Przyznam się Wam szczerze, że choć uwielbiam tworzyć ciasta pełne pysznych warstw, to czasem nachodzi mnie ochota na coś prostego, bez tych wszystkich kremów, bez i podobnych dodatków i z takiej to okazji upiekłam to ciacho migdałowe inspirowane przepisem Agnieszki Maciąg. Jeśli popatrzycie na zdjęcia pomyślicie ot ciasto jak ciasto, ale uwierzcie mi jeśli go spróbujecie, będziecie jak ja piekli(...)potem raz za razem. Ale uwierzcie mi na słowo nie ma nic lepszego niż to mięciutkie, pachnące pomarańczami ciasto. Składniki: 200 g mielonych migdałów (używam tych od Skworcu.pl ) skórka starta z 1 pomarańczy 200 g cukru trzcinowego (można zastąpić białym) 200 g masła 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki mąki owsianej (jeśli nie macie może być pszenna) 4 jaja
Cynamonowe szczęściedolną częścią w sam raz się skomponowała. Masa śmietanowa lekka jak piórko, idealnie ubita świetnie połączyła się z kwaskowatą górą, czyli galaretką z owocami. Składniki na spód ciasta: 1 opakowanie sucharów z mąką pełnoziarnistą Mamut słoik Nutelli 400 gram masa serowa: 1 kostka twarogu 2 łyżki cukru pudru krem śmietanowy: 200 ml śmietany 36% 1 opakowanie(...)odstawiamy na 5 minut, po czym rozpuszczamy w nim galaretkę. Do tężejącej galaretki dodajemy owoce z kompotu. I wykładamy na masę śmietanową. Pamiętajcie nie wylewamy płynnej galaretki na ciasto,gdyż spłynie po bokach ciasta
Życie zaczyna się w kuchniSzybkie, mało pracochłonne ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym na herbatnikach. Składniki 350 g herbatników masa kajmakowa 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 żółtko litr mleka 6 łyżek cukru kostka masła dowolne orzechy do posypania ciasta – ja mam fistaszki Przygotowanie Na blachę wykładamy warstwę herbatników. Smarujemy połową masy kajmakowej, przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Gotujemy budyń
Wasze PrzepisyPyszne maleństwa, które mogą być fajną alternatywą do pracochłonnych pączków i chruścików 👍 Chrupiąca skórka, a w środku mięciutkie ciasto. Przepis znalazłam na blogu Gotuj z Cukiereczkiem i od razu wiedziałam, że muszę je zrobić! 😍 Pracy przy nich tyle co nic, więc polecam zwłaszcza zapracowanym paniom domu. Dodatkowym plusem jest to, że poduszeczki nie są "gumowe" na drugi dzień(...)pączków na serku homo lub twarogu. Są tak samo chrupiące i smaczne jak w dzień smażenia. Składniki: (z moją małą modyfikacją) 400g mąki pszennej + do podsypania przy wyrabianiu ciasta 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ¼ szklanki cukru 30 g masła szczypta soli skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 2 jajka 1/3 szklanki mleka 20 ml wódki tłuszcz
Walijskie PichcenieSzwajcarii. U mnie zabrakło tylko likieru i to nie z obawy że będą jeść dzieci (pamiętajcie, że alkohol w trakcie obróbki termicznej wyparowuje!) ale z jego braku. Samo ciasto na naleśniki tuż po przygotowaniu jest dość rzadkie, lejące i takie niech pozostanie. Nie dodawajcie więcej mąki, tylko odczekajcie minimum pół godziny i zamieszajcie ponownie. Pamiętajcie że mąka zmieni swoją konsystencję(...)ciasto nieco zgęstnieje. Będzie idealne! Sos na bazie skarmelizowanego cukru, soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego) i masła sprawi, że nasze naleśniki przejdą pomarańczami i nie będą suche. Polecam do wypróbowania, są naprawdę smaczne! Składniki na ok 20 naleśników: 500ml mleka 2% 100ml wody gazowanej 2 jajka 2 łyżki oleju 30g cukru trzcinowego szczypta soli 300g mąki do naleśników Dodatkowo: 500ml
Kuchnia w czekoladzieKrem 3M do dekoracji i tynkowania tortu to krem z masłem, serkiem mascarpone i mlekiem skondensowanym. Krem 3M to zmodyfikowana wersja kremu maślanego z mlekiem skondensowanym
Słodki PomysłMarcinek to pyszne i efektowne ciasto składające się z wielu warstw przełożonych masą śmietankową. Składniki oraz sposób przygotowania 1 kg mąki 1 masło 1 szklanka cukru 1 szklanka śmietany 18% 2 całe jaja + 2 żółtka 1 płaska łyżeczka sody Zagnieść i upiec 10 placków. Każdy placek piec ok 10 minut w temperaturze 170 stopni. Masa: 1,5 litra śmietany(...)cukru pudru sok z 1 cytryny Śmietanę ubić na sztywno i przekładać placki. Autor przepisu: Ania I-wicz Artykuł Ciasto Marcinek pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyBłyskawiczne ciasto dla leniwych bez użycia piekarnika. Znakomicie sprawdzi się gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Składniki słomka ptysiowa 400 g słoik dżemu (u mnie wiśniowy) serek mascarpone śmietana 30% 500ml cukier puder 2 łyżki Blaszka 24×28 Przygotowanie Wykładamy słomkę na to śmietana ubita z 250g serka mascarpone i 2 łyżkami cukru pudru na to dżem, słomka, śmietana(...)słomka i do lodówki na minimum 3 godziny. Autor przepisu: Paulina Milczanowska Artykuł Ciasto „słomka” bez pieczenia pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyPierożki pieczone Pieczone pierożki z kapustą i grzybami na bazie maślanki. 20 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki na ciasto: · 3 szklanki mąki pszennej · 10 g drożdży suszonych · 1 2/3 szklanki maślanki · 1 całe jajko(...)Pieprz · 1 łyżeczka maggi Składniki dodatkowe: · 1 białko jajka Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Cebulę obieramy prużymy na rozgrzanym oleju. 3. Kapustę kiszoną gotujemy, po ugotowaniu drobno kroimy i łączymy
Kulinarna ChwilaPyszne i łatwe w przygotowaniu kokosowe ciasto bez pieczenia, które zachwyci każdego. Składniki 4 paczki biszkoptów woda przegotowana z cytryną i cukrem ostudzona 1/2 litra śmietanki kremówki (30%) 2 białe czekolady 200 gram wiórek kokosowych 1/4 część margaryny Wykonanie Przygotować blachę i wyłożyć na niej lekko namoczone w wcześniej przygotowanej wodzie z cytryną i cukrem biszkopty. Połowę śmietany wlać(...)były pokryte biszkopty. Znowu układamy biszkopty i wykładamy masę i kolejny ostatni raz układamy biszkopty i wykładamy masę. Zetrzeć wcześniej zamrożoną mleczną czekoladę i posypać na wierzch. Schować ciasto do lodówki na całą noc i gotowe. Autor przepisu: Mania Mania Artykuł Rafaello bez pieczenia pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyBardzo smaczne pączki nadziane marmoladą. Ciasto zawiera tylko jedno jajko, mimo to pączuszki wyszły puszyste i pyszne. Polecam przepis. SKŁADNIKI : 650 g mąki pszennej 1 jajko 50 g świeżych drożdży + 1 łyżka cukru i odrobina mleka 250 ml ciepłego mleka 50 g rozpuszczonego masła 4 łyżki cukru 2 łyżki octu olej do smażenia marmolada(...)PRZYGOTOWANIE : Drożdże rozrabiamy z obrobiną mleka i cukru i odkładamy aby zaczęły robić. Do misy robota lub na stolnicę wykładamy wszystkie składniki. Wlewamy również drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Po wyrobieniu odkładamy je w ciepłe miejsce aby wyrosło. Ciasto wykładamy na stolnicę, lekko zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość około
Kulinarne Fantazje MarioliChlebek ziołowy do odrywania to doskonały dodatek do zup, sałatek lub jako samodzielna przekąska. Składniki oraz sposób przygotowania Ciasto : 3,5 szkl. mąki 2 i 1/3 szkl. ciepłej wody 40 g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 3,5 łyżki oleju Składniki wyłożyć do miski i wyrobić. Rozwałkować na prostokąt 30×40 cm. Masło czosnkowe(...)czosnku 60-80 g posiekanej cebuli 5 łodyżek natki pietruszki kilka listków bazylii 120 g miękkiego masła 1 łyżeczka soli Wszystkie składniki wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Rozwałkowane ciasto posmarować masłem i pokroić w pasy o szerokości ok. 5 cm. Pasy składać jak harmonijkę i stawiać pionowo w tortownicy ( średnica 25 cm). Piec 25-30 minut. Autor przepisu: Anna
Wasze Przepisycukier waniliowy, jajko dobrze wymieszać w szklance mleka, dodać do podgrzanego mleka i zagotować. Następnie dodać masło i dobrze wymieszać, masę przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce. Ciasto: (tortownica 22-24cm) 300 g mąki 4 jajka 150 g cukru 150 ml mleka 30g kakao 75 ml oleju 10 g proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy szczypta soli(...)wymieszać mikserem dodać mleko, olej i szczyptę soli. Ciągle na średnich obrotach miksera mieszamy i dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy wyłożyć pergaminem, wylać ciasto a na środek wyłożyć masę budyniową i piec około 40 min 180 C. Po upieczeniu polać rozpuszczoną białą i ciemną czekoladą. Do polania zużyłam 100 g ciemniej czekolady
Wasze PrzepisyPozwól sobie na trzy średniej wielkości kawałki. Najlepiej zjedz je bez sosu, który niepotrzebnie podwyższa kaloryczność każdej pizzy. A jeśli już musisz czymś ją polać, wybierz zwykłą czosnkową oliwę. Ciasto na pizze Szukasz przepisu na ciasto na pizzę? Skorzystaj z najlepszego i sprawdzonego przepisu na cienkie ciasto na pizzę od ProstePesto. Wyśmienite, cienkie, chrupiące i zawsze wychodzi. Polecamy przepis(...)ciasto na pizzę od naszych czytelników. Artykuł Sprawdzamy czy można jeść pizzę na diecie pochodzi z serwisu Przepis Kulinarny ProstePesto a jego autorem jest Paweł Clad
ProstePesto.plczasu do czasu zdarza się im zjeść pizzę. Pizza na dowóz zdecydowanie nie jest niczym złym. To taki szybki posiłek, którym można się poratować w mocno zabieganym dniu. Ciasto na pizze Szukasz przepisu na ciasto na pizzę? Skorzystaj z najlepszego i sprawdzonego przepisu na cienkie ciasto na pizzę od ProstePesto. Wyśmienite, cienkie, chrupiące i zawsze wychodzi. Polecamy przepis na ciasto
ProstePesto.pl