch ciasta udekorować według

Ciastka - domowe słodkości
Ciasteczka chałwowe z żurawiną i sezamem 120

sól – suche składniki rozcieramy z masłem, w palcach, tak jakbyśmy robili kruszonkę, tylko rozcieramy masło jak najdrobniej. Dodajemy jajko i całość wyrabiamy szybką ręką na jednolite i sprężyste ciasto. Odstawiamy na chwilę.   Siekamy składniki – chałwę kroimy w małą kostkę. Żurawinę z grubsza siekamy. Całość wrzucamy do przygotowanego ciasta. Dosypujemy także sezam i ręką wszystko zagniatamy aby wszystkie(...)składniki wlepiły się w ciasto.   Z gotowego ciasta odrywamy kawałki tak aby ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę spłaszczamy w dłoniach na ciasteczko, układamy w niewielkich odstępach na papierze do pieczenia.   Blachę wypełnioną ciasteczkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złocisty kolor około 20-22 minuty. Najlepiej jest obserwować wierzch ciasteczek. Upieczone wystawiamy do ostygnięcia, najlepiej

Smaczna Strona
KRUCHE, KORZENNE CIASTECZKA Z NADZIENIEM KARMELOWYM 131

puder do posypania * nadzienie o smaku karmelowym (użyłam  Kandy ) Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, dodać żółtko i masło. Dłonią zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć na matę silikonową lub stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 2 części(...)Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. Okrągłą foremką wyciąć koła. W połowie wyciętych ciastek na środku wykroić foremką gwiazdkę. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec je przez około 12-13 minut.  Ciastka z wyciętym środkiem posypać cukrem pudrem. Na całe ciastka wysmarować odrobinę nadzienia karmelowego, zakryć

Zrób to smacznie